Jela od povrća za dijetu su uvek dobra opcija.
Gotovo u svaku dijetu i način ishrane možete lako ubaciti ukusna jela od povrća za dijetu i uživati bez razmišljanja o kalorijama.
Povrće je zdravo, a neki ga prosto obožavaju.
Za sve ljubitelje povrća i one koji žele da smršaju i ubace više obroka sa povrćem u svoju dijetu, ovo je pravi tekst.
Daćemo vam sjajne recepte za savršena jela od povrća za dijetu u kojima ćete uživati.
Obećavamo da će vam se toliko dopasti da ćete zaboraviti da u njima nema mesa.
Naravno, naši recepti su dobri čak i za one koji nisu neki obožavaoci jela od povrća, jer smo sasvim sigurni da će ih posle čitanja ovog teksta zavoleti.
Povrće je puno korisnih materija za naš organizam.
Pored brojnih vitamina i minerala koji su neophodni za jak i zdrav organizam i vitko telo, povrće je bogato i vlaknima koja su dobra za digestivni trakt i brži metabolizam.
Poznato je da brži metabolizam znači i brže sagorevanje masti, ali mršavljenje, tako da je sasvim jasno zašto je povrće obavezno u dijetama.
Osim što su zdrava, jela od povrća za dijetu mogu biti i veoma ukusna i drugačija nego ona na koja ste navikli.
U našoj tradicionalnoj kuhinji svakako već imamo brojne recepte za ukusna domaća jela od povrća, no mi smo neka od njih korigovali tako da budu još privlačnija.
Nakon čitanja ovog teksta neki od vas će zavoleti čak i boraniju od koje su bežali čitavog života :).
Sadržaj u tekstu
Jela od povrća za dijetu – supe
Počećemo sa jelima koje možete dodati u vaš dijetalni meni, odnosno sa omiljenim supama od povrća.
Supe su prava infuzija zdravlja za sve nas i verovatno vam je to već poznato.
Supe su uključene čak i u medicinske dijete što zaista govori o tome koliko su korisne za naš organizam.
Osim toga odlično se uklapaju u skoro svaku dijetu.
Da vas ne davimo mnogo, jer znamo da ste nestrpljivi da pročitate fenomenalne recepte za supe sa povrćem koje ćete i vi i vaši ukućani obožavati.
Ukusna supa od paradajza
Supa od paradajza je odličan početak u našem tekstu o jelima od povrća za dijetu. Iskusni ljubitelji noćnog života kažu da ova supa najbolje leči mamurluk.
Što je verovatno i tačno, obzirom da je paradajz prepun materija koje čiste i regenerišu organizam.
Za pripremu supe od paradajza potrebno vam je:
- 400 gr paradajza sečenog na pola
- 2 čena belog luka
- jedan iseckani crveni luk
- malo mlevenog bosiljka
- nekoliko grančica majčine dušice
- jedna kašika vinskog sirćeta
- dve kašike maslinovog ulja
- dve kašike rikote
- malo krutona (pečen hleb u kockicama sa maslinovim uljem i belim lukom)
Poređajte paradajz i luk u pleh na papir za pečenje i prelijte sa maslinovim uljem i začinima.
Istisnite beli luk i sokom prelijte poređano povrće, zatim stavite grančice majčine dušice preko paradajza i stavite u zagrejanu rernu da se peče nekih 30 minuta na 200 C .
Kada povrće omekša izvadite iz rerne.
Odvojite grančice timijana, a sve ostalo zajedno prebacite u blender ili secko i prelijte sirćetom pa izblendajte.
Na kraju pripremljenu masu sipajte sa 150 ml do 200 ml vode u šerpu i ostavite na šporetu dok proključa.
Na kraju servirajte u činije za supu i dodajte svakoj porciji po kašiku rikote i šaku krutona ( kupljenih ili pravljenih).
Uživajte u slasnoj i ukusnoj supi od paradajza koja vas leči od mamurluka i priprema vas za nove izazove.
Supa od sočiva
Supa od sočiva je izuzetno zdrava i bogata vlaknima pa će vašem stomaku veoma prijati.
Idealna je za predstojeće hladne dane i što je važno za vašu dijetu, od samo jedne porcije ove supe bićete siti duže vreme.
Možete je koristiti samostalno kao obrok ili kao dodatak obroku sa povrćem.
Pripremljena količina supe dovoljna je za 4 porcije i ima svega 219 kalorija.
Jednostavno se priprema i spada u jeftinija jela.
Za pripremu ove supe od sočiva potrebno vam je:
- 150 gr crvenog sočiva (ako nemate i obično može da vam posluži)
- 2 litra temeljca od povrća (bujon od povrća)
- 2 naseckana praziluka
- 4 manje seckane šargarepe
- šačica seckanog peršuna
Stavite šerpu na ringlu i u nju sipajte sočivo i malo pripremljenog bujona.
Ostavite da proključa.
Kuvajte nekoliko minuta da sočivo omekne.
Dodajte preostalu količinu bujona, šargarepu i praziluk i začinite sa malo soli.
Ostavite da se krčka na slabijoj vatri nekih 45 minuta do sat vremena u poklopljenoj šerpi.
Kada primetite da je sočivo mekano i ispucalo to znači da je vaša supa od sočiva gotova.
Skinite je sa vatre i ostavite da se prohladi.
Servirajte u dubokim tanjirima ili činijama za supu i preko dekorišite sa malo peršuna.
Možete jesti ovu supu sa hlebom od celih žitarica po ukusu.
Nakon ovog recepta vaš pogled na sočivo sigurno će se promeniti.
Supa od bundeve
Supa od bundeve lako se priprema, ukusna je, hranjiva i prilagođena veganima.
Ova supa sasvim sigurno će vas ugrejati u jesenjim danima.
Za pripremu supe od bundeve potrebno vam je:
- jedan čen belog luka
- jedna glavica crnog luka
- malo maslinovog ulja
- jedan celer
- jedan krompir
- šargarepa
- jedna manja tikvica
- bujon od povrća
- prstohvat peršuna,
- prstohvat majčine dušice
- malo bosiljka
- kokosovo mleko po želji
- pire od bundeve
- prstohvat soli
Najpre u malo maslinovog ulja izdinstajte sitno isečeni luk, nekih dva minuta.
Dodajte beli luk i izrendan celer pa mešajte dok se mirisi intenizivno ne osete.
Zatim dodajte ostalo sitno iseckano povrće i začine i mešajte sve vreme da ne zagori.
Na kraju dodajte bujon, pire od bundeve i kokosovo mleko pa sve zajedno promešajte.
Sačekajte da provri pa smanjite temperaturu i kuvajte još nekih 20 minuta do pola sata sve dok supa ne dobije gustinu koju želite.
Na kraju posolite i uživajte u svojoj zdravoj supi od bundeve.
Jela od povrća za dijetu mogu biti baš ukusna, zar ne?
Jela od povrća za dijetu – recepti
U ovom delu teksta ćemo vam dati predloge za ukusna jela od povrća za dijetu koja možete uklopiti u svoj način ishrane kao ručak ili večeru.
Zapečena jaja sa spanaćem i pečurkama
Odlučili smo se za ovaj recept jer je jako ukusan, lako se sprema i nema mnogo kalorija po porciji.
Svega oko 200 kalorija dobićete u ukusnom tanjiru kaserole sa spanaćem.
Međutim, važno je da napomenemo da ovaj recept u svom sastavu sadrži jaja koja nisu predviđena u veganskom načinu ishrane.
Oni koji su na dijeti koja podrazumeva i konzumaciju jaja, ovaj recept će biti zlata vredan.
Učiniće vas sitim, a nećete uneti kalorije i materije koje narušavaju vaš dnevni plan ishrane.
Predlažemo da ovaj recept iskoristite za ručak ili večeru sa gostima uz dodatak zelene salate sa sirćetom i malo maslinovog ulja.
Šta vam je potrebno za ovaj recept:
- 450 gr očišćenih šampinjona
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- dve kašičice suvog začina senfa
- 150 gr bebi spanaća
- 12 jaja
- ¾ šolje neutralne pavlake
- jedna kašičica soli
- jedna kašičica crnog luka u prahu
- 5 iseckanih čenova belog luka
- dve kašičice svežih listova majčine dušice
- jedna i po šolja narendanog ementaler sira
Ugrejte rernu na 200 C i pripremite pleh za pečenje koji ćete premazati sa vrlo malo maslinovog ulja.
U dubljem tiganju na srednje jakoj vatri ugrejte ulje pa dodajte pečurke.
Kuvajte ih nekoliko minuta pa promešajte sve dok ne porumene nekih 7, 8 minuta.
Promešajte dobro ponovo tako da se pečurke sa dna sada nađu na površini i kuvajte još nekih 2, 3 minuta dok voda koju su pečurke pustile ne ispari.
Zatim dodajte crni luk u prahu, beli luk, suvi senf i so pa kuvajte još minut dok ne počne da miriše.
Potom dodajte spanać i kuvajte još nekih 60 sekundi dok spanać ne omekne.
Sklonite sa vatre mešajući i ostavite da se prohladi nekih 10 minuta u poklopljenom tiganju.
U staklenu, dublju činiju ulupajte jaja pa dodajte neutralnu pavlaku.
U pripremljen pleh sipajte prvo polovinu pripremljenog povrća.
Zatim pospite preko polovinu pripremljenog rendanog sira i prelijte pripremljenim jajima. Potom ponovosipajte povrće i pospite ostatkom sira.
Pecite sve dok ne dobije zlatnu boju, barem pola sata.
Kada je gotovo izvadite i ostavite da se ohladi pa pospite preko majčinom dušicom i servirajte kako želite.
Pripremljena količina dovoljna je za čak 10 osoba i zato je ovo jelo od povrća za dijetu idealno kada imate goste, a na dijeti ste.
Salata sa mahunarkama i mocarelom
Ova lagana salata može biti vaš idealni obrok za piknik ili doručak, a moguće je uklopiti je i sa nekim drugim jelom od povrća za dijetu.
Neverovatno je ukusna.
Za pripremu ove salate potrebno vam je:
- 300 gr zelene boranije iseckane
- 400 gr običnog belog pasulja iz konzerve oceđenog
- 400 gr crvenog pasulja takođe iz konzerve oceđenog
- 2 glavice crvenog luka iseckanog
- 4 šargarepe iseckane na tanke kolutove
- 300 gr bebi paradajza prepolovljenog (može i čeri)
- 120 gr vegetarijanske mocarele iseckane na kockice
- malo bosiljka
Za preliv za salatu potrebno vam je:
- 2 sitno seckana čena belog luka
- 45 gr Kalamata maslina iseckanih bez koštica
- 2 kašike soka od limuna i pola kašike rendane kore limuna
- jedna do dve kašike balzamiko sirćeta
- dve kašike maslinovog ulja
- pola kapičice sušenog origana
- jedna kašičica sušene engleske slačice u prahu
Kuvajte na pari boraniju sa šargarepom nekih desetak minuta dok ne omekšaju.
U drugu činiju stavite iseckani luk i prelijte ga ključalom vodom toliko da prekrije sav luk.
Za to vreme pripremite dresing za salatu mešajući redom sve sastojke u velikoj činiji.
U činiju sa dresingom sipajte skuvanu boraniju i šargarepu, zatim oceđeni luk, pasulje i paradajz.
Dobro promešajte kašikom i odozgo sipajte bosiljak, pa ponovo promešajte.
Poslužite salatu posutu mocarelom i uživajte u ukusnom i zdravom vegetarijanskom obroku.
Brokoli sa đumbirom
Ovo definitivno nije recept za svakoga.
Oni koji ne vole začinjenu i drugačiju hranu verovatno ne treba da isprobaju ovaj recept, ali za prave gurmane ovaj recept bolji je od bilo koje poslastice.
Jela od povrća za dijetu su za neke pomalo dosadna i jednolična, baš zato smo odabrali ovaj recept koji je sve samo ne dosadan.
Ukusi se prepliću i vaša kulinarska čula neće im odoleti.
Potrebni sastojci za pripremu ovog jela:
- 300 gr cvetova brokolija (odvojenih stabljika i glavica)
- 15 gr sitno seckanog svežeg đumbira
- jedan manji crni luk sitno seckan
- jedna veća šargarepa iseckana na tanke štapiće
- 2 čena belog luka sitno seckana
- jedna crvena čili papričica sitno iseckana
- jedna tanko sečena na tračice crvena paprika
- jedna kašika tamari sosa
- 40 gr indijskih oraščića
- sok i izrendana kora jedne limete ( ili limuna ako ne volite žestinu limete)
- jedna kašika susamovog ulja
- 8 gr seckanog korijandera
- 2 umućena jaja
Ubacite brokoli u blender ili secka i seckajte dok ne dobiju teksturu sličnu pirinču.
Indijske orahe lagano propržite u tiganju minut, dva pa ih sklonite sa strane.
Na jakoj vatri zagrejte ulje u dubokom tiganju pa sipajte redom đumbir, luk, šargarepu, beli luk, papriku i čili.
Najpre malo propržite da povrće dobije boju, pa poklopite i ostavite još par minuta da se kuva.
Otklopite i dodajte brokoli i makar tri kašike vode pa ponovo poklopite i kuvajte dok sve ne omekne.
Dodajte tamari sos, limetin sok i koricu kao i korijander pa sve zajedno lepo promešajte. Zatim dodajte ulupana jaja i pržite sve zajedno samo malo dok se jaja ne učvrste.
Poslužite u tanjiru sa indijskim orasima i još malo korijandera preko.
Po želji možete dodati i malo čili praha za dekoraciju i pikantniji ukus.
Uživajte u ukusnom obroku sa povrćem.
Dakle, jela od povrća za dijetu ne samo da mogu biti ukusna već su i odlična za uklapanje u bilo koji način ishrane.
Vašem telu daće sve neophodne hranjive materije poput vitamina i minerala i pomoći vam da osnažite organizam dok mršavite.
Nadamo se da vam se dopadaju naši recepti za jela od povrća za dijetu i da ćete rado isprobati makar jedan od njih.
Ukoliko i vi imate neke sjajne ideje za jela od povrća za dijetu, radovaćemo se ako ih podelite sa nama.
Zato nam obavezno pišite!
Dodavanje komentara na tekst