Iako mala, kajsija je voćka izuzetne nutritivne vrednosti i ukusa.
Za sve one koji vode računa o svom zdravlju, ali ne bi da odustanu od sočnih i slatkih zalogaja kajsija je odličan izbor.
U rimskoj i grčkoj mitologiji, pulpa i sok kajsije smatrali su se „nektarom bogova“.
Ova slatka mala lepotica poznata je ljudskom rodu još iz doba prvih civilizacija.
Po nekim predanjima ona potiče iz Kine, nakon čega je otkrivaju Persijanci i tada počinje njena popularnost širom sveta.
Gaji se najčešće u toplim krajevima Mediterana, ali je to ne sprečava da osvaja srca širom sveta.
Njena istorija je duga i još uvek se spekuliše o tome gde je kajsija najpre osvojila srca.
No, to nije ni važno.
Kajsija uspeva i u našoj zemlji te imamo privilegiju da uživamo u njenom bogatom sastavu bez bojazni da ćemo nabaciti kilo viška.
Zapravo dosta dijeta uključuje ovo malo, veselo voće, a u nastavku teksta saznaćete i zbog čega je to tako.
Kajsija se smatra jednom od najzdravijih vrsta voća na svetu i ima dokazano mnoštvo prednosti po zdravlje i lepotu ljudi.
Žuto – narandžasto voće privlačnog je mirisa i ukusa koji varira od slatkog do slatko-kiselog u zavisnosti od stepena zrelosti.
Njena baršunasta meka koža prekrivena je sitnim dlačicama i može se jesti sa korom bez potrebe za ljuštenjem.
U ishrani ljudi koristi se sirova i suva kajsija i u oba oblika ima mnoštvo prednosti po zdravlje i kilažu.
Sadržaj u tekstu
Koliko kalorija ima kajsija?
Kajsija je poznata i kao izuzetno nisko kalorično voće.
Procenjuje se da jedna zrela kajsija koja otprilike teži 35g ima svega 17 kcal.
To znači da u 100 g ovog baršunastog voća ima manje od 50 kalorija.
Zbog ove činjenice, kajsija je omiljeno voće onih koji vode računa o svom zdravlju i svojoj kilaži.
Da li je moguće?
Da, verovatno se mnogi od vas pitaju kako je to moguće.
Moguće je, jer verovali ili ne plod kajsije se sastoji od čak 85 % vode.
Ostatak čine brojni vitamini i minerali, odnosno hranjivi sastojci koji ovu voćku čine jednom od najboljih za zdravu i uravnoteženu ishranu.
Koliko masti ima kajsija?
Kajsije su siromašne mastima, ali zato izuzetno bogate hranjivim materijama i vitaminima.
Jedna voćka prosečne veličine sadrži svega 0,1 g masti što je čini idealnom za uvrštanje u bilo koji tip dijete, čak i onaj koji ima ograničen unos masti.
Koliko kajsija ima ugljenih hidrata?
Ugljeni hidrati pružaju nam potrebnu energiju za svakodnevne aktivnosti.
Dobra vest je da samo jedna kajsija ima oko 4 g ugljenih hidrata od čega skoro 3g čine prirodni šećeri.
Ako vas je ova činjenica uplašila, bez brige.
Prirodni šećeri su zdravi šećeri sa niskim glikemijskim indeksom i mogu vam poslužiti kao super gorivo za ostatak dana.
Suve kajsije sadrže čak i veći procenat prirodnih šećera, ali i dalje imaju nizak glikemijski indeks i minimalan uticaj na nivo šećera u krvi.
Koliko proteina ima kajsija?
Što se proteina tiče, kajsija obezbeđuje svega 0,5 g proteina što je mali deo proteina koji vam je na dnevnom nivou potreban.
Zato je ova voćka jedna od omiljenih užina onih koji pažljivo biraju namirnice i prate unos proteina u organizam.
U koštici kajsije, međutim, nalazi se čak 20 do 30 % proteina te se ona ne preporučuje osobama sa ograničenim unosom proteina.
Imajte na umu da su proteini u kajsiji biljnog porekla te je idealno kombinovati je sa drugim namirnicama koje imaju veći procenat proteina u sastavu.
Koliko kajsija ima vlakana?
Vlakna su izuzetno važna za zdravlje čoveka.
Preporučen dnevni unos vlakana je od 25 do 38 g .
Vlakna se smatraju vitalnim za zdravlje jer potpomažu regulaciju šećera u krvi i varenje.
Na taj način osobe koje unose dovoljno vlakana u svoj organizam imaju manje šansi da razviju:
- dijabetes tip II
- bolest srca
- zapaljenje creva
Sveže voće i povrće u koje spada i kajsija odličan su izvor vlakana.
Iako, u jednoj kajsiji ima otprilike samo 0,7 g dijetalnih vlakana.
Vlakna u kajsiji su rastvorljiva i pomažu u razgradnji šećera i masti te sprečavaju pojavu gojaznosti.
Vitamini i minerali u kajsiji
Ova moćna malena voćka prepuna je minerala i vitamina koji su neophodni našem organizmu.
Kajsija je bogata:
- kalijumom,
- fosforom i
- beta karotenom koji naše telo pretvara u vitamin A.
- Folatom,
- magnezijumom,
- kalcijumom,
- gvožđem i
- vitaminom C
Ovo su samo neki od vitamina i minerala koji se nalaze u ovom malenom čudu od voćke.
Zbog velike koncentracije vitamina A, kajsija se smatra odličnim saveznik za bolji vid i zdravlje očiju, ali i održavanje strukture i funkcije kože i sluzokože.
Vitamin C se ne može skladištiti u telu i zato je potrebno unositi dovoljne količine ovog vitamina svakodnevno.
On je snažan antioksidant, ali pomaže i u apsorbciji gvožđa i proizvodnji kolagena koji je odgovoran za održavanje vezivnih tkiva.
Kalijum je odgovoran za ravnotežu tečnosti u telu, ali i zdravlje srca i mozga.
U kajsijama ima dosta ovog moćnog minerala te samo 4 ili 5 suvih kajsija dnevno može vam nadoknaditi petinu preporučenog dnevnog unosa ovog minerala.
Uticaj kajsije na kilažu
Kajsija je toliko moćna, a ipak zdrava da je možeš lako uklopiti u svoju ishranu bez bojazni o novim kilogramima.
Naime, ona je odlična za bilo koji obrok u kombinaciji sa drugim namirnicama.
Veoma mala kalorijska vrednost prednost je koju kajsija ima u odnosu na druge namirnice.
Zbog velike količine prirodnog šećera poslužiće vam za dodatnu energiju pre ili nakon treninga.
Nemojte se plašiti da uvrstite kajsiju u svoj jelovnik, jer njene prednosti po vaše zdravlje, ali i regulaciju kilaže su ogromne.
Osim toga, kajsija je veoma mirisna i ukusna voćka te je idealan izbor zdrave namirnice za hedoniste.
Uticaj kajsije na zdravlje
Već smo pomenuli dosta prednosti koje kajsija ima po zdravlje čoveka, no nije na odmet da istaknemo one najbitnije.
Obzirom da u svega 35g kajsije stane neverovatno mnogo hranjivih materija, vitamina i minerala sa jakim antioksidantnim dejstvom, kajsija se smatra jednom od najzdravijih voćki na svetu.
Osim pomenutih zdravstvenih prednosti, kajsija ima moćno zaštitno dejstvo.
Štiti organizam od kancera, bolesti srca i mozga, ali i od nastanka raznih oboljenja poput dijabetesa i oboljenja digestivnog trakta.
Kajsija ima i moćna antiupalna svojstva zbog prisustva takozvanih flavonoida koji jačaju i štite krvne sudove, bore se protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.
Još u XVI veku kajsija se smatrala odličnim afrodizijakom, čak se kao takve spominju i u čuvenom Šekspirovom delu “San letnje noći”.
Kao što možete da zaključite zajedno sa nama, kajsija je dar bogova nama običnim smrtnicima.
Ona je mala, slatka i moćna i nema razloga da se ne prepustite njenim čarima.
Ne morate brinuti o kilaži sve dok su kajsije deo vašeg dnevnog menija.
Dodavanje komentara na tekst