//Virak Čaj za Mršavljenje – Priprema, Dejstvo i Iskustva korisnika
Da li znate da postoji mnogo bolje rešenje za mršavljenje nego što je dijeta?

Otkrivamo vam tajnu kako efikasno smršati za manje od 28 dana!

Nekoliko hiljada naših čitalaca je probalo da drži razne dijete o kojima smo pisali na sajtu. Neki su bili uspešni u tome a neki nisu. Svi znamo da uopšte nije lako odreći se hrane. Zato smo, posle više od 19 godina iskustva u svetu mršavljenja odlučili da svima zauvek pomognemo u borbi protiv kilograma! Ponudili smo potpuno novo rešenje i ono što je najbitnije svi se slažu sa činjenicom da su imali čak 4 puta brže i bolje rezulate koristeći ga.
Kliknite ovde da saznate više o čemu se radi!
P.S. Procenat zadovoljnih korisnika je impresivnih 99.5%!

Virak Čaj za Mršavljenje – Priprema, Dejstvo i Iskustva korisnika

Virak je veoma lekovita biljka. U ovom tekstu predstavićemo vam virak čaj za mršavljenje i kako ga pripremati, koje mu je dejstvo i kakva su tuđa iskustva.

Čajevi su odavnina poznati kao najbolji način za ublažavanje brojnih tegova, a od kada su u upotrebi i za smanjenje masnih naslaga – mnogi muškarci i žene biraju upravo čajeve kao način dolaska do idealne figure

Jedan od najstarijih čajeva, sa velikim spektrom delovanja jeste čaj od virka. Virak je u tradicionalnoj medicini poznat kao odličan lek za “žensko zdravlje”, a kako se priprema i na koji način deluje u kombinaciji za mršavljenje, saznaćemo u vodiču pred nama. 

Šta je i kako izgleda biljka virak?

Virak je lekovita biljka, nadaleko poznata po svojim brojnim, lekovitim dejstvima. U narodnoj medicini prisutna je već vekovima, dok mnogi, savremeni lekovi, nisu uspeli da zamene delotvornost starog čaja od virka

Virak, kao veoma stara biljka, poseduje i nekoliko naziva. Latinski se naziva Alchemilla vulgaris, dok mu je narod nadenuo ime Gospin plašt ili Plašt device Marije.

Čaj od virka je u nekim delovima naših zemalja poznat i kao čaj od vrkute, čaj od rosanice, goveđe trave, a neretko ga povezuju sa životinjskim svetom. Zbog toga, virak je negde je poznat i kao lavlja noga, zečja šapa, biserak ili biserka

Za čaj i druge, narodne lekove, najčešće se koristi list virka, što je i logično pošto virak spada u višegodišnju, zeljastu biljku iz porodice ruža).

Cela biljka virak može biti visoka i do 40 cm. Stabljika je čvrsta i pravilna, prekrivena mekim dlačicama, sa bubrežastim listovima postavljenim u donjoj polovini stabla. Listovi virka su veoma slični po obliku, krupni su i crni, a karakteristično je i da se na njima, tokom celog dana, zadržavaju kapi rose.

Virak čaj za mršavljenje – kako deluje na višak kilograma?

Relativno skoro je nauka dokazala da je čaj od virka dobar i za mršavljenje, kada se koristi u pravoj dozi i u kontinuitetu. Na koji to način virak čaj podstiče gubitak suvišnih kilograma?

Pre svega, čaj od virka poseduje neverovatnu sposobnost da spreči zadržavanje viška vode u organizmu, a kombinovan sa biljkama poput divlje nane, masline i kumina, odlično podstiče mršavljenje.

Tradicionalna upotreba i savremeni dokazi

Ukoliko bismo pitali nekog travara o nameni čaja od virka, sigurno bi govorio o njegovom blagotvornom delovanju na ublažavanje “ženskih” tegoba, pre svega bolova koji su izazvani menstruacijom, ali i sličnih problema izazvanih ženskim hormonima.

Biljnoj medicini je poznat učinak čaja od virka za prevenciju menstrualnih bolova, sprečavanje obilnih krvarenja, endometrioze, pa čak i benignih tumora na materici. Zagovornici narodne medicine reći će nam da je ovaj čaj pogodan i za grčeve u mišićima, zaustavljanje dijareje, mučnine i druge stomačne probleme.

U arapskim zemljama virak čaj je čuven po svojstvima za gubitak telesne težine. Zaintrigirani ovom tvrdnjom, naučnici su sproveli istraživanje na virku i još nekim, komplementarnim biljkama za koje se veruje da smanjuju kilograme, kako bi utvrdili najbolju mešavinu virka i tri druge biljke.

Utvrđeno je da ekstrakt virka i list masline utiču na ubrzavanje metabolizma ( brže sagorevanje masnoća), dok su divlja nana i kim smanjivali želju za hranom stimulišući rad enzima u digestivnom traktu.

Kako virak za mršavljenje zapravo deluje i zašto je delotvoran?

Jedna od brojnih prednosti čaja od virka jeste njegovo delovanje na digestivni trakt. Virak čaj obezbeđuje redovnu stolicu, reguliše dijareju i zatvor. Rad creva je jedan od najčešćih problema kod mnogih gojaznih osoba, a virak čaj uspeva da pročisti creva, poboljša varenje, a onda obezbedi i dugoročni  gubitak kilograma

Virak čaj za mršavljenje se pije u kombinaciji sa još pomenutim biljkama jer tada pruža efikasan gubitak kilograma. Mešavina virka sa kimom, listom masline ili listom divlje nane smanjuje apetit, čisti creva i deluje antidiuretski.

Dakle, nije u pitanju čarobni napitak uz koji kilogrami neobjašnjivo nestaju – delotvornost virka na mršavljenje je potpuno logična.

Biljka sa snažnim antioksidantnim dejstvima

Biljka Virak obiluje vitaminom C, brojnim mineralima, raznim eteričnim uljima, taninima, salicilnom kiselinom, gorkim materijama, fitosterolima, organskim kiselinama i drugim hranljivim materijama. 

Zbog toga se smatra izuzetno snažnim antioksidansom. Virak čaj za mršavljenje održava visok nivo antioksidanasa u krvi, pospešuje budnost, a da istovremeno ne uživate u kofeinu.

Jedno istraživanje pokazalo je da je infuzija pravljena od iseckanog, suvog lišća virka kuvanog u toploj vodi jači antioksidans nego infuzije napravlje od 23 različite biljke sa medicinskim dejstvom, poput nevena, turske loze, lišća divljeg celera, zmijske trave, borovnice i bosiljak. Još neka dokazana dejstva čaja od virka jesu i:

  • Uticaj čaja na snižavanje nivoa triglicerida
  • Činjenica da je u pitanju niskokalorični napitak
  • Benefiti čaja od virka za crevnu floru i varenje
  • Uspostavljanje hormonske ravnoteže

Za šta je još dobar čaj od virka?

S obzirom na to da o pozitivnom dejstvu virak čaja znamo uglavnom iz narodnih priča, iskustva korisnika su najdragocenije sredstvo za dalju analizu i potencijalnu primenu u svakodnevnom životu. Mnogi naučnici sprovode konkretnija ispitivanja, kako bismo imali bolji uvid u to šta sve može izlečiti biljka virak.

Čaj od virka i zdravlje porodilja

Osim antioksidativnih stvojstava na organe na varenje i krv, mnogi sastojci biljke virak imaju balansirajući i regulativni uticaj na ženski reproduktivni sistem. Iako se ova biljka ne preporučuje tokom ranih faza trudnoće, zbog stimulativnog uticaja na matericu, mnogi smatraju da je čaj od virka odličan za žene kojima se bliži porođaj. Osim toga, veruje se da čaj od virka podstiče i laktaciju nakon porođaja.

Svakako, važno je proveriti sa lekarom koji vodi trudnoću da li preporučuje primenu ovog lekovitog napitka.

Zdrava materica i bezbolan ciklus

Kao što smo pomenuli, Virak čaj se vekovima koristi za ublažavanje različitih ženskih tegoba. Od pomoći je ženama za svakodnevne bolove poput menstrualnih grčeva, a tu je i za ozbiljnije tegobe izazvane prekomernim krvarenjem, različitim zapaljenjima, kao i za stanja poput endometrioze i fibroida materice, ali i stanja uzrokovanih hormonskim disbalansom.

Virak deluje adstringentno na matericu i može se piti i u preventivne svrhe. Najbolje je uzimati čaj od virka od 10 do 15 dana pre početka ciklusa. Mnogim ženama je ovaj napitak postao ritual, pa ne iznenađuje činjenica da ga često preporučuju. Sada je jasno zašto čaj od virka takođe nazivaju i “ženski čaj”.

Čaj od virka za ciste i miome

Čaj od virka se daje kao lek za ciste, miome i druge benigne izrasline na ženskom reproduktivnom traktu. Ovakve promene kod žena su često uzrokovane hormonskim disbalansom koji upravo čaj od virka dovodi u stanje ravnoteže.

Naravno, ovo ne sme biti jedini način tretiranja ovakvih stanja. Ginekolog je taj koji treba da proceni da li je potrebna i konkretna medicinska terapija.

Pomoć kod opekotina i prvih znakova starenja

Da li ste znali da sa čajem od virka možete usporiti i starenje? Esencija biljke virak je delotvorna protiv bora i prvih znakova starenja, pre svega na koži lica. Stoga se čaj od  virka preporučuje i za negu kože, pre svega za umivanje ili toniranje.

Nema sumnje da je ovaj čaj i te kako koristan saveznik za svaku ženu!

Pogodan je i za tretiranje rana. Ako ste se ogrebali, posekli ili na bilo koji drugi način povredili kožu i sluzokožu, koristite hladne obloge od virka, za brži oporavak. Čaj od virka će smanjiti iritacije na koži, uključujući i one nastale od ujeda insekata. 

Virak umiriruje i svrab, iritacije i peckanja u sluzokoži ždrela pa je popularan lek kod roditelja sa malom decom.

Čaj od virka priprema i upotreba – kako se pije čaj od virka

Čaj od virka je najbolje pripemati ručno. Prvo se, rukom, oberu listovi, pa se osuše i od njih se pravi čaj. Sveže listove treba ostaviti na osunčanom mestu (ne na direktnom suncu), da se suše nekoliko dana, obično 6 ili 7 dana, ali period sušenja se može razlikovati. Bitno je damo da svi listovi budu pravilno raspoređeni, i ravnomerno osušeni, stoga ih nemojte ostaviti na gomili.

Virak raste u periodu od juna do septembra, a postoji i zanimljivo verovanje koje kaže da je biljka virak najdelotvornija kada se ubere noću, i to dok je mesec u svojoj poslednjoj četvrtini.

Ukoliko nemate priliku da virak potražite u šumi i da ručno uberete, a onda i osušite njegove listove, možete prekratiti proceduru kupovinom virak čaja za mršavljenje u lokalnoj apoteci. Primenjivo je kupiti virak i u kombinaciji sa nekim drugim travama koje smo pomenuli, poput hajdučke trave, masline, ili macine trave, maline, koprive i drugih.

Naravno, kao i mnoge druge lekovite biljke, i virak je najbolje koristiti sveže ubran, pogotovo ako sa njegovim listom nameravate zaceljivati rane. 

Ako ste u prilici, potražite biljku virak u prirodi

On obično raste pored potoka i na pašnjacima, obično u podnožju planina, gde je zemljište vlažno. Traganje za virkom je i odlična prilika da, pored opskrbljivanja lekovitom travom, dan provedete u prirodi.

Čaj od virka priprema – recept proveren u tradiciji

Čaj od virka se priprema veoma jednostavno, slično kao i većina drugih, biljnih, čajeva. Najpre je potrebno zagrejati vodu do ključanja, skloniti sa vatre, pa dodati dve kašičice osušenog virka (listova i mladih grančica) i poklopiti. Čaj bi trebalo da odstoji barem 10 minuta pre proceđivanja i dalje konzumacije. 

Savetuje se da ovaj čaj pijete polako, u gutljajima i to ne više od dve šolje dnevno. Nakon jednog meseca redovne konzumacije virak čaja za mršavljenje, trebalo bi napraviti pauzu u trajanju od dve nedelje. 

Iako virak za mršavljenje ima brojne druge prednosti, ovaj čaj se ne može pohvaliti preterano prijatnim ukusom. Ovaj napitak za mršavljenje je specifično gorak, ali se ukus može ublažiti ukoliko listove virka pomešate sa drugim biljkama. 

Ovako lekovit čaj je najbolje piti nezaslađen, ali ukoliko ne možete podneti gorčinu trave, možete začiniti svoj čaj sa malo meda. Izbegavajte šećer ili neke druge zaslađivače koji mogu potpuno ubiti ukus čaja, njegova lekovita svojstva, a onda i uticati na povećanje viška kilograma.

Virak – neželjena dejstva: Kakva su iskustva korisnika?

Brojna iskustva ljudi koji redovno konzumiraju virak čaj, iz bilo kojih potreba, ne pokazuju značajna razulaćenja u mišljenjima ili negativna iskustva. Smatra se da ova biljka nema neko izraženo, neželjeno dejstvo, a s obzirom na to da se radi o potpuno prirodnom proizvodu, negativne posledice su svedene na minumum, ako uopšte i postoje. 

Većina odraslih osoba može konzumirati čaj od virka bez ikakvih problema, sve dok se doziranje ogleda u granicama normale, i sa propisanom pauzom nakon mesec dana.

Problemi sa jetrom i čaj od virka

Neke od retkih situacija kada osoba ne bi trebalo da konzumira čaj od virka, ili bi trebalo njegovu upotrebu opreznije da dozira, jesu stanja oštećene funkcije jetre. Čaj od virka se nije savetovao osobama koje imaju anemiju ili nedostatak gvožđa, a razlog leži u tome što biljka virak obiluje supstancom po imenu tanin, koji usporava obradu i apsorpciju gvožđa u organizmu.

Problem sa žuči i koagulacijom

Virak čaj se ne zapaža ni u ishrani osoba koje imaju problema sa žuči ili su imale operaciju žučne kese. Takođe, ljudi koji piju lekove protiv zgrušavanja krvi (zbog raznih bolesti), obično izbegavaju konzumiranje čaja od virka, upravo zbog grepomenute supstance – tanin.

Konzumiranje čaja od virka u trudnoći i nakon porođaja

Stanja poput trudnoće zahtevaju posebnu pažnju kada su u pitanju suplementi, i nijedan lek, makoliko prirodan i blagotvoran bio se ne uvodi bez dogovora i odobrenja izabranog lekara! Trudnice se i za početak konzumacije čaja od virka moraju konsultovati sa ginekologom, dojilje takođe. 

Konsultacija sa lekarom se preporučuje i u svim drugim slučajevima, ako imate odrđena oboljenja ili ste na nekoj terapiji. Ovo pravilo se odnosi i na korišćenje kapi od virka.

Preventiva je pola zdravlja

Konzumiranje biljnih čajeva, poput virak čaja se može uvesti i preventivno, ako sumnjate na neku infekciju, ginekološku promenu ili estetski problem. Naravno, u preporučenim dozama!

Imajte na umu da je za uvođenje svakog suplementa u redovnu ishranu obavezna konsultacija sa stručnim licima i savetnicima, koji će vam pomoći da pronađete efikasan i pouzdan preparat za mršavljenje ili čaj prema svojim potrebama.

Ukoliko imate nedoumice vezane za čaj od virka, ukoliko ne znate da li spadate u grupu koja ga može nesmetano koristiti, ili jednostavno želite svoj život da živite zdravije, ne oklevajte da kontaktirate stručni tim DietX-a!

Mi ćemo vas posavetovati o tome kako da smršate na zdrav, ali i efikasan način. Mi smo tu da prirodu i sve njene preparate dovedemo do vaših vrata, kako biste postigli liniju i imunitet kakve zaslužujete!

Ljudi koji su koristili DietX preparat za mršavljenje

Napravljen je od posebnih biljaka koje podstiču mršavljenje: Hoodia, Garcinia, Guarana, Čia seme, Laneno seme, Kim, Zeolit i Eterično ulje.

Pomoći će vam da smanjite apetit, istopite masne naslage i uklonite celulit.

2021-04-29T01:55:59+01:00 27/11/2020|0 Komentara

Dodavanje komentara na tekst