Termin dijetalna ishrana često se sreće kod raznih “stručnjaka” sa interneta i društvenih mreža.
Izbalansirana ishrana je ono čemu bi svako od nas trebao da teži, međutim sve je više onih koji se okreću dijetalnoj ishrani bez prethodnog istraživanja i saveta lekara te dolazi i do zdravstvenih problema.
Rigorozne dijete i teži oblici dijetalne ishrane dobri su samo u slučaju da vaše zdravstveno stanje iziskuje ovakav način ishrane.
U suprotnom, može vam doneti više štete nego koristi.
Tačno je da od načina naše ishrane može zavisiti naše zdravlje, izgled i još mnogo toga i svakako bi najbolje bilo da svako od nas shodno svojim potrebama i životnim navikama prilagodi način ishrane.
Recimo, medicinska dijetalna ishrana namenjena je osobama sa određenim bolestima radi lečenja, dok se standardnim dijetama pristupa naivno.
Naime, loša dijetalna ishrana, tj dijeta može dovesti do poremećaja u vašem organizmu koji može imati i ozbiljnije posledice.
Shvatamo da vam je izgled važan i da je mršavljenje nekada neophodno, ali pre nego otpočnete sa držanjem dijete trebalo bi makar da se raspitate o njoj i neželjenim efektima koji se mogu desiti.
Recimo, osobe koje se odluče za minimalan unos proteina mogu imati posledice u vidu slabljenja mišića, ali i mnoge druge.
Nutricioniste i lekari mogu vam pomoći da napravite dijetalni plan ishrane koji će odgovarati potrebama vašeg organizma.
Jasno je da je čovek svaštojed i da su mu potrebne različite materije kako bi organizam mogao pravilno da funkcioniše.
Ljudsko telo možemo posmatrati kao besprekoran mehanizam u kome svaka ćelija, ali i svaka materija koju u njega unosimo igra određenu ulogu.
No, nije nam cilj da vas ovim tekstom zbunimo ili nateramo da odustanete od dijetalne ishrane već da vam predočimo sve prednosti i rizike koju ista nosi sa sobom.
U nastavku teksta bavićemo se popularnim načinima dijetalne ishrane i rezultatima koje možete očekivati.
Da se razumemo, lekari se slažu da je gojaznost veliki problem savremenog čoveka.
Nažalost u svetu, a i kod nas svake godine sve više dece ima problema sa gojaznošću.
Prekomerna težina utiče na zdravlje srca, može biti opasna po rad mnogih organa, ali ima i psihološke posledice po čoveka.
Zato je zaista vreme da nešto preduzmemo po tom pitanju.
Izbalansirana ishrana kao i redovna fizička aktivnost mogu biti dobar početak rešavanja problema gojaznosti.
Sadržaj u tekstu
Šta podrazumeva dijetalna ishrana?
Iako mnogi misle da dijetalna ishrana znači jesti što manje hrane i izbaciti sve one namirnice koje sadrže masti, proteine i šećere, to i nije sasvim tačno.
Dijetalna ishrana podrazumeva da redukujete svoju ishranu i vodite računa šta, kada i kako jedete.
Naravno da je unos ugljenih hidrata i namirnica bogatih mastima smanjen, ali i broj kalorija mora biti ograničen.
Osnovno pravilo zdravog načina ishrane jeste da imate raspoređene obroke u toku dana.
To su doručak, ručak, večera i jedna ili dve užine između glavnih obroka.
Trebalo bi, prema mišljenju nutricionista da u svoj plan ishrane upišete i tačno određeno vreme za svaki obrok.
Vodite računa da razmak između obroka ne bude veći od 4 sata.
Ponekad nije lako ispratiti ovaj plan ishrane, ali je dovoljno da se potrudite i ispoštujete ga u većini slučajeva.
Izbacivanje jednog ili dva obroka radi mršavljenja nije dobra opcija i neće vam biti od pomoći da se rešite viška kilograma na duge staze.
Takođe, sve obroke jedite polako.
Ljudi koji brzo završavaju svoje obroke imaju više šansi za razvoj nekih oboljenja i poremećaja od drugih.
Neka vaš obrok traje makar 20 minuta.
Ono što se potpuno izbacuje kada je reč o dijetalnoj ishrani jesu gazirana pića, alkohol i namirnice koje sadrže veštačke boje, zaslađivače i konzervanse.
Praktično prerađevine su apsolutno van ovog plana ishrane.
Dijetalna ishrana oslanja se na unos namirnica prirodnog porekla kao i pića poput voćnih sokova i biljnih čajeva.
Zdrava dijetalna ishrana
Zdrava dijetalna ishrana podrazumeva da unosite namirnice različitog svojstva i porekla u izbalansiranom iznosu.
- Recimo, smatra se da biste svakodnevno trebali da pojedete oko 400 gr voća i povrća. Voće i povrće možete ubaciti kao užine u toku dana, a možete sa njima napraviti i ukusan glavni obrok.
- Broj kalorija koje dnevno unosite u zdravoj dijetalnoj ishrani ne sme da pređe 2000 kod odraslih osoba. Najbolje bi bilo da održavate ritam do 1500 Kcal dnevno.
- Ne smete unositi u organizam više od 5 gr jodirane soli dnevno. Najbolje bi bilo da koristite morsku so ili himalajsku ružičastu so.
- Dnevna konzumacija slobodnih šećera ne sme biti veća od 50 gr, a idealno bi bilo da to bude nekih 25 gr. Slobodni šećeri su svi oni koji se jelima dodaju u proizvodnji, pripremi ili pre konzumacije hrane. Takođe, tu spadaju i šećeri iz meda, voćnih sokova i drugih napitaka.
- Što se masti tiče ono što svi nutricionisti, ali i zdravstveni radnici savetuju jeste da se u potpunosti izbegava unos transmasti prilikom dijetalne ishrane. Najbolja opcija za balansiran unos masti jesu nezasićene masti koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima, maslinovom i suncokretovom ulju, avokadu itd. Zasićene masti treba smanjiti na minimum, a one se često nalaze u grickalicama, brzoj hrani, pečenom i prženom mesu itd.
- Pored voća i povrća dijetalna ishrana obuhvata i namirnice poput leguma, orašastih plodova i namirnice od celih zrna žitarica.
Dijetalna ishrana recepti
U sledećim redovima daćemo vam predloge za fenomenalne recepte koje možete uključiti u svoju dijetalnu ishranu.
Napomenućemo i da biste trebali da ograničite količinu hrane po obroku.
Naime, ako zaista želite da se pridržavate pravila dijetalne ishrane vaša porcija po obroku ne bi trebalo da prelazi dve šolje, a idealno bi bilo da je smanjite na jednu šolju pripremljenog jela.
Ukoliko vam ovo deluje kao nedovoljno hrane, imajte na umu da dnevno treba da ispoštujete 5 obroka i to sa razmakom koji nije duži od 4 sata, što znači da nećete biti gladni.
Zdrava dijetalna ishrana recepti
Supa od kupusa
Možda niste znali, ali čak postoji i čitava dijeta zasnovana na ovoj supi.
Supa je ukusna, odlična za dijetu, nema mnogo kalorija i uopšte nema šećera i loših materija koje su u dijetalnoj ishrani isključene.
Takođe je bez glutena.
Za razliku od brokolija i karfiola, kupus je blag i nema jak ukus koji mnogi ne vole. Odlično se kombinuje sa ostalim povrćem i tada stvara zaista prijatan i ukusan obrok.
Kupus je pun vlakana što pospešuje probavu i pomaže vašim digestivnim organima da razgrade masti i izbace ih napolje.
Kako se priprema supa od kupusa?
Za pripremu zdrave supe od kupusa potrebno vam je:
- 2 kašike maslinovog ulja
- dve iseckane šargarepe
- dva izmrvljena čena belog luka ili malo belog luka u prahu
- jedna iseckana crvena paprika
- dva iseckana štapa celera
- jedan iseckan crni luk
- prstohvat bibera
- malo italijanske mešavine začina
- jedna glavica srednje veličine iseckanog kupusa
- jedan paradajz iseckani
- dve kašičice vinskog sirćeta
U dubljem wok tiganju ili šerpi izdinstajte na maslinovom ulju crni luk, šargarepu i celer dok ne omeknu.
Dodajte papriku, začine i beli luk pa mešajte još nekih 2 minuta na srednjoj temperaturi.
Dodajte kupus, paradajz i bujon (pileći) ili supu od kockice, pojačajte malo temperaturu, zaklopite i kuvajte sve dok ne počne da vri.
Kada proključa, smanjite malo temperaturu, promešajte i ostavite poluotvorenu šerpu na šporetu još nekih 20 minuta dok povrće ne bude kuvano.
Supu sklonite sa vatre i promešajte.
Kada se prohladi dodajte malo vinskog sirćeta i uživajte u ukusnom i dijetalnom obroku.
Prijatno!
Ovaj obrok ima svega 130 kalorija i 0,7 gr zasićenih masti.
Možete ga zamrznuti i čuvati duže vreme u zamrzivaču za neku drugu priliku.
Smuti za dijetalnu ishranu
Smuti je ekstremno popularan u dijetalnom načinu ishrane.
Naime, lako se priprema i predstavlja pravu zdravu zamenu za enegretska napića i vitaminske dodatke.
Sveže spremljen smuti može biti dobra opcija za užinu, ali i za čitav obrok poput doručka jer će vas učiniti sitim, a da pritom znate da ste u svoj organizam uneli samo zdrave namirnice.
Kefir i bobice
Ovo je jedan zdrav i ukusan probiotski smuti za početak dana ili užinu, koji će vašem telu pomoći da funkcioniše baš kako treba.
Ima svega 152 kalorije po porciji i veoma je zdrav.
Za pripremu ovog smutija potrebno vam je:
- jedna i po šolja zamrznutog bobičastog voća,
- dve kašičice bademovog putera
- pola banane
- jedna šolja kefira
Pomešajte sve sastojke u blenderu i blendajte nekoliko sekundi dok se ne napravi gusta tečna masa.
Pripremljena količina smutija dovoljna je za dve šolje, odnosno dve porcije, pa je možete podeliti i sa ukućanima.
Pasta sa piletinom i spanaćem
Ovaj recept idelan je za one koji imaju problema sa dijabetesom, a vole ukusna i jela sa mesom.
Dijetalna ishrana je skoro obavezna za osobe sa problemom dijabetesa i ono što ih možda najviše frustrira jeste nedostatak recepata za ukusna jela prilagođena dijabetičarima.
Zato smo odlučili da vam damo ovaj recept koji ćete rado deliti sa svima kojima je dijetalna ishrana novi način života.
Za pripremu ove paste potrebno vam je:
- oko 225 gr paste po izboru od celih zrna žitarice bez glutena
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
- 450 gr očišćenog filea belog mesa bez kože iseckanog na sitne kockice
- 2 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja
- sok od jednog limuna sveže ceđenog
- 4 čena belog luka izmrvljenog
- pola šolje suvog belog vina
- 10 šoljica sitno seckanih listova spanaća svežeg
- 4 kašičice rendanog parmezana
Priprema:
Najpre skuvajte pastu prema uputstvima proizvođača sa pakovanja, iscedite i ostavite sa strane dok pripremate piletinu.
U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj temperaturi i dodajte piletinu i začine.
Kuvajte poklopljeno uz povremeno mešanje oko 6 minuta.
Nakon toga dodajte beli luk i mešajte minut dok ne počne da ispušta aromu i omekša. Zatim sipajte vino, sok od limuna, malo narendane kore od limuna i ostavite do ključanja.
Sklonite sa ringle, dodajte pastu i spanać, poklopite i ostavite tako dok spanać ne omekne od pare.
Pripremite tanjire i poslužite pastu sa preko narendanom jednom kašikom parmezana po svakoj porciji.
Pripremljena količina dovoljna je za 4 porcije.
Broj kalorija po obroku je 336, dok šećera ima nešto manje od 1gr.
Dijetalna ishrana jelovnik
Nakon nekoliko recepata koje smo vam dali, a koje možete slobodno uključiti u vašu dijetalčnu ishranu, odlučili smo da sa vama podelimo i dijetalna ishrana jelovnik za jedan dan, kako biste što bolje razumeli plan dijetalne ishrane u praksi.
Doručak
Počinjemo naravno od doručka.
Prvog i mnogima najvažnijeg obroka u toku dana.
Neki ga vole, a neki ne uopšte, međutim musli je odličan izbor za dijetalni doručak.
Potrebno vam je:
- trećina šolje musli žitarica
- ¾ šolje bademovog mleka sa niskim procentom masti
- jedna šolja svežih malina
Jednostavno pomešajte navedene sastojke i uživajte u svežem i zdravom dijetalnom obroku koji će vam dati dovoljno energije, vlakana i proteina za početak dana.
Da ne govorimo o moćnom zdravstvenom potencijalu malina, koji vam je verujemo poznat.
Užina
Za prvu dnevnu užinu najbolje bi bilo da pojedete jednu jabuku, mango ili bananu. Daće vam dovoljno vitamina i minerala, kao i osećaj sitosti do sledećeg glavnog obroka.
Ručak
Za ručak možete biti maštoviti.
Mi smo za vas odabrali jedan lagan i brz recept koji se lako praktikuje kada je dijetalna ishrana u pitanju.
Radi se o preukusnoj salati sa piletinom koja će vam dati sve što je vašem organizmu potrebno na zdrav način i u skladu sa pravilima dijetalne ishrane.
Potrebno vam je:
- 3 kašičice limunovog soka
- pola kašičice smeđeg šećera
- čen iseckanog belog luka
- ¼ šolje esktra devičanskog maslinovog ulja
- pola kašičice origana
- prstohvat bibera i
- prstohvat soli
- dve šolje iseckanog kuvanog pilećeg mesa bez kožice
- jedna šolja sitno seckanog krastavca
- 4 šolje bebi spanaća
- 4 šolje iscepkanih listova zelene salate
- jedna šolja prepolovljenog čeri paradajza
- pola šolje seckanog srebrnog luka ili crnog luka po želji
- dve kašičice pečenih neslanih semenki suncokreta
Napravite prvo dresing u velikoj staklenoj činiji od limunovog soka, ulja, začina i belog luka.
Zatim redom dodajte sastojke sve osim suncokretovih semenki.
Promešajte salatu i stavite malo sa strane da odstoji.
Servirajte je u posebnim činijama sa suncokretovim semenkama i malo izmrvljene fete na vrhu.
Pripremljena količina dovoljna je za čak 4 porcije, pa cela porodica može uživati u ovom zdravom i dijetalnom ručku.
Užina
I ova užina vam može biti poput prethodne ili u vidu sveže ceđenog soka pomorandže, grejpfruta, nara ili maline.
Večera
Za večeru smo vam pripremili jedan recept sa škampima.
Za pripremu vam je potrebno:
- 450 grama očišćenih škampa
- 2 kašičice limunovog soka
- pola kašičice soli
- pola kašićice bibera
- pola šolje iseckane crvene paprike
- 3 kašike maslinovog ulja
- 4 šolje malih brokoli cvetova
- 6 čena belog luka iseckanog
Na srednjoj temepraturi u dubljem sudu pržite na 2 kašike maslinovog ulja polovinu belog luka dok ne porumeni.
Zatim dodajte brokoli, papriku i malo bibera i soli.
Po potrebi dodati kašiku ili dve kašike vode.
Poklopite posudu i kuvajte nekih 6 minuta.
Kada povrće omekša prebacite pripremljene sastojke u dublju činiju i poklopite da ostane toplo.
U tiganj sipajte preostalu količinu ulja, belog luka i začina.
Mešajte dok luk ne porumeni pa dodajte škampe, pojačajte temperaturu za stepen i poklopljeno uz povremeno mešanje kuvajte nekih 4 minuta.
Vratite prethodno napravljenu mešavinu u šerpu sa škampima, dodajte limunov sok i promešajte.
Pripremljena količina dovoljna je za 4 porcija i svaka od njih ima nešto više od 200 kalorija, što je idealno za dijetalnu ishranu.
Dakle, da zaključimo.
Sada imate sve što vam je potrebno da biste otpočeli sa svojim režimom dijetalne ishrane.
Dijetalna ishrana nije samo za osobe sa zdrvastvenim problemima već i za potpuno zdrave osobe koje žele da sačuvaju svoje zdravlje i lep izgled što duže.
Obavezno nam javite kako vam se dopao tekst i da li imate neki recept dijetalne ishrane da podelite sa nama!
Prijatno!
Dodavanje komentara na tekst