//Kombuha za mršavljenje – kako se pije, recept, cena i iskustva!
Da li znate da postoji mnogo bolje rešenje za mršavljenje nego što je dijeta?

Otkrivamo vam tajnu kako efikasno smršati za manje od 28 dana!

Nekoliko hiljada naših čitalaca je probalo da drži razne dijete o kojima smo pisali na sajtu. Neki su bili uspešni u tome a neki nisu. Svi znamo da uopšte nije lako odreći se hrane. Zato smo, posle više od 19 godina iskustva u svetu mršavljenja odlučili da svima zauvek pomognemo u borbi protiv kilograma! Ponudili smo potpuno novo rešenje i ono što je najbitnije svi se slažu sa činjenicom da su imali čak 4 puta brže i bolje rezulate koristeći ga.
Kliknite ovde da saznate više o čemu se radi!
P.S. Procenat zadovoljnih korisnika je impresivnih 99.5%!

Kombuha za mršavljenje – kako se pije, recept, cena i iskustva!

Kombuha je veoma lekovita gljiva, ali mnogi ne znaju da kombuha za mršavljenje takođe ima brojne prednosti. 

Većina se već upoznala sa čuvenim kombuha napitkom koji se koristi za jačanje imuniteta, brojne bolesti, ali i za mršavljenje. 

Cilj nam je da kroz ovaj tekst približimo svima vama šta je to kombuha i da li je i zašto dobra odluka da je pijete tokom mršavljenja. 

Pokušaćemo da vam što jednostavnije i lakše objasnimo zašto je kombuha dobra za vas, ali i da vas naučimo kako pravilno da je koristite. 

Mi često imamo običaj da kada nešto daje rezultate koje smo očekivali preterujemo u konzumaciji istog. 

Preterivanje nikako nije dobro i neće vam doneti ništa bolji efekat, a može vam ozbiljno naškoditi. 

Ista je stvar i kada se radi o kombuhi za mršavljenje. 

Potrebno je da znate koliko čaša dnevno je optimalno i daje najbolje rezultate, tako ćete lakše odrediti šta je za vas preterivanje i šta je ono što vašem organizmu prija. 

Ono što mnogi ne znaju jeste da kombuha, koja je postala popularna tek prethodnih godina zapravo postoji više od 2000 godina. 

Čak u antička vremena kombuha se koristila u medicinske svrhe. 

Sastavni je deo većine alternativnih metoda lečenja, naročito na Istoku.

Ovaj drevni fermentisani napitak poslednjih nekoliko decenija izuzetno je popularan na celom svetu. 

Šta je kombuha za mršavljenje?

Kombuha je lekovito piće koje se može pronaći i pod nazivom kombuha čaj. 

Osnovni sastojci ovog pića su upravo čaj – zeleni ili crni i takozvana kombuha gljiva, odnosno japanska čajna gljiva. 

Postoje neki izvori u kojima se pominje korišćenje kombuhe u tradicionalnoj medicini u Kini i to čak 200 godina pre Hrista. 

Zanimljivo je da iako mnogi misle da je kombuha gljiva, ona to nije. 

Po izgledu podseća na gljivu, ali je po sastavu ona zapravo simbiozna mikrobiološka kultura, odnosno simbioza bakterija i kvasca. 

Da biste sami napravili svoju kombuhu potreban vam je zeleni ili crni čaj, kombuha, odnosno simbiotska kultura kvasca i bakterija kao i šećer. 

Šećer u ovom slučaju služi kao hrana lažnoj gljivi kombuhi. 

Sastav je sličan kefiru, a razlikuju se po tome što je kefir od mleka, a kombuha od čaja i što se u kombuhu dodaje šećer, a u kefir ne. 

Čuveni kombuha napitak o kome ćemo govoriti u tekstu blago je gaziran, kiselkasto-slatkog ukusa. 

Kombuha za mršavljenje napitak nastaje procesom fermentacije. 

Dakle najpre se sipa čaj u staklenu posudu, najbolje teglu, zatim se doda simbiotska kultura kvasca i bakterija, a zatim i šećer. 

Šećer potpomaže proces fermentacije i pretvara ovo piće u lekoviti napitak poznat kao kombuha čaj, odnosno kombuha napitak za mršavljenje. 

Za proces fermentacije potrebno je vreme, najbolje je da stoji do mesec dana. 

Na samom vrhu napitka stvara se sunđerasta masa koja podseća na pečurku. 

Kombuha za mršavljenje se može piti već nakon nekoliko dana, ali imajte na umu da će duža fermentacija imati bolje rezultate i bolji efekat na vaše zdravlje i težinu. 

Vremenom se količina šećera smanjuje, a gljiva uvećava. 

Takođe, karakterističan je i gazirani ukus pića, koji je izraženiji kada kombuha duže odstoji. 

Ovo osvežavajuće fermentisano piće može vam predstavljati i idealnu zamenu za štetna i visoko kalorična gazirana pića. 

Zašto je kombuha za mršavljenje tako dobra?

Kombuha za mršavljenje se smatra veoma zdravim napitkom što zbog samog procesa nastajanja, odnosno fermentacije, što zbog svojih sastojaka. 

Većina onih koji su je koristili za mršavljenje, ali i jačanje organizma su zadovoljni rezultatima. 

Naučna istraživanja na ovu temu nisu dovoljno utemeljena, tako da nema naučnih dokaza da je kobuha toliko zdrava koliko se smatra. 

No, to ne znači da vam ne može biti od koristi. 

U pripremljenom napitku kombuhe, nalaze se brojni sastojci koji su dobri za vaš imunitet, zdravlje i mršavljenje. 

Finalni proizvod, odnosno fermentisani napitak sadrži vitamin B, enzime, probiotik, glukosamin, neke kiseline, kao i antioksidante. 

Sve ove materije su i te kako neophodne organizmu. 

Probiotik je poznat kao odličan saveznih u regulisanju probave. 

Antioksidanti pomažu našem telu da se izbori sa slobodnim radikalima koji mogu naneti štetu našim ćelijama. 

Takođe, gore navedene materije čuvaju naše zglobove, hrskavice, dovode do detoksikacije organizma i još mnogo toga. 

Jasno je da je kombuha zdrava i da je korisno piti je, ali koje su njene prednosti za mršavljenje?

O tome ćemo vam pisati u nastavku teksta. 

Kombuha za mršavljenje – prednosti

Za sam početak navešćemo vam jednu prostu prednost, a to je da za razliku od gaziranih pića koje mnogi od nas vole, kombuha nema mnogo kalorija. 

Daje vam osećaj gaziranosti osvežavajućeg napitka kiselkasto-slatkog ukusa, a ne goji!

Samim tim pomoći će vam da mršavite. 

Smatra se da je najveći neprijatelj kilaže upravo gazirano piće. 

Bilo da govorimo o alkoholnim ili bezalkoholnim gaziranim pićima ona u proseku sadrže 250 kalorija, što je zaista mnogo. 

U slučaju da vam je teško da se odreknete gaziranih pića, kombuha vam može biti idealna zdrava zamena za njih. 

Kombuha ima samo 30 kalorija po šoljici i odlična je za usklađivanje sa dijetama u kojima je nizak unos kalorija na dnevnom nivou. 

Zbog određene količine prirodnog probiotika u kombuha napitku, smatra se da je ista veoma dobra za regulisanje rada digestivnih organa i ubrzavanje metabolizma. 

Ubrzan metabolizan znači brže sagorevanje kalorija i masnih naslaga, ali i mnogo bolji učinak dijete. 

Brz metabolizam znači i brže izbacivanje viška vode i masnoće iz vašeg tela, što je veoma korisno za mršavljenje. 

Takođe, neka istraživanja pokazala su da kombuha napitak značajno smanjuje nivo LDL holesterola, dok povećava nivo HDL holesterola. 

Na taj način osim što pomaže pri mršavljenju, kombuha čuva vaše srce od posledica gojaznosti i loših navika u ishrani. 

Kiselina koja nastaje pri procesu fermentacije kombuhe, odgovorna je za regulaciju insulina, odnosno šećera u krvi. 

Samim tim pomaže vam da smršate i sprečite nastanak dijabetesa. 

Određen procenat kofeina u kombuha napitku takođe je odlična prednost za mršavljenje. 

Poznato vam je da se zeleni čaj i kafa preporučuju u skoro svakoj dijeti iz razloga što vam daju energiju, ubrzavaju metabolizam i daju osećaj sitosti. 

Ovo su veoma važne prednosti i preporučuje se da kombuhu konzumirate pre treninga kako bi ste na zdrav način obezbedili svom telu dovoljno energije i bolji efekat treninga. 

Iako su prednosti kombuhe za mršavljenje zaista brojne, nemojte to prihvatati kao pilulu za mršavljenje. 

Kombuha za mršavljenje nije magična i neće sama od sebe skinuti vaše nagomilane kilograme. 

Za sve je potrebno vreme, promene u ishrani i fizička aktivnost. 

Kombuha za mršavljenje je tu da vam u vašoj nameri da smršate pripomogne i tom prilikom ojača organizam. 

Zdrave navike u ishrani, kao i redovnu fizičku aktivnost ne može ništa da zameni, pa ni kombuha. 

Imajte to na umu pre nego počnete da koristite kombuhu za mršavljenje. 

Kako se koristi kombuha za mršavljenje?

Kombuha za mršavljenje se lako koristi. 

Kada nabavite svoju kombuhu ili je sami napravite po receptu koji ćemo vam malo niže ostaviti, potrebno je da znate pravilno da je koristite. 

Imajte na umu da kombuha u svom sastavu ima šećera i mali nivo alkohola. 

Doduše, nije mnogo i sumnjamo da vam može naškoditi, ali je uvek dobro da vodite računa šta pijete. 

3 šolje kombuhe dnevno je po mišljenjima mnogih korisnika, a i stručnjaka poput nutricionista sasvim dovoljno za mršavljenje. 

Takođe, važno je da vam napomenemo da u sastav kombuha napitka za mršavljenje ulazi i zeleni ili crni čaj. 

To znači da ima i dosta kofeina, pa bi oni kojima kofein smeta trebali da vode računa. 

Za njih je jedna šolja kombuhe dnevno sasvim dovoljno. 

Tri šolje kombuhe su neki optimum. 

Preko toga ne biste trebali da konzumirate. 

Kao i sa svim ostalim i sa kombuhom biste trebali povremeno da pravite kraće pauze. 

Recimo, ako je pijete u kontinuitetu dve ili tri nedelje, napravite pauzu od nekoliko dana, pa nastavite da je pijete. 

U početku će vam trebati vremena da se naviknete na čudan, kiselkast ukus kombuhe, ali kada se naviknete verovatno ćete je obožavati. 

Kako da sami napravite kombuhu za mršavljenje – recept?

 Kombuha za mršavljenje se pravi lako i svako od nas to može uraditi u svom domu. 

Ono što je važno da napomenemo jeste da neadekvatno napravljena kombuha u kućnim uslovima može imati više štete nego koristi. 

Zato pažljivo pratite uputstva za pripremu kombuha napitka. 

RECEPT 

Kombuha za mršavljenje pravi se sa samo 4 sastojka:

  • beba gljiva kombuha ili kupljena kombuha
  • zeleni ili crni čaj
  • šećer
  • voda

Gljivu možete nabaviti od osobe koja već gaji svoju kombuhu, njena gljiva biće majka vašoj koja će se napraviti. 

Raspitajte se po komšiluku ima li neko kombuhu da vam pozajmi. 

Ako je ne nađete na taj način, najbolje bi bilo da je kupite. 

Potrebna vam je i staklena tegla za pripremu kombuhe. 

Vodite računa da vam sav pribor i oprema budu sterilisani i adekvatno očišćeni pre pripreme. 

Sterilišite teglu i nemojte koristiti keramične, plastične ili metalne posude umesto staklene tegle kako ne bi došlo do kontaminacije. 

Nabavite veću teglu od 3,7 kg. 

Sipajte 14 čaša vode u šerpu i stavite na šporet da proključa. 

Kada voda proključa, sklonite sa vatre i dodajte šolju šećera, oko 200 grama. 

Promešajte dobro da se šećer otopi pa dodajte i 8 kesica čaja

Što se izbora čaja tiče, to vam ostavljamo da odaberete sami. 

Najbolje bi bilo da koristite neki jači čaj poput crnog čaja ili zelenog čaja, koji ujedno imaju sjajna svojstva za mršavljenje. 

Kada skuvate čaj, ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi sve dok se ne ohladi. 

Kesice čaja izvadite posle nekih 20 minuta i nikako ih nemojte stiskati dok vadite. 

Ne želite da vam mrvice čaja dospu u kombuhu i remete njeno stvaranje. 

Ohlađen čaj sipajte u pripremljenu staklenu teglu. 

Zatim jednostavno dodajte dve šolje kupljenog kombuha napitka ili onog koji vam je dala komšinica. 

Ukoliko koristite bebu gljivu kombuhe, onda je dovoljno da ubacite nju u teglu sa pripremljenim čajem. 

Za zatvaranje tegle najbolje je da koristite pamučnu krpicu, pelenu, gazu, filter za kafu i slične tkanine koje će dozvoliti protok vazduha, ali ne i protok bubica i bakterija u vašu kombuhu. 

Pričvrstite tkaninu gumicom za tegle i ostavite da magija odradi svoje. 

Kombuha za mršavljenje  se čuva na sobnoj temperaturi, bez direktnog sunca. 

Za proces fermentacije, ali i stvaranja vaše kombuha gljive potrebno je do 4 nedelje. 

Prvo ćete primetiti mehuriće na vrhu tečnosti, a kroz nekoliko dana i novu kombuha gljivu. 

Kada nova gljiva dostigne debljinu od oko 5mm i prozirnu strukturu majka gljivi, vaša kombuha za mršavljenje je spremna. 

Može se desiti da ona bude spremna i za 14 dana, ali to zavisi od temperature na kojoj ćete je držati. 

Kada se završi i vaša kombuha bude spremna, možete je procediti u staklene flaše, a nove nastale gljive iskoristiti za pripremu nove količine kombuha napitka za mršavljenje. 

Ukus je nalik slatkom sirćetu. 

Čudan, ali se vremenom naviknete na njega. 

Važna napomena je da ne koristite metalni pribor za pripremu kombuhe za mršavljenje!

Radije koristite dvreni ili plastični pribor. 

Ukoliko vam se baš ne dopada ukus kombuhe, možete ga nadograditi pireom od jagoda ili nekog drugog voća. 

Možete dodati malo rendanog đumbira ili cimeta. 

Vodite računa da dodatne sastojke za ukus sipate isključivo u proceđenu kombuhu već spremnu za piće. 

Kupovna kombuha je dosta skupa. 

Ukoliko uzmete u obzir i činjenicu da je potrebno da pijete između 2 i 3 čaše dnevno za mršavljenje, može biti skupo. 

Zato je mnogo bolja opcija da napravite sami svoju kombuhu za mršavljenje kod kuće. 

Ukoliko primetite buđ ili bilo kakve promene na kombuhi u vidu izgleda, mirisa i ukusa, nemojte je piti, već napravite novu. 

Kombuha za mršavljenje kao što ste videli ima zaista dosta prednosti. 

Ako uzmete u obzir i da je lagano napraviti je, može biti velika pomoć pri mršavljenju uz pravilnu ishranu i vežbanje. 

Da li ste već isprobali moći kombuhe za mršavljenje?

Ljudi koji su koristili DietX preparat za mršavljenje

Napravljen je od posebnih biljaka koje podstiču mršavljenje: Hoodia, Garcinia, Guarana, Čia seme, Laneno seme, Kim, Zeolit i Eterično ulje.

Pomoći će vam da smanjite apetit, istopite masne naslage i uklonite celulit.

2022-09-10T22:47:22+01:00 10/09/2022|0 Komentara

Dodavanje komentara na tekst