fbpx
//Heljda dijeta – Recepti, Jelovnik i Kako smršati uz ovu žitaricu?

Preparat za mršavljenje iz Južne Amerike

Četiri puta je efikasniji od svih drugih preparata i tableta za mršavljenje na tržištu! Smršajte između 8 i 10 kilograma tokom mesec dana!
Kliknite ovde da saznate više o preparatu

Heljda dijeta – Recepti, Jelovnik i Kako smršati uz ovu žitaricu?

Ako vas poslednjih nekoliko godina muči višak kilograma i ako ste se iole raspitivali o zdravoj hrani, režimima ishrane i dijetama, sigurno ste čuli za čuvenu heljdu. Heljda je zasluženo postala izuzetno popularna žitarica i deo svakodnevne ishrane velikog broja ljudi.

Heljda dijeta je pokazala izuzetne efekte i pomogla mnogim ljudima koji vode bitku s kilogramima. Šta je zapravo heljda, koliki značaj ima u ljudskoj ishrani i kako izgleda dijeta sa heljdom, saznajte u nastavu teksta.

Heljda – žitarica iz Azije bogata vitaminima

Heljda je jednogodišnja zeljasta biljka koja se uzgaja kao žitarica i čiji se plod upotrebljava u ishrani ljudi i stoke. Iako se svrstava u žitarice, treba reći da je heljda biljka koja prema botaničkoj pripradnosti spada u porodicu Polygonaceae. Reč je o veoma staroj kulturi koja vodi poreklo iz Azije. Heljda u zrnu se lako vari, pa je to jedan od razloga zbog kojih ona služi kao dijetalna hrana.

Sastav i hranljiva vrednost heljde

Oljušteno zrno heljde sadrži:

  • 80% skroba
  • 10-15% belančevina
  • 1-2% sirovih vlakana
  • 2-3% masti
  • 1-2% mineralnih materija
  • gvožđe
  • fosfor
  • jod
  • veće količine vitamina B1 i B2

Iako se po hranljivoj vrednosti slama heljde izjednačava sa slamom jarih žitarica, ona se ne se davati stoci u većim količinama zbog alkaloida fagopyrina koji se nalazi u njenom sastavu. Heljda dugo cveta i to je jedan od razloga zbog koga je pčele oprašuju. Pri povoljnim uslovima može se dobiti 80 do 100 kg meda sa 1 ha.

Heljda uzgoj – kako izgledaju setva i žetva

Heljda ima dobro razvijen vretenast koren sa dobrom usvojnom snagom. Stabljika heljde je razgranata, šuplja i dostiže visinu oko 150 cm. Kako sazreva dobija crvenkastu boju. Cvetanje traje prilično dugo, oko 30 dana.

Kada je u pitanju zemljište na kome se heljda uzgaja, nije previše zahtevna po tom pitanju i može se uzgajati i na blago kiselom zemljištu. S druge strane, osetljiva je na sušu i na visoke temperature.

Zbog relativno niskog prinosa koje donosi heljda uzgoj nje kao glavne kulture je manje ispativ, pa se gaji kao posrtni usev nakon skidanja ječma ili ozimog krmnog bilja. Zemljište se obrađuje u jesen ili proleće, u zavisnosti od predkulture.

Setva heljde može započeti kada nema opasnosti od mraza, kada se zemljište zagreje na oko 15 stepeni. Ona nejednako i dugo sazreva, pa žetva počinje kada je većina plodova zrela, a da se zrno ne osipa. Od 100 kg semena ove biljke kao finalne proizvode možemo dobiti oko 65 kg brašna, oko 15 kg mekinja i oko 20 kg ljuske.

Heljda kalorije

Kada se pomene ishrana čiji je glavni akter heljda kalorije su logično nešto što interesuje najveći broj ljudi. Ovo su nutritivne vrednosti heljde u količini od 100 grama ove namirnice:

  • Energetska vrednost – 343 kcal
  • Ukupno proteina – 13,25 g
  • Ukupno ugljenih hidrata – 71,50 g
  • Ukupno masti – 3,40 g (od toga 0,741 g odlazi na zasićene masne kiseline)
  • Dijetalna vlakna – 10 g
  • Voda – 9,72 g
  • Monozasićene kiseline – 1,040 g
  • Polizasićene kiseline – 1,039 g
  • Vitamin B1 (Tiamin) – 0,101 mg
  • Vitamin B2 (Riboflavin) – 0,425 mg
  • Vitamin B2 (Niacin) – 7,020 mg
  • Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) – 1,233 mg
  • Vitamin B6 (Piridoksin) – 0,210 mg
  • Vitamin B9 (Folati) – 30 mcg
  • Kalcijum – 18 mg
  • Gvožđe – 2,20 mg
  • Magnezijum – 231 mg
  • Fosfor – 347 mg
  • Kalijum – 460 mg
  • Natrijum – 1 mg
  • Cink – 2,40 mg
  • Bakar – 1,100 g
  • Mangan – 1,300 mg
  • Selen – 8,3 mcg

Heljda ne sadrži šećer, holesterol niti trans-masti.

Dijeta sa heljdom

Kada je u pitanju heljda dijeta je prva asociacija na ovu žitaricu, zbog brojnih iskustva ljudi koja govore o tome koliko je dobra heljda za mršavljenje. Ipak, nije reč o naivnom režimu i ukoliko želite rezultate disciplina je neophodna.

Dijeta sa heljdom spada u rigorozne dijete, jer ona podrazumeva konzumiranje barene heljde koja se kombinuje sa nekoliko drugih namirnica. Predviđeno trajanje ove dijete je dve nedelje, odnosno 14 dana, i ne treba je produžavati. Možete je eventualno ponoviti nakon pauze od dve do četiri nedelje, ukoliko želite još veće rezultate.

Kako funkcioniše heljda dijeta?

Dijeta sa heljdom vam može pomoći da izgubite do 7 kilograma za nedelju dana. Ovo naravno podrazumeva rigorozno poštovanje dijete. U toku prva četiri dana dijete, bitno je da u organizam ne unesete više od ukupno 600 kalorija. Nakon četvrtog dana, pa do kraja sprovođenja dijete, broj kalorija tokom dana se duplira.

Koje namirnice su dozvoljene?

Barena heljda jeste osnov ove dijete, a namirnice koje se s njom kombinuju su takođe strogo određene. Evo šta je dozvoljeno tokom ove dijete:

  • Kefir (do litar dnevno)
  • Jogurt sa niskim procentom mlečne kiseline (u količini takođe ne većoj od jednog litra dnevno)
  • Punomasni jogurt (do 150 mililitara dnevno)
  • Sezonsko voće (dve voćke dnevno)

Ostale namirnice bi trebalo da izbacite iz svoje ishrane tokom dve nedelje, koliko traje dijeta. Takođe treba izbaciti i šećer, so, alkohol, gazirana pića i sokove. Dozvoljeno je konzumiranje kafe ili čaja bez šećera ili drugih zaslađivača.

Ne zaboravite da pijete vodu, preporučen dnevni unos vode je oko 2 litra.

Heljda priprema

Pre nego što započnete ovu dijetu bitno je da naučite kako se priprema heljda za mršavljenje. Uveče prelijte jednu čašu zrelih zrna heljde sa dve čaše ključale vode. Poklopite i ostavite da stoji tokom noći.

Heljdu koju ste pripremili uveče ćete konzumirati tokom dana. Bitno je da tokom dana pojedete pripremljenu količinu u kombinaciji sa dozvoljenim namirnicama, a obroke možete rasporediti kako vama odgovara.

Budite oprezni

Kao što smo napomenuli, reč je o vrlo rigoroznom režimu, i ukoliko primetite da vas iscrpljuje prepolovite dužinu trajanja dijete, odnosno pridržavajte je se nedelju dana. Takođe uz ovu dijetu možete konzumirati multivitaminske ili multimineralne suplemente u formi šumećih tableta. Ne preterujte ni sa njima, pridržavajte se uputstva na ambalaži.

Heljda i zdravlje

Heljda je izuzetno cenjena zbog svoje proteinske vrednosti, kao i zbog činjenice da je odličan izvor vlakana i minerala mangana i magnezijuma. Ona telu daje energiju i greje organizam, pa se konzumacija ove žitarice posebno preporučuje u hladnijem delu godine.

Heljda bez glutena

Jedan od razloga popularnosti ove žitarice jeste činjenica da ona u svom sastavu ne sadrži gluten. Heljdino brašno se veoma često koristi u ishrani osoba koje su osetljive na gluten. Heljda i gluten ne idu jedno s drugim, ali je ova žitarica zato bogata kvalitetnim ugljenim hidratima, kao  i visoko kvalitetnim i lako svarljivim proteinima.

Ona se upravo iz tog razloga preporučuje ljudima koji ne jedu meso, jer sadrži proteine boljeg kvaliteta u odnosu na kukuruz, proso, pirinač ili pšenicu.

Lekovita svojstva heljde

Heljdino brašno se preporučuje i zbog činjenice da ne podiže nivo glukoze u krvi. Dobra je za osobe koje imaju problema sa probavom (utiče na čišćenje creva i normalizovanje metabolizma), kao i za one koji pate od šećernih bolesti, i, kao što smo naveli, za osobe koje pate od celikalije.

Heljda takođe snižava i visok pritisak, kao i holesterol. Ona će očuvati stanje vaših krvnih sudova i čitavom kardiovaskularnog sistema, a takođe smanjuje i rizik od nastanka raka. Ima važnu ulogu i u oporavku nakon hemoterapije.

Heljda čaj ima lekovito dejstvo na disajne organe i pluća, a preporučuje se i za smirenje i problem nesanice. Heljda takođe može uticati na vaše pamćenje i koncentraciju, pa mnogi kažu da je ova biljka – lek za mozak.

Heljda recepti – za svakodnevnu ishranu

Kada je u pitanju heljda priprema ove žitarice se može odraditi na više načina, i uz nju možete napraviti raznovrsna jela. U nastavku se nalaze zanimljivi heljda recepti uz koje ćete na ukusan način unositi ovu zdravu žitaricu. Predlažemo sledeća jela sa heljdom:

Palačinke od bele heljde

Potrebno vam je:

  • 1 jaje
  • 6  – 8 kašika belog heljdinog brašna
  • 1 dcl obične vode
  • 1 dcl mineralne vode
  • Prstohvat morske soli
  • 1 – 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Dobro umutite jaje, dodajte so, pa onda malo brašna, pa malo vode, pa malo brašna, pa malo ulje, pa malo vode, i tako u krug dok ne dobijete količinu i gustinu koja vam je potrebna. I kao kod svakog drugog brašna koje koristimo u hrono ishrani, nije loše ostaviti smesu da malo odstoji, jer se na taj način uvek dodatno zgusne.

Heljda sa povrćem i karijem

Potrebno vam je:

  • heljda – 200 g
  • šargarepa – 1 komad
  • paprike – 2 komada, crvena, zelena
  • luk – 1 glavica
  • paradajz – 1 komad
  • so
  • kurkuma
  • kari
  • maslinovo ulje – 3 kašike

Priprema:

Heljdu prelijte vrelom vodom i ostavite je da nabubri. Gotovu heljdu ocedite i isperite hladnom vodom, pa poslite.

Zagrejte maslinovo ulje u odgovarajućoj posudi za prženje. Dodajte očišćen luk i šargarepu, isečene na sitno. Izdinstajte ih dok ne omekšaju. Dodajte paprike, očišćene od semenog dela i isecite. Dodajte i paradajz, isečen na kocke. Promešajte i kuvajte dok povrće ne dobije braonkastu preplanulost.

Na kraju sve začinite solju, karijem i kurkumom. Servirajte heljdu garniranu s povrćem.

Ćufte od heljde

Potrebno vam je:

  • heljda – 1 šolja skuvane i oceđene
  • sir – 1 šolja mrvljenog kravljeg, tvrdog
  • jaja – 2 komada
  • brašno – 2 – 3 kašike
  • peršun – 2 kašike seckanog
  • biber – po želji
  • so – po želji
  • prezle – za valjanje, može i brašno
  • ulje – za prženje

Priprema:

Heljdu operite, kuvajte u vodi u razmeri 1:3, pa potom operite ponovo pod mlazom hladne vode i ocedite.

Pomešajte je sa jajima, mrvljenim sirom, brašnom, začinima po želji i sve dobro promešajte. Tako spremljenu smesu ostavite u frižider da odstoji neko vreme. Nakon toga napravite manje ćuftice, uvaljajte ih u prezle ili brašno, pa ih stavljajte u vrelu mast da se prže.

Nakon prženja ih odlažite na salvetu, kako bi se suvišna masnoća ocedila. Ako volite zapečena jela, ove šniclice možete poređati u nauljanu tepsiju i peći 20 – 30 minuta u rerni.

Salata sa heljdom i krompirom

Potrebno vam je:

  • heljda – 200 g
  • krompir – 1/2 kg
  • kiseli krastavci – 15 – 20 komada
  • crveni luk – 1 glava
  • peršun – 1/2 veze
  • so
  • maslinovo ulje
  • sok od limuna

Priprema:

Prvo skuvajte krompir, pa ga zatim oljuštite i nasecite na kockice. Heljdu skuvajte u malo vode oko 10-15 minuta i ostavite je da se ohladi. Kisele krastavce naseckajte na kockice, a crveni luk na rebarca. U velikoj posudi promešajte sve sastojke. Salatu začinite po ukusu, pospite peršunom i dobro promešajte.

Heljda sa mesom

Potrebno vam je:

  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šergarepe
  • 2 kašike paradajza
  • 250 g heljde
  • 300 g svinskog ili govedeg mesa
  • so
  • biber

Priprema:

Seckati meso na kocke i popržiti malo dok se ne rumeni. Dodati seckani luk na kocke, rendanu šergarepu, i kada se luk počne da rumeni dodajte 2 kašike paradajza i promešajte. Oprati heljdu i dodati nju do mesa i lepo promešati. Potom naliti 400 ml vode, so i biber po ukusu.

Ćufte od heljde i brokolija

Potrebno vam je:

  • zamrznut brokoli – 400 g
  • mladi luk – 2 – 3 struka
  • 1 jaje
  • prezle – 30 g
  • parmezan – 25 g
  • narendan kačkavalj – 25 g
  • so – po ukusu
  • ulje – za posipanje
  • skuvana heljda – 3 kašike

Priprema:

Prvo skuvati heljdu i dobro je procediti. Brokoli prelijte hladnom vodom, dodajte i malo soli i kuvajte kratko, dok ne omekša.

Procedite pa isperite hladnom vodom da sačuva boju, a pritiskajte kašikom da ostane suvo. Viljuškom se izgnječi na stinije parčiće.

Dodajte jaje, parmezan, prezle, narendan kačkavalj, sitno iseckana pera mladog luka, pa zatim skuvanu i oceđenu heljdu, i sve dobro promešajte. Na kraju se dodajte malo soli prema ukusu. Kašikom zahvatajte smesu, pa rukama formirajte ćuftice.

Poređajte ih u posudu za pečenje na papir. Pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 15 minuta. Servirajte s kečapom ili mlečnim sosom od belog luka.

Heljda cena brašna i oljuštenog zrna

Kada je u pitanju heljda cena kilograma oljuštene žitarice iznosi oko 300 dinara, dok se kilo heljdinog brašna može naći po ceni od 200-250 dinara. Obezedite se zalihama ove žitarice i počnite da pripremate ukusna jela sa heljdom.

Heljda dijeta je odličan način da se oslobodite viška kilograma, ali sigurno nećete pogrešiti ni ako ovu žitaricu uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu. To možete činiti uz hleb od heljde, pitu sa heljdom ili brojna jela sa heljdom. Ona će imati uticaj na mnoge aspekte vašeg zdravlja, i pomoći vam da uvek budete u dobroj formi.

Ukoliko se odlučite za neku drugu dijetu i režim ishrane, kod nas možete videti različite predloge, i pronaći nešto što će vam više odgovarati i pomoći vam da svoje telo dovedete u najbolju formu.

Svi ovo naplaćuju više od 10.000 dinara, a mi poklanjamo:

BESPLATAN plan ishrane za mršavljenje i održavanje težine, na čak 17 strana

Promenom navika u ishrani unapredićete svoje zdravlje i izgled, smršaćete i imaćete bolju krvnu sliku, postižete bolji imunitet, bolji san, lakše buđenje ujutru i više energije za sve dnevne aktivnosti.
Kliknite ovde da saznate više o BESPLATNOM PLANU ISHRANE

2018-10-08T16:18:36+00:00 08/10/2018|0 Komentara

Dodavanje komentara na tekst