Dijeta bez ugljenih hidrata je dosta delotvorna. Ukoliko je do sada niste probali, učinite to. Skinućete višak kilograma bez problema i bez narušavanja zdravlja ukoliko se držite oprobanih recepata, saveta i uputstava koje vam ovde predstavljamo.
Svakog dana preko milijardu ljudi u svetu se pita kako smršati brzo i zdravo?! Brzo mršavljenje nije nedostižan san. Zavisno od viška kilograma trebaće vam manje ili više vremena da to postignete. Kada kažemo brzo mršavljenje mislimo na kontinuiran gubitak kilograma u određenom odnosno optimalnom vremenskom periodu zavisno od vaših godina i konstitucije.
Dijeta bez ugljenih hidrata može biti način da postignete svoj cilj. Kilogrami se gube skladno i to sa onih mesta koja vas najviše muče – stomak, butine, zadnjica. Najbolja stvar kod dijete bez ugljenih hidrata je u tome što se rezultati vide veoma brzo a oni su odličan stimulator da nastavite dalje.
Sadržaj u tekstu
Najbrže rešenje za skidanje kilograma a ne sadrži ugljene hidrate!
Mnogi naši čitaoci koji su želeli da drže dijetu bez ugljenih hidrata predomislili su se kada su saznali da postoji DietX preparat za mršavljenje iz Južne Amerike. On veoma brzo deluje i što je najbitnije potpuno je zdrav za vaš organizam. U svom sastavu sadrži biljke koje će vam pomoći da istopite masne naslage. Ne sadrži ugljene hidrate.
Dijeta bez ugljenih hidrata? Evo šta treba da znate ako je držite
Znamo da su najveći neprijatelji vitke linije slatkiši. Ali nisu samo oni odgovorni za nagomilavanje masnih naslaga. To su i neke druge namernice, pre svega hleb, peciva i testenine a zatim i neko povrće i voće, u prvom redu suvo.
NAMIRNICE KOJE SADRŽE UGLJENE HIDRATE
Za vas smo pripremili potpuno BESPLATNU TABLICU gde smo prikazali informacije za preko 110 namirnica raspoređenih u 15 kategorija. Za svaku namirnicu možete videti detaljne podatke o tome koliko sadrže ugljenih hidrata, belančevina i masti. Saznajte više o tablici.
Dobra vest je da ima puno ukusnih i zdravih namirnica koje možete konzumirati a da ne osećate potrebu za slatkišima ili da je osećate ali na podnošljivom nivou. Međutim, postoje namirnice koje bi trebalo da izbegavate u širokom krugu ako ste odlučili da „dijeta bez ugljenih hidrata“ bude vaš put do vitke linije. Pogledajte tablicu namirnica koje sadrže ugljene hidrate i vidite koje bi od njih svakako trebalo da izbacite iz svoje ishrane.
Naziv | Ugljeni hidrati (g) | Belančevine (g) | Masti (g) |
MESO | |||
Teleća jetra | 3,7 | 19,6 | 4,3 |
Juneća jetra | 9,0 | 30,0 | 5,0 |
Svinjska jetra | 1,0 | 25,0 | 7,0 |
Pileća jetra | 1,0 | 22,0 | 5,0 |
Mesni doručak | 2,0 | 15,0 | 25,0 |
RIBE | |||
Školjke | 3,9 | 10,0 | 1,3 |
MASTI I ULJA | |||
Maslac | 1,0 | 1,0 | 82,0 |
Majonez 50% | 8,0 | 2,0 | 50,0 |
MLEKO I MLEČNI PROIZVODI | |||
Punomasno mleko | 4,0 | 3,3 | 3,6 |
Obrano mleko | 4,8 | 3,5 | 3,1 |
Jogurt punomasni | 4,8 | 3,3 | 3,6 |
Jogurt posni | 5,0 | 5,0 | 0,5 |
Voćni jogurt punomasni | 15,0 | 3,5 | 3,0 |
Voćni jogurt posni | 15,0 | 3,5 | 1,0 |
Voćni jogurt umetno slađen –1 čaša | 9,9 | 7,7 | 0,9 |
Šlag 15% | 3,9 | 3,2 | 15,0 |
Šlag 35% | 2,7 | 2,4 | 35,0 |
Pavlaka kisela | 2,7 | 2,5 | 35,0 |
Sir Ementaler 45% | 3,4 | 27,0 | 30,0 |
Sir Gauda 45% | 5,0 | 26,0 | 29,0 |
Sir Edamer 45% | 4,0 | 25,0 | 28,0 |
Sir Kamamber 45% | 2,0 | 19,0 | 23,0 |
Sir kvark 20% | 3,0 | 13,0 | 5,0 |
Sir topljeni 20% | 9,0 | 17,0 | 9,0 |
Sir Permezan 32% | 3,0 | 36,0 | 26,0 |
Mozzarella | 1,6 | 105 | 15,5 |
Sir nemasni beli | 1,8 | 172 | 0,6 |
HLEB I PECIVA | |||
Crni hleb | 48,2 | 8,4 | 1,0 |
Bijeli hleb | 57,5 | 6,8 | 0,5 |
Tost | 71,2 | 11,1 | 5,0 |
Pecivo 40gr | 23,0 | 3,0 | 0,2 |
ŽITARICE | |||
Brašno belo | 74,0 | 10,6 | 0,9 |
Krupno pšenično bračno | 75,3 | 10,3 | 0,8 |
Zobene pahuljice | 66,2 | 13,8 | 6,6 |
Kukuruzne pahuljice | 80,0 | 10,0 | 10,0 |
Kukuruzno brašno | 74,0 | 9,0 | 3,0 |
Pirinač | 79,0 | 7,0 | 1,0 |
TESTENINE | |||
Špageti, makaroni, i sl. | 72,0 | 13,0 | 3,0 |
KOLAČI I SLATKIŠI | |||
Pita s jabukama | 84,0 | 8,0 | 22,0 |
Keks s maslacem | 70,0 | 15,0 | 11,0 |
Slani štapići | 75,0 | 9,7 | 0,5 |
Kolač s medom | 76,0 | 6,0 | 1,0 |
Knedle sa šljivama | 60,0 | 6,0 | 6,0 |
Bombone | 94,0 | 1,0 | 00 |
Čokolada mlečna | 55,0 | 9,0 | 33,0 |
Sladoled mlečni | 21,6 | 4,8 | 2,4 |
Sladoled voćni | 28,8 | 1,6 | 1,6 |
Šećer | 100,0 | 00 | 00 |
Marmelada | 68,0 | 00 | 00 |
Šećer za dijabetičare (sorbit) | 100,0 | 00 | 00 |
Med | 80,0 | 0,4 | 00 |
Kakao u prahu | 40,0 | 20,0 | 24,5 |
ORASI | |||
Orah | 14,0 | 14,0 | 63,0 |
Lešnik | 14,1 | 14,0 | 62,0 |
Kikiriki | 18,0 | 26,0 | 59,0 |
Badem | 16,0 | 18,0 | 54,0 |
Pistaći | 16,1 | 21,0 | 52,0 |
Kesten | 43,0 | 3,0 | 2,0 |
ZAČINI | |||
Kocka za supu | 3,4 | 22,0 | 26,0 |
Kečap | 21,0 | 2,0 | 00 |
POVRĆE | |||
Krompir kuvani | 19,0 | 20 | 0,1 |
Pomfrit | 34,0 | 4,0 | 8,0 |
Čips | 50,0 | 6,7 | 37,1 |
Grašak | 60,7 | 23,0 | 1,4 |
Pasulj | 57,6 | 21,0 | 1,6 |
Sočivo | 56,2 | 23,5 | 1,4 |
Mahune | 5,0 | 2,2 | 0,3 |
Pečurke šampinjoni | 2,8 | 2,8 | 0,2 |
Zelena salata | 1,7 | 1,2 | 0,3 |
Krastavac | 1,3 | 0,6 | 0,4 |
Beli luk | 6,3 | 2,2 | 0,3 |
Crni luk | 9,5 | 1,2 | 0,2 |
Zelene masline | 2,9 | 1,4 | 13,9 |
Rotkvice | 3,5 | 1,0 | 0,1 |
Kelj | 7,1 | 4,4 | 0,6 |
Kupus | 4,0 | 1,0 | 00 |
Spanać | 2,4 | 2,4 | 0,4 |
Paradajz | 3,3 | 0,9 | 0,2 |
Kukuruz mladi | 19,2 | 3,3 | 1,2 |
Šargarepa | 7,0 | 1,0 | 00 |
Paprika | 5,0 | 1,0 | 00 |
Artičoke | 12,2 | 2,4 | 0,1 |
VOĆE | |||
Ananas | 13,4 | 0,5 | 0,2 |
Jabuka | 13,0 | 0,0 | 00 |
Banana | 23,0 | 1,0 | 00 |
Kruška | 13,0 | 0,0 | 00 |
Kupine | 8,8 | 0,8 | 0,1 |
Maline | 8,1 | 1,3 | 0,3 |
Trešnje | 14,0 | 0,8 | 0,5 |
Jagode | 80, | 0,9 | 0,4 |
Višnje | 13,0 | 0,9 | 0,5 |
Lubenica | 5,0 | 0,6 | 0,2 |
Grožđe | 16,5 | 0,7 | 0,5 |
Šljive | 13,3 | 0,8 | 0,1 |
Limun | 7,1 | 0,9 | 0,6 |
Mandarina | 10,6 | 0,10 | 0,3 |
Naranča | 9,1 | 1,0 | 0,3 |
Grejpfrut | 9,8 | 0,7 | 0,2 |
Smokve, sveže | 16,0 | 1,0 | 1,0 |
SUVO VOĆE | |||
Suve šljive | 69,4 | 2,3 | 0,6 |
Suvo grožđe | 64,2 | 2,2 | 0,5 |
Suve smokve | 61,5 | 3,5 | 1,3 |
BEZALKOHOLNA PIĆA | |||
Sok od jabuka | 11,2 | 00 | 00 |
Sok od grejpfruta | 9,6 | 0,5 | 0,1 |
Cola pića sa šećerom | 11,0 | 00 | 00 |
Sok od narandže bez šećera | 11,0 | 0,8 | 0,2 |
Sok od limuna bez šećera | 7,9 | 0,3 | 0,1 |
Voćni sokovi, prirodni bez šećera | 10,0 | 0,7 | 0,1 |
ALKOHOLNA PIĆA | |||
Pivo | 3,7 | 0,5 | 00 |
Vino | 0,2 | 0,1 | 00 |
Šampanjac | 3,2 | 0,1 | 00 |
Pre svega treba da znate da postoje tri vrste ugljenih hidrata. To su prosti ugljeni hidrati ili šećeri, zatim složeni ugljeni hidrati ili skrobovi i na kraju vlakna koja takođe pripadaju grupi složenih ugljenih hidrata.
Mudri ljudi kažu, upoznajte neprijatelja da bi ga pobedili. A da li su nam ugljeni hidrati stvarno neprijatelji ili ne, razmotrićemo u tekstu koji sledi. U svakom slučaju jako je korisno znati koja je uloga ugljenih hidrata u našem telu i u kojoj količini je korisno, a u kojoj štetno kada ih konzumiramo.
Ne počinjite sa dijetom dok ne pročitate ovaj tekst >>
Kliknite ovde i saznajte zbog čega više od 75% dijeta nije uspešno!Upoznajte ugljene hidrate i pobedite višak kilograma
Ugljeni hidrati pre svega našem organizmu obezbeđuju energiju. Oni pokreću mišiće i stimulišu rad moždanih funkcija. Da, našem mozgu su i te kako potrebni šećeri kako bi normalno funkcionisao a osim toga ukoliko ne unosimo određenu količinu šećera u organizam možemo se osećati umorno, teško i neraspoloženo.
Zbog toga se šećeri dele na dobre i loše ali postavlja se pitanje da li je ova podela sasvim tačna. Pre bi se moglo reći da preterani ili premali unos određenih šećera, čini ih dobrim ili lošim po naše zdravlje. Lošim šećerima smatraju se pre svega prosti šećeri, dok su skrob i vlakna, koji se definišu kao složeni šećeri korisniji u ljudskoj ishrani.
Dakle, složeni šećeri imaju više vlakana, vitamina i minerala pa se duže razgrađuju u organizmu i time obezbeđuju više energije. Prosti šećeri brzo dospevaju u krvotok pretvarajući se u energiju a ono što se ne iskoristi pretvara se i skladišti u vidu masnih naslaga.
U principu, ako se odlučite da dijeta bez ugljenih hidrata bude vaš saputnik u borbi protiv kilograma to ne znači da treba da se lišite šećera u potpunosti. Ono što treba da učinite, ukoliko želite kvalitetno da smršate je da izbacite iz ishrane proste šećere a da složene šećere unosite u količini koja je optimalna za normalno funkcionisanje moždanih ćelija.
Ukoliko ipak odlučite da držite strogu dijetu bez ugljenih hidrata i šećere sasvim izbacite iz svoje ishrane, vodite računa da to odricanje bude postepeno i u kraćem vremenskom periodu. Naravno, sve pod uslovom da ste dobrog zdravstvenog statusa.
Da bi dijeta bez ugljenih hidrata bila uspešna morate da znate šta su prosti a šta složeni šećeri?
Prosti šećeri ili ugljeni hidrati su glukoza (grožđani šećer), saharoza (kućni šećer), fruktoza (voćni šećer) i laktoza (mlečni šećer). Najviše ih ima u kolačima i slatkišima, suvom voću i slanim grickalicama. U složene šećere ili ugljene hidrate spadaju integralne žitarice, mahunarke (pasulj, sočivo), krompir, pirinač…
U principu, prosti šećeri se nazivaju lošim jer se brzo troše i brzo izazivaju osećaj gladi. Složeni šećeri se duže razlažu, osećaj sitosti je produžen a lučenje insulina umereno. Pored toga, složeni ugljeni hidrati sadrže minerale, skrob, celulozu i druga vlakna što povoljno deluje na crevnu floru i pojačava imunitet.
Osobe sa viškom kilograma, moraju izbaciti proste šećere iz ishrane a unos složenih šećera svesti na minimum, odnosno količinu koja je neophodna za normalno funkcionisanje organizma. Na taj način počeće da se tope masne zalihe a gubitak kilograma biće ubrzan.
Pre svega treba da znate da postoje tri vrste ugljenih hidrata. To su prosti ugljeni hidrati ili šećeri, zatim složeni ugljeni hidrati ili skrobovi i na kraju vlakna koja takođe pripadaju grupi složenih ugljenih hidrata.
Mudri ljudi kažu, upoznajte neprijatelja da bi ga pobedili. A da li su nam ugljeni hidrati stvarno neprijatelji ili ne, razmotrićemo u tekstu koji sledi. U svakom slučaju jako je korisno znati koja je uloga ugljenih hidrata u našem telu i u kojoj količini je korisno, a u kojoj štetno kada ih konzumiramo.
Upoznajte ugljene hidrate i pobedite višak kilograma
Ugljeni hidrati pre svega našem organizmu obezbeđuju energiju. Oni pokreću mišiće i stimulišu rad moždanih funkcija. Da, našem mozgu su i te kako potrebni šećeri kako bi normalno funkcionisao a osim toga ukoliko ne unosimo određenu količinu šećera u organizam možemo se osećati umorno, teško i neraspoloženo.
Zbog toga se šećeri dele na dobre i loše ali postavlja se pitanje da li je ova podela sasvim tačna. Pre bi se moglo reći da preterani ili premali unos određenih šećera, čini ih dobrim ili lošim po naše zdravlje. Lošim šećerima smatraju se pre svega prosti šećeri, dok su skrob i vlakna, koji se definišu kao složeni šećeri korisniji u ljudskoj ishrani.
Dakle, složeni šećeri imaju više vlakana, vitamina i minerala pa se duže razgrađuju u organizmu i time obezbeđuju više energije. Prosti šećeri brzo dospevaju u krvotok pretvarajući se u energiju a ono što se ne iskoristi pretvara se i skladišti u vidu masnih naslaga.
U principu, ako se odlučite da dijeta bez ugljenih hidrata bude vaš saputnik u borbi protiv kilograma to ne znači da treba da se lišite šećera u potpunosti. Ono što treba da učinite, ukoliko želite kvalitetno da smršate je da izbacite iz ishrane proste šećere a da složene šećere unosite u količini koja je optimalna za normalno funkcionisanje moždanih ćelija.
Ukoliko ipak odlučite da držite strogu dijetu bez ugljenih hidrata i šećere sasvim izbacite iz svoje ishrane, vodite računa da to odricanje bude postepeno i u kraćem vremenskom periodu. Naravno, sve pod uslovom da ste dobrog zdravstvenog statusa.
Da bi dijeta bez ugljenih hidrata bila uspešna morate da znate šta su prosti a šta složeni šećeri?
Prosti šećeri ili ugljeni hidrati su glukoza (grožđani šećer), saharoza (kućni šećer), fruktoza (voćni šećer) i laktoza (mlečni šećer). Najviše ih ima u kolačima i slatkišima, suvom voću i slanim grickalicama. U složene šećere ili ugljene hidrate spadaju integralne žitarice, mahunarke (pasulj, sočivo), krompir, pirinač…
U principu, prosti šećeri se nazivaju lošim jer se brzo troše i brzo izazivaju osećaj gladi. Složeni šećeri se duže razlažu, osećaj sitosti je produžen a lučenje insulina umereno. Pored toga, složeni ugljeni hidrati sadrže minerale, skrob, celulozu i druga vlakna što povoljno deluje na crevnu floru i pojačava imunitet.
Istina koju vam niko neće reći o mršavljenju!
Kompanije troše milione evra da bi vam prodali svoje proizvode prepune hemije. Baš iz tog razloga nikada vam ovo neće spomenuti! Kliknite ovde da saznate višeOsobe sa viškom kilograma, moraju izbaciti proste šećere iz ishrane a unos složenih šećera svesti na minimum, odnosno količinu koja je neophodna za normalno funkcionisanje organizma. Na taj način počeće da se tope masne zalihe a gubitak kilograma biće ubrzan.
Zašto se gojimo?
Preterani unos ugljenih hidrata, pre svega prostih šećera dovodi do gomilanja zaliha odnosno masnih naslaga u organizmu. Kod većine ljudi te naslage se talože na stomaku. Postavlja se pitanje u čemu je njihova svrha odnosno zašto uopšte ljudski organizam čuva te zalihe, zašto višak odmah ne izbacuje kroz probavni sistem?
Nagomilavanje sala imalo je značajnu funkciju u prošlosti
Prema jednoj teoriji, odgovor treba tražiti u prošlosti, kada su prvobitni ljudi bili više gladni nego siti. Zapravo postojali su periodi u godini kada je prvobitni čovek hranu unosio u optimalnoj količini i periodi kada je u hrani oskudevao. Ljudski organizam je pametan sistem i vremenom je pronašao način kako da preživi u periodu kada hrane nije bilo dovoljno odnosno kada se gladovalo.
Dakle, kada je hrane bilo dovoljno, ona se unosila u većoj količini od potrebne i taložila u posebnim stanicama, da bi u periodima gladovanja, organizam oslobađao te zalihe i tako omogućavao čoveku da preživi. Obično su to bili dugi, hladni zimski dani kada su mogućnosti za pronalaženje hrane bile svedene na minimum. Nagomilavanje sala imalo je još jednu značajnu funkciju a to je zaštita od hladnoće.
Savremeni čovek više ne gladuje, ali zato neprestano taloži naslage. Možda se pitate kako se ljudski organizam u međuvremenu nije prilagodio novom načinu života. Odgovor leži u činjenici da je glad u savremenom društvu iskorenjena tek nedavno, a negde još uvek i nije. Ljudi ne gladuju, pri tome mislimo na većinu običnog sveta, tek poslednjih sto godina i manje. Verovatno ste i sami slušali priče vaših baka i deka, kako se u njihovom detinjstvu gladovalo i oskudevalo u svemu. Eto, tu leži odgovor. Istorijska distanca još uvek nije dovoljno velika da bi se organizam prebacio na režim probave koji odgovara merilima modernog homosapiensa.
No, dok se to u međuvremenu ne desi, treba se izboriti sa viškom kilograma i masnim naslagama. A dijeta bez ugljenih hidrata je idealna za to.
Kako funkcioniše dijeta bez ugljenih hidrata?
Dijeta bez ugljenih hidrata funkcioniše krajnje jednostavno. Ljudski organizam pokreće energija. Najveća količina energije oslobađa se pomoću ugljenih hidrata. Ako organizam ne dobije dovoljnu količinu energije iz ugljenih hidrata, prebaciće se na rezervi pogon odnosno crpeće je iz nataloženih zaliha masti.
Svi ugljeni hidrati koje unosimo u organizam razbijaju se na proste šećere. Jedina bitna razlika je što prosti ugljeni hidrati oslobađaju šećere brže a složeni sporije. Kada šećeri dospeju u krvotok, podiže se nivo insulina. Usled toga sav višak hranjivih materija i šećera pretvara se u masne zalihe. Sa druge strane kada je nivo insulina normalan, organizam počinje da oslobađa svoje zalihe.
Međutim, najveći problem kod svih dijeta pa tako i kod dijete bez ugljenih hidrata je kako odoleti slatkišima, ukusnim pecivima a pre svega hlebu. Na našim prostorima gotovo je nezamislivo pojesti obrok bez barem dva parčeta hleba. To je svojevrsni ritual na koji smo navikli od detinjstva i koji neumorno ponavljamo. Prvo uzmemo parče hleba, zatim zalogaj pripremljenog jela, pa ponovo hleb i tako do kraja obroka. No, postoji nekoliko trikova koje možemo primeniti da bi se odvikli od ove loše navike i izborili se sa lažnim osećaj gladi koji nas tera da jedemo iako zapravo nismo gladni.
Mali trikovi za brzo mršavljenje kod dijete bez ugljenih hidrata
Ne možete da zamislite obrok bez hleba. Potpuno vam verujemo. Jeste nezamislivo ali nije neizvodljivo. Pozivamo vas da probate ovaj mali trik i videćete da to nije baš tako teško. Naime, zamenite hleb nekim komadom povrća, to može biti recimo krastavac ili paprika. Umesto zalogaja hleba uzmite komad krastavca ili paprike pa tek onda zalogaj glavnog jela. Primetićete da obrok teče glatko i da nije tako strašno jesti bez hleba. No, možda će vam na kraju obroka izgledati kao da se niste najeli. To je zbog efekta nadutosti koji stvaraju upravo hleb i peciva jer su puni kvasca.
Da bi to izbegli i opet se osećali potpuno sito, posegnite za velikom čašom vode posle obroka. Odmah ćete se osetiti potpuno ispunjeno. Izboriti se sa osećajem gladi, koji je u najvećem broju slučajeva lažan, potrebom da pojedemo nešto slatko i stalno nešto grickamo je u stvari psihološka igra.
Niste gladni, već je fejk glad neka vrsta zavisnosti
Budite svesni činjenice da zapravo niste gladni. Ta fejk glad je u stvari neka vrsta zavisnosti. A zavisnost se leči samo ako se dovoljno drugo apstinira. Dakle, kada osetite glad ili potrebu za slatkim, a jeli ste pre toga i nije vam vreme za novi obrok, sačekajte par minuta. Posmatrajte taj osećaj, analizirajte, pokušajte da ga locirate u svom organizmu. Ubrzo će osećaj gladi nestati jer zapravo niste bili gladni, samo ste možda bili neraspoloženi.
Tu je druga zamka u koju često svi upadamo. Kad smo neraspoloženi posežemo za slatkišima i omiljenim pecivima. Dobro je poznato da oni oslobađaju hormone zadužene za lepo raspoloženje. Zato budite mudri i pobedite lažnu glad. Umesto čokolade ili krofne, pustite neku omiljenu muziku i pevušite i glad će nestati.
Postarajte se i da pijete dovoljnu količinu vode. Često su naši receptori za žeđ i glad pobrkani, naročito kod ljudi koji konzumiraju cigarete. Dakle, možda ste samo žedni a ne gladni. Zato je voda jedan od glavnih elemenata svake dijete. Ona oslobađa telo od toksina i ključna je za rad mozga. Ljudski mozak se sastoji od 75 posto vode i ona mu je neophodna kao bi besprekorno funkcionisao.
Ako niste znali i hidratacija aktivira receptore za uživanje. Zato se nakon tuširanja ili dobre kupke osećamo kao preporođeni. Isto je i sa našim mozgom. Obezbedite mu dovoljnu količinu vode i radiće punom parom. Time ćete izbeći i glavobolje i osećaj tromosti. Za još bolji efekat, u vodu možete dodati nekoliko kapi limuna ili grejpa. Citrusi takođe sagorevaju višak masnih naslaga.
Dijeta bez ugljenih hidrata – Jelovnik
Namirnice koje se trebaju naći na jelovniku kada se drži dijeta bez ugljenih hidrata su: jaja, meso, riba, povrće, orašasti plodovi i po neka voćka. Namirnice koje nikako ne smete konzumirati su hleb i drugi proizvodi od brašna, svi slatkiši i mlečni proizvodi. Međutim, kada je reč o mlečnim proizvodima, postoji i dijeta bez ugljenih hidrata koja uključuje mlečne proizvode i njoj ćemo posvetiti poseban odeljak u ovom tekstu.
Jaja možete jesti pripremljena na sve načine; kuvana, pržena na oko, omleti sa dodatkom povrća, recimo luka i paprike. Jaja su čist protein i savršen način da započnete svoj dan. Jaja poboljšavaju funkciju jetre, smanjuju loš holesterol, poboljšavaju vid, štite kosti, smanjuju rizik od raka, jačaju mišiće i utiču na zdravlje i tonus kože i kose.
Dijeta bez ugljenih hidrata dozvoljava meso u svim oblicima
Meso je glavni sastojak dijete bez ugljenih hidrata i možete ga jesti u svim oblicima: piletina, svinjetina, junetina, teletina, jagnjetina, divljač. U obzir dolaze i prerađevine od mesa kao što su salame, šunke, kobasice, mesni sir, čvarci. Meso se može se pripremati na sve načine, sem pohovanja a najbolja opcija je grilovano meso.
Za ribu kažu da je oaza zdravlja i ako je do sada niste imali često na svom jelovniku, vreme je da to promenite. Riba sadrži nezasićene masnoće i zaslužna je za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, poboljšava koncentraciju, sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji utiču na rad živčanog sistema, a bogata je i mineralima, jodom, kalcijumom, naročito morska riba. Mogu se jesti sve vrste slatkovodne i morske ribe, uključujuću i ribu iz konzerve.
Od povrća jedu se sve vrste zelene salate, paradajz, krastavac, kupus, paprika, spanać, šargarepa, brokoli, karfiol, pečurke…odnosno treba izbegavati samo krompir, pasulj, pirinač i grašak. Povrće možete kuvati, grilovati i pržiti.
Od orašastih plodova koji se smatraju zdravim grickalicama možete konzumirati bademe, orase, seme suncokreta, laneno seme ali ne treba preterivati kao ni sa voćem. Na vašem jelovniku može se naći tu i tamo po koja jabuka ili kruška.
.
Od pića dozvoljeni su kafa, čaj, limunada bez šećera, mineralna voda, a ponekad i belo vino, špricer i šampanjac. Ukoliko ne možete piti ove napitke bez šećera, koristite neki kvalitetan umetni zaslađivač. I na kraju, ne zaboravite na vodu. Pijte najmanje 1,5 do 2 litre vode dnevno.
Evo i jednog konkretnog jelovnika koji možete primeniti u svojoj dijeti bez ugljenih hidrata:
1 dan.
– Doručak: 2 jaja na oko, čaj ili limunada (bez šećera ili sa veštačkim zaslađivačem)
– Ručak: supa od povrća, grilovano meso i zelena salata
– Večera: riba i pečurke na žaru
2 dan.
– Doručak: omlet sa jajima i lukom, kafa ili čaj
– Ručak: kuvana govedina i brokoli
– Večera: tuna iz konzerve, salata
3 dan.
– Doručak: barena slanina i kuvana jaja
– Ručak: salata od pilećeg belog mesa sa povrćem
– Večera: mesni odrezak uz povrće ili čaj
4 dan.
– Doručak: dinstane pečurke sa jajima, kafa ili čaj
– Ručak: šnicle u sosu od šargarepe, zelena salata
– Večera: sitna riba iz konzerve, salata od mešanog povrća
5 dan.
– Doručak: domaća pileća pašteta, krastavac i paradajz
– Ručak: musaka sa mlevenim mesom i povrćem
– Večera: riba i grilovano povrće
6 dan.
– Doručak: jaja na oko, salata od paradajza
– Ručak: riblja čorba, riblji fileti prženi na maslinovom ulju, zelena salata
– Večera: bobičasto voće, čaj
7 dan.
– Doručak: mesni doručak uz povrće, čaj ili kafa
– Ručak: ćufte u paradajz sosu iz rerne, salata
– Večera: grilovana riba i povrće
Dijeta bez ugljenih hidrata – 3 zanimljiva recepta
Musaka sa mlevenim mesom i povrćem
Za ovaj recept potrebno vam je pola kilograma mlevenog mesa, jedna veća glavica crnog luka, dva jaja, kesica zamrznutom mešanog povrća, ulje, začini po želji. Pri tome birajte mešavinu povrća koja ne sadrži krompir i kukuruz, na primer kineska mešavina.
Crni luk isecite na kockice i prodinstajte na ulju, dodajte mleveno meso, začine po ukusu i još malo dinstajte na laganoj vatri. Zamrznuto povrće posolite i prokuvajte. Čim proključa skinite sa vatre i dobro ocedite.
U vatrostalnu posudu ili pleh premazan sa malo maslinovog uja ili putera dodajte pola prokuvanog povrća, zatim preko toga smesu od mlevenog mesa i na kraju drugu polovinu povrća. Umutite jaja i zalijte preko smese. Pecite u rerni oko pola sata do 45 minuta na 220 stepeni. Ukoliko povrće počinje da pregoreva zaštite te ga alu folijom. Aluminjumsku foliju možete staviti i na početku, pa je onda desetak minuta pred kraj skinite kako bi se masa ravnomerno zapekla.
Šnicle u sosu od šargarepe
Sastojci potrebni za ovaj recept su pola kilograma svinjskih šnicli, 4-5 većih šargarepa, jedna do dve glavice crnog luka, ulje i začin.
Šargarepu operite, isecite na tanje kolutove i dinstajte na laganoj vatri sa lukom isečenim na sitne kocke. Za dinstanje možete koristiti maslinovo, suncokretovo ulje ili puter. Svinjsko meso isecite na tanke šnicle, dobro izlupajte čekićem za meso i začinite. Šnicle zapecite na jakoj vatri a zatim dodajte u sos od šargarepe. Po potrebi možete dodati i malo vode. Sve zajedno dinstajte dok meso ne postane potpuno mekano.
Ćufte u paradajz sosu iz rerne
Ćufte su mnogima omiljeno jelo a evo i recepta koji možete koristiti ako držite dijetu bez ugljenih hidrata. Potrebno vam je pola kilograma mlevenog mesa, veća glavica crnog luka, par češnja belog luka, malo kisele vode, pola litre pasiranog paradajza bez dodatog šećera, ulje i začini.
Beli i crni luk isecite što sitnije (možete ih i izrendati ali u tom slučaju ocedite višak vode), dodajte ih u smesu sa mlevenim mesom, začinima, uljem i malo kisele vode. Sve dobro izgnječite rukama i ostavite da odmori par sati, može i u frižideru preko noći. Nauljenim rukama pravite ćufte srednje veličine i ređajte u podmazan pleh. Rernu zagrejte na 220 stepeni i pecite dok ćufte ne počnu da rumene. Tada dodajte pasirani paradajz i dodatno začinite. Kada se sos ukrčka, jelo je gotovo.
Dijeta bez ugljenih hidrata sa mlečnim proizvodima
Već smo pojasnili da razlikujemo dve vrste dijete bez ugljenih hidrata. Prva podrazumeva potpuno odsustvo ugljenih hidrata iz ishrane odnosno unos samo mesa, riba, jaja i nezaslađenih napitaka. Ova dijeta bez ugljenih hidrata ne preporučuje se na duži vremenski rok jer može dovesti do zdravstvenih problema. Dakle, kada se kaže dijeta bez ugljenih hidrata, tada se zapravo misli na dijetu sa njihovim ograničenim unosom. Biraju se namirnice koje sadrže složene ugljene hidrate koji se sporije razlažu i koje sadrže šećere u manjem iznosu.
Kada je reč o dijeti bez ugljenih hidrata sa mlečnim proizvodima, preporučuju se punomasni jogurt i mleko, kisela pavlaka, beli sir i Mozzarelea, zatim sirevi Kamamber, Kvark, Permezan. Ova dijeta je takođe delotvorna a njeni konkretni rezultati zavise od toga koliko kilograma se želi izgubiti i u kom vremenskom periodu. Svako ko iz ishrane izbaci glavne krivce gojaznosti odnosno slatkiše, peciva i testenine, na dobrom je putu da izgubi višak kilograma.
Često postavljano pitanje je i da li se kilogrami vraćaju. I tu je odgovor jednostavan. Vraćaju se ako se nakon dijete vratite na stari režim ishrane. Međutim dobra stvar kod dijete bez ugljenih hidrata je to što se navike u ishrani menjaju a organizam se navikava na zdravu hranu. Zato probajte dijetu bez ugljenih hidrata i uverićete se u njene odlične rezultate. U nastavku pogledajte spisak namirnica koje ne sadrže ugljene hidrate i u kom odnosu.
Hrana bez ugljenih hidrata – Tablica
NAMIRNICE BEZ UGLJENIH HIDRATA
Za vas smo pripremili potpuno BESPLATNU TABLICU gde smo prikazali informacije za preko 35 namirnica bez ugljenih hidrata raspoređenih u 6 kategorija. Za svaku namirnicu možete videti detaljne podatke o tome koliko sadrže belančevina i masti. Saznajte više o tablici.
- na 100 g namirnica pripremljenih za jelo
Naziv | Ugljeni hidrati (g) | Belančevine (g) | Masti (g) |
MESO | |||
Teletina srednje masna | 00 | 20,8 | 3,9 |
Junetina srednje masna | 00 | 17,9 | 21,4 |
Svinjetina srednje masna | 00 | 22,5 | 26,3 |
Jagnjetina srednje masna | 00 | 18,0 | 18,0 |
Piletina | 00 | 15,0 | 5,0 |
Zečetina | 00 | 20,8 | 7,6 |
Srnetina | 00 | 22,4 | 3,5 |
Guska | 00 | 15,7 | 31,0 |
Mesni sir | 00 | 13,0 | 23,0 |
Teleća kobasica | 00 | 15,0 | 20,0 |
Svinjska kobasica | 00 | 12,7 | 32,4 |
Salama, mortadela | 00 | 17,8 | 49,7 |
Rolana šunka | 00 | 18,0 | 33,3 |
Slanina mesnata | 00 | 9,1 | 65,0 |
Jetrena pašteta | 00 | 14,0 | 29,0 |
RIBE | |||
Pastrva | 00 | 25,0 | 4,0 |
Šaran | 00 | 18,0 | 5,0 |
Losos | 00 | 20,0 | 14,0 |
Skuša, lokarda | 00 | 19,0 | 12,0 |
Sardine | 00 | 19,0 | 5,0 |
Tuna | 00 | 22,0 | 16,0 |
Rakovi | 00 | 15,0 | 00 |
MASTI I ULJA | |||
Svinjska mast | 00 | 00 | 100,0 |
Margarin | 00 | 00 | 100,0 |
Suncokretovo ulje | 00 | 00 | 100,0 |
Ulje kukuruznih klica | 00 | 00 | 100,0 |
Maslinovo ulje | 00 | 00 | 100,0 |
JAJA | |||
Jaje od 60gr | 00 | 7,0 | 6,0 |
Žumance 20 gr | 00 | 3,0 | 6,0 |
Belance 35 gr | 00 | 4,0 | 00 |
SLATKIŠI | |||
Umetni zaslađivači (Cyclamat, Saccharin, Aspartam) | 00 | 00 | 00 |
OSTALO | |||
So | 00 | 00 | 00 |
Voda mineralna | 00 | 00 | 00 |
Kafa, čajevi | 00 | 00 | 00 |
Gazirani napitci, umetno zaslađeni. | 00 | 00 | 00 |
Niste naglasili procenat koji nije pozeljan. Ovo sto ste opisali nije primenjljivo.
Najlošija ishrana
Primenljivo je, ja sam primenjivala i izuzetno efikasno. Alu, nije lako. Varijanta sa punomasnim mlečnim proizvodima i po nekom janukommi kruškom je pesma, u odnosu na suvoparnu strogu dijetu bez uglj. hidrata.
Vesna
Vrlo je delotvorna dijeta ,ja sam izgubi 17 kg za tri meseca ,moze da se postigne za manje vremena ali da iskljucite skoro potpuno unos ugljenih hidrata samo meso i povrce .Medjutim bolje unositi pomalo ugljenih hidrta u vidu nekog voca recimo narandze ona ne sadrzi mnogo ugljo hidrata ,tako cete lakse podnet dijetu i malaksalost organizma zbog nedoststka ugljenih hidrata. Kada vidite za desatak dana da ste izgubili nekoliko kilogrma bicete veoma srecni i motivisani da nastavite sa dijetom
Da li sme u toku dijete da se jede rice cakes?
Da li sme u toku dijete da se jede rice cakes?
Ne sme, pirinač je pun UH
Ne sme, pirinač je pun UH.
Milice, procitajte ponovo clanak
Sjajan tekst, jako poučan. Na žalost teško primenjiv u mom sl pošto sam vegan već deceniju i teško mogu da izbacim pecivo i grickalice, kao i pasulj, sočivo, grašak.. koji su mi nezamenjiv izvor proteina.
E ako si deceniju onda kod tebe nije slučaj pomodarstva nego istinski Zen. Sreća pa si nam to napomenuo. GOOO Vegan go
Moj sin je imao 110 kg vec dva meseca je na keto dijeti za koju ste verovatno culi.Dijeta bez ugljenih hidrata,secera i gaziranih slatkih sokova.Skinuo je 10 kg.Sto je najbolje,masne naslage se skidaju sa tacno odredjenih mesta na telu gde ih ima najvise.Odlican izbor za osobe koje su punije.
Da li sme kefir da se pije tokom dijete, ako drzimo onu bez mlečnih proizvoda?
Ja sam već držala ovu dijetu. Moram da vam kažem u mom slučaju je bila vrlo efikasna, ali prvih 10 dana nisam ni grama smršala, ali 11. dana sam skinula 6-7 kg. – odjednom i svakog narednog dana po dva kilograma. Skinula sam 15 kg. Tako da nemojte da odustaje, ako ne skinete odmah ništa i ne pomera te se sa mrtve tačke. Dijeta je vrlo efikasna i drži se samo 1 mesec. Posle toga, bilo bi poželjno da se suzdržavate još malo od severa, hleba i testenina. Iskreno posle ove dijete sam 5-6 godina održavala liniju. Posle stroge dijete, 1 mesec sam se hranila sve isto samo samo sam dodala mlečne proizvode, pa sam sledećeg meseca dodala voće, pa sledećeg meseca sam jela pasulj, sarme (sa pirinčem), krompir ( ali ne uvek i ne svakog dana), zatim sam sledećeg meseca jela testenine i na kraju sam po nekad jela hleba ( samo kada mackam), kiflice, pite, burek…
G.Mirjana može li detaljnije o vašem iskustvu i neki recept i kako npr sistematski menjati navike da se što lakše podnese,da ostavim hleb, slatkiše, voće, i to gazirane sokove nije problem, meso ribu i jaja obožavam ali treba mi smernice tipa po obrocima šta s čim o koliko da bi bilo maj efikasnije, hvala, Saša
Dali se treba hrana meriti u gramima
Zasto samo mesec dana..gore sam cini mi se procitala da su drzali i duze?
Interesuje me satnica izmedju obroka. Nigde nisam procitala koliki vremenski period mora biti izmedju obroka.
Drzala sam keto dijetu i dnevni unos prosecno 25g ugljenih hidrata i u prvom mesecu skinula 10kg, sledeceg 7…jeste tesko, ali efikasno!!
Da li sme u toku dijete da se jedu ovsane kase?
Dijeta je najbolja uopšte. Sve detalje naiđite na „Keto“ ili „Low carb“ dijeta. Nakon nekog perioda uvodi se dan punjenja. Tj dan kad se unosi puno ugljenih hidrata. Ja sam držala dijetu 5 dana i izgubila 2kg. Moj problem je što sam vegetaijanac i ne jedem meso i ribu.
Po slušanju ljudi koji su uspeli ugljeni hidrati su glavni problem ..idemo pokušati pa dokle stignem trenutno 95 kg 175 cm 58 god ..da pokušam da skinem višak od 20 kg za pola godine
Ovo je veoma efikasna dijeta u smislu mršavljenja ali mislim da nije naročito zdrava. Ja bih se više odlučila za dijetu bez uh sa mliječnim proizvodima,a poneku krušku ili jabuku bih zamijenila borovnicama ili malinama. Barenu slaninu , paštete i mesne nareske (ako se misli na one u konzervi) bih sigurno zamijenila mocarelom ili domaćim sirom. Ne znam da li umjesto bijelog može crno vino….
najbolja dieta je motika u ruke i kopanje krompira vinograd daje odlichne rezultate i mozete jesti sta god hochete masnocha se topi
[…] je ovo istina – uzimanje zelene kafe imalo bi iste efekte kao ishrana koja se bazira na niskom unosu ugljenih hidrata, koji su često glavni krivac za […]
[…] Ugljeni hidrati su verovatno najrasprostranjeniji nutritijent u današnjoj ishrani ljudi. U zavinosti od tipa ishrane kao i preporuka, preporučeno je da 50% dnevnog unosa hrane bude iz ugljenih hidrata. S druge strane, zagovornici teorije “ugljeni hidrati su loši” smatraju da ova namirnica ima znantno više negativnog uticaja od pozitivnog na zdravlje ljudi. […]
[…] dobre vesti za sve vas koji izbegavate hranu bogatu ugljenim hidratima, u 100 g pastrmke nalazi se 0 g ugljenih hidrata. Ovo zvuči neverovatno, ali je […]
[…] Svi znamo koliko je teško spremiti ručak po pravilima keto ishrane koja se baziraju na niskom unosu ugljenih hidrata. […]
[…] Ishrana sa malim unosom ugljenih hidrata može ponekad da vam bude naporna i ono što smo saznali iz iskustva ljudi koji pokušavaju jeste da je večera možda i najveći problem kod ove ishrane. […]
Šta je u ovoj dijeti mesni narezak?
Hahahahah
Pa ako je klasična dijeta bez uh onda valjda ne može kefir
Odlična dijeta.
[…] se analizira udeo ugljenih hidrata, karfiol obezbeđuje do 2% preporučenog dnevnog unosa ovih materija u kuvanom obliku. Pored toga, […]
[…] se zasnima na niskom unosu ugljenih hidrata, a većem unosu […]
Da li se u toku dijete mogu jesti ovsene pahuljice?