//Orada za mršavljenje – vrste i nutritivne vrednosti orade
Da li znate da postoji mnogo bolje rešenje za mršavljenje nego što je dijeta?

Otkrivamo vam tajnu kako efikasno smršati za manje od 28 dana!

Nekoliko hiljada naših čitalaca je probalo da drži razne dijete o kojima smo pisali na sajtu. Neki su bili uspešni u tome a neki nisu. Svi znamo da uopšte nije lako odreći se hrane. Zato smo, posle više od 19 godina iskustva u svetu mršavljenja odlučili da svima zauvek pomognemo u borbi protiv kilograma! Ponudili smo potpuno novo rešenje i ono što je najbitnije svi se slažu sa činjenicom da su imali čak 4 puta brže i bolje rezulate koristeći ga.
Kliknite ovde da saznate više o čemu se radi!
P.S. Procenat zadovoljnih korisnika je impresivnih 99.5%!

Orada za mršavljenje – vrste i nutritivne vrednosti orade

Mnogi nutricionisti kažu da je dobra orada za mršavljenje. U ovom tekstu saznajte koje sve vrste postoje i kakve su njene nutritivne vrednosti.

Komarča, podlanica, dingla, lovrata, ovrata, zlatulja, zlatva, sekulica, štrigavica; Orada je verovatno i jedina morska riba u Mediteranu koja ima najveći broj naziva, i svaki se podjednako koristi, zavisno od mesta u kom je degustirate, ili možda lovite. 

Orada za mršavljenje ima ovalno, široko ali pljosnato telo, veliku i prepoznatljivu glavu sa visokim čelom i nisko postavljenim, isturenim ustima. Njeno telo je uobičajeno modrozelene ili zeleno-sive boje, sa srebrnim bokovima i smeđim, uzdužnim prugama. Orada ima izrazito snažne sekutiće i kutnjake koji služe za skidanje školjki sa stenovitih podloga i drobljenje njihovog oklopa. 

Orada je cenjena riba u ljudskoj prehrani još od antičkih vremena. Stari Grci su je toliko poštovali da se na nekim mestima može videti oslikana i posvećena boginji Afroditi.

Ali osim karakterističnog izgleda, orada je sigurno još nečim zaslužila da bude toliko poštovana i korišćena. Taj drugi razlog leži u njenoj hranljivosti i obilju blagotvornih delovanja na zdravlje i vitkost.

Orada za mršavljenje – Vrste i posebna boja orade u različitim delovima sveta

Iako najviše obitava i u Atlantskom okeanu i okolnim morima, orada se smatra tipično mediteranskom ribom, jer se upravo na mediteranu najviše i lovi za obroke. Inače, u čarobnom mesu ribe orade uživaju ljubitelji ribe širom sveta, pre svega u morima oko Grčke, Turske, Italije, Severne Afrike, Šri Lanke ili Novog Zelanda, s tim što svaki od ovih krajeva sveta ima posebnu oradu, karakterističnu za tamošnje stanje vode.

Crvena orada za mršavljenje – najrasprostranjenija vrsta morske ribe

Crvena orada za mršavljenje se može sresti u državama od Mediterana do Novog Zelanda, ona je ujedno i najpoznatija i najrasporostranjenija vrsta ove morske ribe. Najveći primerci ikada ulovljene orade predstavljali su upravo crvene orade, ali, iako su “kapitalne” orade dugačke 70cm i teške oko 20kg zapravo veoma retke, u ovoj grupi riba je to jedino i moguće.

Crvena orada koja se može pronaći u prodavnicama i ribarnicama obično je upecana u Italiji, ali određeni procenat se lovi i na obalama Šri Lanke ili dalekog, Novog Zelanda. Crvena orada se kao i drugi primerci iste vrste hrani ljuskarima, malim ribama, algama i crvima. 

Crvenu oradu krase karakteristične šare, jarko ružičaste pruge koje neretko idu čak i do crvene nijanse. Crvena orada raste polako, dok ne dostigne svoju punu veličinu koja iznosi oko 40 cm. Međutim, većina primeraka dostigne “samo” ovu veličinu, ali postoje zabeleženi i krupniji primerci.

Zlatna orada za mršavljenje – karakeristični specijalitet severih mora

Zlatna orada za mršavljenje, poznata i kao zlatoglava orada, prepoznaje se po zlatnoj pruzi koja se pruža od čela do očne kosti na glavi ribe. Osim toga, jedino zlatne orade imaju zaista delove kože koji sijaju kao da su od zlata, kao što je slučaj sa škrgama. Međutim, zanimljiva je činjeica da ova karakteristična, zlatna boja nestaje nedugo pošto je riba ulovljena, odnosno pošto ugine.

Zlatoglava orada naseljava mora duž Britanskih ostrva, preko Mediterana, pa sve do ostrvlja Kape Verde. Ova riba takođe može da naraste do dužine od 70 cm, međutim, obično ne prelazi težinu od 2,5 kg. Hrani se ljuskarima i sitnom ribom, morskom travom i algama.

Crna orada – najmanji predstavnik porodice orada

Crne orade takođe žive u vodama Mediterana, ali se mogu naći i u Istočnom atlantskom okeanu, u morima od Norveške do Severne Afrike. 

Karakteristično je da crna orada ne ide predaleko od obale, nastanjujući dubine od 15 do 50 metara, uglavnom peskovitih i stenovitih obalskih dna. Orada se neretko može upecati i u predelima obraslim morskom travom, imajući u vidu da joj je ova trava jedan od izvora hrane. 

Crna orada je i manja je od drugih predstavnika svoje vrste, sa maksimalnom dužinom koja ide od 30 i 50 cm, što se smatra idealnom porcijom za jednu, odraslu osobu. Telo crne orade dobilo je ovakav naziv zbog karakterističnih, crnih i snažnih krljušti koje se moraju pažljivo uklanjati tokom pripreme ribe.

Orada za mršavljenje i nutritivne vrednosti

Meso orade je veoma nutritivno bogato, ali sa izrazito niskom kalorijskom i energetskom vrednošću. 100 grama sveže orade ima svega 120 kcal, a najveći deo kalorijske vrednosti čine lako svarljivi proteini kojih ima 19 g, zatim 0.6 g omega-3 masnih kiselina, 3 g masti i 52 mg (dobrog) holesterola.

Orada za mršavljenje kao nemasna riba sadrži i manje količine zasićenih, masnih kiselina i holesterola, što je automatski kandiduje za jedan od najboljih izbora u ishrani osoba koje žele da smršaju ili održavaju svoju kilažu, uživajući u ukusu kvalitetne, morske ribe.

Izvor omega-3 masnih kiselina

Orada je bogata odeđenom količinom jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina, od kojih je najvažnije spomenuti omega-3 masne kiseline, koje telo ne stvara pa ih je potrebno unositi putem ishrane, za očuvanje nervno-mišićnog sistema.

Da biste shvatili koliko je orada zapravo nutritivno kvalitetna naminica, pomoći će činjenica koja kaže da samo 100g sveže orade zadovoljava dnevne potrebe za omega-3 masnim kiselinama u toku dana.

Orada za mršavljenje je dobar izvor vitamina B12

Takođe, meso crvene, zlatne i crne orade je odličan izvor vitamina B12 (cijanokobalamina), koji u organizmu reguliše formiranje krvnih zrnaca i apsorpciju gvožđa. Kada nam nedostaje vitamin B12, dolazi do anemije i nedostatka crvenih krvnih zrnaca.

Vitamin B12 deluje na stvaranje ili pojačavanje energije u toku dana, neophodne da bi naš metabolizam (ugljohidrata, masti i belančevina) podsticao rast, razvoj i osnaživanje ćelija u celo telu. 

Blagotvorna svojstva mesa orade

Riba orada za mršavljenje je dobar izvor različitih hranjivih stvari, pre svega proteina i zdravih masnoća. Dobar je izvor vitamina B kompleksa, posebno vitamina B12, nužnog u sintezi crvenih krvnih zrnaca i održavanju neurološke funkcije i sinteze molekula unutar naše DNK.

Ovaj vitamin zadužen je i za regulisanje varenja, podstičući redovno i pravilno pražnjenje creva, a smatra se i da utiče na inhibiranje enzima koji razlažu naminrice kao što su mleko i mlečni proizvodi, iznutrice, riba, kvasac, piletina, jaja.

Od minerala, u oradi su najzastupljeniji su kalijum, fosfor, magnezijum i selen. Selen je izuzetno značajan za sintezu i regulaciju hormona štitne žlezde i deo je enzimskog sastava za odbrane od oksidativnog stresa. 

Obilje zdravih, omega-3 masnih kiselina u mesu orade pomaže u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova, poboljšavajući tako i funkciju mozga, pamćenje i koncentraciju, a smanjujući upalne procese.

Priprema jela od mesa orade

Orada za mršavljenje se može pripremiti na bezboj načina, ali neki do omiljenih uglavnom podrazumevaju prženje i pečenje na roštilju. Međutim meso orade je veoma kompaktno i sočno, pa dozvoljava i dinstanje, kuvanje ili pečenje u pećnici. 

Meso krupnijih orada je veoma dobro za filetiranje, a šnicle se obrađuju kratkim prženjem na maslinovom ulju, i to samo sa spoljne strane, odnosno sa strane na kojoj je koža. Ako proteinski sokovi počnu da izlaze sa drugih strana, preporučljivo je ribu kratko propržiti i s te strane, kako bi se “pukotine” zatvorile i zadržale sok u mesu koje ostaje prozirno i sočno.

Kombinacija orade, maslinovog ulja i mediteranskog, začinskog bilja je već vekovima poznata klasika od koje se ne odustaje. Poširanje ribe omogućava da se sačuva svežina mesa nakon ulova, a još jedan, veoma uspešan način da se spremi orada je pečenje u “odelu” od morske soli.

Miris orade nije mnogo jak, što dozvoljava korišćenje raznih začina, marinada ali i kombinovanja sa povrćem i skrobastim prilozima. Činjenica da je orada pre samo pre dve decenije bila veoma skupa, zbog ograničenog lova i retke prodaje, svrstava ovu ribu u neke od najkvalitetnijih namirnica na tržištu.

Orada za mršavljenje kao deo ručka ili večere može učiniti svaki obrok nutritivno bogatijim, ukusnijim, a kad se uzme u obzir da njeno meso sadrži proteine i masnoće koje nas brzo zasite, orada se može smatrati isplativom investicijom u zdravlje.

Ukoliko imate nekih nedoumica oko pripreme ove dragocene ribe, ili niste sigurni kako da optočnete, ne dijetu, već put ka promeni životnih navika – ne oklevajte da kontaktirate tim DietX stručnjaka. Mi smo tu da vam svaki početak učinimo lakšim i mnogo lepšim. Naš naučni pristup namirnicama i dijetetici omogućio nam je dobar uvid u savrmemene preparate za mršavljenje koji daju dugoročne, održive rezultate.

2020-12-01T02:38:27+01:00 27/11/2020|0 Komentara

Dodavanje komentara na tekst