Avokado pripada namirnicama koje se zovu i super hranom zbog svog bogatog sadržaja.
Najbolji recepti sa avokadom će sve one koji vole ovo izuzetno zdravo voće biti pravi užitak.
Za vas smo osmislili jedan specijalni tekst sa svim receptima sa avokadom koji se mogu brzo i lako pripremiti.
Obzirom da znamo koliko je važno da i vaši mališani jedu zdrave obroke, posebnu pažnju posvetićemo receptima sa avokadom za bebe i decu.
Avokado je poznat kao pravi biser među voćkama iz razloga što je bogat vlaknima, antioksidantima i zdravim mastima koje su vam neophodne.
Za one koji vole da im hrana bude i primamljiva za oko pored savršenog ukusa, avokado je odličan dodatak jelima za dekoraciju.
Pored svoje kremaste teksture, avokado je blagog ukusa pa se savršeno uklapa čak i u one uobičajene obroke poput pice, salate i razna tradicionalna jela.
Sadržaj u tekstu
Šta je avokado?
Pretpostavljamo da većina već odlično zna šta je avokado i lako ga prepoznaje u marketu.
Ono što mnogi misle, naročito zbog ukusa jeste da je avokado povrće.
Još jedna greška!
Avokado je zapravo voće i to kakvo – savršeno.
Lako se uklapa i u slana i u slatka jela i fenomenalnog je ukusa i mirisa.
Avokado postoji hiljadama godina unazad i nekada su ga zvali “ aligatorska kruška”, iako nema baš ništa zajedničko sa kruškom ili aligatorima, osim možda boje i izgleda.
Nutritivne vrednosti ove voćke su odlične i baš zbog toga smo se odlučili na pisanje ovog teksta.
Nutritivne vrednosti avokada:
- kalorije 228kCal
- vlakna 12 gr
- mononezasićene masne kiseline 13,4 gr
- kalijum 690 mg
- šećer 0,4 gr
- natrijum 11 mg
- magnezijum 39 mg
- vitamin A 86 mg
- vitamin K 28 mg
Pored ove skoro pa savršene nutritivne vrednosti, avokado u svom sastavu ima još vitamina i minerala od velikog značaja, a tu su i antioksidanti koji čiste i čuvaju vašu jetru.
Ok, to je sasvim dovoljno predznanja o avokadu.
Vreme je da pređemo na recepte sa avokadom koji će postati deo vašeg redovnog jelovnika, u to uopšte ne sumnjamo.
Zdravi recepti sa avokadom
Shvatili ste već na početku teksta da je avokado jako zdrav, onda je sasvim logično da su zdravi recepti sa avokadom ono od čega ćemo početi.
A kako drugačije nego sa dečicom koja uvek treba da imaju obezbeđen zdrav i kvalitetan obrok.
Recepti sa avokadom za bebe
Bebe su možda i najmanje zahtevne kada je priprema obroka u pitanju.
Jednostavno još uvek retko šta odbijaju i mamice tada mogu biti veoma kreativne.
Kasnije ćete teško udovoljti istančanom ukusu vašeg milog deteta.
Pa da počnemo.
Pire od avokada i banane
Krećemo sa jednim laganim i veoma ukusnim obrokom za vaše bebe. Sve što vam je potrebno za pripremu ovog ukusnog pirea jeste pola avokada i pola banane.
Po želji možete dodati malo mleka ili grčkom jogurta da obogatite čitav obrok proteinima.
Osim što je hranjiv, ovaj obrok je i zdrav pa će vašoj bebi dati sve neophodne materije za pravilan rast i razvoj.
Oljuštite jedan avokado i polovinu stavite u blender.
Isto uradite i sa bananom.
Dovoljno je samo nekoliko sekundi da se vaš pire pretvori u magičan obrok koji će vaša beba obožavati.
Iako je banana možda najlakša opcija za pripremu pirea sa avokadom, možete koristiti i drugo voće poput jabuke, kruške, ananasa, bobičastog voća ili kivija.
Avokado i spanać za vašu bebicu ukusan ručak
Avokado, spanać, batat i seme konoplje su pravi odabir za ukusan i hranjiv ručak vašoj bebi.
Recepti sa avokadom za bebe obično se pripremaju od pasiranog voća i barenog povrća.
Vaša beba verovatno još nema zubiće i ovo je odličan način da joj pored mleka uključite i zdrave namirnice.
Za pripremu ovog recepta potreban vam je:
- jedan batat srednje veličine
- kašičica semena konoplje
- pola avokada
- šaka bebi spanaća
Priprema zahteva malo vremena, ali je lagana.
Očistite i operite povrće, pa sipajte u šerpu za kuvanje na pari iseckan batat i kuvajte 15 minuta.
Nakon toga dodajte spana i kuvajte još pet minuta na pari.
Prebacite sve sastojke u blender i dodajte 4 kašike vruće vode.
Blendajte nekoliko sekundi dok se ne napravi pire od povrća.
Vaš ukusni obrok za bebu je spreman.
Ostatak možete sačuvati u frižideru do tri dana ili u zamrzivaču do čak 3 meseca.
Idealno za dane kada nemate vremena za pripremu obroka.
Recepti sa avokadom za decu
Malim vragolanima teško je ugoditi kada je ishrana u pitanju.
Sve je više dece koja se retko kada hrani zdravo.
Verovatno je zbog toga povećan broj gojazne dece u našoj zemlji.
Zato smo za vas spremili recepte sa avokadom za decu koje ćete i vi i vaša deca voleti.
Smuti sa jagodom i avokadom
Deca obožavaju smutije.
Nema tog deteta koje će odoleti ovom slasnom i bogatom smutiju sa jagodama.
Ako je vaše dete izbirljivo, predlažemo da mu smuti spremite bez njegovog znanja i kažete mu da je to nagrada za dobro urađen domaći ili bilo kakav vid lepog ponašanja.
Odozgo dodajte malo šlaga i dete će biti oduševljeno, a vi ćete mu na mudar način dati obrok prepun vitamina, minerala i drugih hranjivih materija.
Za pripremu ovog smutija i ukusne užine za vaše dete potrebno vam je malo jagoda zamrznutih ili svežih, pola banane i polovina avokada, kao i mleko ili grčki jogurt u zavisnosti od toga šta vaše dete više voli.
Sve sastojke sipajte u blender i izblendajte.
Sipajte u čašu i na kraju dodajte malo šlaga u spreju i jagodicu na vrhu za dekoraciju.
Vaše dete će biti oduševljeno, a vi srećni jer ste mu pružili zdravu i ukusnu užinu koja će mu dati sve što je neophodno za zdrav rast i razvoj.
Omlet sa avokadom
Ako vaša deca, naročito tinejdžeri vole jaja ovo je odličan način da to preokrenete u svoju korist.
Obogatite njihov omlet avokadom, a da oni čak i ne moraju da ga primete.
Naravno, ako vam deca nisu probirljiva onda im lepo kažite šta ste im spremili.
Ukus će ih sigurno oduševiti.
Lako se sprema i najbolje bi bilo da svojim mezimcima ovaj omlet poslužite za doručak.
Jednostavno izmućkajte viljuškom dva, tri ili već koliko jaja vaše dete može da pojede.
Iseckajte pola avokada na sitne kockice ili viljuškom izgnječite u ulupana jaja.
Dodajte jajima malo soli i bibera po želji.
Zagrejte tiganj sa malo maslinovog ulja i pecite omlet nekoliko minuta sa obe strane dok ne dobije zlatnu boju.
Prebacite omlet u tanjir i po želji dekorišite.
Odličan način da svom detetu obezbedite obrok pun zdravih masnih kiselina i drugih hranjivih materija koje će mu dati snage i energije za dnevne aktivnosti.
Posni recepti sa avokadom
Malo smo istraživali i došli smo do informacija da često tražite i posne recepte, odnosno recepte za posna jela.
Kako nam za neko vreme predstoji Božićni post i ima dosta onih koji vole da ispoštuju ceo ili barem deo posta, odlučili smo se i za nekoliko posnih recepata sa avokadom.
Obzirom na blagi ukus avokada, sasvim će se dobro uklopiti i sa posnim namirnicama.
Za voće i povrće smo već rekli kako se slaže avokado, ali ono što niste znali jeste da se avokado slaže i sa ribom.
Posni recepti sa avokadom i tunom
Tunjevina je većini sasvim uobičajeno jelo tokom posta.
Ne samo što je stfvarno volimo zbog ukusa i mirisa, već i zato što je izuzetno zdrava, lako se sprema (odnosno samo se otvori i jede) i prilično je ekonomična.
Tunjevina će vas i zasititi na duži period tako da ne morate brinuti o osećaju gladi tokom posta.
E sad, ako to sve upakujete sa moćnim avokadom, stvarno dobijate jednu zdravu i ukusnu hranjivu bombu.
Naime, sve što vam je potrebno za pripremu ovog jela jesu:
- tunjevina u konzervi, najbolje ona u sopstvenom soku
- Malo limunovog soka
- kašičica susama
- jedan avokado
Prvo ispasirajte avokado viljuškom pa mu dodajte redom i ostale sastojke.
Dobro promešajte.
Jelo je gotovo i možete ga poslužiti kao dodatak glavnom jelu ili samostalno za doručak recimo.
Ukrasite svoje remek delo iz posne kuhinje listom zelene salate ili rukole.
Posni recepti sa avokadom – humus sa avokadom
Imamo sjajnu vest za sve ljubitelje humusa.
Ovaj zdravi humus odličan je za doručak uz tost.
Sve što vam je potrebno jeste:
- jedan avokado
- jedan čen belog luka
- malo kumina,
- so, biber
- 250 gr kuvanih leblebija ili onih iz konzerve
- pola kašičice maslinovog ulja
- 3 kašičice soka od limuna
U blender ili secka stavite oceđene leblebije i maslinovo ulje.
Seckajte dok masa ne postane kremasta.
Dodajte zatim avokado i sve ostale sastojke sa spiska.
Sve zajedno ponovo izblendajte sve dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Po potrebi dodajte još začina koje volite.
Možete dodati i susam, ako volite.
Savršeno, za sve one koji obožavaju humus i namaze sa specifičnim i drugačijim ukusom.
Keto recepti sa avokadom
Keto način ishrane je sve popularniji, a osnovno pravilo ove dijete jeste što manje ugljenih hidrata i više masnoće.
Ipak, nećemo preterivati sa masnoćama i ako već biramo neka to budu zdrave masti poput onih koje u svom sastavu ima avokado.
Ova večera ili doručak sa avokadom lako se priprema i nije vam potrebno mnogo sastojaka.
Najpre jedan avokado očistite i viljuškom usitnine u činiji ili tanjiru pa ga prelijte sokom pola limuna.
Ako volite malo kiselije slobodno stavite više limuna.
U ispasirani avokado sa limunom dodajte jedan paradajz isečen na sitne kockice i jedan crni luk iseckan na sitne kockice.
Posolite pripremljeni avokado sa malo himalajske soli i stavite sa strane.
Sada prelazimo na pripremu jaja.
Stavite tiganj koji ne lepi na ringlu i ugrejte ga na najjačoj temperaturi.
Dodajte nekoliko kašika vode u tiganj i kada se ugreje izlomite jedno jaje pažljivo kako se žumance ne bi razlilo.
Smanjite ringlu na dvojku i prekrite tiganj poklopcem.
Tako pržite, odnosno kuvajte jaje nekoliko munuta dok ne bude gotovo.
Ponovite postupak sa još dva jajeta.
Pripremite tri veća slana krekera od celih žitarica.
Namažite pripremljeni avokado namaz i preko toga stavite jaje.
Savršen i na izgled i na ukus.
Odlična opcija za jaku, ali zdravu večeru sa minimalnim unosom ugljenih hidrata.
Slatki recepti sa avokadom
Ko kaže da slatkiši ne mogu biti zdravi?
Slatkiši sa avokadom i čokoladom mogu biti odlična hrana za vaš mozak.
Ko ne voli mafine?
Gotovo da ne možemo naći osobu koja može da odoli slatkim malim čokoladnim mafinima.
Pst… Imamo recept za vas sa kojim ćete oduševiti sve vaše ukućane i goste.
Samo nemojte da neko bude u vašoj blizini kada ih pripremate, naročito suprug.
Muškarci se prosto ježe na pomisao zelenog povrća kao što je avokado u omiljenim slatkišima.
Neka to bude naša mala tajna.
Za pripremu savšrenih čoko mafina sa avokadom potrebno vam je najpre za testo:
- jedna šolja bademovog mleka
- 3 kašike kokosovog ulja
- jedna kašičica ekstrakta vanile
- jedna kašičica jabukovog sirćeta
- ¾ šolje sirupa od agave
- ½ kašičice cimeta
- pola kašičice soli
- kašičica sode bikarbone
- ½ šolje kakao praha
- 1 i ¼ šolje speltinog brašna
Pomešajte prvo mokre pa suve sastojke i sve sjedinite dobro varjačom.
Ako se naprave grudvice slobodno ih razbijte mikserom.
Sipajte pripremljenu masu u kalupe za mini mafine i stavite u rernu da se peku oko 15 minuta na 160 stepeni C.
Kada mislite da su pečeni proverite čačkalicom da li su dobro pečeni iznutra.
Izvadite mafine iz rerne i ostavite da se ohlade dok pripremate fil.
Za ukusni čokoladni fil za mafine potrebno vam je:
- ¼ šolje iseckane tamne čokolade sa minimum 70 % kakaa
- ¼ šolje kakao praha
- ¼ šolje sirupa od agave
- ¼ šolje bademovog mleka
- 2 oljuštena zrela avokada
- jedna kašika vanila ekstrakta
- malo soli
Fil se priprema lako, ali računajte da vam treba nekih pola sata, jer je nakon pripreme potrebno makar 20 minuta da odstoji u frižideru.
Otopite čokoladu u mikrotalasnoj, sasvim kratko da ne izgori.
Dodajte joj ostale sastojke i u blenderu sve izblendajte dok ne postane kremasta masa.
Stavite u frižider na hlađenje.
Izvadite fil iz frižidera i filujte mafine špricem ili kesom za dekorisanje kolača i torti.
Vodite računa da se i mafini pre filovanja skroz ohlade.
Čuvajte ih na hladnom mestu, ako ih odmah sve ne pojedete!
Recept sa avokadom kome nećete odoleti
Za sve ljubitelje mesa spremili smo i jedan odličan recept sa avokadom sa belim mesom koji možete pripremiti za ručak ili večeru, kako god volite.
Da ne dužimo odmah prelazimo na pripremu.
Potrebno vam je:
- sok od jednog limuna
- 4 komada pilećeg filea iseckanih na trakice
- 2 zrela avokada
- 8 integralnih tortilja ugrejanih
- jedan iseckani crveni luk4 kašičice šećera u prahu
- 100 ml vinskog sirćeta
- 285 ml neobranog mleka
- 85 gr palente
- 85 gr brašna
- 1 kašičica slatke aleve paprike
- jedna kašičica susama
- prstohvat cimeta
- jedna kašičica belog luka u prahu
- suncokretovo ulje za prženje
Najpre potopite pileći file u neobrano mleko i ostavite u frižideru da odstoji makar 8 sati.
Crveni luk marinirajte sa sirćetom i šećerom u prahu makar pola sata.
Napravite smesu za pohovanje mesa tako što ćete pomešati palentu, brašno, alevu papriku, susam, cimet i beli luk.
Zagrejte dublji tiganj u kojem će biti suncokretovog ulja makar 2 cm dubine.
Uvaljajte izvađene i odstojale pileće grudi u pripremljenu masu za pohovanje i pecite u tiganju po nekoliko minuta sa obe strane.
Stavite ubrus u tanjir i isprženu piletinu ređajte na njega kako bi upilo višak ulja.
Avokado očistite i grubo kašikom istiskajte u činiju.
Začinite sa limunovim sokom i vašim omiljenim začinom, mi predlažemo korijander.
Preostalo je samo da napunite ugrejane tortilje.
Sipajte redom namaz od avokada, piletinu pa marinirani luk.
Urolajte i uživajte u neponovljivom ukusu koji će osvojiti vaša čula.
Recepti sa avokadom, kao što ste videli mogu biti i te kako ukusni i zanimljivi.
Bez obzira da li je vaš cilj zdrava ishrana sa avokadom, da probate nešto novo ili nadogradite svoje kulinarske veštine, recepti sa avokadom će vam prirasti srcu.
Da li i vi imate neki recept sa avokadom koji vas je osvojio?
Pišite nam obavezno!
Dodavanje komentara na tekst