Lešnik je ukusan orašasti plod drveta lešnika koje pripada porodici breze.
Potiče iz pojasa Mediterana i omiljen je u celom svetu.
Danas se najviše lešnika gaji u Turskoj i odatle se izvozi po celom svetu.
Što zbog visoke nutritivne vrednsti, što zbog ukusa, gotovo da nema osobe koja nekada nije uživala u čarobnom slatkastom ukusu i punom ukusu lešnika.
Gurmani obožavaju lešnik, ali i činjenicu da se savršeno slaže sa čokoladom.
Lešnik je oduvek smatran simbolom mladosti.
Najstarija pominjanja lešnika pronađena su u nekim zapisima u Kini za koja se predpostavlja da datiraju iz 5000 godina pre nove ere.
Može se jesti i sirov, ali pečenjem dobija blaži i slađi ukus.
Ono što mnoge od nas asocira na lešnik jeste i neponovljiva nutela koja decenija unazad osvaja srca dece, ali i odraslih.
Nutela ipak nije zdrava opcija za ishranu, ali postoje neke zdrave verzije nutele koje možete isprobati.
Osnovni sastojak su svakako lešnici koji ovom kremu daju taj fantastični, slatkasto pečeni ukus.
Sadržaj u tekstu
Koliko lešnik ima kalorija?
Lešnik spada u visoko kalorične namirnice jer u svega 100 g ima čak 628 kalorija.
Uzmite u obzir recimo da će vam za sagorevanje ovih kalorija biti potrebno čak sat vremena trčanja.
Ova činjenica je dobra kada je u pitanju energija koju uz samo 100 g lešnika možete dobiti.
Takođe, smatra se da su lešnici dobri za mršavljenje jer podstiču metabolizam i sagorevanje masti.
Ipak, kada gledate sa druge strane lešnik ima kalorija kao i neka visoko kalorična namirnica koju svu u startu odbacimo, poput čvaraka i sličnih.
Koliko lešnik ima ugljenih hidrata?
100 g lešnika ima 17 g ugljenih hidrata što se smatra niskim sadržajem ugljenih hidrata.
Ovo je dobra vest za sve one koji se pridržavaju keto ishrane, odnosno čiji je režim ishrane sa smanjenim nivoom ugljenih hidrata.
Od ukupno 17 g ugljenih hidrata šećeri zauzimaju samo 4 g dok su sve ostali vlakna koja su i te kako potrebna za normalno funkcionisanje organizma.
Koliko lešnik ima proteina?
Proteina u lešniku ima dosta, čak 15 g i smatra se da su ti proteini veoma kvalitetni.
Znamo da su proteini potrebni i prosto nezamenjivi za normalno funkcionisanje tela i rad organa.
Proteini u lešniku su biljnog porekla i pružaju odličan izvor energije.
Bogat je i omega 3 masnim kiselinama te se smatra zdravom namirnicom.
Koliko lešnik ima masti?
Većina kalorija u lešniku zapravo potiče od masti.
Dobra vest je da iako u 100 g lešnika ima čak 61 g masti, one su uglavnom zdrave.
Većina masti u lešniku su mononezasićene masne kiseline kao što su oleinska masna kiselina, linolna i esencijalne masne kiseline.
Nezasićene masne kiseline poput linolne poznate su kao odlični regulatori holesterola u krvi.
Pomaže u smanjenju lošeg holesterola LDL i porastu nivoa dobrog holesterola HDL u krvi.
Koliko ima vlakana u lešniku?
Lešnik je bogat dijetalnim vlaknima i u 100 g lešnika ima skoro 10 g vlakana.
Ova količina vlakana zadovoljava više od 25 % preporučene dnevne količine vlakana.
Vitamini i minerali u lešniku
Lešnik je dobar izvor vitamina i minerala.
Čak 30 % potrebne količine folata možete dobiti iz lešnika, takođe su odličan izvor tiamina.
Ovo je sjajna vest za trudnice i sve one koji imaju povećane potrebe za ovim esencijalnim vitaminom B kompleksa izuzetno važnim za sprečavanje deformiteta neuralne cevi kod ploda kao i megaloblastne anemije.
Pored toga odličan je izvor vitamina E, u svega 100 g lešnika imate preporučenu dnevnu dozu vitamina E od 15 g.
Pored ovih vitamina u lešniku se nalaze i manje količine cinka, bakra, magnezijuma, mangana, fosfora, gvožđa i kalijuma.
Uticaj lešnika na kilažu
Činjenica je da vam lešnici zbog dosta kalorija i udela ugljenih hidrata ne moraju baš biti omiljenja namirnica za vreme dijete.
Ipak, potvrđeno je da zbog određenih materija lešnici znatno ubrzavaju metabolizam, te na taj način mogu uticati na gubitak kilaže kod osoba sa problemom gojaznosti.
Grickanje lešnika umesto drugih grickalica može biti mnogo bolja i zdravija opcija za gubitak kilograma.
Iako, nema posebna svojstva za mršavljenje, lešnik vam može biti od koristi za unos energije i zdravih masti kada je to moguće.
Budući da samo 100 g lešnika pokriva gotovo pola kalorija koje dnevno unosite, vodite računa da ne preterujete.
Ipak, manja ali redovna konzumacija lešnika može dosta dobrog doneti vašem zdravlju.
Uticaj lešnika na zdravlje
Lešnik je veoma bogat hranjivim materijama, vitaminima i mineralima stoga se smatra zdravom namirnicom.
Recimo svakodnevna konzumacija šake lešnika može doprineti zdravlju srca i koronarnih krvnih sudova.
Takođe, ovo može biti odlična i zdrava preventiva dijabetesa i gojaznosti.
U lešniku ima i dosta mangana koji igra važnu ulogu u aktivaciji enzima za metabolizam aminokiselina, ugljenih hidrata i holesterola.
Jedna velika studija objavljena u Žurnalu američkog koledža kardiologije pokazala je da unošenje veće količine lešnika sprečava nastanak mnogih srčanih oboljenja uključujući i koronarne bolesti srca.
Kao što smo gore u tekstu napomenuli, lešnik je dobar saveznik i u regulisanju holesterola u krvi što je veoma važno kada su bolesti krvnih sudova i bolesti srca u pitanju.
Lešnici se smatraju i hranom koja je veoma dobra kao prevencija raka.
Visoka koncentracija antioksidanata u lešniku, vitamina E i materijama koje utiču na jačanje imuniteta svrstavaju lešnik u red veoma zdravih namirnica koje štite od najčešćih oblika kancera.
Upotreba orašastih plodova u koje spada i lešnik preporučuje se i osobama koje imaju predispozicije za razvijanje Alchajmerove bolesti zbog visoke koncentracije folata i antioksidanata.
Nezasićene masne kiseline značajne su za mnoge procese koji se odvijaju u našim telima, što lešnik čini dobrim saveznikom u borbi za zdraviji i kvalitetniji način života.
Lešnik je svakako neodoljivog ukusa i punog mirisa.
Osim u ishrani koristi se i u kozmetologiji i parfemima.
Svuda je podjednako značajan i dobar te u potpunosti opravdava onaj svoj epitet koji su mu nametnuli još u antička vremena.
Plod mladosti i prosperiteta!
Dodavanje komentara na tekst