Brancin za mršavljenje je popularan već mnogo godina. U ovom tekstu saznajte nutritivne vrednosti ove morske ribe i uticaj brancinovog mesa na ljude.
Zdrava ishrana i vitka linija podrazumevaju da se svake nedelje na našem jelovniku, barem jedan dan, nađe riba. Savet stručnjaka glasi da u toku nedelje treba pojesti barem 300 grama ribe ili nekih, manje masnih morskih plodova, ali su retki oni koji se zaista pridržavaju ovih preporuka.
Ipak, ako već tako retko jedemo ribu, pobrinimo se da barem jedemo onu koja ima najbolji uticaj i učinak na naše zdravlje! Jedna od takvih riba je morski brancin.
Kroz ovaj tekst, omogućili smo vam da se bolje upoznajte se sa značajem mesa brancina, njegovim uticajem za opšte poboljšanje zdravlja organizma, ali i ulogom u efikasnom mršavljenju.
Sadržaj u tekstu
Brancin za mršavljenje – poreklo i vrsta ribe
Brancin pripada porodici Moronidae, a osim ovog naziva, na Jadranskom moru je širokoprihvaćen i naziv lubin. Reč lubin je latinskog porekla, sa korenom u reči lupus, što znači vuk. Moguće je da je naziv potekao iz samog ponašanja ribe brancin, jer važi za najinteligentniju morsku ribu, hrabru i neustrašivu, koja izrazito voli da istražuje, ali dokazano je i da pamti i događaje iz prošlosti.
Brancin pliva veoma brzo što mu omogućava da bude i izuzetan lovac. Može da naraste i do jednog metra dužine i da dostigne težinu od čak 14 kg. Izduženog je oblika, velikih, isturenih usta, karakteristične, olovno-sive boje, sa nekoliko snažnih bodlji u predelu škrga.
Brancina je najčešće i najlakše uloviti na ušću primorskih rečica. Najčešće nastanjuje pliće vode, ušća i uvale duboke tek od 2 do 5 metara, gde se oseća prisustvo slatke vode iz podmorskih izvora.
Brancin za mršavljenje važi za grabežljivu ribu, veoma je radoznao i proždrljiv, a hrani se svim i svačim; na jelovniku su mu najčešće kozice, cipali i jeguljice, mada jede i alge.
Brancin spada u prvoklasne i veoma popularne morske ribe. Njegovo meso bogato je jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom. I brancin, kao i sve ostale vrste riba, sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, ali je njegova prednost u tome što se može loviti tokom čitave godine. U 100 g brancina ima oko 125 kalorija, oko 20 g proteina i 15 g zdravih masti.
Meso brancina je veoma sočno i traženo na trpezama širom sveta, a može se pripremati kuvano, dinstano, pečeno na žaru ili kao brodet. Ono što je takođe karakteristično za ribu brancin jeste da njegova koža ne mora da se čisti, a meso nakon bilo koje termičke obrade ostaje podjednako ukusno i hrskavo, bilo da se prži ili peče.
Brancin za mršavljenje – riba bogata omega-3 masnim kiselinama
Omega-3 masne kiseline koje se mogu pronaći u ribi brancin imaju višestruko dobar učinak na naše srce. Najčešće se nalaze u masnijoj ribi, čije meso obiluje ovim zdravim masnoćama. Naučnici smatraju da je svega 120 g brancina nedeljno dovoljno da bi se smanjio rizik od srčanih bolesti, i to za neverovatnih 36 posto.
Riba brancin za mršavljenje je mnogostruko korisna za organizam, sudeći po tome što njene omega 3 masne kiseline smanjuju rizik od moždanog udara i Alcheimerove bolesti. Brancin predstavlja i bogat izvor mineralnih soli, naročito joda, kalijuma, natrijuma i bakra.
Meso brancina kao najbolji izbor za kvalitetnu ishranu
Takozvane bele ribe, među kojima je i riba brancin, sadrže manje kalorija i masnoća od drugih vrsta riba, a istovremeno su prepune proteina. Bela morska riba brancin sadrži proteine koji se lako vare i istovremeno su i lako probavljivi.
Brancin za mršavljenje se može nabaviti u skoro svim, većim trgovačkim lancima, ali se uvek savetuje da po svežu ribu odete do pijace, odnosno ribarnice.
Brancin u ishrani je dobra polazna tačka čak i za one koji nisu ljubitelji ribe i morskih plodova jer je njegovo meso blagog ukusa i mirisa, pa se odlično slaže sa svim vrstama priloga, začina i marinada.
Blagotvorna svojstva ribe brancin
Blagotvorni učinci brancina na ljudski organizam se ogledaju u izobilju nezasićenih, omega-3 masnih kiselina kojima obiluje meso ove ribe. Omega-3 je specifična vrsta masne kiseline koja dokazano smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, snižava krvni pritisak, i količinu lošeg holesterola. Takođe, omega-3 masne kiseline iz ove bele ribe imaju i protivupalni učinak.
Samo jednonedeljna konzumacija ribe brancin za mršavljenje poboljšaće funkciju mozga i smanjiti rizik od depresije, a zbog svoje kombinacije masnih kiselina, aminokiselina i minerala, brancin utiče na popravljanje raspoloženja, poboljšavanje vida i mnogih drugih zdravstvenih aspekata.
Mineral selen je sastavni enzim koji učestvuje u odbrani i zaštiti organizma od oksidativnog stresa izazvanog delovanjem slobodnih radikala, a neophodan je i za proizvodnju i regulaciju hormona štitne žlezde.
Selen kao mikronutrijent, je izrazito važan za uspostavljanje i održavanje raznovrsne i uravnotežene ishrane, dok se njegov nedostatak može povezati sa smanjenim učinkom i količinom selenoproteina u telu, što se često povezuje sa različitim neurološkim oboljenjima.
Priprema mesa brancina
Brancin za mršavljenje spada u bele, morske ribe, idealne za sve načine pripreme zbog neutralnog ukusa i mirisa mesa. Brancin se tako može naći u supama, pečen na grilu ili u pećnici. Meso brancina se, kao i većina drugih mesa namenjenih za ljudsku upotrebu, priprema i obrađuje na visokim temperaturama, često spojeno sa različitim povrćem i začinima koji podstiču punoću ukusa.
Ipak, najlepši ukus brancin dobija kada se griluje na ploči ili peče u pećnici – odnosno kada nema priliku da povuče miris žara, uglja sa roštilja ili upije previše masnoće. Brancin se može poslužiti uz razno povrće i mediteranske začine, ali se njegovo meso najbolje slaže kombinovano sa limunom, peršunom i lovorovim listom.
I brancin za mršavljenje, kao i mnoge druge vrste riba i morskih plodova, predstavljaju odličan izvor, životinjskih proteina, ali su mnogo lakše svarljivi u odnosu na druge vrste mesa. Međutim, brancin, u odnosu na svoje druge članove šire porodice poseduje značajno manje masti koje mu omogućavaju da bude odličan obrok za ljude na dijeti.
Izbalansirana ishrana, sa namirnicama poput brancina ima jedan od najboljih uticaja, jer snabdeva telo preko potrebnim vitaminima i mineralima koje telo koristi kao energiju i prilikom izgradnje mišića, a ne zauzima visoko mesto u pogledu kalorija.
Kada uskladimo i proberemo namirnice koje svakodnevno unosimo u svoj organizam, gradeći tako predispoziciju za mršavljenje ili debljanje, moguće je uvesti i određene dijetetske suplemente i efikasne preparate za mršavljenje, koji će biti vaši saveznici i olakšati vam da se oslobodite viška tečnosti i masnih naslaga na telu.
DietX vam savetuje da pre otpočinjanja bilo kog režima ishrane, konsultujete svog lekara, dijetetičara ili naš tim stručnjaka, kako biste na vreme uvideli način i sredstva za dolazak do cillja. Mi smo tu da vam omogućimo bezbedno i dugoročno mršavljenje, ne oklevajte da to i iskoristite!
Dodavanje komentara na tekst