U Srbiji godišnje svaki stanovnik u proseku pojede 50 kg voća, a jabuka zauzima prvo mesto sa 15 kg godišnje po osobi. Verujemo da je jedan od razlog veliki broj sorti jabuka, pa se za svakoga može naći nešto po njegovom ukusu.
Dok neki vole razne specijalitete sa jabukama, drugi vole sveže i tek ubrane sa grane. Ima jako stablo, pa je često baš na nju znala biti okačena ljuljaška za decu.
Iako se današnja omladina ume naježiti čuvenim odgovorom na pitanje „šta ima slatko?“, jabuka je odlična i zdrava zamena za čokoladu i ostale poslastice.
Ako vam ovo zvuči neverovatno, pustite nas da vas u to uverimo!
Sadržaj u tekstu
Koliko kalorija ima jabuka?
Nemaju sve jabuke isti broj kalorija, međutim ova voćka važi za niskokaloričnu namirnicu.
Crveni delišes od 100g ima 59 kCal, dok zlatni delišes poseduje 57 kCal. Nešto kiselija jabuka Granny Smith ima 58 kCal, a Fuji je bogata sa 63 kCal.
Kako bismo vam lakše dočarali, rećićemo vam da je potrebno svega 5 minuta trčanja da biste potrošili 50 kalorija.
Kao što vidite razlike su jedva vidljive i prihvatljive. Najveći deo jabuke čini sok, odnosno voda zbog koje su tako sočne.
Koliko proteina ima jabuka?
Jabuku nemojte jesti za ručak, jer se nećete najesti. Šalu na stranu jabuka nema puno proteina u sebi, svega 0.03 grama, ali u kombinaciji sa drugim voćem taj nedostatak će biti zanemarljiv.
Koliko ugljenih hidrata ima jabuka?
Jabuka od 100 g ima 13.8 grama ugljenih hidrata, a 82% ploda činu upravo voda.
Ona je bogata fruktozom, saharozom i glukozom, koje spadaju u jednostavne šećere. Iako se smatra voćem sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i šećera, njen glikemijski indeks (GI) je nizak- od 29 do 44.
Da pojasnimo, glikemijski indeks je mera kako hrana utiče na porast nivoa šećera u krvi nakon jela.
Ono što trebate znati je da najveći deo lekovitih sastojaka se nalazi u korici, pa ako ste sigurni da jabuka nije tretirana pesticidima, onda je nemojte ljuštiti.
Koliko masti ima jabuka?
Jabuka od 100 grama ima u sebi svega 0.13 g masti, a preporučen unos masti za odraslog čoveka iznosi 65 grama. Ako vam je palo na pamet da pojedete desetak jabuka, nemojte to raditi.
Masti koje jabuka poseduje su:
- Zasićene masne kiseline 0.028 grama
- Monozasićene masne kiseline 0.007 grama
- Polinezasićene masne kiseline 0.051 grama
Koliko vlakana ima?
Nakon vode, najveći procenat jabuke čine vlakna u iznosu od 18%. Odnosno, jabuka srednje veličine (100 g) poseduje 4.4 grama vlakana.
Deo njenih vlakana potiču od nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana zvana pektin. Rastvorljiva vlakna su odgovorna za dobro zdravlje, jer hrane prijateljske bakterije u vašim crevima.
Kožica jabuke je najbogatija nerastvorljivim vlaknima, pa se tako u neoljuštenoj jabuci nalazi oko 30% rastvorljivih i 70% nerastvorljivih vlakana.
Kako jabuka utiče na zdravlje?
Jabuka spada u jedno od najzdravijih voća, zbog spektra vitamina koje ima u sebi. Samo jednom jabukom dnevno u organizam ćete uneti sledeće vitamine:
- A, C , E, B1, B2, B6,
- Beta-karotene,
- Kalijum 107 mg
- Kalcijum 6 mg
- Fosfor 11 mg
- Magnezijum 5 mg
- Gvožđe 0,12 mg
Polifenol koji se nalazi u jabuci pozitivno utiče na regulisanje šećera u krvi, takođe antioksidansi u jabuci pomažu u prevenciji i smanjenju rizika od dobijanja mnogih kancera. Studije pokušavaju dokazati da konzumiranje jabuka može inhibirati rast ćelija raka, pa čak i izazvati njegovu smrt.
Ova voćka smanjuje holesterol i pomaže u izbacivanju štetnih materija iz organizma. U knjizi „Encyclopedia of Healing Foods“ se navodi da se jedenjem svakoga dana jedne jabuke smanjuje holesterol u krvi za čak 11%.
Pošto je kožica jabuke bogata vlaknima, ona je posebno korisna za pravilan rad creva. Nerastvorljiva vlakna se vezuju za vodu, što omogućava da stolica bude mekša i lakša za prolaz. Takođe jabuka podstiče češće pražnjenje creva.
Zahvaljujući ugljenim hidratima koji se nalaze u njoj, jabuka snabdeva organizam energijom i sprečava gubitak koncentracije i umor. Uticaj vitamina C pomaže u borbi sa bakterijama, infekcijama i virusima.
Jedenjem jabuke čuvate jetru i srce i poboljšavate imunitet koji je jako važan. Možda niste znali, ali jabuka gasi žeđ i odlično je osveženje nakon treninga.
Posebno za dečije, ali i za odrasle zube je konzumiranje jabuke jako važno, jer sprečava karijes, štiti i jača zubno meso. Ako vam nije pri ruci četkicu za zube, ali jeste jabuka, laganim žvakanjem će vam očistiti zube i ukloniti štetne bakterije iz vaše usne šupljine.
Naučnici tvrde da jedna jabuka dnevno smanjuje rizik od moždanog udara. Čini nam se da nema organa kojem jabuka ne donosi dobro.
Koliko je jabuka zdrava pokazuje to što se bebama među prvim voćnim kašicama uvodi baš ovo voće. Takođe sveže ceđena u sebi ima mnogo više vitamina od kupovnih sokova i odlično je osveženje u letnjim danima.
Da li može biti štetna po zdravlje?
Može biti štetna po vaš organizam ako je jedete više nego što je potrebno. Znate kako kažu- bolje malo a redovno, nego samo danas a mnogo.
Ako ste u rodu sa Snežanom, možda neke jabuke mogu biti „štetne“.
Kako jabuka utiče na kilažu?
Mršavite uz jabuke!
Da dobro ste pročitali, one će vam pomoći da se dugo osećate sito. U jednoj studiji je otkriveno da jedenje celih jabuka povećava osećaj sitosti do 4 sata. Međutim ne preporučuje se život na jabukama, jer može dovesti do pada energije i nedovoljan unos proteina u organizam.
Još jedna činjenica u vezi sa jabukom koja vam pomaže sa mršavljenjem je žvakanje. Što je duže žvaćete, to vam više vremena treba da je pojedete. Na taj način manje hrane unosite u organizam, odnosno umete se umoriti i u isto vreme zasititi.
Eto zanimljive ideje kako da sebe ili drage osobe naterate da manje jedete.
Jabuka može smanjiti značajan indeks telesne mase, pa je odlična užina. Ako budete bili odgovorni i uvrstite jabuke u svoju ishranu, za tri meseca ćete videti promene na sebi. Pored toga što ćete se osećati zdravije i pokretnije, vaš um će vam takođe biti zahvalan.
Zato već dana idite i nabavite ovo rajsko voće i uživajte u njegovom ukusu.
Ostanite zdravi i fit!
Dodavanje komentara na tekst