Heliko bakterija – 9 glavnih simptoma! Evo kako se lečiti! 2022-02-08T00:06:58+01:00

Heliko bakterija – glavnih 9 simptoma i 6 uzroka! Evo kako se lečiti!

Heliko bakterija, odnosno Helicobacter pylori, je izazivač bolesti koje su povezane sa želucem, zbog čega se smatra najvećim neprijateljem ovog organa. 

Heliko bakterija

Heliko bakterija

Iako je ljudskom organizmu ova  bakterija bila poznata još pre 60.000 godina, ona je izolovana tek 1982. godine od strane austrijskih naučnika Barry Marshall-a i Robin Warren-a, kojima je za ovo otkriće 2005. godine uručena Nobelova nagrada. 

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ovom bakterijom je zaražena gotovo polovina čovečanstva, a njena prisutnost često izaziva i ozbiljnije probleme kojima se bavimo u daljem tekstu. U narednim redovima pročitajte šta je Heliko bakterija, koji su njeni uzroci, koje posledice ostavlja i kako se leči Heliko bakterija. 

Šta je Heliko bakterija i kako deluje na organizam?

Heliko bakterija je gram negativna bakterija koja naseljava želudac i dvanaestopalačno crevo čoveka. Njena najvažnija osobina je ta da ima sposobnost da živi u kiselini, a to joj uspeva jer se krije u želučanoj sluzi koja je u velikoj meri štiti zid želuca od želučane kiseline. Dodatno joj pomaže i to što ima sopstvenu zaštitu od kiseline, tačnije omotač u koji je “upakovana”. 

U odnosu na variranje nivoa kiselosti u želucu, Heliko bakterija se vrlo aktivno kreće uspešno detektujući sve promene u ovom organu. To joj omogućava i njen oblik zareza, sa nekoliko bičeva na jednom kraju, koji je čine vrlo pokretnom i brzom. Zahvaljujući tome, Helicobacter pylori bez problema opstaje u želucu i godinama, stvarajući kod pacijenta promene koje dovode i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Heliko bakterija izaziva čir na želucu

Neke od najozbiljnijih promena se odnose na stvaranje atrofičnih i metaplastičnih promena na želucu, dvanaestopalačnom crevu i jednjaku, a sve ovo kao posledicu ima dobro poznati  čir na želucu. Borba protiv njega uključuje regulisanu ishranu, upotrebu određenih lekova, kao i regulisanje telesne težine.

Kako je otkrivena Heliko bakterija tj Helicobacter pylori?

Hiljadama godina, Heliko bakterija je prisutna u ljudskom organizmu, a njeno postojanje je zvanično ustanovljeno tek pre nekoliko decenija. Gore pomenuti Marshall i Warren su zaslužili Nobelovu nagradu, otkrivši da hlorovodonična kiselina unutar želuca nije glavni krivac za nastanak bolesti poznate kao čir na želucu. 

Upravo je kisela sredina unutar želuca najveći krivac što se na otkriće Heliko bakterije čekalo ovako dugo, budući da je vladalo mišljenje da apsolutno ništa ne može da opstaje i kiseloj sredini. Zbog toga niko nije došao na ideju da traži bilo kakve neželjene “stanovnike” unutar tako niske pH vrednosti. Sve do Warren-a i Marshall-a koji su svojim otkrićem znatno olakšali procese lečenja i borbe sa čirom na želucu. 

Heliko bakterija simptomi

Heliko bakterija verovatno ne bi bila neprijatna, a ni opasna, kada bi se simptomi uočavali na vreme. Međutim, zaražene osobe obično nemaju nikakve simtome infekcije sve dok ne dođe do razvoja bolesti, što znači da je zdravlje pacijenta već ugroženo. 

Kada je u pitanju ustaljena infekcija simptomi Heliko bakterije uključuju mučninu i povraćanje, bolove u želucu i crevima, osećaj nadimanja i težine, gorušicu, dijareju i osećaj peckanja u gornjem delu stomaka. 

Ipak, životne navike su te koje presudno odlučuju o tome da li će se razviti neka gastrointestinalna bolest ili ne. Kod pušača, alkoholičara i svih pacijenata koji su skloni nezdravom načinu života, rizik je uvek značajno veći. 

Dijagnostifikovanje Helicobacter pylori

Blagovremeno reagovanje i adekvatno lečenje su prioritet kada je u pitanju Heliko bakterija, jer brza reakcija i reagovanje simptome mogu da spreče čir na želucu i druge neželjene pojave. Važnost lečenja je veća i samim tim što se Helicobacter pylori dovodi u vezu sa karcinomom želuca, koji obično nastupa usled izostanka reakcije na simptome bolesti. 

Najpouzadniji metod za dijagnostifikovanje Heliko bakterije je gastroskopija, odnosno biopsija sluzokože želuca. U pitanju je invazivni pregled sa sondom, dok laboratorijska dijagnostika stolice i krvi i urea izdisajni test spadaju u neinvazivne preglede bez korišćenja sonde. 

Gastroskopija

Heliko bakterija se može ustanoviti testom ureaze (RUT), na osnovu toga što će bakterijska ureaza promeniti boju specijalnog medija ukoliko je prisutna. Ukoliko je test negativan, ali i dalje postoji sumnja na prisustvo bakterije i infekciju, u tom slučaju se pristupa histološkom bojenju koje vizuelno identifikuje bakteriju. 

Urea izdisajni test

Urea izdisajni test se obavlja tako što se pacijentu daje urea koja sadrži C13 ili C14 umesto regularno prisutnog C12 ugljenika. Kada se ta urea unese u želudac pacijenta u kome opstaje i Heliko bakterija, ona je razgradi na amonijak i ugljen-dioksid sa C13 ili C14,  a prisustvo bakterije se može identifikovati u izdahnutom vazduhu. 

Preciznost testa može biti narušena samo nakon korišćenja antibiotika ili prohibitora protonske pumpe, pa se preporučuje primena četiri nedelje nakon upotrebe antibiotika, odnosno jednu nedelju nakon upotrebe inhibitora protonske pumpe. 

Kako se prenosi Heliko bakterija?

Kada je u pitanju Heliko bakterija uzroci njenog nastanjivanja želuca leže prvenstveno u prljavštini koja, na ovaj ili onaj način, na kraju dospe u organizam. Zato i ne čudi podatak da polovina svetske populacije ima ovu bakteriju. 

Heliko bakterija se prenosi uglavnom preko prljavih ruku, a najveći broj ljudi koji je ima potiče upravo iz onih delova sveta u kojima su higijena i čistoća okruženja na vrlo niskom nivou. Pored toga, zagađena hrana, neoprano voće i povrće i prljava voda su najčešći prenosioci bakterije. 

Zbog načina na koji se prenosi ali i činjenice da je najrasprostranjenija u socijalno-ekonomski nerazvijenim delovima sveta, Heliko bakterija se naziva i “bolest priljavih ruku”.

Heliko bakterija ishrana i lečenje

Nije lako dati odgovor na pitanja kako se leči Heliko bakterija, jer pravilan pristup ovoj bolesti zahteva primenu lekova, ali i novih životnih navika na koje pacijenti verovatno nisu navikli, budući da su se našli na meti ove bakterije. Lečenje Heliko bakterije je u direktnoj vezi sa pravilnom ishranom, ali i sa prirodom koja nudi nekoliko rešenja za ovu bolest. 

Ukoliko vas muči Heliko bakterija ishrana je prvo na šta treba obratiti pažnju. Pacijent treba da promeni životne navike koje na prvom mestu podrazumevaju uvođenje redukovane i pravilne ishrane, uz poštovanje satnice kojoj su obroci prilagođeni. 

Dakle, pacijent treba da doručkuje, ruča i večera u približno isto vreme. Razmak između obroka treba da iznosi između 3 i 4 sata. 

Koje namirnice (ne) konzumirati kada neko ima Heliko bakteriju? 

Regulisanu i pravilnu ishranu treba da prati konzumacija zelenog ili crnog čaja, mada protiv pojačanog lučenja kiseline odlično deluju i čajevi od majčine dušice, žalfije ili koprive. Strogo treba izbegavati alkohol, kafu, slatkiše, gazirane sokove i slične proizvode koji škode organizmu u svakom slučaju, a naročito kada je u njemu nastanjena Heliko bakterija. 

Za ručak možete konzumirati grilovano povrće, nemasnu ribu, teletinu, junetinu, piletinu, supe i čorbe koje nisu jako začinjene, a u okviru drugih obroka mogu da se nađu (između ostalog) kiselo mleko, mladi sir, meko kuvana jaja i puter. Obroci mogu biti praćeni integralnim dvopekom, dok svež kukuruzni i pšenični hleb treba izbegavati. 

Vrlo je bitno da u svojoj ishrani ograničite unos soli, jer prekomerna so uz već postojću infekciju povećava rizik od karcinoma želuca. Slane grickalice, perece, štapići i čips su potpuno nepoželjni. Uz ovo dolazi i savet da izbegavate industrijski prerađenu hranu koja je obično bogata natrijumom, a podrazumeva uglavnom hranu u konzervama i gotove obroke. 

Đumbir povoljno deluje kod pacijenata sa Heliko bakterijom

Povrće je poželjno, a preporučuju se kupus, spanać, karfiol i kelj, dok bi krastavce i paradajz trebalo izbegavati, jer podstiču izlučivanje želučane kiseline. U jelovniku bi trebalo da se nađe i voće poput kruške, šljive, malina, brusnica i jabuka, a neke od ovih voćki su dovoljno snažne da zaustave rast Heliko bakterije. 

Vitamin C je vrlo važno forsirati u ishrani, jer ubrzava proces oporavka od infekcije i smanjuje mogućnost razvoja kancerogenih promena u organizmu. Zbog toga su, pored navedenih voćki, poželjne i jagode. 

Banane bi trebalo konzumirati svaki dan, jer ona obnavlja sluzokožu želuca i stvara odbrambeni zid od Heliko bakterije. Možete je jesti samostalno, ili u kombinaciji sa jogurtom tokom jutarnjih obroka. 

Važno je u ishranu uvrstiti i đumbir, koji je poznat širom sveta po svojim lekovitim sastojcima koji deluju povoljno na organe za varenje. Đumbir povoljno deluje na umirivanje bolova i mučnine u stomaku, koji su česta pojava kod pacijenata sa Heliko bakterijom. 

Čaj za Heliko bakteriju – najbolji lek za infekciju

Čir na želucu je moguće ublažiti konzumiranjem posebnih čajeva, koje možete napraviti u sopstenoj režiji. Dosad najefikasniji čaj za Heliko bakteriju je čaj od crnog gaveza i belog sleza, koje treba preliti hladnim čajem od kamilice uz dodatak 20 grama slatkog korena. 

Čaj promešati i ostaviti da odstoji oko sat vremena, a zatim procediti i piti nezaslađeno pola sata pre jela. Preporučuje se konzumacija čaja dva do tri puta dnevno. 

Najbolji čaj za gastritis uključuje 4 kašike kamilice i 4 kašike lista hajdučke trave, koje treba preliti sa 1,5l proključale vode. Nakon toga posudu poklopiti i ostaviti na šporetu (da bude toplo, a ne da ključa). Nakon 2 sata procediti i piti tokom čitavog dana. 

Lek za Heliko bakteriju

Kada je u pitanju Heliko bakterija terapija obično uključuje dva antibiotika i inhibitor protonske pumpe, čiji je glavni zadatak da umanji kiselost u želucu. Samim tim, bakterija dobija nepovoljnije uslove za opstanak, osim u slučaju ozbiljnijih infekcija kada se primenjuje nešto jača terapija. 

Lek se Heliko bakteriju nije dovoljan ukoliko životne navike nisu povoljne, a to pre svega uključuje gore opisanu ishranu, redovno spavanje i izbacivanje cigareta, alkohola i svih drugih nezdravih proizvoda iz upotrebe. 

Koliko traje lečenje Heliko bakterije?

Ukoliko lečenje Heliko bakterije počne odmah po uočavanju simptoma njenog prisustva, čitav proces može da bude vrlo kratak i bezbolan. Naime, uz primenu više lekova koji koče kiselinu i uvođenje zdravijih navika u život (ishranu pre svega), lečenje Heliko bakterije može da traje samo sedam dana. 

Brojni su primeri kod kojih se kroz nedelju dana infekcija povukla. Takođe treba napomenuti i niz primera kod kojih se stanje pogoršalo zbog nepravilne ishrane i loših navika. 

Prilikom odstranjivanja infekcije, rizik za ponovno dobijanje čira je znatno smanjen, a samim tim je otklonjena i mogućnost za dobijanje tumora želuca koji može biti jedna od posledica ignorisanja prisustva Heliko bakterije. 

Prirodni lek za Heliko bakteriju

Prirodni lek za Heliko bakteriju je laneno seme, koje spada u najefiskasnije lekove iz prirode koje se primenjuje u slučaju mnogih infekcija. Ipak, pokazalo se kao vrlo korisno u borbi sa Heliko bakterijom. Preporučuje se primena u vidu supene kašike lanenog semena koju treba dodati u šolju tople vode. 

Laneno seme treba da odstoji u vodi do tri sata, a zatim ga treba procediti i konzumirati kašiku pre svakog obroka. Dobrobit lana se ogleda u sluzi koja se dobija iz njegovog semena, a koja dospeva do želuca i umanjuje dejstvo Heliko bakterije. 

Osim lanenog semena, vrlo efikasan prirodni lek za Heliko bakteriju je i ulje crnog kumina iz biljke Nigella sativa. Ova biljka je poznata kao izuzetno lekovita i efikasna u borbi sa mnogim bolestima, a zbog brojnih zdravstvenih pogodnosti, često se koristi kao dodatak ishrani. 

Njegove prednosti se ogledaju u tome što smanjuje holesterol, stabilizuje imuni sistem i održava bubrege aktivnim. Osim toga, efikasno reguliše probavu i proces varenja. Tu je i ulje divljeg origana koje se može kombinovati sa uljem crnog kumina. Tako najbolje deluju na Heliko bakteriju, smanjujući njeno delovanje koje izaziva čir na želucu. 

Propolis je još jedan poznati prirodni antibiotik koji jača odbrambeni sistem organizma, zbog čega nalazi upotrebu kod lečenja mnogih infekcija i bolesti. Pokazao se kao vrlo dobar saveznik u otklanjanju Heliko bakterije iz organizma, pa nije na odmet uvrstiti ga u svoju svakodnevnu ishranu. 

Zdrava životna rutina – najbolji saveznik protiv Heliko bakterije

Heliko bakterija u želucu nije neobična pojava, naročito u svetu u kome brzo živimo, jedemo nezdravo i što je najvažnije – ne primećujemo simptome koji ukazuju na ozbiljne bolesti. Zbog toga je važno ustaliti životnu rutinu koja uključuje zdravu ishranu, mnogo vitamina i redovne preglede. Tako bi se u slučaju njenog prisustva Heliko bakterija brže otkrila. 

Simptome nikada ne treba ignorisati, jer adekvatnim pristupom se mogu otkloniti, a samim tim se organizam čuva od znantno ozbiljnijih posledica. Napominjemo da cigarete, alkohol, slatkiše i grickalice treba zameniti zdravijim namirnicama, prvenstveno voćem i povrćem, koje će organizam snebdeti svime što mu je zaista neophodno za normalno funkcionisanje. 

Uz brigu o želucu i kompletnom zdravstvenom stanju, ne zaboravite da držite svoju kilažu pod kontrolom, uz upotrebu najboljih proizvoda za mršavljenje koji optimalno utiču na zdravlje i izgled. Višak kilograma može loše da utiče na zdravlje, zbog čega bi zaista trebalo voditi računa i o ovom segmentu vašeg zdravlja, a onda i izgleda. 

Korisnici DietX preparata

Više od 20.000 ljudi je koristilo DietX u prethodne 3 godine
Saznajte više o DietX preparatu


ČETIRI PUTA JE EFIKASNIJI OD OBIČNIH PREPARATA
i tableta za mršavljenje koji su trenutno dostupni na našem tržištu.

Napravljen je od posebnih biljaka koje podstiču mršavljenje: Hoodia, Garcinia, Guarana, Čia seme, Laneno seme, Kim, Zeolit i Eterično ulje.

Pomoći će vam da smanjite apetit, istopite masne naslage i uklonite celulit.