//Podočnjaci – uzrok, simptomi i uklanjanje podočnjaka
Da li znate da postoji mnogo bolje rešenje za mršavljenje nego što je dijeta?

Otkrivamo vam tajnu kako efikasno smršati za manje od 28 dana!

Nekoliko hiljada naših čitalaca je probalo da drži razne dijete o kojima smo pisali na sajtu. Neki su bili uspešni u tome a neki nisu. Svi znamo da uopšte nije lako odreći se hrane. Zato smo, posle više od 19 godina iskustva u svetu mršavljenja odlučili da svima zauvek pomognemo u borbi protiv kilograma! Ponudili smo potpuno novo rešenje i ono što je najbitnije svi se slažu sa činjenicom da su imali čak 4 puta brže i bolje rezulate koristeći ga.
Kliknite ovde da saznate više o čemu se radi!
P.S. Procenat zadovoljnih korisnika je impresivnih 99.5%!

Podočnjaci – uzrok, simptomi i uklanjanje podočnjaka

Podočnjaci nastaju usled zadržavanja tečnosti u telu, a s obzirom na to da je koža ispod očiju posebno tanka, svako zadržavanje tečnosti uzrokuje oticanje krvnih sudova ispod površine kože. Takva pojava se manifestuje na delu lica ispod očiju kao tamni trag ili kao obojeni podočnjaci.

Ubrzan način života, veliki broj obaveza i stres koji posao nameće, dovode do toga da se svako od nas ponekad oseća umorno, a da se to očitava i na našem licu. Tamni kolutovi ispod očiju, koji prikazuju taj umor na našem licu, posledica su ubrzanog i, često, nezdravog načina života. 

Takav stil života dovodi i do pojave prekomerne težine, pa je kvalitetan preparat za mršavljenje jedno od rešenja za korigovanje nezdravih navika. Naravno, umor i stres nisu jedini uzročnici za kesice ispod očiju, jer podočnjaci mogu da ukazuju na razne bolesti – zdravstvene probleme u radu bubrega, jetre, štitnjače i srca, kao i povišen holesterol, anemiju i alergiju. U nastavku teksta saznajte koji su njihovi uzroci, simptomi i načini za uklanjanje podočnjaka.

Kako nastaju podočnjaci?

Odgovor na pitanje kako nastaju podočnjaci nalazi se u razumevanju strukture kože ispod očiju. Ovaj deo lica nema uobičajeni sloj masnog tkiva, pa je zbog svoje suptilne strukture, podložnija pojavi obojenih kolutova. 

Umesto masnog tkiva, u tom delu postoji mnogo malih krvnih sudova i limfnih žlezda. U trenucima kad telo nema dovoljno tečnosti ili kiseonika, krv teče sporije i tamnije je boje. Tada se krvi sudovi naziru kroz tanku, skoro providnu kožu ispod očiju, pa će, u zavisnosti od tipa kože, podočnjaci imali braon ili plavu nijansu. Ova diskolorizacija na koži ispod očiju se stručno naziva “perorbitalna hiperpirgmentacija” ili POH.

Iako se podočnjaci ispod očiju od strane većine dermatologa i stručnjaka uglavnom posmatraju kao estetski ili kozmetički problem, ovo stanje može da ukazuje i na određene zdravstvene probleme. Podočnjaci mogu da budu simptom drugih stanja u organizmu.

Dermatolog prilikom pregleda najpre zategne kožu ispod očiju. Ukoliko se pigmentacija pojača, to znači da je uzrok podočnjaka u krvnim sudovima, a ukoliko se smanji, onda je reč o opuštenoj koži. 

Takođe, podočnjaci se povećavaju sa godinama i zbog suznog kanala. Smešten između nosa, obraza i oka, kroz njega suze otiču iz oka. Godinama se količina masnog tkiva ispod kože smanjuje, a kao posledica toga se javlja atrofiranje suznog kanala, koji zbog toga izgleda dublje. Vene se sve više vide, pa se tada pojavljuju tamni kolutovi ispod očiju.

Podočnjaci – uzroci pojavljivanja tamnih kolutova ispod očiju

Kada su u pitanju podočnjaci uzroci nastanka tamnih kolutova ispod očiju mogu da bude različiti. Bilo da su u pitanju životne navike, genetske predispozicije, starenje, preveliko izlaganje suncu ili zdravstveni problemi, uzroci zbog kojih podočnjaci nastaju zavise od mnogo toga. U nastavku predstavljamo neke od uzroka nastanka podočnjaka.

Genetske predispozicije

Kao i kod brojnih stanja našeg tela i organizma, geni igraju važnu ulogu i kod pojave podočnjaka. Ukoliko vaši roditelji, bake i deke imaju podočnjake, mnogo su veće šanse da se podočnjaci pojave i kod vas. Tamni kolutovi ispod očiju mogu da se pojave već u detinjstvu, pa je velika verovatnoća da se tokom godina stanje pogoršava.

Stres i umor kao uzroci podočnjaka

Kada su u pitanju podočnjaci uzrok pojave može da se nađe i u lošem načinu života. Previše rada, uz premalo odmora, stres na poslu ili u školi, anksioznost i napetost, samo su neki od razloga da organizam nepovoljno reaguje i da se jave podočnjaci. Koža ispod očiju postaje naduta, krvni sudovi ispod kože očiju postaju vidljivi i javljaju se tamni kolutovi.

Loše životne navike

Loše životne navike uzrokuju pojavu tamnih kolutova ispod očiju. Bilo da je u pitanju noćni provod uz alkoholna pića, cigarete ili pasivno pušenje, ali i emocionalno prejedanje, sve ove pojave imaju za posledicu nedostatak kiseonika u krvi. Ove negativne navike utiču loše na zdravlje, a podočnjaci mogu da se povuku ukoliko se redukuje pušenje i unos alkohola.

Nedostatak vitamina i neuravnotežena ishrana

Neuravnotežena ishrana tokom koje telo pati od nedostatka vitamina i minerala još jedan je uzročnik pojave tamnih kolutova ispod očiju. Ako organizmu nedostaje vitamin C, gvožđe ili cink, neki od prvih simptoma koji ukazuju na nedostatak vitamina jesu podočnjaci. 

Zdrava ishrana koja uključuje dovoljan unos vitamina i minerala dovodi do povlačenja kesica ispod očiju i zateže kožu lica.

Alergije kao uzročnici podočnjaka

Osobe koje pate od alergije, a posebno od polenske alergije, često trljaju oči i time iritiraju osetljivu kožu lica oko očiju. Svako ko pati od alergijskih reakcija postaje sklon povećanju podočnjaka, zbog veće navedene veze između odgovora na alergiju trljanjem i osetljivosti tog dela lica.

Napor i zamor očiju

Svi oni koji provode previše vremena ispred računara, TV ekrana ili ekrana mobilnih telefona, opterećuju svoje oči, što dovodi do pojave podočnjaka. Svako dodatno naprezanje očiju, čitanjem u polumraku ili prekovremenim gledanjem u ekran uzrokuje pojavu tamnih kolutova ispod očiju. 

Promenom loših navika i smanjenjem broja sati ispred ekrana se redukuje pojava podočnjaka i manje se opterećuju oči.

Dehidratacija uzrokuje kesice ispod očiju

Nedovoljan unos tečnosti i dehidriranje organizma još jedan su uzročnik podočnjaka. Kesice ispod očiju nastaju usled nedovoljne količine vode u organizmu, a poznato je da voda u ogromnoj meri utiče u detoksikaciji organizma. Optimalna količina vode koju treba uneti na dnevnoj bazi iznosi od 2 do 2,5 litra tečnosti. 

Proces starenja utiče na pojavu podočnjaka

Podočnjaci su jedan od prvih ozbiljnijih znakova starenja. Sa godinama, koža lica postaje opuštenija i tanja. Takođe, proces staranje ubrzava gubitak kolagena, esencijalnog dela zaduženog za elastičnost kože. Samim tim, krvni sudovi ispod očiju postaju sve vidljiviji, što dovodi do tamnjenja ovog dela kože lica. 

Preterano izlaganje suncu kao uzrok podočnjaka

Sunčeva svetlost i preterano izlaganje suncu, posebno tokom letnjih meseci, dovodi do toga da naše telo proizvodi previše melanina. Melanin je pigment koji daje boju našoj koži i koji se, usred pojačanog sunčanja, ispoljava u promeni boje kože našeg tela. 

Previše sunca izaziva jaču pigmentaciju delova oko očiju i navodi kožu da tamni, pa se tako pojavljuju i tamni kolutovi ispod očiju.

Podočnjaci kao simptom zdravstvenih problema

Podočnjaci mogu da budu prvi pokazatelj simptoma određenih bolesti i, kao takvi, alarm za pogoršano stanje organizma. Tamni podočnjaci mogu da ukažu na problem anemije, te povećan prodor krvi izvan ćelijskog zida krvnih žila u tkivo. 

Smeđa boja podočnjaka ukazuje na preveliko opterećenje jetre, a ispupčeni i otečeni podočnjaci se javljaju kao posledica veće konzumacije alkohola.

Podočnjaci mogu da budu simptom sledećih stanja:

 • bolesti jetre i problema u samom radu jetre;
 • bolesti bubrega i problema u radu ovih organa usled nagomilavanje vode i stvaranja masnog tkiva ispod očiju;
 • bolesti štitne žlezde i problema u radu ove žlezde;
 • kardiovaskularnih bolesti i problemi sa srcem;
 • anemije – obešene tamne kesice ispod očiju ukazuju na potrebu za proverom krvne slike;
 • stresa – loše životne navike, problemi na poslu ili u školi dovode do stresnih situacija;
 • povišenog holesterola u krvi;
 • hormonalnog poremećaja.

Rešavanjem primarnih uzroka ovih stanja dovodi do poboljšanja rada organizma, a otklanjanje uzroka dovodi do odgovora na pitanje kako smanjiti podočnjake. Promenom životnih navika, vežbanjem i kvalitetnom ishranom, podočnjaci, ali i primarni uzročnici nepovoljnog stanja u organizmu će se vremenom povući.

Vrste podočnjaka – kakve kesice ispod očiju postoje?

S obzirom na to da je koža ispod očiju izrazito tanka, a da se kesice ispod očiju stvaraju usled zadržavanja tečnosti i oticanja krvnih sudova, sledi pitanje kako to da svi podočnjaci nemaju istu boju. Pored boje, podočnjaci mogu da se razliku i po tome da li su natečeni, naduveni ili po tome da li su veliki ili mali. 

Odgovor leži u samom pigmentu kože, ali i u debljini sloja kože ispod očiju, koja opet nije univerzalna. Vrste podočnjaka variraju od ljubičaste do žute, ali se takođe, osim po boji, razlikuju i po strukturi koja se javlja u predelu lica ispod očiju.

Ljubičasti podočnjaci – pokazatelji starenja

Ljubičasti podočnjaci predstavljaju najčešću vrstu podočnjaka, koja se često naziva i “lažnim” podočnjacima. Kao jedan od glavnih uzroka nastanka ljubičastih podočnjaka ističe se genetski kod, odnosno nasledan faktor, a sami podočnjaci nastaju zbog veoma osetljive i tanke kože ispod očiju.

Ocrtavanjem malih krvnih sudova, koža dobija obrise ljubičaste boje, pa se tako različite nijanse ljubičaste pojavljuju u unutrašnjem uglu oka i pružaju se ka obrazima. Jedan od razloga zašto se ljubičasti podočnjaci nazivaju lažnim jeste taj što su jedan od prvih znakova starenja

Lice se opušta, potkožno masno tkivo se gubi pa se time povećava razmak između obraza i donjeg kapka. Na taj način, stvara se brazda, koža postaje sve tanja i u tom delu lica dobija ljubičasti pigment, dok lice izgleda umorno i iscrpljeno.

Plavi podočnjaci – umor i stres kao okidači

Plavi podočnjaci su najčešći pokazatelj da telo pati od nedostatka sna, a takođe su prouzrokovani umorom i stresom. Pored toga, plavi podočnjaci se javljaju i ukoliko osoba pati od alergije na polen. Zbog alergijske reakcije, oči neprestano suze, što može da dovede do razvoja pigmentacije, iritacije kapaka i stvaranja plavih krugova oko očiju.

S obzirom na to da plavi podočnjaci predstavljaju jedan od simptoma nepovoljnog stanja u organizmu i povezani su sa lošim životnim navikama, poželjno je da osoba koja ima plave podočnjake spava duže, bavi se sportom i živi zdravije, kako bi modri podočnjaci vremenom nestali.

Crveni podočnjaci – tanka i prozirna koža lica

Crveni ili braon podočnjaci se uglavnom javljaju kod ljudi svetlijeg tena, jer oni imaju tanju i prozirniju kožu. Takva struktura kože lica i svetli pigment kože utiče na to da vene oko očiju postanu vidiljive, pa se odatle crvena ili braon boja podočnjaka pojavljuje kao posledica toga. Međutim ovakvi krugovi oko očiju mogu da budu i znak starenja ili da budu genetski uslovljeni.

Čak i pojedini proizvodi za kupanje, kao i kapi za oči, kontaktna sočiva ili šminka, uz izloženost prašini ili predug boravak na visokoj ili niskoj temperaturi, može da dovede do pojave crvenila oko očiju.

Crni podočnjaci – hiperpigmentacija kao uzrok pojave

Crni podočnjaci predstavljaju pojavu koja estetski nije nimalo dopadljiva, a utiče na to da osoba izgleda veoma iscrpljeno, umorno i starije nego što to jeste. Crni podočnjaci su veoma uporni, teško se otklanjaju i podjedanko su zastupljeni kod muškaraca i žena.

Crni kolutovi oko očiju su najčešće uslovljeni genetskim predispozicijama, starenjem, ali se sve više javljaju i kod ljudi sa tamnijom bojom kože koji su skloni hiperpigmentaciji. Kao i kod ostalih vrsta podočnjaka, tako i crni podočnjaci mogu da budu posledica stalnog trljanja očiju, loše cirkulacije ili prevelike izloženosti suncu.

Žuti podočnjaci – hormonalne promene ili pojava alergije

Žuti podočnjaci mogu da budu posledica menstrualnog ciklusa, hormonskih promena, trudnoće ili menopauze. Žuti kolutovi oko očiju mogu da budu i znak određenih alergija ili dermatitisa. 

Pored toga, nedostatak sna, stres, pušenje i konzumacija alkohola, ali i unos previše žutih i narandžastih namirnica koje sadrže karoten mogu da dovedu do pojave žutih podočnjaka. 

Kako ukloniti podočnjake?

Sad kad znamo šta su podočnjaci, kako oni nastaju i na šta sve može da ukaže pojava tamnih kolutova ispod očiju, trebalo bi odgovoriti i na pitanje kako ukloniti podočnjake. Brojne prirodne metode se najčešće preporučuju kao poželjan način uklanjanja podočnjaka, tu su i hirurški zahvati, za one kojima ovaj estetski problem previše smeta, a postoji veliki broj krema za podočnjake.

Neki od načina za uklanjanje podočnjaka su:

 • Hladne obloge – pomažu u smanjenju otoka i proširenih krvnih sudova ispod očiju. Hladne obloge se nanose ne deo kože lica ispod očiju, aplikuju se na deo oko podočnjaka i to traje nekoliko minuta;
 • Dovoljno sna – već smo rekli kako je jedan od glavnih uzročnika pojave podočnjaka nedostatak sna. Spavanje sa blago podignutim uzglavljem sprečava da se voda skuplja oko očiju, a spavanje od 7-9 sati doprinosi uklanjanju podočnjaka;
 • Kesice crnog ili zelenog čaja – čaj sadrži kofein i antioksidanse, što stimuliše cirkulaciju krvi. Kesice se nanose direktno na predeo oko podočnjaka, u periodu od 5 do 10 minuta;
 • Vitamini – kombinacija jednakih količina bademovog ulja i vitamina E, koja se nanosi pred spavanje a ujutru spira, dovodi do povlačenja podočnjaka. Takođe, smesa vitamina K i kofeina koja se aplikuje na regiju ispod očiju vremenom dovodi do smanjenja bora i podočnjaka;
 • Krema za podočnjake – posebne kreme za područje oko očiju snabdevaju kožu važnim sastojcima, koji pozitivno utiču na tanko tkivo ispod očiju i neutrališu tamne kesice ispod očiju. Neke od njih su i kreme sa hijaluronom, kao i kreme sa biljnim ekstraktima; 
 • Domaći preparati i namirnice – konzumiranje diuretskih namirnica, poput salate, krastavca, šargarepe, celerea ili lubenice pospešuje izlučivanje tečnosti, a uklanjaju podočnjaka pomažu i domaći preparati na bazi prirodnih sastojaka (krastavac, kafa, čaj, kokosovo ulje, mleko), kao i masaže očiju.

Jedan od uzroka pojavljivanja podočnjaka jeste i problem sa ishranom, pa način da se podočnjaci otklone leži u zdravijem životu i pravilnoj ishrani. Ukoliko želite zdrav i kvalitetan preparat koji će vam pomoći da održite liniju i izgledate odlično, kontaktirajte nas i uverite se u kvalitet našeg preparata za mršavljenje.

Zdrave životne navike, u kombinaciji sa kvalitetnim snom i otklanjanjem stresa (meditacija, joga, trčanje ili neka druga fizička aktivnost) predstavljaju univerzalni način da se odgovori na pitanje kako smanjiti podočnjake, ali i na jedno još važnije pitanje – kako živeti zdravo. Zato je uklanjanje podočnjaka samo još jedan korak ka zdravijem i boljem životu.

Ljudi koji su koristili DietX preparat za mršavljenje

Napravljen je od posebnih biljaka koje podstiču mršavljenje: Hoodia, Garcinia, Guarana, Čia seme, Laneno seme, Kim, Zeolit i Eterično ulje.

Pomoći će vam da smanjite apetit, istopite masne naslage i uklonite celulit.

2021-04-29T02:13:06+01:00 29/07/2019|0 Komentara

Dodavanje komentara na tekst