//Hrono hleb koji ne goji – sa semenkama, Nanin, Draganin i recept Ana Gifing
Da li znate da postoji mnogo bolje rešenje za mršavljenje nego što je dijeta?

Otkrivamo vam tajnu kako efikasno smršati za manje od 28 dana!

Nekoliko hiljada naših čitalaca je probalo da drži razne dijete o kojima smo pisali na sajtu. Neki su bili uspešni u tome a neki nisu. Svi znamo da uopšte nije lako odreći se hrane. Zato smo, posle više od 19 godina iskustva u svetu mršavljenja odlučili da svima zauvek pomognemo u borbi protiv kilograma! Ponudili smo potpuno novo rešenje i ono što je najbitnije svi se slažu sa činjenicom da su imali čak 4 puta brže i bolje rezulate koristeći ga.
Kliknite ovde da saznate više o čemu se radi!
P.S. Procenat zadovoljnih korisnika je impresivnih 99.5%!

Hrono hleb koji ne goji – sa semenkama, Nanin, Draganin i recept Ana Gifing

Hrono hleb je moderna verzija hleba i prati principe hrono dijete koja ima ogroman broj zagovornika širom sveta. Predstavlja početni korak ka zdravijem životu i u velikoj meri može uticati na proces starenja i stanje našeg tela. Najveću prednost ovog hleba predstavlja jednostavnost u pripremi i mogućnost kombinovanja sa velikim brojem namirnica.

Danas postoji hiljade različitih dijeta koje za cilj imaju smanjenje ili povećanje telesne težine, snižavanje holesterola i uspostavljanje sveukupnog zdravlja tela. Dijete se mogu definisati kao određeni režim ishrane gde je unos naminirnica isplaniran, tako da se postignu određeni ciljevi zbog kojih je i započeta dijeta.

Mnoge dijete se u osnovi sastoje od smanjivanja unosa kalorija ili ograničenog unosa makronutrijenata među kojima su: ugljeni hidrati, proteini i masti. Hrono dijeta je u osnovi potpuno drugačija od svih ovih dijeta, jer ima potpuno drugačije osnove i principe ishrane u sebi, a daje sjajne rezultate u skidanju suvišnih kilograma.

Hrono dijeta – nije bitno koliko i šta, već kada

Ako ste gurmanski nastrojeni i volite da jedete dobru hranu u većim količinama, onda je verovatno hrono dijeta nešto što vam može pomoći da uprkos tome ne nabacite dodatne kilograme. Iako je ova sjajna dijeta osmišljena u Francuskoj 1986. godine, svoju popularnost je doživela danas kada veliki broj kuvara i nutricionista smatra da  je ovo najbolji način za skidanje viška kilograma.

U ovoj dijeti nije bitna količina kolorija i hrane koju jedete, već vreme u koje jedete kao i ono što jedete. Glavno pravilo hrono dijete predstavlja razmak između obroka koji mora biti minimalno 4 a maksimalno 6 sati, dok bi idealno bilo imati razmak od 5 sati između dva obroka.

Između obroka je veoma bitno piti veliku količinu vode koja pomaže hidrataciji tela i lakšem varenju hrane. Još važnije je da se voda ne pije 30 minuta nakon obroka, jer može uticati na proces varenja i smanjiti efikasnost dijete. Voće i voćni sokovi su takođe nepoželjni između obroka, zbog velike količine šećera koji unosite.

Ne počinjite sa dijetom dok ne pročitate ovaj tekst >>
Kliknite ovde i saznajte zbog čega više od 75% dijeta nije uspešno!

Pored smernica vezanih za vremenski razmak u kojima se jedu obroci, veoma je važno i šta se jede za koji obrok u toku dana. Tako doručak predstavlja jedan od najbitnijih obroka u kome je dozvoljeno jesti sve vrste hrane koje sadrže proteine, ugljene hidrate i masti.

Izbegavajte pšenicu i kukuruz tokom hrono dijete

Jedino je potrebno izbegavati pšenicu i kukuruz. Preporučena brašna u ishrani su ječmeno, ražano, ovseno, heljdino i speltino brašno koja se danas mogu naći u svakom supermarketu i prodavnici zdrave hrane. Moguće je jesti i obrađeno meso kao što je slanina, ali pod uslovom da su proizvedeni u domaćoj proizvodnji, bez aditiva koji loše utiču na zdravlje tela.

Pet sati nakon obroka, idealno je za ručak koji je treba da bude bogat proteinima. Ovaj nutrijent se može naći u mesu. Zato za ručak pojedite govedinu, svinjsko meso ili piletinu. Najbitnije je da za vreme ručka ne unosite ugljene hidrate i hleb koji nisu poželjni u ovo doba dana.

Pored mesa, poželjno je da unosite velike količine svežeg povrća, uglavnom u obliku salate, jer se na taj način olakšava varenje proteina i masti koje unesemo. Proteini su veoma značajni za skidanje suvišnih kilograma, što pokazuje i veliki broj proteinskih dijeta koje  danas sprovodi veliki broj ljudi.

Takođe, večera treba da bude bogata proteinima, ali onih koji pripadaju grupi lakših. Lakši proteini su belo mesto (ćureće ili pileće) i riba. Nekada sjajna večera može biti salata sa sirom, ali samo kada završite sa procesom skidanja suvišnih kilograma.

Slatkiši i voće su preporučeni samo u popodnevnim satima, nakon ručka ili večere, nikako ujutru. Za dezert, najbolji izbor su crne čokolade sa preko 70% udela kakaoa i sušene šljive i smokve.

Postoji svega nekoliko stvari koje je potrebno apsolutno preskočiti prilikom hrono dijete, a to su: pšenični i kukuruzni proizvodi i brašna, slatkiši, mleko, veliki broj masnih sireva, biljne masti i margarini. Previše slatki napici su nešto što je veoma štetno prilikom ove dijete, jer mogu poremetiti stomačnu kiselinu koja je zadužena za varenje hrane.

Hrono dijeta se može držati tokom celog života

Glavna pretpostavka hrono dijete je da nju treba prihvatiti kao način ishrane i pridržavati je se tokom celog života, jer se ovakvim načinom ishrane može postići napredak u zdravlju, ali i izgubiti suvišne kilograme.

Ukoliko ipak za cilj imate da skinete veliku količinu kilograma, potrebno je da imate određene restrikcije u ishrani u odnosu na običnu hrono dijetu. Izbegavanje slatkiša i voća je glavni faktor, jer se tu nalazi najveća količina šećera koji može usporiti i onemogućiti mršavljenje. Takođe, bitno je izbaciti skrobno povrće iz ishrane, zajedno sa ugljenim hidratima za vreme ručka.

Naš preparat za mršavljenje DietX može biti sjajan izbor uz hrono dijetu koji može pomoći da još lakše skinete suvišne kilograme i svoju liniju dovedete na zavidan nivo.

Osnovni principi hrono dijete

Već smo naveli neke od osnovnih principa hrono ishrane, ali ne bi bilo loše da ih još jednom izlistamo i dodamo još neke.

  • Najbitnije je imati razmak između obroka od minimalno 4, a maksimalno 6 sati
  • Između obroka je dozvoljeno piti samo velike količine vode
  • Može se jesti hrono hleb koji je bogat mešanim brašnima bez pšeničnog i kukuruznog brašna
 • Hleb se uglavnom jede za doručak
 • Ručak mora biti bogat proteinima i mastima zajedno sa svežim povrćem i salatama
 • Za večeru jesti lake proteine u vidu ribe i belog mesa
 • Male količine slatkiša su dozvoljene u popodnevnim časovima
 • Pre doručka je poželjno piti čašu ceđenog limuna
 • Dozvoljeno je piti kafu i čaj, ali je bitno da budu bez šećera
 • Bitno je da hrono ishrana postane životni stil, a ne kratkotrajna dijeta

Nedeljni plan ishrane kod hrono dijete

Sada kada smo prošli osnove hrono dijete, pokušaćemo da vam približimo ovaj način ishrane kroz nedeljni plan ishrane koji može pomoći u skidanju suvišnih kilograma i poboljšanju sveukupnog zdravlja. Ovaj plan može biti dobra osnova za početak hrono dijete i upoznavanje sa osnovnim receptima i vrstama namirnica koje je dobro unositi.

Ukoliko vam je cilj da skinete veliki broj kilograma, poželjno je da se posavetujete sa stručnim nutricionistom ili medicinskim radnicima koji mogu ovaj proces učiniti apsolutno bezbednim. Zato vam donosimo ovaj nedeljni plan ishrane za sve obroke kroz nedelju.

Ponedeljak

Doručak: Dva manja parčeta hrono hleba, tri pržena jajeta i šolja jogurta

Ručak: Piletina sa sirom i paradajz salatom

Večera: Salata od paradajza i luka

Utorak

Doručak: Dva manja parčeta hrono hleba i malo parče kobasice

Ručak: Kuvani kupus sa svinjetinom

Večera: Pečena skuša

Sreda

Doručak: Kuvano seme heljde i pržena slanina

Ručak: Piletina sa povrćem

Večera: Kuvana jaja i salata od paradajza

Četvrtak

Doručak: Tuna sa povrćem

Ručak: Paprika sa goveđim mesom

Večera: Povrće kuvano na pari

Petak

Doručak: prženi oslić sa salatom

Ručak: Pečena pileća krilca

Večera: Salata od krastavaca

Subota

Doručak: Omlet od 3 jajeta sa parčetom slanine i parčetom hrono hleba

Ručak: Kuvani pileći batak

Večera: Cezar salata

Nedelja

Doručak: Parče mesa, malo parče hrono hleba i jogurt

Ručak: Ćufte u paradajz sosu

Večera: Ćureća prsa sa paradajz salatom

Nadamo se da ste shvatili suštinu hrono ishrane kroz ovaj primer nedeljnog plana ishrane. Ono što je primetno da hrono hleb zauzima veoma važno mesto u ishrani ove vrste dijete, zbog hranljivosti i osećaju sitosti koji pruža.

Istina koju vam niko neće reći o mršavljenju!
Kompanije troše milione evra da bi vam prodali svoje proizvode prepune hemije. Baš iz tog razloga nikada vam ovo neće spomenuti! Kliknite ovde da saznate više

Hrono hleb za zdravije obroke

Hrono hleb je sjajan proizvod koji je moguće samostalno napraviti na veoma lak način, i tako učiniti obrok još zdravijim. Mnogo je zdraviji od bilo kog drugog pekarskog proizvoda, pre svega jer ne sadrži belo pšenično brašno koje je puno kalorija i ima veoma slabu nutritivnu vrednost.

Određena istraživanja su utvrdila da se u pojedinim delovima sveta pojede oko 100 kilograma hleba godišnje po stanovniku. Ovaj podatak još više zabrinjava kada uzmemo u obzir to da se najviše jede beli hleb koji je pun aditiva i soli. Pored toga što ima visok glikemijski indeks i veliki uticaj na nivo šećera u krvi, ima ogroman uticaj na povećanje telesne težine.

Zato je hrono hleb doživeo veliku popularnost, jer nudi veliku hranljivost i ne sadrži ove loše namirnice koje imaju negativan uticaj na zdravlje.

Struktura hrono hleba

Domaći hrono hleb je veoma ukusan, a pored toga može u velikoj meri poboljšati zdravlje tela i pomoći u skidanju suvišnih kilograma. Bogat je dijetetskim vlaknima koja ubrzavaju metabolizam i zato su preporučeni od veliko broja doktora, posebno za one koji imaju problem sa varenjem.

Struktura hrono hleba najviše zavisi od žitarica i brašna koje se koristi za spremanje. Zato postoji veliki broj vrsta ovog hleba i teško je napraviti neki koji će imati apsolutno isti ukus. Sve to omogućava upravo kombinovanje velikog broja različitih brašna u pravljenju ovog hleba.

Sjajan je sa heljdinim brašnom

Ukoliko koristite heljdino brašno u pripremi hrono hleba, ono što donosi ovo brašno je velika količina proteina i dijetetskih vlakana. Pozitivan efekat na zdravlje tela donose i vitamin C, B6 i Niacin. Heljdino brašno je takođe bogato magnezijumom, gvožđem, magnanom i fosforom.

Još jedna prednost ovoga je i što hleb napravljen heljdinim brašnom je zapravo hrono hleb bez glutena, što ima dodatne koristi, jer je gluten postao jako ozloglašen u ishrani zbog promena koje izaziva kod velikog broja ljudi.

Koristite speltino brašno

Za pravljenje hrono hleba, uglavnom se koristi speltino brašno koje je odličan izvor vlakana, ugljenih hidrata, masti i proteina. Na ovaj način se ubrzava metabolizam, podstiče cirkulacija i jača imuni sistem. Listi prednosti koje donosi hrono hleb sa speltinim brašnom nije kraj, jer pored svega navedenog poboljšava varenje, stabilizuje nivo šećera u krvi i smanjuje nivo holesterola.

Ukoliko svaki dan napravite hrono hleb sa speltom i koristite ga u ishrani, benefiti koje donosi će biti nemerljivi.

Ostale varijacije hrono beskvasnog hleba

Ječam i ovseno brašno imaju gorak ukus, a prilikom pečenja daju hrskavost samom hlebu. Ječam je bogat velikim brojem minerala, gvožđem, cinkom, selenom i vitaminima K, A, B i E. Poznat je i kao jedan od najvećih prirodnih antioksidanasa. Najveća uloga mu je zaštita srca i krvnih sudova.

Ovseno brašno je izuzetno bogato vlaknima, zdravim mastima i proteinima i sadrži znatno manju količinu ugljenih hidrata od bilo koje druge žitarice. Njegove koristi za zdravlje su veoma velike i ravne svim prethodno navedenim vrstama brašna.

Pored svih prednosti koje smo uvideli da imaju sve namirnice koje se koriste u pripremi hrono hleba, možemo zaključiti da kombinacijom svih ovih namirnica možemo dobiti još bolje rezultate u očuvanju zdravlja i gubljenju kilograma.

Kome se preporučuje hrono hleb?

Ovaj hleb se smatra namirnicom koju može i treba jesti svako ko želi da iskorsti prednosti koje nudi ovaj tip ishrane. Preporučen je deci, trudnicama, sportistima i starijim ljudima. Definitivno se smatra zdravijom zamenom za popularni beli hleb koji ima veliki broj negativnih posledica po ljudsko zdravlje.

Ljudi koji jedu velike količine testa, hleba i pasti bi definitivno trebali da zamene te namirnice hrono hlebom. Ukus se ne razlikuje previše i veoma je moguće  da će se brzo navići na njega. Pored toga, stvara i dosta dugotrajniji osećaj sitosti od bilo kog drugog testa.

Nije neophodno da budete na hrono dijeti da biste u ishranu uveli hrono hleb. Ono što je njegova velika prednost je to što ga svako može koristiti, ali najveći rezultati po zdravlje i kilograme se ostvaruju u kombinaciji sa ovom popularnom dijetom.

Recepti za hrono hleb

Recepti za hrono hleb su uglavnom veoma jednostavni i u svom sastavu imaju slične namirnice, pa nije potrebno da budete veliki majstor u kuhinji da biste pripremili ovaj zdrav hleb za sebe i svoju porodicu. Ipak, različite kombinacije sastojaka mogu doneti širok opseg ukusa, pa možete gotovo svakodnevno menjati ukus svom hlebu kako vam ne bi brzo dosadio.

Zato vam donosimo nekoliko sjajnih recepata koji najviše mogu olakšati izbor prave hrane za sam doručak i doneti zdravlje u svakodnevnu ishranu.

Brzi hrono hleb

Ovaj hleb je sjajan izbor ukoliko se probudite gladni ujutru bez ikakve ideje šta biste doručkovali tog jutra. Vrlo lako se priprema, pa ga možete pripremiti pre nego što se cela porodica probudi za ne više od 45 minuta. Ovaj hleb se brzo priprema, ako uzmemo u obzir to, da je za bilo koju drugu vrstu hleba potrebno bar 90 minuta da se spremi i ispeče.

Potrebni sastojci:

 • 100 grama speltinog brašna
 • 100 grama ražanog brašna
 • 40 grama heljdinog brašna
 • 40 grama ovsenog brašna
 • 1 kašičica belog luka u prahu
 • 1 kašičica origana
 • 1 ravna kašičica morske soli
 • 1 kašika susama
 • 1 kašika maslinovog ulja
 • oko 200ml kisele vode

Pre svega potrebno je uključiti rernu da se ugreje na 200 stepeni i za to vreme nastaviti sa pripremom testa. Sve suve sastojke je potrebno promešati u činiji i na kraju dodati ulje i kiselu vodu koji povezuju ove sastojke. Jednostavnim mešanjem dobije se testo koje se stavi u posudu za pečenje. Preporučljivo je korišćenje pek papira zbog lakoće vađenja ovog hleba iz posude. Rukama treba testo lepo rasporediti po posudi i napraviti male proreze po površini koji sprečavaju preveliko pucanje korice.

Odličan završni korak u ovom procesu je i posipanje malo speltinog brašna po vrhu, kako bi se dobila dodatna hrskavost samog hleba. Zatim povećajte temperaturu na 230 stepeni i pecite hleb bez pokrivanja 35 minuta. Tako ste za svega 45 minuta dobili sjajan hleb koji možete pojesti uz kajganu sa slaninom i započeti odličan dan zdravim hrono doručkom.

Nanin hrono hleb

Ovo je po mišljenju velikog broja zagovornika hrono dijete najukusniji hrono hleb koji su probali. Jednostavnim praćenjem recepta uvek možete dobiti sjajan ukus koji će zavoleti svi ukućani.

Potrebni sastojci:

 • 400 grama speltinog brašna
 • 100 grama ječmenog brašna
 • 500ml mlake vode
 • dve supene kašike semenki golice
 • dve supene kašike semenki suncokreta
 • dve supene kašike mlevenog lana
 • dve supene kašike susama
 • dve supene kašike maslinovog ulja
 • kesica praška za pecivo
 • kafena kašika soda bikarbone
 • kafena kašika soli

Ovaj recept je znatno duži za pripremu od prethodnog, ali donosi potpuno drugačiju teksturu i ukuse koje morate probati.

Prvo pomešajte brašno i so, a zatim dodajte sve semenke, prašak za pecivo, soda bikarbonu, a onda je potrebno ponovo pomešati sve. Nakon toga, treba dodati maslinovo ulje i vodu, pa mešati otprilike 5 minuta dok se smesa ne sjedini. Ovako umešanu smesu potrebno je ostaviti minimum dva sata da odstoji u posudi.

U veliku posudu za pečenje potrebno je postaviti pek papir, jer se na ovaj način olakšava vađenje samog hleba koji se vrlo lako može zalepiti za ivice prilikom pečenja. Smesu je neophodno ravnomerno razliti po posudi i poklopiti je. Tako poklopljenu posudu stavite u rernu i tada je uključite na 250 stepeni. Nanin hrono hleb je potrebno peći 60 minuta.

Velika prednost ovog hleba je to što je veoma mekan i lak za jelo, a daje sjajan ukus. Ipak, na drugoj strani je potrebno mnogo više vremena za njegovu pripremu što je jedina mana.

Recept za hrono hleb Ane Gifing

Ana Gifing je žena koja je najveći deo svoje karijere posvetila proučavanju hrono ishrane i njenog uticaja na zdravlje ljudi. Tako je pored velikog niza korisnih recepata osmislila i jedan poseban recept za hrono hleb koji bi trebao da bude osnova svakog doručka.

Potrebni sastojci:

 • 200 grama heljdinog brašna
 • 200 grama integralnog pšeničnog brašna
 • 100 grama ražanog brašna
 • jedna kesica praška za pecivo
 • jedna kafena kašika soda bikarbone
 • 4 supene kašike maslinovog ulja
 • pola supene kašike kima
 • 1 supena kašika lanenog semena
 • malo ruzmarina i
 • 500ml vode

Potrebno je pomešati sve suve sastojke jako dobro kako bi se u potpunosti pomešali. Nakon toga dodati maslinovo ulje i vodu i mešati dok se smesa u potpunosti ne sjedini. Ovako pripremljenu smesu ostaviti prekrivenu preko noći da fermentiše i izbaci sve štetne materije.

Ujutru možete zagrejati svoju rernu na 250 stepeni, i u posudu rasuti testo koje ćete peći od 30 do 60 minuta. Koliko ćete dugo peći ovaj hleb najviše zavisi od debljine testa i veličine posude.

Kao što vidite, za ovaj hleb nije potrebno puno vremena i posla za pripremu, ali je jako bitan proces fementacije tokom noći koji je poželjno ispoštovati.

Recept za hrono hleb Ana Ćubela

Ana Ćubela je žena koja se, kada je otkrila čari hrono ishrane, zaljubljila u njegove ukuse i rezultate koje donosi. Tako je postala autor velikog broja kuvara vezanih za hrono ishranu. Kako je hrono hleb veoma važan deo ishrane ljudi na hrono dijeti, ona je osmislila sjajan recept kojim se dobija “savršena vekna” hleba.

Potrebni sastojci:

 • 200 grama speltinog brašna
 • dve kafene kašike semena bundeve
 • dve kafene kašike susama
 • dve supene kašike maslinovog ulja
 • polovina kesice praška za pecivo
 • malo soli
 • 180ml mlake vode

Potrebno je temeljno pomešati sve suve sastojke i na kraju dodati maslinovo ulje i vodu. Nakon toga, potrebno je još barem dva minuta mešanja, kako bi se testo u potpunosti sjedinilo. Fermentisanje od 12 sati je takođe potrebno kod ovog recepta Ane Ćubele, sve u cilju što zdravije pripreme hrono hleba.

Tako spremljeno testo poklopite i ostavite preko noći ili 12 sati da odstoji. Ovaj hleb se peče na 210 stepeni oko 45 minuta, ali vreme pečenja može biti različito, u zavisnosti od veličine posude i debljine testa.

Ova “savršena vekna” hrono hleba je odlična za doručak dve osobe. Ukoliko želite da napravite za porodicu ili da traje nekoliko dana, sve što je potrebo je da duplirate mere i pečete u većoj posudi.

Recept za hrono hleb bez glutena

Gluten je sastojak koji stvara problem sa varenjem velikom broju ljudi. Zato su sve popularnije namirnice koje nemaju gluten, pa je tako i sa hrono hlebom. Svako ko je alergičan na gluten ne mora brinuti, jer postoji i hrono hleb koji ne sadrži gluten.

Potrebni sastojci:

 • 200 grama heljdinog brašna
 • 200 grama fino mlevenog lana
 • jedna supena kašika psilijuma
 • jedna kafena kašika soli
 • jedan prašak za pecivo
 • čaša od 2dl kisele vode

Suve sastojke pomešati i zatim dodati čašu kisele vode, a nakon toga dodatno mešati sve ove sastojke dok se ne dobije struktura testa. Ovo testo peći u rerni na 200 stepeni poklopljeno 20 minuta, a zatim otklopiti i peći još 25 minuta.

Ovo je jedan sjajan recept za brzu pripremu hrono hleba bez glutena, za sve one koji izbegavaju da jedu gluten ili su alergični na njega.

Sada kada smo prošli sve osnove hrono ishrane i uvideli važnost korišćenja hrono hleba u ishrani, na vama preostaje da detaljnije istražite i shvatite da li je ova ishrana baš za vas. Sigurno je da ima ogroman broj koristi po zdravlje, a može uticati i na skidanje suvišnog sala, posebno sala sa stomaka koje može biti veoma štetno po zdravlje.

Ljudi koji su koristili DietX preparat za mršavljenje

Napravljen je od posebnih biljaka koje podstiču mršavljenje: Hoodia, Garcinia, Guarana, Čia seme, Laneno seme, Kim, Zeolit i Eterično ulje.

Pomoći će vam da smanjite apetit, istopite masne naslage i uklonite celulit.

2019-04-18T00:51:39+01:00 15/09/2018|1 Komentar

1 komentar

 1. Marija 08/06/2019 at 11:55 - Reply

  Molim vas da ispravite Ponedeljak da ne bunite one koji tek pocinju sa hrono ishranom.. Jaja i mlečno se ne konzumira zajedno, pogotovo u toj kombinaciji koju ste vi naveli u ovom primeru. Moze u obliku pite ili gibanice, proje ali jednom u 15 dana i to nikako ne na početku restriktivnog perioda. Hvala na razumevanju.

Dodavanje komentara na tekst