Povrće koje je vrlo lagano i jednostavno za pripremu, a pre svega varenje, jeste čuveni karfiol – beličasta glavica u kombinaciji sa zelenim, skladnim listovima.
Karfiol se priprema na svega nekoliko načina, ali to ne umanjuje njegovu efikasnost u pogledu unosa zdravih i korisnih sastojaka, čija je kombinacija prepoznata kao izvor blagodeti od najranijeg životnog doba.
Niska kalorijska vrednost, odličan balans vitamina, minerala, aminokiselina, proteina, antioksidanata i neznatan udeo masti, stvaraju optimalan unos važnih hranljivih elemenata za zdravlje krvotoka, digestivnog sistema, kao i svih organa.
Karfiol je odlična zamena za visokokalorične namirnice u jelima – brašno, pirinač, hleb i slično. O značaju karfiola govori i podatak da je rangiran čak u prvih 20 namirnica prema merenju odnosa kalorija sa sadržajem vitamina, minerala i fitonutrijenata.
Sadržaj u tekstu
Koliko kalorija ima karfiol?
Karfiol pripada istoj porodici kao i kupus, dok se u ishrani koriste glavica, ali i zeleno lišće. Energetska vrednost izražena u kalorijskom sastavu je na vrlo niskom nivou, jer 100 grama svežeg karfiola ima svega 25 kalorija, dok kuvana varijanta namirnice ima nekoliko kalorija manje.
Najveći udeo karfiola čini voda, i to 91,91 grama, dok su zastupljena i dijetalna vlakna. U karfiolu, holesterol nije prisutan, što ga čini vrlo zdravim.
Kombinacija hranljivosti u niskom kalorijskom sastavu stvara visoku poziciju karfiola, kao spektra zdravih sastojaka, čak i u minimalnom unosu količine.
Koliko karfiol ima proteina?
Karfiol ima oko 2 grama proteina, tačnije 1,98 grama posmatrano u 100 grama povrća. To znači da je u pitanju povrće koje nije bogato proteinima, zbog čega se uvek savetuje kombinacija sa namirnicama u obroku u kojem će drugi izvori ove materije biti ključni za dovoljan unos.
Istovremeno, ne sadrži nijedan vid šećera – monosaharide, disaharide ili polisaharide, što pokazuje da je karfiol biljka zasnovana na bazi vode, vitamina i minerala.
Koliko karfiol ima ugljenih hidrata?
Kada se analizira udeo ugljenih hidrata, karfiol obezbeđuje do 2% preporučenog dnevnog unosa ovih materija u kuvanom obliku. Pored toga, svež karfiol sadrži 5,30 grama ugljenih hidrata u 100 grama povrća. Identično kao kada su u pitanju proteini u karfiolu, to nije visok udeo ugljenih hidrata.
Zahvaljujući nižem prisustvu ugljenih hidrata, karfiol je jedna od osnovnih namirnica u jelima dijetetskih recepata i režima ishrane za sportiste, kao i sve osobe koje vode računa o fizičkom izgledu, kilogramima i mršavljenju na bazi proračuna vrednosti unetih materija.
Koliko karfiol ima masti?
Ukupan udeo masti u karfiolu je na vrlo niskom nivou, tačnije svega 0,10 grama u 100 grama povrtne biljke, zbog čega je savršen za efikasno gubljenje kilograma, održavanje linije i uživanje u ishrani bez bojazni od zadržavanja masnih naslaga.
U tom neznatnom iznosu, zasićene masne kiseline učestvuju sa 0,03 grama, a veći deo čine korisne masti koje su potrebne sistemu krvotoka i varenja. Kuvani karfiol u 100 grama unosa obezbeđuje 2% prosečno preporučenog dnevnog unosa masti.
Koliko karfiol ima vlakana?
Prisustvo vlakana u namirnicama značajno je za regulisanje metabolizma, ubrzavanje varenja i probave, bez zadržavanja viška tečnosti i hrane u organizmu.
Svež karfiol sadrži 2,50 grama vlakana, a kratko kuvan 2,30 grama u 100 grama ovog povrća. Dijetalna vlakna su vrlo važna za osećaj sitosti i pročišćavanje organizma, pa je njihova konzumacija značajna za zdravlje i savršen fizički izgled. Na primer, jedna šolja od 124 grama kuvanog karfiola sadrži čak 11% vlakana, što predstavlja pravi detoks za organizam, a utiče i na eliminisanje bakterija i drugih štetnih materija u telu.
Dijetalna vlakna su i više nego bitna za regulisanje telesne težine, prevenciju dijabetesa, olakšavanje varenja i probave, a karfiol ih u svom sastavu nesebično daruje.
Uticaj karfiola na zdravlje
Karfiol je pravi izvor zdravlja za osobe svih generacija, zbog čega je jedno od prvih jela koje probaju mališani u obliku kaše. Širok spektar prisutnih vitamina i minerala, aminokiselina i antioksidanata, stvaraju svestrane benefite na funkcije organa, ali i izgled kože.
Dok vitamina A sadrži 13 IU jedinica, što je optimalno za ćelijske funkcije, K vitamina od 16 miligrama za sprečavanje obimnog zgrušavanja krvi, najzastupljeniji je vitamin C, čak u sadržaju od 46,40 miligrama.
U pitanju je esencijalni element bez kojeg je teško zamisliti snažan i otporan imunitet, a poznato je da vitamin C ima važna dejstva protiv upalnih i srodnih procesa u organizmu. Kompleks B vitamina je prisutan u raznolikom sadržaju, sa dominacijom B5, odnosno pantotenske kiseline, koja je neraskidivi deo A konenzima, zaduženog za razvoj nervnog sistema i umanjenje stresa, kao i regulaciju sinteze holesterola i nivoa hormona.
Karfiol je bogat folnom kiselinom i gvožđem koje je zastupljeno u 0,44 miligrama, kao vrhunskog protivnika anemiji, zbog čega se savetuje i trudnicama.
Visok stepen kalijuma od 303 miligrama, kalcijuma od 22 miligrama, kao i magnezijuma od 15 miligrama, ima blagotvorna dejstva na funkcije mišića, nervnog sistema i kostiju. Istraživanja su pokazala da karfiol izrazito preventivno utiče na kardiovaskularna, reumatska i srodna oboljenja, ali stvara snažan otpor pojavi multiple skleroze, sljabljenju imuniteta, proređenoj probavi i slično.
Prepoznato je, ali ne i dokazano da je karfion prirodna prevencija raka, jer predstavlja sjajan izvor fitonutrijenata, među kojima se ističu indol 3 karbinol i sulforafan, zaduženi za sprečavanje aktiviranja štetnih agenata u organizmu. Karfiol pored toga što ubrzava metabolizam, štiti organizam od virusa, bakterija i upala, a važan je i prilikom redukovanja broja kilograma.
Uticaj karfiola na kilažu
Zahvaljujući prisustvu mikronutrijenata, karfiol utiče na očuvanje zdravlja nervnog sistema, u čemu je eliminisanje akutnog stresa česta pojava koju je važno neutralisati.
Jedan od glavnih izvora drugih zdravstvenih tegoba jeste višak kilograma. Zbog toga se mnogi ljudi pitaju kako smršati. U tom pogledu, karfiol sa svega 25 kalorija na 100 grama unetog povrća, jedan je od glavnih sastojaka glavnih dijetetskih obroka, salata i užina. Veoma korisne biljke u svom sastavu sadrži i najbolji preparat za mršavljenje DietX.
Višestruki benefiti prepoznaju se u kratkom periodu konzumacije – smanjenje viška kilograma i otklanjanje stresa. Povezujući raznovrsne prednosti za stanje tela i duha, karfiol provereno ima pozitivne efekte na mršavljenje, daje osećaj sitosti i otklanja glad.
Zbog svoje guste strukture, punog ukusa i neverovatne hranljivosti, u minimalnim količinama unosa daje pravi sprektar blagotvornih efekata za rad čitavog organizma.
Istovremeno, to znači da se aktivnom pripremom kafriola za obroke u telu nalazi neznatan broj kalorija i masti, dok je unos vitamina, minerala, vlakana i vode na visokom nivou.
Karfiol se može pripremiti u obliku kuvanog jela, testa, salate i deo je brojnih receptura, posebno kao idealna zamena namirnicama koje imaju visoku kalorijsku vrednost.
Dijetalna vlakna sadržana u karfiolu otklanjaju višak kilograma, ali i sprečavaju pojavu novih naslaga, a takođe sjajno upijaju višak vode, kao i eliminišu sve bespotrebne materije iz organizma.
Kombinacija karfiola sa zdravim životnim navikama kao što su sport ili redovna šetnja, povremeno vežbanje, stvara odlične rezultate smanjenja telesne težine.
Dodavanje komentara na tekst