Iako je najveću popularnost doživela u poslednjih nekoliko godina, zajedno sa rastom popularnosti režima ishrane bez glutena, žitarica proso se koristila u ljudskoj ishrani još od kamenog doba.
Seme prosa se izvrno uzgajalo u vreloj Africi, kao i severnoj Kini. Kao deo svakodnevne ishrane proso su koristili i Rimljani i Gali, praveći od njega kašu. Iako se njegova upotreba danas često vezuje sa pomodarstvom, istina je da se proso koristi duže od kukuruza, a u srednjem veku se koristio više od pšenice.
Nepravedno godinama zapostavljena zbog činjenice da se smatrala stočnom hranom, žitarica proso napokon dobija mesto u ljudskoj ishrani koje zaslužuje, i sve je više ljudi koji za nju pokazuju interesovanje. Kakav učinak ima proso za zdravlje, mršavljenje i lepotu, saznajte u nastavku teksta.
Sadržaj u tekstu
Šta je zapravo proso?
Proso je drevno seme koje se koristi u ljudskoj i stočnoj ishrani i alkoholnoj industriji. Zrno prosa je okruglastog oblika, veoma je sitno, blago spljošteno i žućkastobele boje. Reč je o jednoj od najviše korišćenih žitarica, koja je favorizovana zahvaljujući svojoj produktivnosti i činjenici da se lako gaji.
Kako spremiti proso?
Kako bi bio upotrebljiv u ljudskoj ishrani, neophodno je oljuštiti proso pre jela, odnosno odstraniti njegovu spoljnu, nesvarljivu celuloznu ljusku. Ovako oljušten proso, koji je inače retka alkalna žitarica, ima orašast ukus. Njegova primena u kulinarstu je raznolika, pa se može koristiti i u pripremi slanih i u pripremi slatkih jela, a možete ga kuvati, peći ili pržiti.
Proso nutritivna vrednost
Proso žitarica se od ostalih razlikuje po tome što ne sadrži gluten, što je razlog njene česte primene u bezglutenskoj ishrani. Osim osoba alergičnih na gluten, često je u svojoj ishrani koriste i vegani.
Ne počinjite sa dijetom dok ne pročitate ovaj tekst >>
Kliknite ovde i saznajte zbog čega više od 75% dijeta nije uspešno!Međutim, ova žitarica nije pogodna samo za one koji vode takav stil života, već za sve ljude generalno, jer je bogata proteinima, vlaknima, mineralima i vitaminima. Kada je u pitanju proso nutritivna vrednost ove žitarice dovoljno govori o njenom kvalitetu. U 100 g prosa se nalazi:
- 8,7 g vode
- 11 g belančevine sa važnim aminokiselinama – argininom, lizinom, histidinom, tirozinom, čistinom i triptofanom
- 4,2 g masnoća
- 72,9 g ugljenih hidrata
- 8,5 g vlaknaste materije
- minerali – kalcijum (8,0 mg), bakar (0,75 mg), magnezijum (114 mg), mangan (1,632 mg), fosfor (285 mg), gvožđe (3,0 mg), natrijum (5,0 mg), kalijum (195 mg), cink (1,68 mg), selen ( 2,7 mcg)
- vitamini – tiamin (0,42 mg), riboflavin (0,29 mg), nijacin (4,7 mg), pantotenska kiselina ili vitamin B5 (0,848mg), vitamin A, vitamin B12, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, vitamin D, vitamin K
Ukoliko u svoju ishranu ili dijetu dodate proso kalorije koje se u njemu nalaze ne bi trebalo da vas brinu, jer su i zdrave i od njih ćete sigurno imati benefite. Vrednost 100 grama ove žitarice sadrži 378 kalorija.
Ipak, ne treba preterivati i unositi ga u velikim količinama jer ćete samo jednom šoljom (175g) prosa uneti sasvim dovoljne količine svih njegovih sastojaka i zadovoljiti veliki deo dnevnih potreba svog organizma, a evo i u kojoj meri:
- Proteini – 12% dnevnih potreba organizma
- Ugljeni hidrati – 18% dnevnih potreba organizma
- Masti i vlakna – 9% dnevnih potreba organizma
- Bakar – 31% dnevnih potreba organizma
- Mangan – 24% dnevnih potreba organizma
- Magnezijum – 19% dnevnih potreba organizma
- Fosfor – 25% dnevnih potreba organizma
Impresivno, zar ne? Ukoliko neko sumnja u kvalitet koji nudi proso sastav ove žitarice će ih sigurno razuveriti. Ne čudi što proso važi za žitaricu koja sa sobom nosi mnoge zdravstvene benefite, ali i koja je dobar saveznik u borbi sa viškom kilograma.
Kakav učinak ima proso za mršavljenje?
Ova žitarica neće imati čudotvorno dejstvo na topljenje kilograma, ali ono što proso za mršavljenje može da učini daće dugoročne rezultate. Uz proso dijeta neće biti mučna i neizdrživa, kao mnoge na koje ste do sada navikli.
Istina koju vam niko neće reći o mršavljenju!
Kompanije troše milione evra da bi vam prodali svoje proizvode prepune hemije. Baš iz tog razloga nikada vam ovo neće spomenuti! Kliknite ovde da saznate višeOn može biti odlična alternativa za hleb ili testenine, jer kada ga skuvate možete ga jesti kao pirinač, odnosno dodatak jelu. To samim tim znači manje nezdravih kalorija. Još jedna prednost prosa je to što nema nikakav specifičan ukus, već će preuzeti ukuse ostalih namirnica, što ga čini odličnom opcijom za kombinovanje.
Proso u svoj organizam možete uneti na više načina, a za one koji žele da smršaju preporučuju se razne kaše, kremovi, pudinzi i zapečena jela, ali naravno bez dodataka soli, ulja, šećera. Dobrim žvakanjem ove hrane dobićete brz osećaj sitosti, kao i sve neophodne kalorije, vitamine i minerale.
Do željenih rezultata kada je u pitanju težina nećete najbrže doći ako ste konstantno gladni, već ako ste kvalitetno siti. Ono što svaki kvalitetan režim ishrane ima za cilj jeste da telo nahrani kvalitetnim namirnicama, a ne da ga isuši izgladnjivanjem.
Uključite ga u svoj režim zdrave ishrane i imaćete mnogo više snage i energije, i značajno ćete ubrzati i poboljšati rad svog metabolizma. Zar to nije ono što je najbitnije za mršavljenje?
Proso za zdravlje – prirodni lek
Kada je u pitanju učinak žitarice kao što je proso zdravlje od nje ima najviše benefita. Kada se postavi pitanje “Zašto je proso zdrava hrana” odgovora ima i više nego dovoljno. On se koristi protiv anemije, protiv nervne napetosti i depresije, a takođe utiče na poboljšanje intelektualnih sposobnosti.
Redovna upotreba ove namirnice će vas zaštititi od umora, kijavice, bronhitisa, ali i od problema sa zubima kao što je pojava karijesa. Zbog fosfora koji sadrži u sebi ima veliki uticaj na formiranje kostiju, a takođe obnavlja ćelije i oštećena tkiva. Proso za zdravlje može učiniti više od velikog broja namirnica, ali i nekih lekova, u šta ćete se sigurno uveriti u nastavku teksta.
Proso reguliše rad creva
Kao što smo napomenuli, reč je o (izuzetno) alkalnoj, odnosno baznoj žitarici, što znači da ona ima važnu ulogu u uspostavljanju ravnoteže kod oštećenja crevne flore (rezultat upotrebe antibiotika i konzumiranja brze hrane). Proso crevnim bakterijama daje hranljivi supstrat, čime sprečava razvoj bakterija koje izazivaju truljenje u crevima.
Od svih žitarica, proso je ona koja se najlakše vari. Zahvaljujući vlaknima koja se nalaze u njegovom sastavu, proso doprinosi eliminaciji otpadnih materija iz creva, odnosno sprečava zatvor. On takođe pomaže eliminaciji gasova i nadimanja.
Osim što reguliše rad creva i crevnu floru, proso žitarica takođe pomaže pravilnom radu želuca, pankreasa, ali i slezine.
Proso za bubrege
Ukoliko bi trebalo da izaberemo jedan organ kome najviše koristi proso bubrezi bi verovatno odneli pobedu. Kažu da je ovo najbolja žitarica za čišćenje bubrega – da može da eliminiše nataloženi mulj, pesak i sluz, olakša tegobe, i da je odlična u borbi protiv urinarnih infekcija.
U narodnoj medicini se često koristi proso kao lek za lečenje urolitijaze (izazivanje kamena u mokraći i urotraktu). Ukoliko vas muče bubrezi, naša preporuka je da 2 nedelje pijete čaj koji u svom sastavu ima ovu žitaricu, odnosno koja je njegov glavni sastojak.
Proso čaj za bubrege
Potrebno je da uveče 200 grama prosa isperete u toploj vodi, a zatim ga prelijete sa dva litra vode. Ujutru, kada ustanete, procedite višak vode koju proso nije upio u posebnu posudu. Nju ćete piti tokom dana. Iako ovaj napitak neće izgledati atraktivno, za vas će imati neverovatan učinak. Nakon dve nedelje konzumiranja ovog čaja uverićete se zašto kažu da proso za bubrege ima čudotvorna dejstva.
Proso kao lek za dijabetes
Zbog toga što reguliše nivo šećera u krvi, proso predstavlja sastavni deo ishrane mnogih osoba sa dijebetesom. Redovna konzumacija celih zrna prosa može ujedno smanjiti rizik od nastanka ove bolesti.
Razlog zbog kog je proso dobar izbor za osobe sa dijabetesom leži u činjenici da on sadrži kompleks karbohidrata koji se postepeno razgrađuju. Kaša koja u svom sastavu sadrži ovu žitaricu ima izuzetan značaj za obolele od dijabetesa.
Kaša za osobe sa dijabetesom
Potrebno je skuvati jednu čašu prosa u jednom litru vode, kuvati dok se proso u celosti ne raskuva. Smesi dodati 200 grama sveže izrendane bundeve i potom kuvati još 20 minuta. Po želji i ukusu možete dodati so ili ulje. Ova kaša se preporučuje za večeru.
Još jedan zanimljiv recept u ovom stilu. Na jednu čašu prosa dodajte 2 kašike ulja, 4 čaše vode i so po svom ukusu. Smesu kuvajte prvo na jakoj, a potom na slabijoj vatri. Nju možete korititi za pripremu kroketa, uštipaka, kaša i raznih drugih jela.
Proso kao lek za srce
Redovna konzumacija prosa dovešće do toga da vaše srce bude u odličnom stanju. Zahvaljujući magnezijumu koji se nalazi u njegovom sastavu, jedna šolja prosa dnevno ima uticaja na pravilan rad srca. Osim toga, proso snižava pritisak, smanjuje rizik od infarkta, kao i učestalost migrena.
Proso za prevenciju raka
Kada se govori o žitarici kao što je proso lekovita svojstva koja ona sa sobom nosi su brojna, a verovali ili ne, ima uticaj čak i na prevenciju najtežih bolesti kao što je rak. Mnoga savremena istraživanja pokazala su da hrana bogata vlaknima može da bude jedan on najlakših i najboljih prirodnih načina da se spreči razvoj raka dojke kod žena.
Konzumacijom oko 30 grama vlaknaste hrane kao što je proso dnevno, žene mogu smanjiti šansu za obolevanje od raka dojke za više od 50%. Najveći efekat ostvariće celo zrno prosa.
Proso za bebe
Od čudotvorne žitarice proso bebe takođe mogu imati korist. Naime, ova žitarica je primer idealne zdrave hrane za novorođenče. Proso za bebe ima značajnu ulogu zbog svoje visoke energetske vrednosti, a takođe je dobar i za trudnice jer pomaže sprečavanju pobačaja.
Bebama možete pripremiti kašu od prosa sa voćem ili povrćem, a isto jelo mogu konzumirati i starija deca. Čitava zrna prosa smanjuju rizik od pojave astme kod dece. Razlog tome leži u činjenici da je proso bogat magnezijumom, koji doprinosi opuštanju mišića disajnih puteva.
Za šta je još proso dobar?
Zahvaljujući salicilnoj kiselini koja se nalazi u njegovom sastavu, mnogi proso smatraju pravim kozmetičkim preparatom. Važi za dobro sredstvo protiv alergija i kožnih problema, koristi se kako bi se postigao blistav ten i čista koža. Takođe da je odlične rezultate i na kosi, a zahvaljujući biotinu koji se nalazi u njegovom sastavu oporavlja i krhke nokte.
Ova žitarica dokazano poboljšava vid, dobra je za prevenciju kamena i žuči, a takođe je dobra i u borbi protiv anemije. Onima koji su u riziku da u nju zapadnu preporučuje se kaša od prosa, sojinog mleka, badema i višnje ili brusnice.
Žitarica proso je čist dokaz da prirodni lekovi postoje, ali i da je tačno da lepota dolazi iznutra jer i na nju ima veliki uticaj.
Proizvodi sa prosom
Proso se može koristiti u kuhinji na zaista mnogo načina, ali pre nego što pređemo na zdrave recepte sa prosom treba malo pažnje posvetiti i proizvodima sa ovom žitaricom. U prodaji možete naći oljušteno zrno prosa, hleb ili dvopek koji imaju proso u svom sastavu, ali i proseno brašno i griz.
Proseno brašno
Reč je o brašnu lepe, žute boje, koji možete koristiti ukoliko pripremate kačamak ili proju. Upravo zbog žute boje se proja neće ni razlikovati fizički od kukuruzne. Brašno od prosa se koristi i u pripremi raznih peciva, kolača, a naravno i hleba od prosa. Odlično se kombinje sa jajma, mlekom i svežim sirom zbog činjenice da ne sadrži gluten. Takođe je dobro i za krem supe.
Griz od prosa
Griz je mnogima jedna od omiljenih poslastica, a ukoliko ste skloni gojenju posebno se preporučuje griz od prosa umesto običnog. Od njega možete napraviti zanimljive kaše za decu, što je posebno korisno ukoliko su ona alergična na gluten.
Recepti sa prosom
Kada je u pitanju proso recepti koji sadrže ovu žitaricu su brojni. Kao što smo pomenuli, lako se kombinuje, pa je odličan i za slanu i za slatku varijantu. Mi vam donosimo nekoliko ukusnih predloga, među kojima ćete sigurno naći nešto za sebe.
Kako spremiti proso u slanoj varijanti?
Bilo da proso unosite kroz doručak, ručak ili večeru, slana varijanta je ono što većina preferira. Možete pripremiti jednostavne slane obroke na najbrži način, ili ručak koji će impresionirati celu porodicu.
Pita sa prosom i spanaćem
Od sastojaka vam je potrebno:
- 1 šolja prosa (od 2 dl)
- 4 jaja
- 5 ili 6 kocki smrznutog spanaća (može i svež)
- malo fete
- 2 kašičice kapara
- 3 kašike maslinovog ulja
- so, biber
Proso uveče operite i potopite u vodu, kako bi se fitinska kiselina eliminisala preko noći. Ujutru prospite vodu, dodajte dve šolje nove vode, posolite je i ostavite par minuta da vri. Proso potom poklopite i sklonite sa ringle. Trebaće mu oko 15 minuta da nabubri i pokupi svu vodu.
Umutite jaja, a zatim dodajte spanać, ulje, so, kapar, fetu i, glavni sastojak – proso. Sve zamešajte i izlijte u tepsiju u koju ste prethodno postavili papir za pečenje. Pecite na 220 stepeni oko 20 minuta.
Kajgana sa prosom i slaninom
Kajgana sa prosom i slaninom predstavlja veoma jednostavan doručak, ali nemojte zaboraviti da veče pre toga proso potopite u vodu kako bi ujutru bio spreman za pripremu. Ujutru prospite tu vodu koja je stajala tokom noći, i dodajte novu za kuvanje.
Na jednu šoljicu prosa bi trebalo da idu dve šolje vode. Nakon što ovo provri, sklonite šerpu sa ringle i proso će za 10-15 minuta upiti svu vodu. Dodajte malo putera u tako skuvan proso i promešajte. Servirajte zajedno sa kajganom sa slaninom i imate ukusan i zdrav doručak.
Povrće sa prosom
Za sve one koji nisu ljubitelji pirinča, ali kojima su zanimljiva jela koja se spremaju kao rižoto, ovo jelo je odličan izbor za ručak. Od sastojaka će vam biti potrebno:
- prosena kaša
- paprike
- šampinjoni
- maslac
- luk
- režanj belog luka
- vezica peršuna
- osnova od povrća ili vode
- ulje
Na posudi u kojoj ćete spremati jelo ugrejte malo ulja, rastopite maslac a potom dodajte sitno naseckani luk. Nakon što se luk proprži (a da ne izgubi boju) dodajte povrće iseckano na kocke.
Sve to zajedno još propržite, a potom dodajte proso i lagano nalijte vodom ili osnovom od povrća. Začinite biberom i solju, i lagano mešajte uz povremeno dodavanje. Na kraju dodajte još malo maslaca i pustite da zrna još malo nabubre.
Proso s bundevom
Od sastojaka vam je potrebno:
- 2 šolje prosa
- 2 šolje bundeve narezane na kocke
- 1,5 do 2 šolje vode na jednu šolju prosa
- prstohvat soli na jednu šolju prosa
Proso prvo operite i zatim ga propržitei dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Proso i narezanu bundevu kuvajte u istom loncu, dodajte vodu i so, a potom kuvajte dok ne omekša, otprilike 30 minuta.
Sve sastojke prebacite u posudu za pečenje s poklopcem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30-40 minuta na 180 stepeni. Kada bude gotovo, jelo bi trebalo da liči na kukuruzni hleb. Poslužite toplo.
Salata sa prosom i crnim pasuljem
Od sastojaka vam je potrebno:
- 1 šolja prosa
- 3 šolje vode
- 2 šolje kuvanog crnog pasulja
- 2 velika paradajza
- 1 srednja glavica luka
- 1 srednji krastavac
Preliv za salatu napravite od sledećih sastojaka:
- trećina šolje vode
- 3 kašike soka od limuna
- 1 kašika balsamico sirćeta
- 2 kašičice belog luka u prahu
- 1 kašičica morske soli
- ¼ kašičice crnog bibera
- 1 kašičica kumina
Skuvajte proso u tri šolje vode dok je ne upije, oko 30 minuta. Pustite da se ohladi. U veliku činiju stavite proso, crni pasulj, paradajz i luk.
Saseckajte krastavac i dodajte u salatu. Pomešajte sve sastojke za preliv i prelijte salatu. Stavite u frižier kako bi salata bila dobro ohlađena.
Musaka sa prosom
Od sastojaka vam je potrebno:
- pola glave kupusa, tanko narezanog
- so
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 srednja glavica luka
- 1/4 šolje naseckane sveže mirođije
- sveže mleveni biber
- 1 šolja nemasnog kravljeg sira
- 2 šolje kuvanog prosa
Zagrejte rernu na 190 stepeni. U jednu činiju stavite kupus, dodajte malo soli i pustite da stoji 10 minuta. U međuvremenu, zagrejte kašiku ulja na srednjoj vatri i dodajte luk. Pržite mešajući dok ne omekša, oko tri minuta. Dodajte so i nastavite mešati oko 10 minuta.
Tada dodajte kupus i kuvajte mešajući oko 10 do 15 minuta. Umešajte mirođiju i dodajte biber. Sve to zatim prebacite u veliku činiju.
U multipraktik ubacite sir i miksajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte malo soli i bibera. Prebacite u činiju s kupusom. Dodajte proso i sve zajedno promešajte. Sve zajedno stavite u posudu za pečenje.
Pecite oko 40 minuta i zatim ostavite da se hladi najmanje 15 minuta pre posluživanja.
Paprike punjene prosom i bademima
Od sastojaka vam je potrebno:
- 2 ili 3 crvene paprike
- pola šoljice prosa (oko 100 militara)
- pola šake badema
- manja glavica crnog luka
- začini: so, biber, malo belog luka u prahu, kumin, mleveni korijander
- 7, 8 kapara
Odlično jelo za vreme posta. Proso koji ste uveče ostavili da odstoji u vodi ujutru procedite. Naseckajte luk i prodinstajte na malo ulja. Zatim dodajte proso i začine, pa prelijte sa 1,5 šoljom vode.
Pustite da malo ključa, potopite i sklonite sa ringle. Bademe saseckajte u secku ili blenderu (ne previše sitno), i zajedno sa začinom kapara ubacite u proso. Napunite paprike, malo ih nauljite i stavite ih u podmazan pleh. Peći oko 30-40 minuta na 220 stepeni.
Kako spremiti proso u slatkoj varijanti?
Ljubitelje slatkiša će sigurno obradovati zdravija varijanta istih, čiji je sastavni deo upravo – proso. Evo par opcija za zdrav dezert.
Slatki doručak
Sladak, zdrav i izuzetno hranljiv doručak možete napraviti mešanjem sledećih sastojaka:
- 2 šoljice prokuvanog prosa
- 2 supene kašike mlevenih pečenih lešnika
- 1 kašika suve borovnice
- 1 kašika suve brusnice
- 1 supena kašika chia semenki
- sveže voće po želji – dobra opcija je rendana jabuka ili kruška, a veoma lepo se slaže i sa sezonskim voćem ( šljive, breskve, kajsije, mango, crveno voće… )
Kolač od jauka i prosa
Od sastojaka nam je potrebno:
- 300 gr prosa
- 4-5 jabuka
- 5-10 kašika šećera – u zavisnosti koliko slatko želite da bude
- 1/2 l mleka (može i kokosovo) ili vode
- mala šoljica maslinovog ulja (može i obično)
- kesica cimeta
- narendana korica jednog limuna (može i malo soka ko voli kiselkasto)
Oguliti i izrendati jabuke. Dodati šećer, ulje, cimet i koricu limuna. Proso samleti u mlinu za kafu ili nekom multipraktiku, ali ne sasvim. Neka ostane i pola celog zrna. Dodati proso u jabuke i preliti mlekom.
Sve dobro izmešati i izliti u podmazan pleh (koji se prethodno zagreje u rerni). Peći na 200 stepeni u zagrejanoj rerni dok ne porumeni lepo. Tačno vreme pečenja zavisi uglavnom od rerne, ali peći oko 40-60 minuta. Bitno je da sva voda ispari i da se lepo zapeče.
Proso i njegove negativne strane
I pored velikog, i dominantnog broja pozitivnih strana, proso ima i nekoliko negativnih karakteristika. Kao prvu možemo navesti visok glikemijski indeks, koji je čak 70. To je razlog zbog kog proso ne treba prečesto jesti, niti ga konzumirati u velikim količinama.
Druga negativna strana ove žitarice je to što ona sadrži goitrogene, koji mogu poremetiti rad štitne žlezde. To znači da ljudi koji imaju problema sa njom ipak treba da povedu malo računa pri konzumaciji prosa.
Kao što smo već pomenuli, bitno je da proso, kao i sve druge mahunarke, pre upotrebe potopite i ostavite da odstoje, kako biste eliminisali fitinsku kiselinu.
Kada se sve sabere i oduzme – benefiti koje ova žitarica nosi su sigurno veći od njenih negativnih strana. Za razliku od mnogih dijetetskih proizvoda, kada je u pitanju proso cena je još jedna stavka koja mu ide u korist. Cena za kg proso žitarice u proseku iznosi 150 dinara.
Bez obzira da li koristite proso za mršavljenje, kao dodatak u borbi sa nekim zdravstvenim problemom, ili kao deo vaše bezglutenske ili veganske ishrane, on će, uz umerenu upotrebu, sigurno imati čudotvorno dejstvo za vaš organizam.
Svaka čast za članak, odličan je. Informativni deo nije previše opširan, taman koliko treba a praktičan deo sa receptima je za svaku pohvalu. Meni lično puno znači. Srdačan pozdrav
Poštovana Andrea,
Hvala vam puno. Drago nam je da vam je članak koristan.
Srdačan pozdrav
[…] proso i integralni pirinač obiluju skrobom i vlaknastim mineralom koji se zove beta-glukan, koji je […]