//Kurkuma za mršavljenje – Kako se koristi, Recepti, Kontraindikacije
Da li znate da postoji mnogo bolje rešenje za mršavljenje nego što je dijeta?

Otkrivamo vam tajnu kako efikasno smršati za manje od 28 dana!

Nekoliko hiljada naših čitalaca je probalo da drži razne dijete o kojima smo pisali na sajtu. Neki su bili uspešni u tome a neki nisu. Svi znamo da uopšte nije lako odreći se hrane. Zato smo, posle više od 19 godina iskustva u svetu mršavljenja odlučili da svima zauvek pomognemo u borbi protiv kilograma! Ponudili smo potpuno novo rešenje i ono što je najbitnije svi se slažu sa činjenicom da su imali čak 4 puta brže i bolje rezulate koristeći ga.
Kliknite ovde da saznate više o čemu se radi!
P.S. Procenat zadovoljnih korisnika je impresivnih 99.5%!

Kurkuma za mršavljenje – Kako se koristi, Recepti, Kontraindikacije

Kurkuma za mršavljenje verovatno predstavlja jedan od najefektnijih dodataka ishrani koji postoje. Mnoge studije su pokazale da kurkuma ima mnoge benefite po telo i mozak, naročito ako želite da smršate ili da generalno poboljšate svoje zdravlje. Ako vas interesuje kako to kurkuma deluje, onda u nastavku saznajte sve o njenim pozitivnim svojstvima, na koji način se manifestuju, i kako da upotrebljavate kurkumu u ishrani.

Kakva je kurkuma biljka?

Indijski šafran ili kurkuma za mršavljenje, poznat i kao zlatni začin predstavlja zeljastu biljku koja raste u Aziji i Cenralnoj Americi, a kurkumin predstavlja aktivni sastojak ove biljke, jako često upotrebljavan u azijskoj kuhinji. Verovatno će vam biti jasnije kad vam kažemo da je kurkuma sastojak karija.

Biljka kurkuma

Ovaj začin ima gorak i pikantan ukus, zbog čega se često koristi kao dodatak kari začinima, senfu, puteru i sirevima. Pored toga, nije retkost da se koren ove biljke upotrebljava kao sastojak određenih lekova.

Kurkuma je u suštini jedinjenje jarko žute boje čije je karaktersitično svojstvo upravo taj jak pigment koji daje boju začinima kojima se dodaje, kao i proizvodima dekorativne kozmetike, a mnogo pre modernog doba, upravo je ta jarka boja inspirisala drevne kulture da je koriste kao farbu.

Kada je u pitanju Indija, zemlja iz koje kurkuma potiče, uglavnom se koristi zbog svojih medicinskih svojstava, budući da je kurkuma takođe i antioksidant, pa je koristan protiv bolova u stomaku, raznih poremećaja metabolizma, gojaznosti, ali i drugih problema. Iako se generalno ne preporučuje uzimanje prevelike količine kurkume, naročito ako vam je cilj da smršate, ali pošto je poznato da kurkuma pomaže kod pojave upalnih procesa asociranih sa gojaznošću, nika ne može da škodi ako je uvrstite u plan mršavljenja, a evo i na koje načine.

Ne počinjite sa dijetom dok ne pročitate ovaj tekst >>
Kliknite ovde i saznajte zbog čega više od 75% dijeta nije uspešno!

Anti-upalno dejstvo protiv gojaznosti

Pošto gojaznost izaziva upalne procese, koji za uzvrat povećavaju rizik da zadobijete neko od hroničnih oboljenja poput dijabetesa, ili bolesti srca, uvođenje kurkumina u ishranu može samo da vam koristi. Naime, kurkumin sprečava širenje upale među masnim i mišićnim ćelijama, kao i ćelijama pankreasa. Ovaj proces snižava krvni pritisak, redukuje visok holesterol, povišen šećer u krvi, kao i druga metabolička stanja koja su usko povezana sa stanjem gojaznosti.

Ovo svojstvo je bitno jer je vašem telu mnogo lakše da izmesti fokus na proces mršavljenja kome ste a podvrgli, ako ne mora da se bori protiv upale.

Kurkuma za mršavljenje

Kao što smo već rekli, kurkuma konroliše upalne procese i učestvuje u redukciji masnih naslaga, ali to nikako ne znači da je u pitanju neki magični sastojak koji će vam omogućiti da smršate preko noći. Naravno da bi trebalo da pokušate da uključite kurkumu u svaki svoj obrok, ali ne na način koji će povećati unos bespotrebnih kalorija, već kao deo dijete, ili u kombinaciji sa preparatom za mršavljenje koji će vam omogućiti da smršate na najzdraviji mogući način.

Ako ste rešili da dodate kurkumu svojoj ishrani, onda to možete uraditi tako što ćete je kombinovati sa povrćem, mlekom, smutijima i salatama, u sklopu brojnih ukusnih recepata.

Kurkuma recepti: nekoliko brzih poslastica

Ako želite da smršate na zdrav način, kurkuma je odlična za početak procesa mršavljenja, a pored toga, redovan unos će doprineti i boljem stanju vaše kože. Kurkuma je izuzetno fleksibilna kao namirnica, pa je svaki dan možete koristiti kao začin za jelo, bilo da su u pitanju slatka ili slana jela.

Fantastično ide uz indijska jela, što i ima smisla budući da potiče sa njihovog područja, ali i uz jogurt, kajganu, ceđene sokove i slatka jela, a evo i nekih primera.

Latte od kurkume

Late od kurkume je kremasto i penasto mlečno piće koje predstavlja savršenu zamenu za kafu, pri čemu je potrebno samo 5 minuta da bi se napravilo. Od sastojaka su vam potrebni: 1/1 kašičice kurkume, bademovo mleko, kokosovo mleko, ekstrakt vanile, med, so i biber, pri čemu je neophodno sve ove sastojke pomešati (osim meda) u šerpici, i postepeno zagrevati, uz mešanje. Napitak na kraju prespite u blender i mutite nekih pola minuta, dodajte med i poslužite dok je toplo.

Smuti sa voćem

Za ovaj smuti su vam potrebni ananas, mango, đumbir, ½ kašičice kurkume i kokosovo mleko. Potrebno je da sve sastojke umutite u blenderu dok se ne sjedine i dodate malo vode po potrebi. Da biste dopunili utisak, poslužite ovaj napitak zajedno sa kupinama, borovnicama, semenkama bundeve, bademima i čija semenkama.

Energetske kuglice

Ove kuglice se prave neverovatno brzo, za svega 10 minuta, a u njih ide 7 sastojaka. Ovaj recept se posebno preporučuje svima koji žele da izgube na težini, budući da podstiču varenje i gubitak kilograma, a istovremeno jačaju i imunitet. Od sastojaka su vam potrebne urme, ovas, bademi, čija semenke, limunov sok, kašičica kurkume, rendana kora limuna, ekstrakt vanile i kokos.

Za početak je potrebno da izvadite koštice iz urmi, i potopite ih u vodu na nekoliko minuta. Kada omekšaju, stavite ih u blender, a vodu u kojoj su stajale sačuvajte. U blender dodajte sve ostale sastojke, sem kokosa, i mutite dok se ne sjedine u gustu masu koja podseća na testo. Ako se ispostavi da je smesa previše gusta, dodajte jednu supenu kašiku vode u kojoj su stajale urme kako biste je malo razbili. Na kraju, smesu podelite u kuglice i uvaljajte u kokos. Voila! Vaše kuglice su spremne za jelo. Prednost ovih kuglica, osim što su neverovatno ukusne je što ih možete zalediti i čuvati u zamrzivaču i do tri meseca.

Istina koju vam niko neće reći o mršavljenju!
Kompanije troše milione evra da bi vam prodali svoje proizvode prepune hemije. Baš iz tog razloga nikada vam ovo neće spomenuti! Kliknite ovde da saznate više

Kurkuma i med

Ovaj lekoviti napitak u kombinaciji meda i kurkume se naširoko preporučuje kao lek koji je bolji od mnogih antibiotika, jer je reč o potpuno prirodnom preparatu koji je dobar čim se osete prvi simptomi malaksalosti. Nazivan još i “zlatni med”, pravi se krajnje jednostavno. Potrebno je da punu kašiku kurkume razmutite u 100 grama meda, ali vodite računa da kurkuma koju ste uzeli nema primesa drugih začina. Ovako razmućenu kombinaciju čuvajte u staklenoj teglici, i konzumirajte po malo svaki dan, samo u slučaju da ne upotrebljavate druge lekove uporedo.

Drugo svojstvo ovog lekovitog napitka je to što se često savetuje kao mera za mršavljenje. Pošto je poznato da kurkuma ima svojstva koja pročišćavaju ceo organizam i reguliše probavu, ova kombinacija konkretno ubrzava metabolizam, pri čemu bi za najbolje rezultate trebalo da je konzumirate svako jutro. U slučaju da želite što brže da smršate, možete povećati unos na 2 do 3 puta dnevno, imajući na umu oprez koji smo prethodno pomenuli.

Zlatne palačinke

Ovu laganu i ukusnu poslasticu možete napraviti vrlo lako jer vam za to nije potrebno brašno, već samo jaja. Za ovaj recept vam treba 6 jaja, ekstrakt vanile, ½ kašičice kurkume, i malo kokosovog ulja za podmazivanje. Prvo što treba da uradite jeste da zagrejete tiganj i premažete ga sa malo ulja, pri čemu je dovoljno da to uradite samona početku. Potom dobro umutite sastojke i pecite smesu poput standardnih palačinki, a za kraj ih servirajte sa voćem, kokosovim kremom ili pavlakom.

Koktel sa kurkumom za snažan imunitet

Za ovaj koktel je potrebno 10 minuta pripreme, a sadrži jabuke, limun, koren kurkume i koren đumbira, ali umesto korena može biti upotrebljena i mlevena kurkuma i djumbir. Prvo treba da operete sastojke, oljuštite ih i dobro očistite, a potom iseckate i stavite u sokovnik. Umesto sokovnika možete koristiti i blender, osim što tada morate dodati malo vode. Sve ove sastojke dobro umutite i dobićete količinu dovoljnu za 7 manjih čaša.

U koja jela se stavlja kurkuma i kako najbolje da je ubacite u svoj jelovnik

Spomenuli smo nekoliko brzih poslastica koje su idealne kako za pobornike zdrave ishrane, tako i za ljude koji žele da porade na svojoj težini, ali ako biste želeli više, odnosno da na neki način uvrstite kurkumu kao deo stalnog asortimana u vašoj kuhinji, evo i nekoliko ukusnih načina da je uključite u svoj svakodnevni jelovnik!

Kurkuma začin za sve

Začin kurkuma sadrži manje količine kurkumina (aktivnog sastojka ove biljke), pa se zbog toga slabo apsorbuje u krvotok, ali taj učinak se znatno može poboljšati dodavanjem crnog bibera kad god i gde god je to moguće. Naime, piperin koji se nalazi u sastavu crnog bibera višestruko poboljšava apsorciju aktivnih sastojaka kurkume, a pomaže i u kombinovanju kurkume sa zdravim mastima, a evo i kako.

  • Dodajte ga u kajganu. Za početak, probajte da dodajete kurkumu u svoj omiljeni doručak sa jajima, jer ako je do sad niste koristili, ili jeste ali sporadično, onda je ovo najbolji način da se naviknete, jer je ukus suptilan i ne previše pikantan.
  • Kombinujte ga sa pečenim povrćem. Pošto začin kurkume ima aromatičan i blago ljutkasti ukus, odlično se slaže sa povrćem, pa nikako nećete pogrešiti ako krompir pre pečenja začinite mešavinom crvene mlevene paprike, ruzmarina, origana, i naravno, kurkume.
  • Riža i kurkuma. Ako želite da unesete dašak egzotike u svoj jelovnik onda je kombinacija bele riže i kurkume savršen izbor za tako nešto.
  • Kurkuma čaj. Da biste napravili ovaj okrepljujući čaj, potrebno je da zagrejanoj vodi u lončiću dodate rendani đumbir, kašičicu kurkume, kašičicu cimeta i prstohvat soli. Nakon što se čaj skuvao, začinite ga medom, dodajte limuna po želji i čaj je spreman za posluživanje.

Kurkuma: pozitivni zdravstveni benefiti

Kada je u pitanju kurkuma, zdravlje i pozitivni efekti po njega su neka od njenih primarnih svojstava, pored toga što je jako hranljiva i ukusna kad se primenjuje u ishrani. Ovaj sastojak ima tradicionalnu primenu u kineskoj i indijskoj medicini, naročito kad su u pitanju već pomenuti upalni procesi, bolesti kože, rane, problemi sa varenjem ili problemi sa jetrom, o kojima ćete detaljnije pročitati  u nastavku.

Kurkuma kao lek za zglobove

Istraživanja su pokazala da kurkuma ublažava bol, pa čak i bol kod težih, hroničnih stanja, kao što je artritis, a neka su čak pokazala i da dejstvo kurkume nalikuje dejstvu ibuprofena. Od artritisa se obično javlja u bol u zglobovima, a kurkuma ga ublažava, pre svega zahvaljući svojim antiuplanim svojstvima. Kod reumatičnog artritisa se čak pokazao kao jači od lekova protiv bolova. Naravno, doza koju je preporučljivo uzimati će varirati od osobe do osobe.

Poboljšava rad jetre

U poslednje vreme kurkuma je privukla pažnju zbog svojih antioksidanskih svojstva, koja smo već pominjali, ali i svojstava koja pre svega pozitivno utiču na rad jetre. Naime, pokazalo se da su ova svojstva kukrume posebno snažna, budući da su u stanju da oporave jetru koja je nagrižena toksinima. Ovo je naročito dobra vest za ljude koji uzimaju jake lekove za dijabetes ili druga zdravstvena stanja koja su generalno u stanju da oštete rad jetre zbog učestalog korišćenja.

Olakšava varenje

Već smo zaključili da svoju omiljenost kurkuma duguje pre svega svojoj sposobnosti da daje ukus hrani, što objašnjava pre svega njeno prisustvo u kariju, ali, pored toga, pokazalo se da je kurkuma takođe igra jako važnu ulogu kad su u pitanju digestivni procesi. Smatra se da je to pre svega zbog njenih anti-upalnih, kao i antioksidanskih svojstava, gde pre svega utiče na bolji rad creva.

Poboljšava rad mozga i smanjuje rizik od bolesti mozga

Ranije je bilo uvreženo mišljenje da neuroni nisu u stanju da se dele i množe nakon perioda ranog detinjstva, ali, medicina je od tad napredovala i danas se zna da to nije slučaj. Neuroni su sposobni da formiraju nove veze, ali u određenim delovima mozga su sposobni i da se umnože. Jedan od glavnih i odgovornih pokretača ovog procesa jeste moždani neurotrofički faktor, koji predstavlja vrstu hormona koji operiše isključivo na području mozga.

Smanjena količina ovog hormona u mozgu se smatra jednim od glavnih uzročnika depresije i Alchajmerove bolesti, a upravo kurkuma se pokazala kao sposobna da uveća količinu ovog hormona. Ovim svojim dejstvom, unos kurkume može da obrne proces nastanka određenih moždanih bolesti, ili da odloži starosne procese koji utiču na rad mozga. Postoje indikacije da može da poboljša i pamćenje, kao i kognitivne sposobnosti mozga, ali to još uvek treba da se potvrdi.

Smanjuje rizik od bolesti srca

Verovatno znate da je jedan od najvećih uzročnika smrti u svetu upravo srčani udar, za koji postoje brojni uzočnici, koji su pored toga i komplikovani, i nije ih lako sprečiti. Određena istraživanja su pokazala da je kurkuma u stanju da ublaži posledice tih procesa, pre svega zato što je u stanju da poboljša rad endotela, koji oblaže naše krvne sudove.

Kako to radi? Pa, uglavnom je poznato da je nepravilno funkcionisanje endotela jedan od potencijalnih uzročnika srčanog udara, a to se pre svega ogleda u tome što nije u stanju da reguliše krvni pritisak i zgrušavanje krvi, pored ostalih faktora.

Ono što kurkuma radi jeste da poboljšava rad endotela na način koji se može uporediti sa dejstvom određenih lekova, i to pre svega zahvlajujući već pomenutim anti-upalnim i antioksidanskim svojstvima, koja su ključna u sprečavanju bolesti srca.

Može smanjiti rizik od pojave raka

Budući da rak generalno karakteriše nekontrolisan rast ćelija, i da vrsta ove užasne bolesti ima mnogo, iznenađujuće saznanje je bilo to što je upravo korkuma imala uticaja na određene forme raka. Naime, studije su pokazale da se dejstvo korkume ogleda prvenstveno u tome što je u stanju da doprinese umiranju ćelija raka i uspori angiogenezu i metastazu.

Naravno, ulogu bilo kakve namirnice, pa i kurkume, u tretiranju raka treba uzeti sa rezervom, budući da se njeno dejstvo na usporavanje rasta ćelija raka pokazalo kao efikasno pre svega u laboratorijskim uslovima. Bez obzira, ohrabrujuće je što kurkuma pre svega može doprineti prevenciji pojave raka, što se pre svega odnosi na one koji napadaju digestivni trakt, poput kolorektalnog kancera.

Može biti korisna u sprečavanju i tretiranju Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest je najčešća neurodegenerativna bolest na svetu i jedan od glavnih uzročnika demencije, a ipak, još uvek ne postoji tretman koji je u stanju da u potpunosti pruži izlečenje. Upravo iz ovog razloga je sprečiti pojavu Alchajmera na prvom mestu, a pokazalo se da je kurkumin koristan upravo na ovom polju, a možete pogoditi zašto.

Pored anti-upalnih i antioksidantnih dejstava, koji su važni u borbi protiv ove bolesti, tu je i njgovo svojstvo koje omogućava da pročisti nagomilane amiloiden plakove, koji su karakteristični za Alchajmera.

Pored nabrojanih benefita po zdravlje, određena istraživanja su pokazala da kada je u pitanju kurkuma antidepresiv može da joj se pripiše kao jedno od svojstava, kao i da može usporiti procese starenja, što su još neki od razloga zašto da uvrstite indijski šafran u svoju ishranu, ali ne po svaku cenu, a evo i zašto.

Kurkuma kontraindikacije

Već smo utvrdili da kurkuma ne predstavlja samo koristan začin i ukusan dodatak ishrani, već i da poseduje brojne koristi za zdravlje, od potpomaganja procesa mršavljenja, do protivuplanih svojstava koje je čine odličnom u borbi protiv oboljenja kao što je artritis, Alchajmerova bolest ili druge infekcije. Međutim, određena medicinska istraživanja su pokazala da prekomeran i neprimeren unos kurkume može dovesti do većeg broja zdravstvenih problema, koji se mogu manifestovati u vidu blagih upala, ili poprimiti razmere fatalnih srčanih aritmija.

Iz ovoga je jasno da nuspojave svakako postoje, a evo i najčešće prijavljivanih:

  • Alergijske reakcije. Generalni preporučen unos kurkume iznosi oko 1500 g dnevno, ali pojedini ljudi mogu sa visokim, a nekad i normalnim dozama kurkume reagovati sa mučninom, povraćanjem, dijarejom ili imati želudačne smetnje. U slučaju da koristite kurkumu u sklopu masti i losiona za negu kože, imajte u vidu da genetski osetljivi ljudi mogu osetiti peckanje, ili dobiti osip ili alergiju, a teži slučajevi čak i kontaktni dermatitis i anafilaksiju.
  • Problemi sa žuči. Već smo rekli da kurkuma ima pozitivno dejstvo na organe za varenje i rad želuca, ali preteran unos može dovesti do pogoršanog stanja rada jetre i žučne kese. Ovo se pre svega znači upalu žučne kese i stvaranje kamena u žuči.
  • Problemi sa želudcem i digestivnim traktom. Kurkuma obično ne izaziva iritaciju želuca ili upalne procese kada se konzumira kao deo kuvanog karija (u malim dozama, naravno), međutim, pojedinci koji koriste kurkumu za lečenje hroničnih stanja poput reumatoidnog artritisa, vrlo lako mogu razviti želudačne probleme izazvane kurkumom. Takođe, ako slučajno patite od gorušice, snažno se savetuje da izbegavate kurkumu u većim dozama, jer ona jeste malo kisela po prirodi.
  • Krvarenje. Kurkuma može inhibirati agregaciju trombocita i tako, u teoriji, povećati rizik od unutrašnjeg krvarenja. Takođe, pošto utiče na prozvodnju ćelija koje podstiču koagulaciju krvi, sugeriše se da je izbegavaju pacijenti koji imaju problema sa zgrušavanjem, naročito ako se pripremaju za operaciju, kada se prepručuje prestanak unosa kurkume čak dva meseca unapred.
  • Problemi sa jetrom. Visok unos kurkume se povezuje sa disfunkcionalnošću jetre, što se može manifestovati ili kao problem sa varenjem, ili čak i kao žutica, zbog čega se preporučuje ograničavanje unosa kurkume u okviru preporučenih doza. Ako patite od bilo kakvih medicinskih stanja koja na neki način uključuju jetru, bolje je da izbegavate ili u potpunosti elimišete kurkumu iz svoje ishrane.
  • Kombinovanje sa lekovima. Pokazalo se da kurkuma može doći u interakciju sa metabolizmom ili funkcionisanjem antikoagulansa kao što su aspirin, klopidogrela i varfarin. Ona takođe utiče na delovanje antiupalnih lekova, tj. menja način njihovog funkcionisanja. Iako se pokazalo da je korisna prilikom redukcije količine šećera u krvi, što je dobro za sve one koji su u opasnosti od razvoja dijabetesa. Međutim, za one koji su već dijabetičari i koriste hipoglikemijske lekove, uporedno konzumiranje kurkume može dodatno povećati rizik od hipolglikemije, što se može pokazati kao opasno po život.
  • Kontarkcija materice. Izbegavanje konzumacije kurkume se generalno uopšte ne preporučuje ako ste trudni ili ako planirate da zatrudnite. Naime, kurkuma stimuliše kontrakcije materice što povećava bazalnu aktivnost njenih mišića,  a to za uzvrat izaziva prevremene konrakcije, pobačaj ili vaginalno krvarenje.

Kurkuma cena

Nakon što ste saznali kako kurkuma pospešuje efikasno mršavljenje, kako da je uklopite u svoju ishranu, na koji način pozitivno utiče na zdravlje, a kad se preporučuje oprez, verovatno će vas interesovati gde možete kupiti ovaj sastojak i po kojoj ceni. Dobra vest je što kurkuma zaista nije skupa (u zavisnosti od pakovanja koje uzimate) i možete je naći u većini bolje opremljenih supermarketa ili prodavnica zdrave hrane.

Dostupne količine su pakovanja od 100 g do 1 kg, pri čemu se može reći da je cena jednog kilograma kurkume u proseku mnogo ekonomičnija od cene nekog manjeg pakovanja, jer 100 g kurkume na nekim mestima može iznositi i do 300 dinara, dok 1 kg bude oko 420 dinara, pa ako ste već rešili da kurkumu uvedete u svoju svakodnevnu ishranu, onda definitivno preporučujemo da investirate u veću količinu, naročito ako utvrdite da kurkuma ne izaziva nikakve smetnje.

Kurkuma zaista po svim merilima opravdava standarde lekovite biljke i korisne namirnice, s tim što, ako želite da vaša dijeta bude bazirana na ovom začinu, na početku proverite da li je korak u tom smeru za vas, a mi smo tu da vas posavetujemo za slučaj da vam je potrebna alternativa, bilo da je u pitanju dijeta, ili savet u vezi ishrane!

Ljudi koji su koristili DietX preparat za mršavljenje

Napravljen je od posebnih biljaka koje podstiču mršavljenje: Hoodia, Garcinia, Guarana, Čia seme, Laneno seme, Kim, Zeolit i Eterično ulje.

Pomoći će vam da smanjite apetit, istopite masne naslage i uklonite celulit.

2019-04-18T15:49:35+01:00 04/10/2018|3 Komentara

3 komentara

  1. Dušan 28/12/2018 at 15:29 - Reply

    Nije suština u kurkumi, svaki organizam reaguje na određeni način na određeni režim ishrane. Kurkuma vam može pomoći kod problema sa reumom i sl, sa alergijama (jer ima antihistaminično dejstvo), ali uvođenjem samo kurkume u ishranu, neće se ništa previše značajno desiti.

    Puno pozdrava,
    Pojačaj Ljubav ǀ Volume up the Love

  2. Dušan 18/04/2019 at 16:22 - Reply

    …više na našim fb i Instagram stranicama, kao i na našem sajtu.

    Puno pozdrava,
    Pojačaj Ljubav ǀ Volume up the Love

  3. […] je ovaj začin kod nas nepravedno zapostavljen, činjenice da kurkuma podstiče telo da se oslobodi nagomilanih masti i svari ih odmah po unošenju, čini jetru zdravom […]

Dodavanje komentara na tekst