Laneno seme je veoma korisno za mršavljenje. Lan je drevna biljka koja se koristila i pre 6000 godina za ishranu ljudi u različitim oblicima. Njena najveća prednost je velika rasprostranjenost koju dokazuje i pronalaženje ove biljke širom sveta, od prostranih ravnica do visokih planinskih predela. Latinski naziv za lan je usitatisimum što u prevodu znači “najupotrebljiviji”. To dovoljno govori o ovoj biljki i njenom semenu.
Biljka lana može porasti i do 1,2 metara u visinu i ima jako velike listove pored kojih preovlađuju čisto plavi cvetovi. Ova biljka se koristu zbog semena koje je sastavni deo ishrane u više različitih oblika. Tako lan možemo naći u obliku lanenog ulja ili proizvoda u kojima se koristi kao dodatni sastojak. Vlakna iz lanenog semena se takođe koriste i za proizvodnju prirodnog tekstila lana od kojeg se prave odevni predmeti.
Ono što je jako zanimljivo je da je Kanada najveći proizvođač lana u celom svetu. Ovo govori samo u prilog izdržljivosti ove biljke koja uspeva i u često nepovoljnim uslovima kakvi vladaju u Kanadi.
Lan je zbog velike količine vlakana koje sadrži jako povoljan za zdravu ishranu i pomaže boljem varenju, a samim tim i ubrzava metabolizam. Pored toga, zbog zdravih masti i vlakana duže se održava osećaj sitosti i sprečava preteran unos hrane.
Iz svega ovoga možete videti koliko je laneno seme bitna namirnica, koja je od 90-ih godina prošlog veka polako počela da zauzima bitno mesto u ishrani ljudi širom sveta. Tako sada možete naći laneno seme u raznim oblicima u svakom marketu ili prodavnici zdrave hrane. Zato Vam donosimo ovaj tekst, kako biste saznali više o pogodnostima koje lan pruža kao i o načinu da skinete dodatne kilograme korišćenjem ove biljke u ishrani.
Sadržaj u tekstu
Ne počinjite sa dijetom dok ne pročitate ovaj tekst >>
Kliknite ovde i saznajte zbog čega više od 75% dijeta nije uspešno!Zdravstveni benefiti korišćenja lana u svakodnevnoj ishrani
Kao što smo već pomenuli, pre više hiljada godina su ljudi shvatili važnost lana u ishrani zbog svih svojstava koje poseduje. Koliko su ljudi bili svesni fenomenalnih svojstava ove biljke, govori i podatak da je Čarls Veliki tokom 8. veka naredio svim svojim vojnicima da u ishrani koriste velike količine lana kako bi sačuvali i poboljšali svoje zdravlje i snagu.
Laneno seme je jedan od najvećih izvora velikog broja bitnih prirodnih sastojaka za ljudsko zdravlje. Tako se u lanu može naći velika količina omega-3 masne kiseline koja je poznata i kao ALA kiselina. Pored ovog jako bitnog sastojka, lan sadrži i najveću količinu lignana među svim biljkama, čak 7 puta više od semena susama. Zbog svih ovih jako bitnih sastojaka, laneno seme ima veliki broj zdravstvenih benefita ukoliko se koristi u svakodnevnoj ishrani.
#1 Lan je bogat vlaknima, a siromašan ugljenim hidratima
Ovo je verovatno i najveća pogodnost koju ima seme lana. Vlakna koja sarži su sluzava i rastvaraju se u vodi, a samim tim se i dalje kreću nesvarena kroz digestivni sistem. Jednom kada se pojede, seme lana se dugo zadržava u crevima i tako sprečava brzu razgradnju što dovodi do povećane apsorbcije sastojaka i dužeg osećaja sitosti. Upravo zbog ove sposobnosti, mnoge kalorije koje sadrži laneno seme se ne mogu ni apsorbovati.
Mala količina ugljenih hidrata je jedna od velikih prednosti korišćenja ove namirnice u ishrani. Zbog velike količine rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, lan pomaže i u detoksikaciji i čišćenju debelog creva, što dovodi do gubitka masti i smanjene potrebom za unosom šećera.
Preporučena dnevna potreba odrasle osobe za unosom vlakana je između 25 i 40 grama u zavisnosti da li se radi o ženi ili muškarcu. Ako dnevno pojedemo dve supene kašike lanenog semena, tako ćemo uneti oko 25 procenata dnevne potreba za vlaknima.
#2 Velika količina Omega-3 masnih kiselina
Važnost omega-3 masne kiseline je jako puno izučavana u poslednje vreme. Riblje ulje, kao i unošenje ribljeg mesa je jako bitno zbog velike količina ove masne kiseline koja se nalazi u njima. Nažalost, riba nije na standardnom jelovniku velikog broja ljudi pa se nedostatak omega-3 masne kiseline može nadoknaditi i lanenim semenom.
Omega 3-masna kiselina je jako bitna za ublažavanje upalnih procesa u telu, a ima veliki uticaj i na smanjenje nivoa holesterola koji se nakuplja u krvnim sudovima. Veliko istraživanje je pokazalo da osobe koje jkonzumiraju veću količinu ove masne kiseline imaju 14% niži rizik od pojave srčanih bolesti i srčanog udara.
#3 Lan je bogat lignanom koji može smanjiti rizik od kancera
Lignan je biljni sastojak koji ima antioksidativna svojstva koja mogu u velikoj meri uticati na smanjenje rizika od pojave kancera. Lan je biljka koja sadrži dosta više lignana od bilo koje druge biljke, što je još jedan od razloga zbog kojih se smatra “super zdravom hranom”.
Najveći benefit lana je u smanjenju rizika od raka dojke čak 18% prema studiji obavljenoj u Kanadi. Pored žena, i muškarci imaju koristi od lana u vidu smanjenja rizika od pojave raka prostate. Mala studija je pokazala da konzumiranjem 30 grama lanenog semena dnevno, uz dijetu sa smanjenom količinom masti, smanjuje rizik od pojave raka prostate kod muškaraca.
Lignan je toliko bitan antioksidans, da se danas sprovodi veliki broj ispitivanja o svim aspektima njegove korisnosti za zdravlje ljudi. Naročito je bitna upotreba lignana za smanjivanje rizika od raka debelog creva i kože koji je trenutno predmet nekoliko bitnih studija.
#4 Može smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi
Dodavanjem lanenog semena u ishranu može prirodno smanjiti nivo holesterola u krvi. Rastvorljivo vlakno koje se nalazi u ovom semenu “hvata” mast i holesterol u digestivnom sistemu i na taj način sprečava da se masti apsorbuju. Pored holesterola, zaslužno je i za smanjivanje žuči koji se stvara uz pomoć holesterola u žučnoj kesi.
Istina koju vam niko neće reći o mršavljenju!
Kompanije troše milione evra da bi vam prodali svoje proizvode prepune hemije. Baš iz tog razloga nikada vam ovo neće spomenuti! Kliknite ovde da saznate višeKonzumiranjem svega 3 supene kašike lanenog semena (oko 30 grama) dnevno, moguće je smanjiti loš holesterol LDL i za 20%. Ovo su svakako odlični razlozi da počnete sa konzumiranjem lana.
#5 Lan ne sadrži gluten
Korišćenje lana u ishrani je sjajan način da se nadomeste žitarice koje sarže gluten u receptima. Žitarice koje sadrže gluten su jako teške za varenje, posebno kod ljudi koji su alergični na gluten. Prednost lana je što je uglavnom jako lak za metabolisanje i varanje u svakom obliku.
Zbog sposobnosti lana da apsorbuje veliku količinu tečnosti i vezivanja velikog broja sastojaka koji se koriste u kuvanju, laneno seme je svakako dobar izbor za sve one koji boluju od celijakije ili osetljivosti na gluten. Preporučeno je korišćenje lanenog semena zajedno sa kokosovim brašnom čime se dobija sjajan ukus uz unošenje potrebnih zdravih masti.
#6 Ima uticaj na zdravlje kože i kose
Laneno seme čini kosu sjajnijom, jačom i znatno otpornijom na spoljnji uticaj. Za to su zaslužne omega-3 masne kiseline koje obezbeđuju kosi i koži pored masnih kiselina i vitamin B koji smanjuje suvoću. Takođe, ima uticaj na smanjivanje simptoma akni i ekcema kože.
Laneno ulje je još jedan odličan način da poboljšate zdravlje svoje kože, očiju, kose i noktiju jer sadži još veću količinu zdravih masti od samog semena lana. Za zdraviju kosu i kožu, dodajte kašiku ili dve ovog ulja u namirnice ili jednostavno popijte ovu količinu dnevno. Mešanjem lanenog ulja sa esencijalnim uljima, može se dobiti sjajan losion koji može biti jako koristan za kožu.
#7 Laneno seme pomaže u smanjenju hormonskog disbalansa kod žena
Za smanjenje hormonskog disbalansa, pogotovo onog kod žena u menopauzi, zadužen je lignan iz lanenog semena. Koliko je lan efikasan u ovome govori i podatak da se može koristiti kao alternativna hormonska terapija u pojedinim slučajevima ili dodatak terapiji, zbog estrogenih svojstava koje lignan ima.
Estrogena svojstva lanenog semena mogu pomoći u smanjenju rizika od osteoporoze. Takođe, može pomoći u zadržavanju normalnog menstrualnog ciklusa kod žena. Kako bi bile iskorišćene ove hormonske prednosti, uključite dve supene kašike lanenog semena u svakodnevnu ishranu.
#8 Pomaže u kontroli šećera u krvi
Dijabetes je globalni zdravstveni problem koji preti da postane vodeća bolest današnjice. Svaki deseti čovek na planeti boluje od dijabetesa, a jedan od najvažnijih aspekata kontrole šećera u krvi je upravo ishrana. Ishrana osoba sa dijabetesom mora biti uravnotežena i poželjno je da sadrži veliki broj namirnica bogatih dijetetskim vlaknima.
Zato je lan jedna od preporučenih namirnica svakoj osobi sa dijabetesom. Velika količina dijetetskih vlakana dovodi do sporije razgradnje i varenja, a samim tim i ima manji uticaj na nivo šećera u krvi. Zato je osobama sa dijabetesom preporučeno korišćenje lana u svakom obliku, kako bi na što bolji način održavali kontrolu nad šećerom u krvi.
U kom obliku je najbolje koristiti laneno seme
Veliki broj eksperata preporučuje korišćenje mlevenog lana, pre nego korišćenje celog zrna. Smatra se da je mleveni lan lakši za varenje i da ne opterećuje sistem varenja. Celo zrno može jednostavno proći kroz creva, bez iskorišćavanja svih nutritivnih vrednosti koje sadrži ova biljka. Zato u prodavnicama uglavnom možete naći pre mleveni lan nego celo njegovo zrno.
Sve više se u ishrani koristi i laneno brašno koje predstavlja dodatno usitnjeni mleveni lan. Prednosti korišćenja su jako velike, pa se može naći u velikom broju recepata za razna peciva kojima se na ovaj način smanjuje kalorijska vrednost i povećava aspekt zdrave hrane.
Ipak, svakako najbolji način za korišćenje lanenog semena je kupovina celog semena i čuvanje u frižideru. Na taj način se duže čuva svežina samog semena, za razliku od mlevenog semena kada dolazi do bržeg gubljenja dobrih i pozitivnih svojstava ove biljke. Zbog ovoga je preporučljivo da uvek kupujete celo zrno lana i čuvate ga u frižideru. Po potrebi je lako usitniti ga i napraviti mleveni lan uz pomoć secka ili blendera koji su sastavni deo velikog broja kuhinja.
Ovim postupkom osiguravate svežinu i čuvate sve dobre masne kiseline i sastojke lana, a takođe i štedite novac kupovinom celog semena. Ukoliko osetite da prilikom mlevenja lana ukus postaje gorak, to je prvi znak da lan više nije potpuno dobar za upotrebu pa je poželjno baciti ga. Seme lana bi trebalo biti srednje tvrdoće, a ne potpuno tvrdo.
Korišćenje lanenog ulja u svakodnevnoj ishrani
Laneno ulje je jedan od proizvoda koji se smatra zdravim prirodnim lekom, a predmet je i velikog broja naučnih ispitivanja koja za temu imaju zdravlje ljudi. Tako se ovo ulje može naći u mnogim lekovima kao jako bitan sastojak. Ljudi koriste laneno ulje za veliki broj različitih stanja i bolesti, a neke od njih su artritis, holesterol, dijabetes, vaginalna infekcija, visok pritisak, bolesti srca, itd…
Jedna od najvećih prednosti lanenog ulja je njegova svestranost u primeni. Za ljude koji tek počinju sa korišćem ulja, preporučljivo je da ga lagano koriste kao zamenu za druge vrste ulja u salatama, umacima i sosevima. Takođe, dodavanjem jedne supene kašike ovog ulja u smutije koje pijete u toku dana unosite određenu količinu zdravih masti u svoju svakodnevnu ishranu.
Ono što je jako bitno naglasiti je da nije preporučljivo koristiti laneno ulje prilikom prženja, jer nema visoku tačku klučanja pa može upropastiti ukus i izgubiti svojstva ukoliko se izloži visokim temperaturama.
Moguće je i koristiti laneno ulje kao masku za kosu ili lice, čime se smanjuje suvoća i dobija sjajan izgled. Kao što vidite, postoji širok opseg mogućih koristi i načina primena ovog sjajnog ulja. Na vama je da odlučite koji vam najviše odgovara, ali svakako je poželjno uvek imati jednu bočicu lanenog ulja u svom domu zbog njegovog celokupnog doprinosa ljudskom zdravlju.
Saveti za korišćenje lanenog semena u ishrani
Kako lan sadži veliki broj razgradivih vlakana koja upijaju vodu, potrebno je unositi što više vode ukoliko ste pojeli određenu količinu lanenog semena. Voda nam je svakako potrebna, ali u ovom slučaju posebno može uticati na dobru probavu.
Ukoliko počinjete sa korišćenjem lana u ishrani, bitno je krenuti postepeno i ne unositi preveliku količinu. Preporučljiv je postepen unos lanenog semena jer je potreban period privikavanja creva i želuca na veliku količinu dijeteskih vlakana.
Laneno seme se često koristi kao zamena za jaja u testima i jelima koja se peku. Rastvorljiva dijetetska vlakna daju strukturu i jako zanimljiv ukus svim jelima u kojima se koristi.
Laneno seme za mršavljenje i skidanje suvišnih kilograma
Mnogi fitnes eksperti tvrde da je moguće brže skinuti suvišne kilograme ukoliko se zdravo hranite i imate redovnu fizičku aktivnost. U celom tom procesu skidanja suvišnih kilograma, potrebno je dobro birati hranu i uvek unositi određene jako bitne namirnice svakodnevno kroz ishranu. Laneno seme za mršavljenja je jedna od tih bitnih namirnica koje je poželjno uvrstiti u svakodnevnu ishranu, pogotovo ako želite da smanjite težinu i poboljšate zdravlje tela.
Naslage sala je veoma teško skinuti, jer su one proizvod dugog taloženja masti usled preteranog unosa kalorija kroz ishranu. Masne omega-3 kiseline koje se nalaze u lanenom semenu su pogodne za sagorevanje viška masti u telu, i samim tim efikasno pomažu i skidanju sala sa stomaka.
Dijetetska vlakna pružaju osećaj sitosti koji traje duže. Pored ovoga, ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju varenje i pokretljivost creva što dovodi do smanjenje potrebe za unosom kalorija, a samim tim i do smanjenja rizika od gojaznosti.
Proteini su dokazano pogodni za smanjenje telesne težine, a podatak da 100 grama lanenog semena sadrži 18 grama proteina, dovoljno govori u prilog korisnosti lana u gubitku težine. Ukoliko ste na proteinskoj dijeti, korišćenje lana je zbog velike količine proteina poželjno uvrstiti u ishranu.
Pored svih ovih prednosti koje nudi unos lanenog semena, uvek je potrebno biti oprezan i ne unositi veliku količinu na dnevnom nivou. Ovo važi pogotovo ako u ishrani već imate veliki broj dijetetskih vlakana koji potiču iz povrća, voća i drugih žitarica. Zato ograničite unos na dve do četiri supene kašike kako bi iskoristili sve pogodnosti koje laneno seme ima za skidanje suvišnih kilograma.
Sjajan način da skinete suvišne kilograme je i naš preparat za mršavljenje DietX koji na jako brz i efikasan način može pomoći u tome da liniju dovedete do savršenstva.
Nutritivna svojstva lanenog semena
Pogled na tablicu nutritivnih svojstava i kalorijske vrednosti lanenog semena, više govori o tome zašto se ova biljka smatra jednom od najhranjivijih na svetu. Mnogo toga smo već rekli, ali evo svega onoga što dve supene kašike sirovog lanenog semena sadrže:
- 110 kalorija
- 6 grama ugljenih hidrata
- 4 grama proteina
- 8.5 grama masti (većinom zdravih)
- 6 grama vlakana
- 0.6 grama mangana
- 0.4 grama tiamina
- 80 miligrama magnezijuma
- 132 miligrama fosfora
- 0.2 miigrama bakra
- 5 miligrama selena
Sada kada imate uvid u svako nutritivno svojstvo lanenog semena, preostaje samo da ga kupite u najbližoj prodavnici i procenite kako bi bilo najbolje da ga koristite.
Laneno seme u ishrani – recepti i načini upotrebe
Postoji jako veliki broj načina kako je moguće izvući sve bitne sastojke iz lanenog semena. Onaj koji je verovatno najjednostavniji, a moguće i najbolji, je da ga iskoristite u sirovoj formi tako što ćete ga potopiti u toplu vodu na 10 minuta. Na taj način, svi neophodni minerali će biti utopljeni u vodu i efikasniji za korišćenje.
Laneno seme je moguće koristiti i sa ukusnijim namirnicama čijom kombinacijom možete dobiti jako zdrav i ukusan obrok, bogat vlaknima i zdravim mastima.
Laneno seme i jogurt
Laneno seme zajedno sa jogurtom daje jako jednostavan obrok koji u velikoj meri može pomoći u regulaciji i održavanju normalne probave, a uz to može umiriti nervozna creva i ubrzati metabolizam. Ono što je velika prednost ovog recepta je neverovatna jednostavnost i mogućnost da obogatite svoj doručak još jednom ukusnom i zdravom namirnicom.
Sve što je potrebno je da mleveni lan, koji možete kupiti ili samostalno izmleti, potopite u jogurt i tako popijete. Jogurt ima probiotska svojstva koja dodatno utiču na poboljšanje zdravlja creva i crevne flore.
Ova kombinacija je odlična za skidanje kilograma, jer može i jako dugo održavati sitost zbog velike količine vlakana koje se nalaze u mlevenom lanu. Preporučljivo je da se laneno seme sa jogurtom popije na prazan stomak, uglavnom ujutru ili pred spavanje kako bi imalo najveći efekat na zdravlje.
Laneno seme i kefir
Ukoliko volite kefir, kombinacija sa mlevenim lanom je nešto što definitivno morate probati jer ima još većih koristi za zdravlje od lanenog semena sa jogurtom. Kefir je prirodni probiotik koji ima veliki uticaj na zdravlje crevne flore usled bakteriološkog sastava pogodnog za ovu kulturu. Takođe, doprinosi jačanju imuniteta i topljenju masti.
Kombinacijom jedne kašike mlevenog lana i 100ml kefira, imate jedan zdrav doručak koji ima malu kalorijsku ali veliku vrednost za zdravlje organizma. Ovo je sjajan način da uradite detoks creva i celog organizma.
Čaj od lanenog semena
Čaj od lana je poznat kao odlično sredstvo za poboljšanje probave zbog prisustva velike količine omega-3 masnih kiselina i biljnih vlakana. Jedan od najvećih koristi za zdravlje korišćenjem ovog čaja je čišćenje organizma od toksina. Takođe, veliki je izvor fosfora, kalcijuma, mangana, cinka i selena.
Način pripreme je jednostavan i potrebno malo vremena kako bi čaj bio u potpunosti gotov. Dve supene kašike celog semena lana, potrebno je preliti sa 300 mililitara mlake vode i tako poklopiti.
Ovako potopljeni lan potrebno je da odstoji ne duže od 60 minuta, nakon čega je potrebno procediti ga i tek onda piti. Preporuka je da se čaj od lana pije ujutru na prazan stomak, kako bi pokazao najbolje rezultate. Ipak, ne treba unositi ovaj čaj u prevelikim količinama jer u toj situaciji može imati kontraindikativni uticaj na probavu i varenje.
Laneno seme cena
Laneno seme spada u kategoriju jeftinijih proizvoda i možete ga naći u gotovom svakom supermarketu i prodavnici zdrave hrane. Važno je uvek kupovati malu količinu ovog proizvoda kako se ne bi gubila svežina, a samim tim i važna svojstva koje poseduje.
Zato se uglavnom može naći u pakovanjima od 100 grama, mleveni lan ili celo zrno lana. Cena je oko 35 dinara za 100grama, a ova količina je dovoljna za nekoliko dana upotrebe u pripremi hrane i obroka.
Laneno seme je namirnica koja iz svega prethodno navedenog ima ogroman broj koristi za zdravlje zbog sjane nutritivne vrednosti i velikog broja zdravih sastojaka. Zato je jako bitno uvrstiti lan u svakodnevnu ishranu kako bi na taj način poboljšali zdravlje i smanjili telesnu težinu.
Ukoliko imate problem sa viškom kilograma, možete nas kontaktirati , a mi ćemo vam pomoći adekvatnim savetom u vezi sa lakim mršavljenjem ili u vezi sa korišćenjem našeg preparata za mršavljenje.
Već četrdeset dana koristim ujutru dve kašičice lana pomešane u šoljici s jogurtom i dodam sitno iseckani čen belog luka i dve-tri kapi limunovog soka.Baš mi prija ali ne znam da li treba praviti pauzu u korišćenju lanenog semena?
Trebate napraviti pauzu, posle 21 dan..
A da li ste smrsali tako?
Koliko se pravi pauza?
Pauza se pravi 7 dana
[…] zeleno povrće, lan/čiju i pirulinu u blender, zatim dodajte na četvrtine isečen kivi, pa zalijte sokom od pola […]
[…] a kada voda proključa, ostavite ih da odstoje deset minuta. Za to vreme sipajte ovsene pahuljice, laneno seme koje je takođe delotvorno za mrštavljenje, kakao i dodajte 300 ml kefira ili jogurta. Šljive sitno iseckajte i dodajte u mešavinu, a zatim […]