//Kalorije i 11 Veoma Bitnih Činjenica Koje Niste Znali o Njima
Da li znate da postoji mnogo bolje rešenje za mršavljenje nego što je dijeta?

Otkrivamo vam tajnu kako efikasno smršati za manje od 28 dana!

Nekoliko hiljada naših čitalaca je probalo da drži razne dijete o kojima smo pisali na sajtu. Neki su bili uspešni u tome a neki nisu. Svi znamo da uopšte nije lako odreći se hrane. Zato smo, posle više od 19 godina iskustva u svetu mršavljenja odlučili da svima zauvek pomognemo u borbi protiv kilograma! Ponudili smo potpuno novo rešenje i ono što je najbitnije svi se slažu sa činjenicom da su imali čak 4 puta brže i bolje rezulate koristeći ga.
Kliknite ovde da saznate više o čemu se radi!
P.S. Procenat zadovoljnih korisnika je impresivnih 99.5%!

Kalorije i 11 Veoma Bitnih Činjenica Koje Niste Znali o Njima

Kalorije su u poslednjih 30 godina doživele ogromnu popularnost, da je gotovo nezamislivo da neka osoba u trenutku kada je želela da počne sa dijetom i skine kilograme, nije razmišljala o ovoj energetskoj jedinici. Brojanje kalorija nije bitno samo kod osoba koje žele da dijetom smanje višak kilograma, već je i bitno kod svih koji bi voleli da svojom ishranom sačuvaju zdravlje i usklade je sa svojim tempom života i aktivnostima u toku dana.

Dnevni unos kalorija je bitan početni korak istraživanja ishrane koji se nastavlja na ispitivanje tablica kalorija kao i kalorija u namirnicama koje jedemo. Iako je danas dostupan veliki broj informacija koje su nam potrebne kada istražujemo kalorije, postoji još mnogo onoga što ne možete naći vezano za kalorije.

Kako čitate ovaj tekst, sigurno je da istražujete kalorije i pitate se šta je to što ne znate, a trebali biste da znate o samim kalorijama. Zato u nastavku teksta pročitajte činjenice koje do sad verovatno niste znali o kalorijama, a trebalo bi!

#1 Deklaracija na proizvodima greši u broju kalorija do 20%

Zakoni u mnogim državama, kao i u Srbiji dozvoljavaju proizvođačima da prilikom merenja i označavanja nutritivne vrednosti (u ovom slučaju kalorija) imaju grešku i do 20%. Proizvođači nisu u mogućnosti da kontrolišu sirovine koje koriste u proizvodnji svog proizvoda, s toga i postoji ova zakonska regulativa.

Ovim se dolazi u problem prilikom brojanja kalorija i verovanja deklaraciji koju je proizvođač naveo. Naime, ukoliko hrana koju jedete prema deklaraciji ima 300 kalorija to znači da je moguće da ima između 240 i 360 stvarnih kalorija. Ova razlika nije mala, i u ukupnom zbiru dovodi do potpune zablude u brojanju kalorija. Kako biti siguran u broj kalorija?

Najefikasniji način je samostalno pripremanje hrane. Na taj način možete znati energetsku vrednost svakog sastojka i možete lakše i sigurnije brojati kalorije. Ovo je ipak za mnoge nemoguća misija zbog vremena i veštine koje su potrebne za pripremanje hrane, zato se nekada morate prepustiti riziku i rizikovati tih 20% kalorija.

#2 Nije moguće potrošiti sve kalorije treningom

Sigurno ste primetili kako mnoge mobilne aplikacije koje se bave zdravljem i fitnesom propagiraju trošenje svih unešenih kalorija. To je zapravo jedan od najvećih mitova, jer nije moguće potrošiti svaku unetu kaloriju, pa sve to vodi ka preteranom unošenju kalorija i mišljenju da ih je moguće potrošiti.

Studija koju je objavio British Journal of Sportst Medicine je pokazala da je najbitnije iz koje vrste hrane dolazi kalorija. U zavisnosti od toga kalorije se pretvaraju u masti, koriste kao energija ili za neki drugi proces unutar organizma.

Sve ovo govori o tome da koliko god se trudili da potrošite sve unete kalorije, mnogo je bitnije poreklo tih kalorija. Trudite se da unosite namirnice koje će dovesti do pravilne ishrane i omogućiti Vam da potrošite svaku kaloriju na pravilan i zdrav način.

#3 Kalorije iz proteina su jako bitne za smanjenje težine

Protein je jedan od najbitnijih delova ishrane svakog čoveka. Pored toga, jedan gram proteina sadrži svega 4 kalorije što je više od duplo manje od jednog grama masti koji sadrži 9 kalorija. Istraživanja su pokazala da je optimalni unos kalorija iz proteina između 25 i 35% dnevnog unosa kalorija. Ovakav unos vodi ka najboljim rezultatima u pokušaju da se smanji telesna težina i održi zadovoljavajuće stanje organizma.

Proteini su neophodni element za rast i regeneraciju ćelija i donose nekoliko pogodnosti u ishrani, a to su:

  • Mogu smanjiti glad
  • Vode ka povećanju mišićne mase
  • Mogu povećati brzinu rada metabolizma varenja

Proteinska dijeta je jedan od najboljih načina za gubljenje težine skidanja sala. Ovo sve je dovoljan razlog da razmislite u unosu preporučene količine proteina koji se nalazi u mesu, jajima, mlečnim proizvodima, žitaricama, orasima i sojinim proizvodima.

#4 Postoje i prazne kalorije

Kao što sama reč kaže ove kalorije ne sadrže ništa, a ovom slučaju je u pitanju ništa dobro za zdravlje čoveka. Prazne kalorije su one koje pružaju energiju, ali jako malo nutritivne vrednosti. Uglavnom ne sarže dijetetska vlakna, amino kiseline, antioksidanse, hranljive minerale ili vitamine.

Izvori praznih kalorija su gotovo uvek dodati šećeri i čvrste masti koji se dodaju u toku industrijske proizvodnje hrane kako bi dodali i poboljšali ukus. Najbitnije je napomenuti da se ove kalorije nalaze u brzoj hrani i gotovo svim grickalicama i sokovima koji se mogu naći u prodavnicama.

Prazne kalorije se takođe nalaze u alkoholu koji je pun šećera, ali sastojci koje sadrži nisu potrebni za funkcionisanje organizma. Ovo je razlog iz koga alkohol utiče na telesnu težinu i izbegava se kada želite da skinete kilograme.

Zbog svega navedenog lako je shvatiti da su prazne kalorije glavni uzrok gojaznosti u modernom dobu. Zato izbegavajte sve vrste dodatih šećera i masti ukoliko ih vidite na deklaraciji proizvoda.

#5 Brojači potrošenih kalorija na mašinama su uglavnom netačni

Koliko god brojači potrošenih kalorija koji se nalaze na mašinama u teretani bili zanimljivi, nekada se ne možemo u potpunosti uzdati u njih. To je zato jer mašine u teretani prosečno pokazuju 20% veći broj potrošenih kalorija od stvarnog. A zašto je to tako?

Jednostavno, mašine nemaju dovoljno informacija koje bi ubacile u jednačinu koja računa potrošnju kalorija. Informacije koje se unose uglavnom sadrže težinu, pol i godine. To svakako nije dovoljno i predstavlja razlog tolike greške u računu. Ono što nedostaje je nivo utreniranosti i procenat masti u telu.

Kako dobijate veću kondiciju prilikom treniranja, samim tim i trošite manje energije tj. kalorija za tu istu vežbu. Sve to jer je potrebno manje energije sa boljom kondicijom za savladavanje istog napora. Zato je potrebno konstantno povećavati napor kako se povećava i uvežbanost na određenoj mašini.

Ukoliko posedujete veći procenat masti u telu, potrošnja kalorija će biti manja. Smanjivanjem procenta i količine masti, a povećanjem mišićne mase, dolazi do rasta potrošnje kalorija za isti napor koji uložite na određenoj mašini u teretani.

Tako će čovek sa 80 kilograma i 20% procenata masti kada trči na traci potrošiti istu količinu kalorija kao i čovek sa 80 kilograma i 35% masti. Ipak, realno je da će čovek sa manjim procentom telesne masti potošiti znatno više kalorija trenirajući na ovoj traci.

#6 Unos vode troši kalorije

Voda je jako bitan deo svakodnevice, ali ono što je zanimljivo je da ima i veliki uticaj na potrošnju kalorija. Naime, dva litra vode je potrebno da popijete kako bi izgubili dodatnih 96 kalorija. Kako bi potrošili ovaj broj kalorija, potrebno je da trčite približno 20 minuta.

Ono što je još bitnije je šta radite kada pijete vodu. Ukoliko je pijete pre jela, na taj način smanjujete glad kao i unos kalorija. Istraživanje koje je sprovedeno je pokazalo da pola litra vode pola sata pre obroka, pomaže ljudima da izgube 44% više kilograma. Ovo verovatno jeste jedan od težih poduhvata, pogotovo kada znate.

Kada se sve ovo iskombinuje sa zdravom i pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću vodi do lakog gubljenja telesne težine.

#7 Bizarni načini za trošenje kalorija

Prosečna osoba troši kalorije za razne procese unutar organizma ili za aktivnosti koje ne možete ni zamisliti. Kao što smo već pomenuli, voda pomaže da se potroši određen broj kalorija ali postoji i dosta veliki broj dodatnih bizarnih aktivnosti kojima se svakodnevno troši ova energija koju unesemo svakodnevno kroz hranu. Zato evo nekih od tih bizarnih načina.

Ko bi rekao da se jutarnjim pranjem zuba koje traje 3 minuta potroši i do 10 kalorija. Kako se zubi peru barem dva puta, ovo dovodi do podatka da se dnevno na pranje zuba potroši 20 i više kalorija. Zaista neverovatno.

Grljenje je nešto što bi definitivno morali češće da radimo jer jedan grljenje u trajanju od jednog sata troši 70 kalorija. Zato zagrlite svoju voljenu osobu i na taj način pored toga što pokazujete ljubav, potrošite dodatne kalorije.

11 kalorija po satu se potroši žvakanjem žvakaće gume. Ovo je aktivnost koju mnogi praktikuju, ali siguran sam da nikada ne bi rekli da može da se na taj način potroši toliki broj kalorija.

Pušenje jedne cigarete troši 10 kalorija. Očigledan razlog ovome je povećana aktivnost pluća koja imaju veliki uticaj na potrošnju energije. Ipak, ovo nije najzdraviji način da se potroši dodatna energija u toku dana, jer je šteta po zdravlje znantno veća od koristi.

#8 Nizak procenat masti u proizvodu ne mora nužno da znači i mali broj kalorija

Iako se u mastima nalazi najviše, one nisu jedini izvor kalorija. Tako mnogi proizvodi koji na sebi imaju oznaku koja pokazuje da je smanjen nivo masti u njima, nemaju znatno manji broj kalorija u sebi. Razlog tome je jer su uglavnom dodaci koji menjaju masti i dopunjuju ukus bogati kalorijama i često znantno štetniji od samih masti.

Tako na primer puter od kikirikija sa smanjenim procentom masti na dve kašike ima 187 kalorija, dok ista količina onog sa normalnom količinom masti ima 193 kalorije.

#9 Kalorija je definisana 1878. godine

Nemački nutricionista Maks Rubner, otkrio je isodinamični zakon. Ovaj zakon tvrdio je da osnovu namirnica predstavlja razmena energije i korišćen je u ranim studijama gojaznosti sprovedenim 1900. godine od krane Karl von Nurdena.

Od 1925. godine kalorija je difinisana u Džulima, dok je 1948. godine jedna kalorija definisana kao 4,2 Džula. Tako se danas na deklaraciji proizvoda pored broja kalorija možete videti i broj Džula koji se nalaze u toj namirnici.  

#10 Postoje i negativne kalorije

Moguće da niste čuli za ove kalorije, ali predstavljaju jako zanimljivu pojavu. Negativne kalorije postoje u namirnicama koje svojom razgradnjom i varenjem potroše više kalorija od unetih jedenjem istih. Na primer, ukoliko pojedete parče torte koje ima 360 kalorija, telo potroši oko 100 kalorija na varenje i probavu, dok se dodatnih 260 skladišti u telu.

Na drugoj strani, mnoge namirnice sadrže toliko mali broj kalorija da se varenjem i probavom potroši znatno veći broj od tih. Jedno od tog povrća je i celer koji sadrži svega 6 kalorija na 100 grama. Za probavu i varenje ovoga se potroši oko 40 kalorija, što znači da će se iz zaliha povući 34 kalorije koje možete smatrati potrošenim.

Na listi namirnica koje mogu doneti negativne kalorije se nalazi veliki broj povrća kao što su paradajz, brokoli i pečurke. Ono što je zanimljivo je da se ovo povrće gotovo nikada ne jede sirovo i samo, već se termičkom obradom i dodatcima povećavaju kalorije i potencijalno gube ove negativne kalorije.

#11 Kalorije nas održavaju u životu, pomažu izgradnju tkiva i daju energiju

Svaki put kada jedemo, telo otpusti svu tu energiju(kalorije) koje smo uneli za veliki broj aktivnosti unutar tela.

Prvo i najvažnije, kalorije nas održavaju u životu jer pružaju energiju potrebnu za obavljanje svih uobičajenih funkcija organizma kao što su disanje i protok krvi odnosno rad srca. Broj kalorija koje telo potroši za onovne funkcije se naziva bazalni metabolički racio. To je otprilike 1330 kalorija za prosečnu ženu i 1680 za prosečnog odraslog muškarca.

Druga funkcija kalorija je da one pomažu telu da gradi i obnavlja tkiva, što je dokazano mnogim studijama koje su rađene na ovu temu. Tako na primer žrtve požara kojima je oštećen veliki deo tkiva kože počinju sa visoko kaloričnom ishranom kako bi što bolje regenerisali upravo to tkivo. Rast mišićnog tkiva odnosno mišićne mase je nemoguć bez unosa kalorija.

Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti je nemoguća bez unosa kalorija. A onaj deo koji se ne potroši, se skladišti u telu uglavnom u vidu masti i dovodi do povećanja telesne mase. Ipak, mast u telu nije loša stvar jer je svakome potrebna kako bi se koristila kao dodatni izvor energije. Ukoliko nekada ne pojedete dovoljno kalorija, upravo ta mast će se trošiti kao rezervni izvor energije.

Koliko god kalorije možda bile velika nepoznanica svima i koliko god bilo lako naći informacije o njima, nije lako povezati svaku činjenicu kako bi na najlakši način izgubili suvišne kilograme, pa je zbog toga brojanje kalorija zajedno sa DietX preparatom za mršavljenje odličan recept za dijetu i lako gubljenje kilograma.

Ukoliko želimo da smršamo, održimo telesnu težinu ili sačuvamo zdravlje kalorije su jedan od ključnih faktora. Zato smo Vam i doneli ovaj tekst u kome postoji veliki broj zanimljivih i korisnih činjenica za shvatenje kalorija i njihovog upravljanja u svakodnevnoj ishrani.

Ljudi koji su koristili DietX preparat za mršavljenje

Napravljen je od posebnih biljaka koje podstiču mršavljenje: Hoodia, Garcinia, Guarana, Čia seme, Laneno seme, Kim, Zeolit i Eterično ulje.

Pomoći će vam da smanjite apetit, istopite masne naslage i uklonite celulit.

2020-11-28T02:58:51+01:00 24/08/2018|14 Komentara

14 komentara

  1. […] traje koliko i sama ljudska istorija! Zamislite samo svet u kojem nema potrebe da se računaju kalorije, gde svaki (naredni) zalogaj ne predstavlja opasnost od prejedanja i gde je vaga naš najbolji […]

  2. […] metabolizma koji tokom naporne fizičke aktivnosti daje energiju i uporedo povećava potrošnju kalorija, odnosno smanjuje masnoću na kritičnim […]

  3. […] pomaže u mršavljenju tako što ubrzava metabolizam, smanjuje osećaj gladi (čime se unosi manje kalorija). Uz Šafraneks gubite suvišne kilograme 100% prirodno i bez ikakvog […]

  4. […] telesnu temperaturu. Postizanjem više nego uobičajene temperature tela, moguće je sagoreti više kalorija tokom fizičke aktivnosti i […]

  5. […] da je u pitanju niskokalorični […]

  6. […] telesnu temperaturu. Postizanjem više nego uobičajene temperature tela, moguće je sagoreti više kalorija tokom fizičke aktivnosti i […]

  7. […] Kajsija je poznata i kao izuzetno nisko kalorično voće.  […]

  8. […] Naime, u 10 maslina ima oko 59 kalorija.  […]

  9. […] Vaš organizam i vaše telo naviknuti su na unos određene količine hrane, pa i kalorija.  […]

  10. […] Kako bismo vam lakše dočarali, rećićemo vam da je potrebno svega 5 minuta trčanja da biste potrošili 50 kalorija. […]

  11. […] spada u visoko kalorične namirnice jer u svega 100 g ima čak 628 […]

  12. […] jeste efekat zagrevanja koji podstiče brže sagorevanje masti i kalorija i prirodno se javlja u organizmu nakon konzumacije određenih stimulatora […]

  13. […] neznatnom broju kalorija, patlidžan se može efikasno „sagoreti“ uz svega 3 minuta plivanja, vožnje bicikla ili […]

  14. […] špargle imaju nisku kalorijsku vrednost, veoma su preporučljive za dijete i specijalne režime ishrane, kao i za dijabetičare. Danas se u […]

Dodavanje komentara na tekst