Svestrane benefite na funkcije organa, ali i fizički izgled koji se za kratko vreme dovodi do savršenstva obezbeđuje patlidžan, kod nas najpoznatija podvrsta – plavi patlidžan.
U neznatnom broju kalorija, patlidžan se može efikasno „sagoreti“ uz svega 3 minuta plivanja, vožnje bicikla ili trčanje prosečnom brzino za neverovatnih 2 minuta. Obezbeđuje 1,2% preporučenog dnevnog potrebnog unosa kalorijske vrednosti u proseku.
Patlidžan pripada porodici povrća, identičnoj kao i paradajz i krompir. Bogatstvo korisnih materija, podložnost raznovrsnim načinima i oblicima pripreme, kao i više pojavnih varijateta boja, dimenzija i izgleda, čine da patlidžan bude vrlo zastupljen u kulinarskim umećima.
Kako patlidžan u svom sastavu ima značajan udeo vitamina, posebno C, K i B kompleks, ali i minerala kao što su kalijum, mangan i folna kiselina, zatim fosfor, magnezijum, bakar i tiamin, radi se o namirnici koja stvara svestrane koristi konzumacijom u domenu zdravlja svih ljudi.
Sadržaj u tekstu
Koliko kalorija ima patlidžan?
Odnos od 92% vode i svega 8% suvih materija, čini da patlidžan ima nisku energetsku vrednost, od samo 24 kalorije u 100 grama sveže biljne kulture. Jednostavno i brzo se vari, pospešujući stanje organizma bez značajnoog prisustva masti, zbog čega je odličan pomoćnik dijetama.
Zahvaljujući niskom kalorijskom sadržaju, patlidžan je jedan od vodećih izvora hranljivih materija u kombinaciji sa neznatnim udelom masti i nezaobilazan za dijete i druge specijalne režime ishrane, kao i za sportiste. Takođe, prevencija je i pojavi različitih tipova dijabetesa.
Koliko patlidžan ima proteina?
Patlidžan ima nizak udeo proteina, svega 0,98 grama posmatrano u količini od 100 grama sveže povrtne biljke, što je 1% preporučenog dnevnog unosa za ovaj element.
Nizak proteinski sastav nagoveštava da je za dodatni unos potrebno patlidžan kombinovati sa drugim namirnicama, u kojima je nivo supstance znatno veći, kao što je pileće belo meso, riba i orašasti plodovi.
Posebno je važno na pravilan način rasporediti unos patlidžana sa proteinskim namirnicama u režimima dijeta, za maksimum blagotvornih efekata i gubljenje kilograma.
Koliko patlidžan ima ugljenih hidrata?
Udeo ugljenih hidrata u patlidžanu je na značajnijem nivou u poređenju sa drugim sastojcima, i kreće se na nivou od 5,88 grama u 100 grama povrća.
U prethodno navedenih 8% suve materije uglavnom dominiraju ugljeni hidrati u vidu šećera od 5,5%, odnosno 3,53 grama okvirnog udela u 100 grama svežeg patlidžana.
Za dijete u kojima ugljeni hidrati igraju značajnu ulogu u obrocima, patlidžan je odličan izbor kao glavno jelo, salata ili dodatak.
Koliko patlidžan ima masti?
Patlidžan ima nizak stepen prisustva ukupnih masti, u 100 grama biljke svega 0,18 grama. Od tog broja, zasićene masne kiseline čine 0,034 grama, dok su ostatak korisne masti uz koje se odvijaju važni fizički procesi u organizmu – pravilno funkcionisanje krvotoka, sistema za varenje i izlučivanje i brojnih drugih vitalnih aktivnosti.
Kako je voda sadržana u patlidžanu u količini od 92,30 grama, jasno je da je prisustvo masti gotovo neznatno, dok su trans-masne kiseline, kao i holesterol u potpunosti odsutni.
Koliko patlidžan ima vlakana?
Izuzetno je značajno prisustvo vlakana za dijete, odnosno efikasno i kvalitetno gubljenje kilograma, čime patlidžan apsolutno može da se pohvali. U 100 grama povrća nalazi se čak 3,40 grama dijetalnih biljnih vlakana, odnosno 9% udela, koji unapređuju mehanizam varenja hrane, sprečavaju nagomilavanje i stvaranje viška kilograma, uz neprekidno upijanje vode.
Vlakna su značajna preventiva brojnim oboljenjima, štite srce i krvotok, kao i preventivno deluju na pojavu visokog nivoa šećera u krvi i dijabetesa. Pored toga, biljna vlakna ubrzavaju metabolizam, pročišćavaju organizam i efikasno regulišu funkcionisanje probave, bez zadržavanja hrane i stvaranja masnih naslaga.
Uticaj patlidžana na zdravlje
Patlidžan u svim svojim bojama od izrazito plave do ljubičaste nijanse, kao i dimenzijama od minijaturnih do raskošnih plodova koje uvek karakteriše čvsta tekstura, pravi je izvor korisnih materija – vitamina i minerala neophodnih za pravilan rad čitavog organizma.
Zastupljen kompleks B vitamina u vidu tiamina, niacina, pantonske kiseline, folarita, pridoksina, kobalamina i drugih, snažan je čuvar ćelija, moždanih funkcija i eliminisanja stresa.
Vitamina C nema u velikim količinama – svega 2,2 grama u 100 grama patlidžana, ali redovnim unosom se može osnažiti imunitet. Ogroman broj zdravstvenih benefita plavi patlidžan pruža u domenu gubljenja kilograma, pravilnog rada srca i mozga, eliminisanju problema u sistemu za varenje i probavi, ali su prepoznata dejstva i kao prevencija raka, dijabetesa i drugih bolesti.
Patlidžan u pogledu minerala posebno obiluje gvožđem, magnezijumom, kalijumom i fosforom. Tako, 100 grama biljke sadrži 229 miligrama kalijuma, 0,23 miligrama gvožđa i 9 miligrama kalcijuma, kao sjajnog čuvara kompletnog organizma.
Gvožđe i folna kiselina značajni su za sprečavanje anemije, zbog čega se redovan unos patlidžana savetuje svima, kao i trudnicama. Magnezijum je značajan za funkcije mišića, ali i nervnog sistema i u patlidžanu se nalazi 14 miligrama, a fosfor je prisutan takođe u visokom sadržaju – 24 miligrama.
Patlidžan ima pozitivna dejstva na snižavanje holesterola, štiti krvne sudove i arterije, dok je prisustvo fitonutrijenata značajno za zaštitu mozga od slobodnih čestica koje mogu izazvati bolesti.
Flavonoidi kojima je patlidžan bogat umanjuju rizik od moždanog i srčanog udara. Takođe, u pogledu unapređenja funkcionisanja sistema za varenje, vlakna patlidžana u kombinaciji sa visokim udelom vode snažno deluju na ubrzanje pražnjenja creva, bez zadržavanja viška hrane, uz elimisanje štetnih materija. Uz to, olakšava tegobe hemoroida i pospešuje probavu.
Uticaj patlidžana na kilažu
Jedno od vrlo značajnih svojstava koje ima patlidžan ogleda se u benefitima u domenu gubljenja telesne težine. Iako je prema fizičkim karakteristikama čvrsto i otporno povrće, u pogledu strukture je vazdušasto i lagano, što daje mogućnost redovnog unosa u prirodnom ili prerađenom obliku.
Značajan udeo vode od 92%, niska kalorijska vrednost i gotovo odsustvo masti, pokazuje da je patlidžan neizostavan u dijetama i recepturi namenjenoj regulisanju kilaže. Pogodan je za konzumaciju u prirodnom obliku, kao i za mlevenje i kombinovanje sa drugim povrćem i namirnicama.
Sjajan je izbor za kuvanje i pečenje, ali i pohovanje na bazi upotrebe zdravih i prirodnih sastojaka, dok se često upotrebljava i sok patlidžana. Pogoduje i kombinaciji u ishrani sa redovnim vežbanjem i fizičkom aktivnošću, jača mišiće i zglobove zahvaljujući visokom udelu magnezijuma, kalijuma i gvožđa.
Dijetalna vlakna ubrzavaju rad organa za varenje, uz učestalo pražnjenje creva i eliminisanja viška materija, tečnosti i stranih čestica, zbog čega su efekti gubljenja kilograma brzo primetni. Niska kalorijska vrednost čini da patlidžan može i treba da bude na visokoj poziciji kulinarskih recepata za pripremu dijetalnih, ali pre svega zdravih i hranljivih obroka.
Dodavanje komentara na tekst