//Alkalna dijeta – regulišite pH vrednost tela uz pravu ishranu
Da li znate da postoji mnogo bolje rešenje za mršavljenje nego što je dijeta?

Otkrivamo vam tajnu kako efikasno smršati za manje od 28 dana!

Nekoliko hiljada naših čitalaca je probalo da drži razne dijete o kojima smo pisali na sajtu. Neki su bili uspešni u tome a neki nisu. Svi znamo da uopšte nije lako odreći se hrane. Zato smo, posle više od 19 godina iskustva u svetu mršavljenja odlučili da svima zauvek pomognemo u borbi protiv kilograma! Ponudili smo potpuno novo rešenje i ono što je najbitnije svi se slažu sa činjenicom da su imali čak 4 puta brže i bolje rezulate koristeći ga.
Kliknite ovde da saznate više o čemu se radi!
P.S. Procenat zadovoljnih korisnika je impresivnih 99.5%!

Alkalna dijeta – regulišite pH vrednost tela uz pravu ishranu

Alkalna dijeta za mršavljenje ima veliki broj pozitivnih efekata. Neki od tih efekata su i povećanje energije za obaljanje svakodnevnih aktivnosti, povećanje memorije i smanjenje glavobolja kao i uspostavljanje boljeg zdravlja srca.

Danas postoji veliki broj popularnih dijeta koje se koriste kako bi se skinuli suvišni kilogrami, i pre svega poboljšalo celokupno zdravlje što treba da bude krajnji cilj. Može se reći da je mali broj dijeta doživeo popularnost koju je stekla alkalna dijeta koju u svakodnevnoj ishrani koriste mnoge holivudske glumice kao što su Dženifer Aniston i Gvinet Paltrou.

Poznate ambasadorke ove ishrane su uticale na to da ogroman broj ljudi, a najviše žena, danas pomno prati i istražuje šta je to alkalna dijeta i alkalna ishrana, toliko da se smatra da postoji nekoliko miliona zagovornika alkalne dijete. Celokupna ishrana zasniva se na naučnom dokazanim tvrdnjama da je potrebno unositi kiselo-bazne namirnice tokom dana, a potrebno je da odnos bude 4:1 u korist alkala.

Kada nam je potrebna alkalna dijeta i zašto je dobra alkalizacija organizma

Alkalna dijeta ima glavnu pretpostavku zasnovanu na pretpostavci da konzumiranje hrane kao što je sveže voće i povrće može dovesti do smanjenja kiselosti svih telesnih tečnosti. Na ovaj način se stvaraju uslovi za zaštitu i prevenciju stvaranja raznih gljivica kao što je gljivica kandide, zatim raka i srčanih bolesti. Još jedna od koristi koje donosi je i ubrzan gubitak kilograma usled odličnog balansa koji stvara organizmu čime se omogućava efikasnije funkcionisanje.

Ono što je važno reći je da se kod alkalne ishrane polazi od pretpostavke da je bazna hrana veoma delotvorna u prečišćavanju organizma, što je jako bitno s obzirom na svakodnevnu izloženost raznim štetnim materijama koje se nalaze u životnoj sredini kao i hrani koju jedemo. Smatra se da je potrebno i izbaciti višak proteina, ugljenih hidrata i kofeina iz organizma što se postiže baznom hranom. Sve ovo je razlog zašto se alkalna ishrana preporučuje svima koji su izloženi velikoj količini stresa, kao i onima koji jedu velike količine masa, mlečnih proizvoda i ostalih industrijskih prerađenih namirnica.

Ono što je jako bitno je stvaranje navike konzumiranja ishrane koja je zasnovana na izbalansiranom odnosu između baznih (alkalnih) i kiselih namirnica. Pored ovoga, ukoliko se odlučite za alkalnu ishranu potrebno je da u određenom vremenskom periodu proveravate pH odnos u telu analizom krvi i urina. Ukoliko urađene analize pokažu povećanu kiselost organizma, pre svega je potrebno uključiti velike količine alkalnih namirnica. Konzumiranjem alkalnih namirnica, pre svega stvarate dobro okruženje u organizmu koje može uticati na poboljšano opšte zdravlje organizma.

pH vrednost tela

Ljudska tela imaju takozvanu pH vrednost koja meri kiselost organizma u telu. Ovaj odnos kiselosti može odrediti opšte stanje zdravlja organizma, a pored toga može i pokazati da li postoji određeni rizik od pojave ozbiljnih bolesti.

pH vrednost u krvi se meri na posebnoj pH skali koja se kreće od 0 do 14, gde 0 pokazuje potpunu kiselost, dok 14 pokazuje potpunu baznost (alkalnost) krvi. Idealna pH vrednost koja je proporučena da se postigne je oko 7.35 i smatra se neutralnom kiselošću, ni previše kiselo ni previše bazno.

Razlog zbog kog je bitan kiselo-bazni odnos je to što ima direktan uticaj na zdavlje organizma. Kisela sredina se smatra savršenim okruženjem za stvaranje bolesti i njihov razvoj.

U prošlosti je alkalna dijeta bila loše prihvaćena i smatrana je pogrešnim načinom ishrane. Celokupnu teoriju o štetnosti alkalne sredine je podvrgnuo doktro Oto Varburg koji je dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu jer je uspeo da dokaže da ćelije raka ne mogu da prežive u baznoj sredini. Upravo iz ovog istraživanja dolaze i mnoga naučna dostignuća vezana za važnost i korisnost alkalne ishrane u prevenciji mnogih bolesti, pa čak i raka.

Kao što smo već naveli, jedan od glavnih faktora koji utiču na pH vrednost krvi je vrsta hrane koju jedemo u toku dana. Tako sve vrste hrane mogu biti svrstane u grupe kao kisele, bazne ili neutralne namirnice. pH vrednost same hrane se ne meri preko fizičkih svojstava, već prema ostatku koji ostaje u organizmu kada hrana prođe proces varenja u metabolizmu.

Jedan očigledan primer je i limun koji smatramo kiselom namirnicom zbog svog kiselog ukusa i sposobnosti erodiranja zuba. Međutim, prilikom varenja limuna kroz digestivni sistem limun čini krv baznijom. Ovo je jedan od najočiglednijih i najjednostavnijih primera za objašnjavanje zašto kisela hrana može biti alkalna u telu.

Kako se meri pH vrednost tela?

Kako bi saznali kolika je pH vrednost tela, sve što je potrebno je da kupite posebne tračice namenjene za ovu vrstu analize i izmerite ih na uzorku urina ili sline. Ono što možete očekivati je veću vrednost izmerenu iz sline od one koja je izmerena u urinu. Na pH vrednost sline direktno utiče sve ono što smo pojeli ili popili. Zato je najbolje sačekati dva sata nakon jela i tada izmeriti kiselost tela preko ovog uzorka.

Baš zbog toga, preporučuje se testiranje iz urina čime se pored toga što se dobija tačniji rezultat, takođe otkriva kako bubrezi eliminišu kiselinu koja se u njima nađe. Na pH urina utiče količina vode koju ste konzumirali i količina namirnica koje stvaraju kiselinu. Najbolje je testirati urin rano ujutru nakon buđenja.

Tračice koje mere vrednost pH možete probati da nađete u apotekama, a veliki broj proizvođača ih danas proizvodi. Važno je da pratite uputstva proizvođača i najbitnije je da nikada ne dođe u direktan kontakt sa telom jer se na taj način gubi preciznost ovog merenja.

Istina koju vam niko neće reći o mršavljenju!
Kompanije troše milione evra da bi vam prodali svoje proizvode prepune hemije. Baš iz tog razloga nikada vam ovo neće spomenuti! Kliknite ovde da saznate više

Šta je PRAL skala?

Umesto jednostavnog kategorizovanja hrane na kisele, bazne i netutralne, osmišljena je PRAL skala koja meri tačnu količinu kiselosti ili baznosti hrane kada se ona svari prođe kroz proces metabolizacije. Svaka hrana na ovoj skali ima negativnu, neutralnu ili pozitivnu vrednost.

Kiselim namirnicama se smatraju one koje imaju pozitivnu PRAL vrednost, dok su bazne one koje imaju negativnu vrednosti na ovoj skali. Tako na primer brokoli ima vrednost od -2.2 i smatra se umereno baznom namirnicom, dok plavi patlidžan sa PRAL vrednosti od -3.4 se smatra visoko baznom namirnicom. Goveđe meso na drugoj strani ima pozitivnu vrednost od +7.8 i smatra se izrazito kiselom namirnicom.

Ako ste se pitali kako se tačno može izmeriti kiselost i baznost organizma, donosimo vam i detaljnije objašnjenje PRAL skale. PRAL meri kiselost ili baznost hrane prema količini minerala, proteina i fosfora koji ostaju u telu kada prođe proces varenja.

Kada se protein i fosfor razgrađuju u sumpornu i fosfornu kiselinu, utiču na povećanje kiselosti tela. Kada se bazna hrana metabolište u organizmu, ona za sobom ostavlja alkalne tragove minerala kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum.

Vrste hrane koje se najviše rangiraju kao bazna hrana na PRAL skali su: voće, povrće, neke vrste orašastih plodova i semenke. Na drugoj strani, u kiselu hranu na ovoj skali spada hrana koja se svakodnevno unosi, a među njima su: jaja, mahunarke, piletina, kikiriki, riba, morska plodovi i mlečni proizvodi.

Jedno od najčešćih pitanja i nedoumica vezano je za kiselost mlečnih proizvoda jer sadrže veliku količinu kalcijuma koji spada u grupu baznih elemenata. Ipak, pored toga sadrže još veću količinu fosfora koji je izrazito kiseli element. Jedna od najkiselijih namirnica koje možemo pojesti u toku dana je parmezan koji na PRAL skali ima vrednost od +34.2.

Kiselost tela je loša zbog iz broja razloga

Već smo pomenuli koliko je kiselo okruženje u organizmu pogodno za razvoj velikog broja bolesti. Ali preterana kiselost može doneti veliki broj drugih simptoma koji se pojavljuju mnogo pre ozbiljnih bolesti. Zapravo, prevelika kiselost organizma može dovesti do trošenja mišića i smanjenja gustine koštane mase. Ovo je sve posledica toga što je veliki broj kiselih namirnica siromašan nutritijentima koji povećavaju mišićno-skeletno zdravlje. Bazno okruženje tela na drugoj strani dokazano povećavaju aktivnost ostero ćelija koje podstiču izgradnju kostiju.

Pored velikog broja dugoročnih posledica koje kiselost ostavlja na zdravlje, postoji i veliki broj posledica koje se mogu osetiti na svakodnevno nivou. Neki od njih su:

  • Manjak energije
  • Iscrpljenost
  • Akne
  • Zbunjenost i smanjena funkcija mozga
  • Nervoza i depresija
  • Učestale glavobolje
  • Učestale prehlade
  • Bol u zglobovima
  • Slabost mišića
  • Problemi sa varenjem

Telo u svom sastavu ima i prirodne elemente kao što su bikarbonati, koji imaju ulogu ublaživača kiselosti krvi. Na ovaj način telo onemogućava preveliki pad u pH vrednosti krvi. Ovo je sjajan defanzivni mehanizam ne samo od kisele hrane, već i od velikog broja drugih faktora, kao što je stres, koji povećavaju kiselost.

Sjajno je što telo ima veliki broj ovih ublaživača kiselosti, ali vremenom se oni mogu u velikoj meri istrošiti. Zato je potrebno telu pomoći u ovom procesu uključujući veliki broj bazne hrane u svakodnevnu ishranu.

Prednosti koje donosi alkalna dijeta

Postoje jako veliki broj tvrdnji vezanih za zdravstvene prednosti koje donosi alkalna dijeta i tiču se problema vezanih za artritis, dijabetes i kancer. Pored toga, proces starenja je usporen povećanjem baznosti organizma.

Mnogi zagovornici ove dijete kao što smo već rekli imaju samo reči pohvale i govore o velikom broju pozitivnih efekata koje donosi alkalna dijete. 

Hrana koja se koristi u alkalnoj ishrani je znantno lakša za varenje, pa samim tim se digestivni sistem znatno manje napreže i lakše aporbuje vitamine i minerale iz hrane. Sva hrana je puna neophodnim mineralima i vitaminima, ali tu se nalaze i zdrave masti koje mogu uticati na poboljšanje zdravlja kože kao i smanjenja holesterola u krvi.

Da li je alkalna dijeta sigurna za zdravlje

Alkalna dijeta je prvenstveno, kada je otkrivena, bila preporučena osobama sa kancerom iz razloga što se ćelija kancera ne razvijaju u baznoj sredini, pa na taj način se ostvaruje pozitivan uticaj. Ipak, ni jedno kliničko ispitivanje nije potvrdilo ove pretpostavke pa je sve ostalo na nivou hipoteza.

Ova ishrana se u velikoj meri temelji na vegeterijanskom principu ishrane jer koristi voće i povrće u svakodnevnoj ishrani. Na taj način, možemo shvatiti da se radi o potpuno bezbednom načinu ishrane koji može dovesti do dobrih rezultata ukoliko odlučite da regulišete kiselost svog organizma.

Alkalna dijeta i skidanje kilograma

Kada se alkalna dijeta uvede u svakodnevnu ishranu, osetićete veliki broj navedenih pogodnosti koje ona nudi zbog kiselo/baznih namirnica koje su u poptunosti izbalansirane. Već nakon nekoliko dana biste trebali biti puni energije i osećati se znatno lakše usled boljeg varenja koje će se uspostaviti u organizmu.

Gubitak kilogama alkalnom ishranom je gotovo neminovnost ukoliko ste prethodno unosili veliku količinu kalorija koje potiču iz loših i nezdravih namirnica. Procena je da je potrebno oko 8 nedelja alkalne ishrane kako bi rezultati gubljenja kilograma bili vidljivi.

Ukoliko želite da na jako brz i efikasan način pored alkalne ishrane skinete kilograme, preporučujemo vam i naš preparat za mršavljenje DietX koji sjajno skida kilograme što potvrđuje veliki broj zadovoljnih korisnika.

Kako započeti alkalnu dijetu

Ukoliko posedujete bar 3 simptoma koja su poviše objašnjena, a koji su nuspojava kiselosti tela, potrebno je da počnete sa alkalnom ishranom na poseban način. Naime, u samom početku je preporučljiv pojačan unos baznih namirnica. Potrebno je da 80 odsto unosa hrane budu namirnice iz grupe bazne hrane, dok 20 odsto treba da bude visoko proteinska i ostale vrste kisele hrane.

Kada kasnije utvrdite poboljšan odnos kiselosti tela, potrebno je smanjiti unos bazne hrane. Preporučeno je da se koristi 65% bazne hrane, a 35% kisele kako bi se održao dobar pH balans u organizmu.

Osnovne smernice dok traje alkalna dijeta

Prvo što je potrebno je da se fokusirate na ishranu koja sadrži cele proizvode kao što su povrće, korenasti usevi, voće, orašasti plodovi i začini. Na ovaj način se koristi celokupan vitaminski sastav koje poseduje ova hrana i donosi još boljem iskorišćenju baznih svojstava organizma.

Svakodnevno je potrebno piti veliku količinu tečnosti. posebno vode, koja je odlična u ubrzanju metabolizma. Pored vode, poželjno je i piti limunadu i napitke sa đumbirom, kao i zeleni čaj. Ovo su visoko alkalni napici, a pored toga imaju i sjajan ukus koji zaista osvežava i daje energiju.

Potrebno je da unosite manje količine esencijalnih masti, ribe, mesa, paste i žitarica jer spadaju u jako kisele namirnice. Ipak, nije potrebno potpuno ih izbegavati jer one imaju određene pogodnosti za izgradnju određenih delova tela, kao i prilikom rada bitnih organa.

Izbacivanje prerađene i veštačke hrane, kao i kofeina, šećera i belog brašna je nešto što je potrebno u potpunosti izbaciti iz ishrane. Ovo je inače jedna od smernica koje je potrebno da se pridržavaju svi, bez obzira na tip ishrane i dijete koju praktikuju.

11 visoko baznih namirnica koje će doprineti zdravlju tela

Ovo su neke od namirnica koje poseduju jako negativan PRAL indeks, pa su preporučene za ishranu kod alkalne dijete jer poboljšavaju efekat. Za neke od ovih namirnica verovatno nikada ne biste rekli da imaju bazno svojstvo, ali evo liste pa se sami uverite koje su to namirnice.

#1 Zelena repa – PRAL indeks od -16.7

Zelena repa je definitivno namirnica koja ima najveći indeks baznosti i predstavlja namirnicu koja je prioritet svakome ko želi da sredi kiselost tela. Iako zelena repa nije popularna u ishrani velikog broja ljudi, može predstavljati sjajan dodatak velikom broju smutija. Pored visoke baznosti, utiče i na rad žuči kako bi poboljšala razgradnju masti.

Kada se pročitaju sve koristi koje nosi zelena repa, sigurno je da ćete sledeći put u kupovini nabaviti bar jedan komad koji možete dodati u salatu, čorbu ili smuti.

#2 Spanać – PRAL indeks -11.8

Spanać je još jedna od namirnica koje su visoko bazne, a ima veliki uticaj na razvoj i jačanje kostiju zbog velike količine kalcijuma koju sadrži u sebi. Zbog svoje baznosti, često je uključen i u veliki broj sokova i namirnica koji se preporučuju osobama obolelim od raka.

Još jedna od najvećih prednosti spanaća, pored sjajnog ukusa i hranljivosti, je i mogućnost da se pripremi na bezbroj ukusnih i različitih načina.

#3 Kelj – PRAL indeks -8.3

Postoji više razloga zašto se kelj poredi sa govedinom. Bogat je gvožđem, kalcijumom i vitaminom K koji služe kao zaštita za mnoge vrste kancera. Pored ovih zdravstvenih koristi, kelj ima jako fin ukus koji se može uvrstiti u veliki broj recepata. Kao i spanać, kelj se može koristiti u velikom broju smutija, salata i čorbi gde daje sjajan ukus i još veću zdravstvenu korist.

#4 Banane – PRAL indeks -6.9

Banana je poznatiji kao “kalijum štapić” zbog sastava u kome se nalazi velika količina ovom baznog hemijskog elementa. Takođe su i veliki izvor vlakana koje mogu pomoći u regulisanju rada digestivnog sistema i izbacivanju toksina iz crevnog trakta. Iako veliki broj ljudi izbegava banane kako ne bi dovele do povećanja telesne težine zbog velike količine šećera, banana je mnogo zdravija za jelo od bilo koje energetske pločice koje se danas u velikom broju prodaju.

Jedan od najukusnijih načina da pojedete bananu je da spremite neku vrstu sladoleda od banane, što predstavlja izmućenu bananu koja je zaleđena. Sjajno je što se može pomešati sa još nekim visoko baznim namirnicama kao što u nana ili bilo koja vrsta bobica.

#5 Krompir – PRAL indeks -5.6

Iako je bogatiji skrobom, krompir je bazna namirnica koja pruža telu dosta vlakana, vitamina i minerala. Ima veliku nutritivnu vrednost i jako brzo stvara energiju, pa je dobar za nadoknađivanje potrošene energije.

Sada kada znate njegove prednosti kao i bazne karakteristike ove namirnice, možete se bolje osećati kada sledeći put budete jeli krompir u omiljenom obliku.

#6 Celer – PRAL indeks -5.2

Pored visoke baznosti, celer ima i sjajna svojstva čišćenja. Kako najveći deo ovog povrća čini voda, čišćenje toksina iz tela je omogućena upravo ovim svojstvom. Takođe ima i negativne kalorije, što znači da se potroši više kalorija na žvakanje i varenje od ukupnog broja kalorija koje ova namirnica ima.

Sve ovo je sjajan razlog da koristite celer što je više moguće u svojoj ishrani. Postoje sjajni recepti za čorbe i smutije kojima celer daje odličan ukus i dobar balans kiselosti.

#7 Šargarepa – PRAL indeks -4.9

Ova visoko bazna namirnica je poznata po svojim sjajnim sposobnostima za očuvanje zdravlja očne duplje zbog vitamina A kojim je bogat. Zanimljivo je da četiri šargarepe sadrže više od 3 puta veću količinu beta-karotena, prirodnog antioksidansa, nego što je preporučeno za dnevni unos. Beta-karoten takođe ima veliki uticaj na zdravlje kože i daje joj sjajan i mladalački izgled.

Šargarepa se koristi gotovo u svim receptima koji se spremaju na dnevnom nivou, ali bi bilo poželjno i ubaciti je u svežem obliku u svakodnevnu ishranu.

#8 Kivi – PRAL indeks -4.1

Kivi je sjajna namirnica koju je poželjno često unositi. On sadrži veliki broj antioksidanasa, vitamina i minerala koju su odlični za zdravlje ljudi. Pored svega ovoga, količina vitamina C je 5 puta veća u kiviju od one koju ima pomorandža koja se smatra kraljem ovog vitamina. Kivi je takođe odličan izvor vlakana i kalijuma koji je dobar za funkcionisanje mišića.

#9 Brokoli – PRAL indeks -4.0

Brokoli se smatra visoko alkalnom namirnicom koja koja može imati ulogu u uvođenju balansa hormona kada je nivo estrogena previše visok. Razlog ovome je to što sadrži indol-3-karbinol(I3C) koji pomaže regulisanju ovog hormona.

Visok nivo estrogena je štetan za telo, a unosi se kroz hemikalije i lekove koje svakodnevno konzumiramo. Postoji veliki broj načina u kojima se može brokoli konzumirati, a svi su jako ukusni.

#10 Plavi patlidžan – PRAL indeks -3.4

Pored baznosti, plavi patlidžan je hrana koja nudi obilje fitonutritienata među kojima je hlorogena kielina koja i pored toga što je kiselina, nema uticaj na kiselost tela. Ova namirnica je odlična za ubrzanje metabolizma i poboljšanje varenja.

Sjajno je ispeći ih u malo maslinovog ulja i zatim dodati u salatu. Pored ovog načina, postoji i ogroman broj drugih u kome možete uživati u ukusu i zdravstvenim pogodnostima ove namirnice.

#11 Jabuke – PRAL indeks -2.2

Jabuke su jedno od voća koje ima reputaciju jako zdrave namirnice i smatra se jednom od najzdravijih na svetu. Razlog tome leži u velikoj količini vlakana i antioksidanasa kao što su vitamin C i flavonoidi koji imaju zaštitnu ulogu protiv raka. Sva ova nutritivna svojstva su bitna za poboljšanje krvnog pritiska i nivoa holesterola.

Kako bi se još više iskoristile zdravstvene prednosti koje nude jabuke, preporučljivo je da se u salate dodaje jabukovo sirće. Prilikom fermentisanja i pravljenja sirćeta, stvara se kiselina koja ima antibakterijska i antivirusna dejstva.

Alkalna dijeta je s razlogom jako popularna kod velikog broja ljudi širom sveta. Sjajno je to što u telu stvara odličnu sredinu za zdrav razvoj i funkcionisanje organa i na taj način pomaže u svakodnevnom životu. Energija i vitalnost koju unosi ova ishrana u svakodnevicu nije zanemarljiva. Nadamo se da će vam naš tekst pomoći u proučavanju i odluci da li je ova ishrana baš za vas. Ukoliko imate bilo koje pitanje vezano za skidanje suvišnih kilograma pomoću DietX preparata, možete nas kontaktirati, a mi ćemo vam pomoći da skinete veliki broj kilograma u najkraćem mogućem roku.

Ljudi koji su koristili DietX preparat za mršavljenje

Napravljen je od posebnih biljaka koje podstiču mršavljenje: Hoodia, Garcinia, Guarana, Čia seme, Laneno seme, Kim, Zeolit i Eterično ulje.

Pomoći će vam da smanjite apetit, istopite masne naslage i uklonite celulit.

2019-04-18T00:57:08+01:00 22/09/2018|0 Komentara

Dodavanje komentara na tekst