Kikiriki, povrće iz porodice mahuni je poreklom iz Južne Amerike, a u Evropu je stigao krajem 15. veka. Iako je u rodu sa pasuljem i sočivom, njegov ukus je sličniji bademu i orasima.
Bez njega se ne može zamisliti nijedna utakmica, rado viđen gost je uz serije i upotpunjuje svako druženje.
Možda niste znali, ali raste pod zemljom i kada njegov cvet dostigne pun cvat, počinje se obarati prema zemlji. Zatim se postepeno ukopava u zemlju, te se iz cvata rađa plod kikirikija. Možete jesti i sirov, međutim ukusniji je umereno pečen.
Ova mahuna je tradicionalna namirnica i hrana za afričke narode, a njegove čari su najpre zavoleli Astečki narodi.
Pored toga što poseduje neodoljiv ukus, veoma je zdrav i sadrži spektar vitamina.
Sadržaj u tekstu
Koliko kalorija ima kikiriki?
Kikiriki spada u visokokalorične namirnice, te razlika između sirovog i pečenog nije velika. Činija od 100 g sirovog ima 567 kCal, dok umereno pečeni poseduje 587 kCal.
Iako mu je teško odoleti, vredi pomenuti da jedna šaka kikirikija sadrži otprilike 159 kCal. A samo 1 gram kikirikija ima oko 5.9 kalorija.
Kalorije u pečenom kikirikiju dolaze iz masti. Takođe pored nje, kikiriki je izuzetno bogat esencijalnim nutrijentima i mineralima.
Koliko proteina ima kikiriki?
Da kikiriki ima dosta proteina, pokazuje činjenica da ga Kinezi rado dodaju svojim specijalitetima. Procenat proteina se kreće od 22-30% kalorija, što ga čini odličnim izvorom proteina biljnog porekla.
U 100 grama kikirikija možete naći 25.8 g proteina.
Bogat je belančevinama, a proteini koji su najzastupljeniji u ovoj mahuni su arahin i konarahin. Iz tog razloga spada u zdrave i hranljive doručke (puter od kikirikija ili dodatak ovsenim pahuljicama), a pogotovo užine.
Koliko masti ima kikiriki?
Kao što smo već pomenuli, kikiriki je izrazito bogat mastima. Naime, 100 grama kikirikija ima 49 grama biljnih masti.
Pošto je masnoća u kikirikiju velika, od njega se takođe može praviti ulje (Arahisovo ulje).
U procentima je nekih 44-56 % i uglavnom su to monozasićene i polinezasićene masti, od kojih se većina sastoji od linolne i oleinske kiseline.
Pomenute kiseline su važne za zdravlje, a monozasićene su najkvalitetnije kiseline koje se mogu naći u hrani.
Masti u kikirikiju se smatraju zdravim mastima i pomažu u snižavanju nivoa holesterola.
Koliko ugljenih hidrata ima kikiriki?
Kikiriki sadrži malo ugljenih hidrata koje čine dijetetska vlakna i prirodni šećeri. U porciji od 100 grama ima svega 16 g ugljenih hidrata.
Ako jedete sirovi kikiriki on ima 4.6 grama ugljenih hidrata.
Otkriveno je, ali i dobro poznato da posoljeni kikiriki ima više ugljenih hidrata. Naime kada kikirikiju dodate belog kristala, ugljeni hidrati se povećavaju za 5.5 grama.
Posoljeni kikiriki se ne preporučuje ako ste na dijeti.
Koliko vlakana ima kikiriki?
Ako ne možete pojesti dovoljno voća i povrća, onda je kikiriki savršen dodatak vašoj ishrani. Ova mahuna je bogata sa 8.5 g vlakana na količinu od 100 grama.
Deo vlakana u kikirikiju su rastvorljiva vlakna, koja usporavaju razlaganje hrane u organizmu. Takođe vlakna pomažu u kontroli nivoa holesterola i šećera u krvi.
Ako volite istraživanja, onda je važno da znate da 10 velikih pečenih kikirikija sadrže 0.2 g rastvorljivih vlakana.
Kikiriki je odlična zanimacija, ali baš zbog količina vlakana, vrlo lako vas može zasititi.
Kako utiče na zdravlje?
Da je kikiriki zdrava namirnica znaju i vrapci na grani, ali sigurni smo da ne znate baš sve o njemu.
Koncentracija i pamćenje će vam se popraviti ako ga redovno jedete, jer je bogat vitaminom B3 i omega-3 masnim kiselinama. Takođe vitamin E koji se nalazi u ovom čarobnom povrću, pozitivno utiče na mentalno zdravlje.
Kada smo već kod mentalnog zdravlja, važno je pomenuti da smanjuje depresiju. Samo sa jednom šakom dnevno će vam se popraviti raspoloženje, a za to se zahvalite vitaminu E. Takođe ovaj vitamin smanjuje do 70% Alchajmerovu bolest.
Okruženi smo stresnim situacijama koje jednostavno ne možemo zaobići, ali kikiriki rešava i ovaj problem. Magnezijum koji se nalazi u njemu će vam pomoći da se osećate smirenije i rasterećenije.
Hrana bogata kikirikijem poboljšava krvnu sliku i štiti srce. Uz pomoć kiseline arginin, opušta krvne sudove i tako reguliše krvni pritisak. Arginin ima važnu ulogu u stvaranju azotnog oksida koji štiti organizam od tuberkuloze. Takođe je dobar za krv, jer sadrži gvožđe, a ako ga redovno koristite možete se rešiti anemije.
Nauka je otkrila da redovnim konzumiranjem kikirikija možete uravnotežiti nivo šećera i sprečititi dobijanje dijabetesa tipa 2.
Rak dojke se smatra u najsmrtonosnijim karcinom, pa se posebno ženama preporučuje kikiriki koji može vratiti hormone u ravnotežu.
Šargarepa važi za povrće koje poboljšava vid, ali je i kikiriki od velike važnost.Vitamin E dokazano odlaže navlačenju mrene i sprečava stvaranje slepila.
Cink i gvožđe će vam pomoći u vraćanju energije. Ako puteru od kikirikija dodate banane, garantujemo da vas neće držati mesto.
Pored energije, koža će vam takođe biti zahvalna jer će je kikiriki provereno podmladiti. Muškarci bi trebali češće jesti ovu mahunu, jer ona stimuliše funkciju polnih žlezda i jača seksualni nagon.Trudnice bi takođe trebale redovno jesti kikiriki, jer on sadrži folnu kiselinu. Otkriveno je da unosom folne kiseline u organizam tokom trudnoće, smanjuje se za 70% rizik od rađanja dece sa poremećajem neuralne cevi.
Međutim sa kikirikijem morate biti pažljivi, jer…
Da li može biti štetan?
Kikiriki je namirnica na koju možete biti alergični, te vam može napraviti veliki problem. Ova alergija je jedna od najjačih, a iz godine u godinu ona nastavlja da raste.
Ako niste sigurni da li ste alergični na ovu namirnicu, neki od simptoma su crvenilo, kratak dah, ubrzan rad srca, a u težim situacijama i oticanje lica i grla.
Posoljen može biti štetan ako se jede u prevelikim količinama, jer sadrži natrijum koji ume povećati pritisak. Zato je važno da održavate nizak unos natrijuma, tako što ćete jesti neslan ili poluslan kikiriki.
Kako kikiriki utiče na kilažu?
Jedno istraživanje je stiglo do zaključka da ljudi koji redovno jedu kikiriki bolje održavaju manju telesnu masu.
Ispitivanje koje je izvedeno u Hjustonu potvrđuje sledeće nalaze. Naime deca koja su jela kikiriki ili puter od kikirikija jednom nedeljno tokom 6 meseci, doživela su smanjenje većeg indeksa telesne mase od one dece koja ga nisu jela.
Kikiriki je odlična zamena lošim grickalicama koje stvaraju prividno zadovoljstvo.
Za kraj, najvažnije je da ne unosite više kalorije nego što ih sagorevate, jer će brojke na vagi čudnom brzinom rasti.
Ostanite zdravi i fit!
Dodavanje komentara na tekst