Keto večera može biti sasvim lepo uklopljena u vaš dnevni meni, ako imate dobre recepte za istu. Ne morate se odricati večere, ako ste pobornik ovog načina ishrane.
Ishrana sa malim unosom ugljenih hidrata može ponekad da vam bude naporna i ono što smo saznali iz iskustva ljudi koji pokušavaju jeste da je večera možda i najveći problem kod ove ishrane.
Za doručak i ručak već se unese dosta kalorija i ugljenih hidrata pa mnogi izbacuju večeru kako bi održali balans.
Verujte nam da to nije potrebno.
Večera nije nikako manje važna od drugih obroka i izbacivanje istih može vam naškoditi.
Osobe koje su izbacile večeru imaju različite probleme.
Neki u krevet idu praznih stomaka uz krčanje creva što ih vodi u nesanicu ili loš kvalitet sna.
Drugi, postaju nervozni i iskušenja u nastavku plana im se produbljuju.
Ne morate biti pogođeni ovim, ako uz sebe imate ovaj bogati priručnik sa jelima koje možete uvrstiti u jelovnik za keto večeru.
Keto večera će vam dati snage za novi dan i kvalitetniji san.
Svi dobro znamo koliko je san važan za pravilno funkcionisanje čitavog organizma i zdravlje uopšte.
Većina misli da keto ishrana ne može biti kreativna i da se mnoge stvari iznova ponavljaju što ih odbija da uopšte i pokušaju.
Možda nekad i deluje tako jer ima dosta namirnica koje su zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata “zabranjene”, ali to ne mora da bude vaš slučaj.
Uz malo vremena i kreativnosti sa dobrim receptima, keto večera može biti ukusna i veoma prijatna u svakodnevnici.
Večere su odličan način da se opustite sami ili uživate u društvu koje vam prija nakon teškog i napornog dana punog stresa.
Hajde da onda zajedno uživamo u njima.
U nastavku teksta dobićete dosta recepata za ukusnu, drugačiju i laganu keto večeru koja će vam pomoći da se opustite i uživate u ostatku večeri.
Sadržaj u tekstu
Keto lazanje
Keto lazanje su savršen odabir keto večere za ljubitelje ovog italijanskog jela. Lazanje vole i deca pa će umornim mamama biti pravi užitak da ovakvo jelo serviraju svojoj porodici nakon stresnog dana na poslu.
Imajte na umu da ova keto večera ima svega 9 g ugljenih hidrata od čega su 3,4 g vlakna što je idealno za završetak dana.
Za pripremu keto lazanja trebaće vam sat vremena.
Lako se priprema i svi sastojci su savršeno izbalansirani.
Jelo sadrži četiri glavna dela.
To su lazanja kore, meso za punjenje, punjenje od sira i preliv.
Počećemo od nudli.
Potrebni sastojci za pripremu kora za lazanje:
- 6 žumanaca
- šolja rendane mocarele
- ¾ šolje Lupina brašna
U dubljoj činiji izmešajte žumance sa brašnom.
Mešajte mikserom ili ručnom mutilicom sve dok masa ne postane glatka bez grudvica.
Otopite mocarela sir u mikrotalasnoj na nekoliko sekundi pa ga umešajte u pripremljenu smesu od jaja i brašna.
Kada dobijete smesu nalik testu, rukama mesite testo i podelite ga na dve lopte kada postane glatko.
Ukoliko se testo lepi ostavite ga u frižideru nekih pola sata, a onda razvijte obe lopte na dva pravougaonika veličine 22 x 33 cm.
Ostavite da stoji sa strane.
Za to vreme pripremajte punjenja.
Potrebni sastojci za punjenje od mesa:
- 680 g mlevenog junećeg mesa
- kašičica mlevenog belog luka
- kašičica morske soli
- kašičica mešavine italijanskih začina
- pola kašičice crnog mlevenog bibera
- 2 šolje marinara sosa
Sipajte mleveno meso, so i biber u dublju šerpu i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 10 minuta mešajući spatulom ili varjačom.
Kada meso postane braonkasto i razbijeno, dodajte marinara sos i preostale začine i kuvajte još 10 minuta na laganoj vatri.
Kada je kuvano i lepo sjedinjeno sklonite sa strane i pređite na pripremu punjenja od sira.
Potrebni sastojci za punjenje od sira:
- 230 g rikota sira od punomasnog mleka ( možete koristiti bilo koji punomasni sir)
- jedno veće jaje
- ½ šolje rendanog parmezana
Dok se meso kuva, u činiji srednje veličine promešajte jaje, parmezan i punomasni sir. Dobro promešajte sve dok se sastojci ne sjedine.
Ugrejte rernu na 200 C.
U pleh gore navedenih dimenzija sipajte polovinu pripremljene količine mesa, zatim preko mesa stavite jednu pripremljenu koru za lazanju.
Preko nje sipajte punjenje od sira i pospite sa polovinom mocarele.
Ponovite opet postupak iz početka, od mesa, kore, sira do mocarele.
Prekrijte jelo aluminijumskom folijom, ali vodite računa da ne dodiruje sir.
Pecite 25 minuta.
Nakon toga isključite rernu, skinite foliju i vratite pleh u rernu na još 2,3 minuta da se sir lepo zapeče.
Vaše lazanje su gotove i možete ih servirati.
Celo jelo dovoljno je za 12 porcija.
Podelite lazanje na 12 kockica iste veličine i servirajte svakome po jednu.
U jednoj porciji ima 440 kalorija od čega je samo 9 g ugljenih hidrata.
Keto pica za savršenu keto večeru
Obožavate picu kao i mnogo drugih ljudi, ali ste je se odrekli jer niste imali recept za keto picu?
Zaboravite na to.
Uz naš fenomenalni recept za keto večeru uživaćete u hrskavom parčetu pice.
Dobijena količina pice dovoljna je za 8 porcija.
To znači da je ova keto večera odličan izbor za veče sa prijateljima.
Ova pica biće gotovo za samo 20 minuta što je još jedna velika prednost za sve one koji nemaju mnogo vremena za spremanje večere.
Potrebni sastojci:
- 2 jaja
- ⅓ šolje kokosovog brašna
- dve kašike kremastog sira sečenog na kockice
- 1 ½ šolja iseckane Mocarele
Uključite rernu na 220 C i ostavite da se ugreje.
Pripremite pleh i papir za pečenje.
U dublju činiju umutite jaja i kokosovo brašno ručnim mikserom ili u blenderu, kako bi testo bilo što više vazdušasto.
U vatrostalnu činiju srednje veličine stavite pripremljenu Mocarelu i kremasti sir. Ubacite u mikrotalasnu na 90 sekundi izvadite i promešajte spatulom.
Ako nije dovoljno glatko i otopljeno vratite ponovo u mikrotalasnu na nekoliko sekundi, pa opet promešajte.
Dodajte smesu sa otopljenim sirom u smesu sa jajima i ponovo dobro sjedinite u blenderu.
Razvucite dobijeno testo u pleh za pečenje pice ili prvo na papir za pečenje koji ćete prebaciti u pleh kasnije.
Neka testo bude otprilike pola centimetra debelo.
Ukoliko se pojave mehurići izbušite ih pre pečenja čačkalicom ili viljuškom.
Pecite 10 do 15 minuta dok testo ne postane zlatne boje, vodite računa da ne preterate.
Vaše testo za picu je gotovo.
Možete ga servirati tako, a možete i dodati preko njega malo paradajz sosa, maslina i slaninice pečene.
Kako god želite.
Mada je i bez ičega ova pica savršenog ukusa.
Ovakvo parče pice bez punjenja odozgo ima svega 117 kalorija što je idealno za vašu keto večeru.
Uz to samo 2 g ugljenih hidrata ima po porciji.
Hrskavi pileći bataci kao keto večera
Ko još može da odoli savršeno hrskavim pilećim batacima iz rerne?
Verujemo skoro pa niko.
Sa ovim receptom više nikada nećete batake posmatrati isto.
Potrebno vreme za pripremu ove keto večere je 50 minuta, a posluženo jelo deli se na 6 porcija.
Potrebni sastojci:
- 6 pilećih bataka
- ¼ šolje istopljenog putera
- pola kašike morske soli
- prstohvat bibera
- prstohvat aleve paprike
- prstohvat belog luka u prahu
Zagrejte rernu na 220 C i pripremite pleh za pečenje bataka.
U pleh stavite papir za pečenje i alu foliju preko tako da ivice folije oblože stranice pleha.
Prosušite pileće batake ubrusom pa ih poređajte u pleh.
Vodite računa da bataci budu skroz suvi, ako volite hrskave batake.
Najpre premažite četkicom pileće batake puterom, a onda na njih pospite pripremljenu mešavinu gore navedenih začina.
Pecite batake 25 minuta sa jedne strane, pa ih okrenite i pecite još 15 do 20 minuta.
Kada bataci dobiju zlatnu boju sa obe strane vaša večera je spremna.
Izvadite ih iz rerne i ostavite da se prohlade 5 do 10 minuta pre serviranja.
Jedan batak je porcija i ima oko 236 kalorija i 0 ugljenih hidrata što je odlično za kombinovanje sa ručkom i doručkom u keto ishrani.
Bataci su hrskavi i veoma ukusni, a vaša večera je savršena opcija za odlazak u krevet punog stomaka.
Burger u činiji – keto večera za gurmane
Za ljubitelje burgera, ovaj način pripreme je odličan izbor bez ugljenih hidrata.
Za pripremu burgera u činiji potrebno je da odvojite samo 15 minuta vašeg vremena, a pripremljena količina dovoljna je za 4 porcije.
Potrebni sastojci:
- 450 g mlevene govedine
- pola šolje rendanog čedar sira
- 225 g zelene salate iseckane
- šolja čeri paradajza iseckanog na polovine
- ¼ šolje tanko isečenog crvenog luka
- jedan iseckani srednji avokado na kriške
- ½ kašičice morske soli
- ¼ kašičice bibera
U dubljem tiganju pržite mleveno meso sa začinima i povremeno mešajte sve dok se grudvice ne razbiju na sitne delove.
Trebaće vam desetak minuta dok meso ne porumeni i voda ispari.
Pripremljene listove zelene salate podelite u 4 činije i preko stavite čeri, luk i sir. Kada je meso gotovo vruće sipajte u činije preko navedenih sastojaka za jedno sa kriškama avokada.
Sve četiri činije pripremljenih burgera prelijte sa burger sosom koji ćete napraviti po sledećem receptu:
Pomešajte dve kašike kečapa bez šećera sa jednom kašikom senfa i 6 kašika majoneza.
Dodajte 2 kašike soka od kiselih krastavaca i po ⅛ kašike bibera i morske soli.
Sve dobro promešajte i prelite preko pripremljenog burgera sa povrćem u činijama.
Jedna porcija gurmanske keto večere ima 624 kalorije od čega su 10 g ugljeni hidrati.
Ova keto večera je namenjena onima koji vole iznenađenja za kraj.
Vodite računa da ovu večeru kombinujete sa manje kaloričnim doručkom i ručkom kako ne biste premašili dozvoljen unos kalorija na dnevnom nivou.
Keto večera sa grilovanim škampima
Ukoliko se oduševite svaki put kada na trpezi vidite grilovane škampe, onda za vas imamo fantastičan recept na kome će vam pozavideti i oni koji nisu ljubitelji keto ishrane.
Pripremljeni škampi predviđeni su za 4 ukusne porcije.
Poznavaoci morske hrane kažu da su grilovani škampi na ovaj način, nešto sasvim drugačije.
Osim toga grilovani škampi spremni su za samo 35 minuta, što je odlično kao opcija za brzu keto večeru kada se najave neplanirani gosti.
Potrebni sastojci:
- 450 g velikih škampa ( oguljeni)
- ¼ šoljr maslinovog ulja
- kašika limunovog soka
- kašičica italijanske mešavine začina
- pola kašičice aleve paprike
- pola kašičice morske soli
- 4 čena mlevenog belog luka
- prstohvat bibera
Za pripremu grilovanih škampa biće vam potrebno i 8 štapića za ražnjiće.
Najbolje bi bilo da su štapići od bambusa.
Potopite štapiće u vodu pre pripreme kako biste izbegli pregorevanje.
Trebalo bi da odstoje sat vremena u vodi, ako su štapići od bambusa.
U činiji prvo napravite marinadu za škampe od gore pomenutih sastojaka.
Pomešajte maslinovo ulje sa začinima i belim lukom.
Ubacite škampe u marinadu i ostavite da odstoje nekih pola sata.
Zagrejte roštilj ili tiganj roštilj na srednje jakoj vatri.
Izvadite škampe iz marinade i stavite ih na štapiće koje su odstajali u vodi prethodno.
Tako pripremljene škampe stavite na zagrejan roštilj i pecite dva do tri minuta sa obe strane sve dok ne postanu neprozirni.
Služite škampe u 4 jednake porcije.
Odnosno dva štapića sa otprilike detak škampa.
Ukupan broj kalorija u ovoj keto večeri jeste 155 kalorija po porciji od čega je manje od 1 g ugljenih hidrata.
Škampi su hrskavi i veoma ukusni.
Iz priloženih recepata videli ste da keto večera ne mora da vas plaši.
Osim što je možete veoma brzo i na jednostavan način pripremiti, keto večera može bit zaista ukusna.
Sva ona jela od kojih ste mislili da morate da se oprostite mi smo uspeli da ubacimo u jelovnik za keto večeru.
Keto večera predstavlja sasvim novo kulinarsko iskustvo za svakoga od vas koji do sada niste znali šta da spremite kao keto večeru za sebe i sebi drage osobe.
Većinu ovih jela vole i deca, te su recepti korisna stvar za sve umorne mame koje vole da svoje zdrave obroke podele sa svojom porodicom.
Za sam kraj ne preostaje nam ništa drugo nego da vam kažemo: Prijatno!
Dodavanje komentara na tekst