Dijetalni ruičak može biti izazov za osobe kojima uvek fali malo vremena.
Ideje za dijetalni ručak namenjene su upravo vama, koji non stop negde žurite, ništa ne stižete i imate utisak da vam u danu fali bar još nekoliko sati.
Da, život je postao isuviše brz i koliko god da se trudimo nekako je sve teže održati ritam.
Posao, deca, kuća, obaveze nije ni čudo što sve manje nas ima vremena da brine o svom zdravlju, a “zdravlje na usta ulazi, zar ne?”
Da, da, svesni smo mi da nam ta pica sa pulta i burger usput nisu dobra opcija za zdrav u ručak, ali kako stići sve?
Ponekad je veoma naporno držati sve u svojim rukama, pa nam malo loše brze hrane neće škoditi, zar ne?
Važno je da su obaveze završene na vreme.
Ne!
Ovo je fatalna greška koja vas i te kako može koštati i to onog najvrednijeg što imate u životu – Zdravlja, ali i vremena koje vam je preostalo.
Mi se nekako ponašamo kao da nije važno šta se u nama dešava dok su sve stvari sa spiska uspešno precrtane, a da li ste proverili ima li na tom spisku nešto što će vas danas nasmejati, učiniti srećnim ili bar produžiti vam period bez bolesti.
Do tridesete zdravlje je poslednje o čemu razmišljamo, nakon tridesetih tek ponekad kada nas neki zdravstveni problem uspori počnemo da razmišljamo o njemu, a već nakon 40-ete nažalost dolazi na naplatu sva naša nebriga o njemu.
Gojaznost je ogroman problem savremenog čoveka, a do nje dolazi upravo zbog svega što smo gore napisali.
Ona i te kako zna da pokaže svoje zube i to ne samo na vašem izgledu koji ćete tek jednog dana sasvim slučajno u žurbi primetiti u ogledalu, već i na vašem srcu, plućima, krvnim sudovima.
Ukoliko nešto ne preduzmete to salo će vas na kraju ugušiti.
Najpre će uništiti vaše samopouzdanje, a kasnije i vaše zdravlje.
E sad da unesemo malo vedrine u ovu malo zapostavljenu temu.
Zdrav, dijetalni ručak je moguće napraviti i na brzinu i nositi sa sobom gde god da krenete.
Na taj način više nećete brinuti o višku kilograma, gojaznosti i nezdravoj brzoj hrani.
Pripremite sebi i svojim najmilijima ukusan dijetalni ručak uz naš kratak priručnik – Ideje za dijetalni ručak.
Sadržaj u tekstu
Kako da se organizujete i iskoristite sjajne ideje za dijetalni ručak?
Dobra organizacija je pola posla.
Uštedeće vam vreme, živce i novac.
Recimo, da vam radna nedelja traje 5 dana i da vam je problematično kako iskoristiti ideje za dijetalni ručak u ovih 5 dana.
Nema problema.
Sve se može sa dobro organizovanim vremenom.
Vikend jedva čekate i poslednje što treba da vam bude obaveza ova dva dana jeste priprema obroka za sledeću nedelju.
Zato smo odlučili da vam predložimo kupovinu namirnica vikendom za sjajne ideje za dijetalni ručak.
Priprema ovih jela je brza i jednostavno, tako da nećete morati vikendom da trošite vreme na pripremu obroka za celu radnu nedelju.
Takođe, probajte da svako veče prirpremite dijetalni ručak za sutradan.
Obzirom da su recepti jednostavni neće vam trebati više od pola sata, sat, a sutradan će te, gde god da se nalazite moći da uživate u ukusnom dijetalnom ručku bez brige.
Ideje za dijetalni rucak za radnu nedelju
Dijetalni ručak osim što je zdravija opcija može biti i veoma ukusna opcija.
Usvakom slučaju uveravamo vas da je mnogo bolja od brze hrane na koju ste navikli zbog nedostatka vremena.
Naš plan jeste da vam napravimo mali vodič ideje za dijetalni ručak koji će vam pomoći da spremite zdrava i ukusna jela za ručak preko nedelje, ali i za vikend.
Pa da počnemo .
Ideje za dijetalni ručak – ponedeljak
Početak radne nedelje mnogima od nas nije baš omiljeni.
Nekako i stručnjaci kažu da ponedeljkom imamo najmanje energije i elana, pa smo zbog toga ovu ideju za dijetalni ručak prilagodili baš, ponedeljku.
Ova ideja sigurno će vam povratiti energiju, pozitivno razmišljanje i lepo raspoloženje kako biste ostatak nedelje spremno dočekali.
Čorba od paradajza sa peršunom i salata od povrća
Čorba od paradajza je savršena ideja za dijetalni ručak ponedeljkom.
Lako se i brzo priprema, odlična je za detoksikaciju i povratak snage nakon burnog vikenda, a u kombinaciji sa svežom salatom pun je pogodak za dijetalni ručak po vašoj meri.
Recept je autentičan i nećete ga pronaći na internetu, a verovatno ni u kuvarima koje imate kod kuće.
Čorbu je pravila moja baka, a ja je i dan danas pripremam po njenom receptu za svoju porodicu.
Predlažemo da je spremite u nedelju uveče i ponesete u činiji sa sobom na posao.
Tamo je možete ugrejati u mikrotalasnoj ili je jesti hladnu, jer i takva je veoma ukusna.
Za pripremu ove čorbe potrebno vam je:
- Dve kašike maslinovog ulja
- kašičica speltinog ili integralnog brašna
- kuvani paradajz 350 ml (najbolje domaći bez konzervansa)
- malo himalajske soli
- malo smeđeg šećera – na vrh kašičice
- šačica svežeg lista peršuna
- integralna fida ili krutoni
- jedan manji sitno seckani crni luk (opciono)
Za pripremu ovog recepta potrebno je svega petnaestak do dvadeset minuta.
U šerpu srednje veličine sipajte maslinovo ulje i uključite ringlu na srednje jaku temperaturu.
Kada se ulje zagreje dodajte crni luk i propržite dok ne postane staklast pa dodati malo brašna.
Mešajte sve vreme varjačom i kad brašno počne da dobija zlatnu boju sipajte paradajz i vodu.
Zatim dodajte kašičicu soli i malo šećera pa sve zajedno promešajte.
Smanjite temperaturu za jedan stepen i ostavite dok ne proključa.
Kada proključa dodajte fidu ili krutone i ugasite šporet.
Ostavite čorbu još nekih 5 minuta na ugašenoj ringli.
Sklonite sa vatre i dodajte sveži seckani peršun list i uživajte u ukusnoj i okrepljujućoj čorbi.
Pored čorbe od paradajza predlažemo da ideja za dijetalni ručak ponedeljkom bude i salata od mešanog povrća.
Izrendajte cveklu, šargarepu, naseckajte kupus i stavite malo kukuruza šećerca iz konzerve.
Sve to začinite sa malo soli, jabukovog sirćeta i par kapi maslinovog ulja.
Uživajte u svom dijetalnom ručku koji se lako sprema, a još lakše pojede.
Ideje za dijetalni ručak – utorak
Za drugi dan radne nedelje kada već polako ulazite u štos sa planovima, zadacima i ostalim obavezama pripremili smo ideju za ukusan ručak sa piletinom.
Lagana piletina sa parmezanom
Ova ideja za dijetalni rucak odlična je za sve one koji vole da za ručak ipak ojedu ukusno parče mesa.
Za pripremu vam je potrebno:
- 450 gr uskih šnicli pilećeg filea
- ¼ šolje krutona odnosno brusketa lomljenih svejedno je
- ¼ šolje rendanog parmezana
- 300 gr čeri paradajza
- 55 gr mocarele
- 140 gr rukole
- kašika jabukovog sirćeta ž
- kašičica maslinovog ulja
Ugrejte rernu na 220 stepeni.
U pleh na papir za pečenje poređajte pileći file i posolite sa malo himalajske roze soli.
U staklenu činiju stavite krutone i parmezan pa lagano promešajte.
Preko filea sipajte mešavinu koju ste pripremili i malo utisnite u meso.
Poređajte čeri paradajz sečen na pola svuda oko piletine i sve zajedno isprskajte sa malo maslinovog ulja.
Stavite poklopljeno u rernu na 15 minuta dok krutoni ne dobiju lepu zlatnu boju, a piletina bude pečena.
Dok se piletina peče prirpemite mocarelu tako što ćete je izrendati.
Izvadite ručak iz rerne i uz pomoć viljuške ili hvataljke prebacite paradajz iz pleha u dublju činiju za mešanje.
Pospite piletinu mocarelom i vratite u rernu na nekih 5 minuta.
U međuvremenu, pomešajte paradajz sa rukolom, sirćetom, solju i malo malsinovog ulja.
Izvadite piletinu iz rerne i poslužite je sa pripremljenom salatom.
Jelo je idealno kao ručak za poneti, a pripremljena količina može vam biti dovoljna za dve porcije.
Ideje za dijetalni rucak – sreda
Obzirom da mnogi u našoj zemlji poste sredom i petkom kako pravoslavlje nalaže, odlučili smo se za jednu ideju za dijetalni posni ručak koja će se sigurno mnogima svideti.
Tunjevina za ručak
Tunjevina je zdrava jer je bogata masnim kiselinama koje su neophodne našem organizmu te smo odlučili da vam predstavimo jedan zanimljiv recept za ručak sa tunjevinom.
Potrebno vam je:
- 2 konzerve tunjevine u komadima oko 300 gr ukupno (oceđene)
- ¼ šolje seckanih zelenih maslina
- jedna kašika kapara iseckanih
- dve kašike pesta od paradajza
- dve kašike posnog majoneza
- jedan naseckani paradajz
- jedan crveni luk iseckan
- sok od jednog limuna
- oko 60 gr iseckane ili rendane mocarele
- malo maslinovog ulja
- 8 kriški hleba od celih zrna žitarica
U staklenoj činiji pomešajte tunjevinu, luk, masline, pesto, majonez, sok od limunai paradajz.
Dobro promešajte pa sve zajedno sipajte između dve kriške hleba sa mocarelom.
Zagrejte tiganj i malo maslinovog ulja pa pecite sendviče po par minuta sa obe strane dok se mocarela ne istopi.
Uživajte u brzom, ukusnom i zdravom obroku.
Ideje za dijetalni ručak – četvrtak
Obzirom da je keto dijeta ultra popularna poslednjih meseci, odlučili smo se da vam za četvrtak pripremimo jednu ideju za dijetalni ručak prilagođenu keto načinu ishrane.
Jako je ukusna ideja i sigurni smo da će vam se dopasti.
Keto piletina sa karijem
Lično obožavam kombinaciju karija i piletine i ona je definitivno dobitna kombinacija u svakom pogledu.
Za pripremu ovog jela potrebno vam je nekih 45 minuta, ali ćete rezultatom, sigurni smo biti oduševljeni.
Potrebno vam je:
- 600 gr pilećeg belog mesa sečenog na kockice od po 3 cm
- 500 gr brokolija seckanog
- 100 gr bebi spanaća
- 400 ml kokosovog krema (kondenzovanog mleka)
- malo soka od limete
- dve kašičice mlevenog kima
- jedna kašičica mlevenog korijandera
- ½ kašičice kurkume
- dve kašičice semena crne slačice
- 2 čena belog luka izgnječenog
- dve kašike sitno rendanog svežeg đumbira
- kašičica karija
- naseckana glavica crnog luka
- kašika ulja makadamije
- dve čili papričice seckane po želji
U dubljem wok tiganju zagrejte pola količine ulja, dodajte polovinu pripremljenog mesa i mešajte dva tri minuta dok ne porumeni.
Prebacite piletinu na tanjir pa ponovite postupak sa ostatkom mesa.
Kada izvadite piletinu iz tiganja dodajte ostatak ulja i luk u tiganj da se par minuta dinsta mešajući neprekidno.
Kada luk omekša dodajte redom đumbir, čili, kari, kurkumu, kim, korijander, slačicu, beli luk i malo limete.
Kuvajte zajedno dva minuta dok ne počne da miriše.
Zatim dodajte kokosovo mleko – krem i piletinu.
Sačekajte da provri pa smanjite temperaturu na srednje nisku i zaklopite, ali ne skroz.
Ostavite da se krčka nekih 20 minuta.
Sve dok piletina ne postane kuvana i meka.
U međuvremenu brokoli stavite u blender ili secka i od njega napravite masu sličnu pirinču.
Sipajte u vatrostalnu činiju za mikrotalasnu, prekrijte i kuvajte u mikrotalasnoj 2 do 3 minuta.
Na kraju piletinu servirajte posutu bebi spanaćem sa brokolijem kao prilogom.
Ukusno i skroz po keto pravilima ishrane.
Ideje za dijetalni ručak – petak
Za kraj radne nedelje pripremili smo za vas još jednu supu sa drugačijim sastojcima.
Verujemo da ćete se oduševiti njenim koloritom, ali i ukusom.
Supa sa avokadom i pasuljem
Veoma ukusna i supa drugačijeg sastava od onog na koji ste uglavnom navikli.
Još je još važnije priprema se veoma lako.
Za pripremu vam je potrebno:
- dve naseckane stabljike celera
- dve naseckane šargarepe
- jedan iseckani crni luk
- tri češnja belog luka mrvljenog
- kašičica i po kumina
- pola šolje paradajz soka
- jedna dimlljena seckana paprika
- 3 šolje bujona
- 3 konzerve crnog pasulja
- 2 kašike maslinovog ulja
- jedna šolja smrznutog šećerca
- komadići avokada
U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri.
Ubacite u ulje celer, luk i šargarepu.
Dodajte paradajz sok, beli luk, kumin i papriku.
Mešajte sve vreme da ne zagori i dok luk ne postane zlatne boje pa dodajte jednu polovinu šolje pripremljenog bujona .
Kuvajte još minut, dva pa prebacite u dublju i veću šerpu i dodajte sve ostale sastojke bez avokada.
Kuvajte supu poklopljenu 4 do 6 sati na srednjoj temperaturi.
Uživajte.
Supu možete spakovati i poneti sa sobom.
Ideje za dijetalni ručak su fenomenalne, zar ne?
Čak i oni koji nisu na dijetalnom režimu ishrane sigurno će pronaći neki od ideja za sebe.
Vodili smo računa o manjku vremena, ali i ekonomičnosti pripremljenih jela, tako da nijedan recept ne zahteva neki spektakularan i posebno skup sastojak.
Šta više, neke od ideja su veoma jeftine i lagane za pripremu.
Da li i vi imate neke ideje za dijetalni rucak koje biste želeli da podelite sa nama?
Pišite nam!
Dodavanje komentara na tekst