Povrće koje ima karakterističnu zelenu stabljiku, potiče iz istočnih zemalja, a istovremeno je uzgajano i u doba stare Grčke i Rima jeste špargla, ili poznato kao šparoge.
Kao višegodišnja biljka ima dugu tradiciju upotrebe u lekovite svrhe, ali i kao neizostavan deo ukusnih, hranljivih i što je najvažnije vrlo zdravih specijaliteta. Postoje varijante zelenih i belih špargli, koje se razlikuju po intenzitetu ukusa i posebno mirisa.
Kako špargle imaju nisku kalorijsku vrednost, veoma su preporučljive za dijete i specijalne režime ishrane, kao i za dijabetičare. Danas se u najvećoj meri proizvode u Kini, Meksiku, Nemačkoj i SAD-u, dok se vrlo koristi u ishrani na području Evrope.
Kombinacija hranljivih sastojaka, dijetalnih vlakana i vode, uz gotovo odsustvo materija poput masti, čine da špargle budu vrlo tražena namirnica za najbolje kulinarske recepte u dijetetskim planovima ishrane.
Sadržaj u tekstu
Koliko kalorija imaju špargle?
U 100 grama špargli nalazi se svega 20 kalorija, što je niska energetska vrednost i krucijalna važnost za odsustvo gojenja uz konzumaciju ovog hranljivog povrća. To je 1% preporučeog dnevnog unosa kalorija, koji se obično kreće na nivou od 2.000 jedinica.
Zahvaljujući niskoj kaloričnosti, špargle se mogu potrošiti ukoliko se samo 1 minut lagano trči, vozi bicikl 2 minuta, ili pliva u istom vremenskom intervalu. Jasno je da su špargle izuzetno potrebne u režimima ishrane namenjenim efikasnom gubljenju kilograma.
Koliko špargle imaju proteina?
Proteinski sadržaj meren u 100 grama špargli iznosi 2,20 grama, odnosno okvirno do 2% preporučenog dnevnog unosa. To je okvirno u manjoj meri izraženije u poređenju sa nekim povrtnim kulturama, ali je i dalje jasno da i špargle zahtevaju „dopunu“ ishrane namirnicama koje su izuzetno bogate proteinima.
Zbog toga, često se pripremaju u kombinaciji sa pilećim mesom i ribom, kao i dodatkom maslinovog ulja i prirodnih začina.
Koliko špargle imaju ugljenih hidrata?
Unosom 100 grama špargli obezbeđuje se oko 2% dnevnog potrebnog unosa ugljenih hidrata u proseku. Izraženo u jedinicama, to špargle sadrže 3,88 grama ugljenih hidrata.
Najzastupljenija su dijetalna vlakna, dok su šećeri prisutni u količini od 1,88 grama. U režimima ishrane za koje glavnu ulogu u gubljenju kilograma „igraju“ ugljeni hidrati, špargle mogu biti značajan izvor ovih hranljivih sastojaka.
Koliko špargle imaju masti?
Niskokalorijski sastav koji imaju špargle verno prati i neznatan udeo masti, od svega 0,12 grama posmatrano u 100 grama povrća.
Od navedene gramaže, zasićene masne kiseline iznose svega 0,04 grama. Mononezasićene masne kiseline nisu prisutne, dok polinezasićenih kiselina ima u iznosu od 0,05 grama.
Procentualno, špargle obezbeđuju 0,5% dnevnog unosa masti u proseku, što je zaista neznatan nivo. Špargle su kao stvorene za dijete i gubljenje kilaže, jer je nizak udeo masti praćen visokim prisustvom vode od 93,22 grama u 100 grama namirnice.
Pored toga, špargle ne sadrže holesterol, trans-masti, što ih čini vrlo zdravim i važnim za vitalnost organizma.
Koliko špargle imaju vlakana?
Špargle sadrže i biljna, odnosno dijetalna vlakna koja imaju veliki značaj za brzo i lako varenje hranje, efikasno mršavljenje i čišćenje tela od stranih materija.
Posmatrano u 100 grama ove povrtne kulture, vlakna su prisutna u količini od 2,1 grama. Udeo vlakana značajno utiče na ubrzavanje funkcionisanja sistema za varenje, bez pojave nadutosti, mučnina i zatvora.
Vlakna pospešuju probavu, pročišćavaju organizam od viška hrane, upijaju i jednostavno eliminišu tečnost iz tela. Takođe, značaj vlakana se ogleda i u zaštiti od uticaja bakterija i drugih štetnih materija, što čini telo zdravim.
Uticaj špargli na zdravlje
Špargle su izuzetno zdrave i bogate hranljivim sastojcima, pre svega vitaminima i mineralima. Posebno su zastupljeni vitamin A od 756 IU jedinica, kompleks B vitamina u kojem dominiraju B9 – folati sa unosom od 52 mikrograma, zatim vitamin C kojeg ima 5,6 miligrama, K vitamin sa 41,60 mikrograma i vitamin E u količini od 1,13 miligrama, posmatrano u 100 grama povrća.
Procentualno, ovakav balans vitamina obezbeđuje od 5% do 15% dnevnih potreba za unosom ovih korisnih materija. Špargle su vrlo bogate i mineralnim sastavom važnih supstanci, kao što su: gvožđe u jedinicama od 2,14 miligrama i fosfor sa udelom od 52 miligrama, zatim kalcijuma ima 24 miligrama i kalijuma čak 202 miligrama u 100 grama povrća.
Pored toga, prisutni su i magnezijum od 14 miligrama, mangan i cink, što obezbeđuje od 4% do 16% dnevnih potreba ukupno navedenih minerala. Kako su špargle bogate gvožđem, jačaju kvrnu sliku, pospešuju krvotok i sprečavaju pojavu anemije.
Pored toga, značaj magnezijuma za jačanje nervnog sistema, pravilan rad mišića i zglobova neizmerno je važan, što špargle obezbeđuju čak i u maloj količini.
Kalcijum i kalijum jačaju kosti, a vrlo su prisutni u šparglama, zahvaljujući čemu je pravi izvor zdravih sastojaka. Zbog niske kalorijske vrednosti, ova povrtna kultura sjajan je spektar hranljivosti u dijetetskim režimima ishrane.
Špargle su poznati afrodizijak kod muškaraca i žena, a takođe se preporučuju i u trudnoći, zbog visokog sadržaja folne kiseline – 52 mikrograma u 100 grama biljke. Pored toga, visoka koncentracija vlakana čine ih odličnim za brzo varenje, dok prisustvo vitamina C jača imuni sistem.
Špargle deluju protiv upala zahvaljujući kompleksu B vitamina, kao i preventivno na srčane probleme i moždane udare.
Uticaj špargli na kilažu
Prepoznatljiva primena špargli u kulinarstvu zasniva se na niskom kalorijskom sadržaju, od svega 20 kalorija u 100 grama biljke, u kombinaciji sa značajnim prisustvom vitamina i minerala. To znači da su sjajan izbor za sve one koje vode računa o liniji i kilogramima, kao i realizuju neki od režima dijeta i specijalne ishrane.
Špargle se preporučuju i dijabetičarima jer regulišu nivo šećera u krvi. Udeo vode u šparglama od preko 93% u 100 grama biljke pokazuje da povrće ne sadrži materije koje se teško vare, uz prisustvo ključnih vitamina i minerala. Zbog toga, u dijetama su vrlo delotvorne, ubrzavaju metabolizam, olakšavaju varenje i dovode do savršenog fizičkog izgleda.
Kako pročišćavaju organizam, dijetalna vlakna su zadužena za izlučivanje viška tečnosti i hrane, što je jedan od osnovnih koraka ka kvalitetnom gubljenju kilograma i urednoj probavi.
Povrće koje odlikuje gotovo potpuno odsustvo masti, kao što su špargle apsolutno ne goji, niti se „lepi“ u organizmu. Zahvaljujući brojnim vitaminima, mineralima i drugim korisnim sastojcima, špargle pružaju niz benefita telu, pospešujući vitalne funkcije i unapređujući kompletno zdravlje ljudi.
Ishrana koja uključuje špargle podrazumeva najčešće konzumiranje u obliku salate, a mogu biti dodatak jelu, ili pripremljene u obliku variva. Dodaje se namirnicama koje su bogate proteinima, uz nisku kalorijsku vrednost i obraćanje pažnje na dnevni preporučeni unos korisnih materija, radi što efikasnijih rezultata u pogledu kilaže.
Pored ove zdrave namirnice, preporučujemo vam da pogledate i naš preparat za mršavljenje ako želite da smršate na zdrav i prirodan način.
Dodavanje komentara na tekst