fbpx
//Cimet dijeta za mršavljenje – dodajte Med, Limun i Vodu za TOP rezultate


Cimet dijeta za mršavljenje – dodajte Med, Limun i Vodu za TOP rezultate

Kada govorimo gubljenju kilograma, većina se seti dijete tek pred leto ili kada situacija postane malo kritičnija. Bilo da je mali višak kilograma u pitanju ili nešto veći, svima je zajedničko traganje za najboljim sredstvom za mršavljenje. Kao jedna od najpopularnijih dijeta danas, izdeferencirala se ona koja za esencijalni sastojak sadrži cimet. Razlog tome je što je lak za kombinovanje, može da se jede kao začin, može da se doda u čaj ili da se pospe preko hrane. Da li može da se koristi cimet za mršavljenje, na koji način i zašto je danas toliko aktuelna dijeta zasnovana na ovom začinu, saznajte u nastavku teksta.

Šta cimet čini toliko posebnim?

Cimet se koristi kao začin u slatkim i slanim jelima, domaćicama je odavno poznat, ali da li znate koje sve koristi cimet ima za naš organizam?  Za početak, bitno je imati na umu da je cimet zimzeleno drvo koje potiče sa Šri Lanke, a kod nas je raspostranjena upotreba kore drveta od koje dobijamo ovaj specifičan začin. Retko ko se ne bi složio da je miris cimeta potpuno okrepljujući, a to mu se ujedno pripisuje kao jedan od posebnih benefita. U medicini se koristi kao lek za mnoštvo bolesti, ali se najčešće koristi kada se radi o borbi protiv artritisa, bolova u želucu, grčeva, kožnih bolesti, menstrualnih tegoba, nervne napetosti, dijabetesa, impotencije i lošeg pamćenja.

Cimet je jedan od najboljih prirodnih izvora gvožđa, mangana, kalcijuma, bakra i cinka. Ima izrazitu ulogu u opuštanju i jačanju imuniteta. Naučnici tvrde da konzumacijom samo pola kašičice cimeta, dijabetičari mogu da smanje nivo šećera u krvi u velikoj meri. Razlog tome je što cimet u svom sastavu ima komplekse katehina i epikatehina koji aktiviraju insulin i sa njim zajednički deluju. Cimet pomaže u borbi protiv gljivica i njihovog daljeg rasta zbog čega se koristi kao jedan od najboljih prirodnih fungicida.

Još jedno istaknuto istraživanje je dokazalo da ovaj začin snižava nivo masti i lošeg holesterola. Ono što je najistaknutija osobina cimeta je njegova sposobnost da ubrza rad srca i disanja, čime utiče na povećanje temperature tela i samim tim pospešuje sagorevanje masti.  

Cimet i med

Cimet i med u kombinaciji mogu izlečiti veliki broj zdravstvenih problema, međutim načelno se koristi u borbi protiv gojaznosti. Lekari savetuju svakodnevnu upotrebu ovog spoja, tako što se u čaši vode razmuti pola kašičice meda i malo cimeta. Na ovaj način, tvrde, se dolazi do vitalnosti. Smatra se da je ova kombinacija izuzetno blagotvorna za probavni sistem, sprečava bolove u stomaku, nadutost i čir na želucu.

Zašto baš kombinacija cimeta i meda? Med dokazano ubrzava metabolizam i podstiče topljenje masnih naslaga. Pomaže osećaju sitosti i jača imunitet. Cimet jednako utiče na smanjenje apetita i održava normalni nivo šećera u krvi. Naš savet je da cimet bude isključivo cejlonski, a med provereno domaći.

Priprema

Čašu vode (oko 250 ml), presuti u džezvu kuvati je do tačke ključanja. Voda ne treba da proključa do kraja jer na temperaturi od 100 stepeni, cimet gubi svojstva. U šolju kojom ste izmerili količinu vode dodati kašičicu cimeta i preliti je vrelom vodom. Nakon što ste dobro promešali ovaj napitak, neophodno ga je ostaviti 15 minuta da se prohladi. Nakon tog vremena, dodati dve kašičice meda i promešati još jednom.

Med se dodaje naknadno jer gubi svoje dejstvo pri visokim temperaturama. Uzimajući u obzir činjenicu da med sadrži nerafinisan šećer, minerali i vitamini ostaju netaknuti. Cimet i med čiste parazite i gljivice probavnog trakta i time sprečavaju probleme vezane za želudac, što je još jedna velika prednost ove kombinacije.

Ta dobitna mešavina se pije odmah nakon ustajanja, na prazan želudac i pre spavanja. Dovoljno je da pola šolje popijete ujutru, a drugu polovinu uveče. Osim što će ubrzati vaš metabolizam cimet i med kada ga budete konzumirali ujutru će vam dati energiju za početak dana.

Većina ljudi ima problem da se u večernjim časovima obuzda od nezdravih užina. Ovaj spoj je pravi lek za vas, nakon konzumacije ovog pića imaćete osećaj sitosti. Kako ovo nije čvrsta hrana, neće pasti ni teško na stomak. Digestivni trakt će vam biti zahvalan jer će uz pomoć ove kombinacije biti poptuno resetovan i spreman za novi dan. Ovaj napitak nije magičan, ali je dovoljno da uvede samo jedna nova navika kako bi vaš organizam profitirao, a masti se topile.

Med i cimet sa đumbirom za mršavljenje  

Za ubrzavanje metabolizma se kombinacija od meda, cimeta i đumbira dokazala kao jedna od najuspešnijih. Ono što se ističe kao poseban benefit je taj što osim ubrzanja metabolizma, ovaj napitak deluje energetski. Nakon svake konzumacije ćete se osećati snažnije, te je idealan kao napitak koji se pije pre ili tokom fizičkih aktivnosti.

Cimet i jogurt

Jogurt ima jako dobar učinak na mršavljenje jer u sebi sadrži prirodne probiotike i bakterije koje utiču na bolje varenje hrane i regulisanje crevne flore. Već je odavno poznato da jogurt služi za ubrzavanje metabolizma, kao i da pomaže pri skidanju masnih naslaga. Pored toga, bogat je kalcijumom, magnezijumom i drugim zdravim materijama što ga čini idealnim za redovnu konzumaciju. Cimet i jogurt su se pokazali kao izuzetno blagotvorna kombinacija koja uspešno topi masne naslage. Uglavnom se preporučuje korišćenje jogurta sa smanjenim procentom masti.

Priprema

Za najbolje rezultate neophodno je piti ovu smesu na svakodnevnom nivou. Baš kao za napitak od cimeta i meda, preporuka je da se ova kombinacija konzumira uveče i ujutru. Svakog jutra treba pomešati 200 ml jogurta i pola kašičice cimeta. Po svom nahođenju, možete dodati voće ili žitarice. To je idealna zamena za doručak, a probavni sistem će uz ovakav režim procvetati.

Uveče je preporuka da se pije ovaj napitak u istoj razmeri, ali bez dodataka žitarica ili voća. Tokom cimet-jogurt dijete, potrebno je unositi veliku količnu tečnosti u vidu vode ili čajeva i umereno se baviti fizičkom aktivnošću. Za ručak se možete hraniti standardno, ali naravno, nikako ne preterujte sa količinama hrane i brojem kalorija.  

Cimet i limun

Dejstva koja limun ima na celokupan organizam su odavno poznata. Prvi je na listi citrus koji se efikasno koristi za detoksikaciju tela, za popravljanje imuniteta, regulisanja varenja i stimulisanje mršavljenja. Cimet sa druge strane, ima antimikrobne karakteristike i uspešan je u regulaciji šećera u krvi. Osim što su cimet i limun dobitna kombinacija za topljenje masti, ovaj miks je odličan saveznik i vašeg zdravlja. Delotvornost cimeta i limuna u borbi sa viškom kilograma je u više navrata istraživačkim studijama dokazana. Najbolja je opcija da u zeleni čaj dodate malo limunovog soka i cimeta i tako dođete do vitke linije.

Poznato je da se svi toksini koje nepravilnom ishranom unosimo u organizam vremenom talože i na taj način narušavaju naše zdravlje. Limunov sok pozitivno utiče na zdravlje jetre, a cimet sprečava štetan uticaj slobodnih radikala i oštećenja ćelija. Iz tog razloga je miks cimeta i limuna najbolji način da svoje telo zaštitite od otrova.  

Cimet i jabukovo sirće za mršavljenje

Studija koja je objavljena u časopisu Nutricija, 2015. godine je objavila podatak da su med, magnezijum, cimet i jabukovo sirće izrazito pomogli ljudima u borbi protiv suvišnih kilograma. Pored toga, zabeleženo je značajno smanjenje lošeg holesterola što je još jedna od posledica koja se javljaju usled gojenja. Zaključak je bio da će ova kombinacija sastojaka pomoći svima koji žele da se reše viška kilograma.

Jabukovo sirće u ishrani dokazano smanjuje glikemijski indeks obroka i snižava holesterol. Napitak koji sadrži u sebi cimet, jabukovo sirće i med će korisnicima pružiti osećaj sitosti i pomoći će u razgradnji masnih naslaga.

Recepti

Još jedan od delotvornih mikseva je onaj koji od sastojaka sadrži grejpfrut, med, cimet i jabukovo sirće. Svi koji kubure sa salom na stomaku su najviše ocenili ovaj napitak. Priprema je sasvim jednostavna, a ukus je lep zbog čega vam neće teško pasti da ga pijete. Sve što je potrebno je da sve sastojke sjedinite u blenderu. Na vama je samo da rešite da li ćete ga konzumirati pre ručka ili večere. Možete se odlučiti za neki drugi citrus, međutim grejpfut je dokazano najbolji u borbi protiv masnih naslaga.

Još jedan saveznik u vašoj borbi protiv kilograma je recept koji za sastojke ima: jednu kafenu kašičicu jabukovog sirćeta, pola kafene kašičice cejlonskog cimeta u prahu i čašu vode. Priprema je laka, a potrebno je da samo ubacite cimet u vodu i pustite da prokuva. Nakon toga sačekajte da se malo ohladi, dodajte jabukovo sirće, promešajte i popijte.

Obroci sa cimetom

Cimet je začin koji se vekovima koristi u kuhinji, a ovde ćemo predstaviti recepte koji ga uključuju, koji su niskokalorični i pre svega ukusni.

Rižoto od braon pirinča sa povrćem i cimetom

Sastojci:

  • ¼ šolje iseckane šargarepe
  • ¼ šolje graška
  • ½ šolje braon pirinča
  • 1 ½  šolja vode
  • ¼ sitno iseckanog crnog luka
  • 1 štapić cimeta
  • 2 karanfilića
  • 1 kafena kašičica začina đumbira
  • 1 kašičica začina belog luka
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • ½ suupene kašike cimeta u prahu
  • Šaka listova korijandera
  • ½ kafene kašičice soli

Staviti ulje na ugrejan tiganj i ubaciti štapić cimeta i karanfilić i tako pržiti 30-ak sekundi. Dodati crni luk i propržiti dok ne dobije zlatnu boju. Dodati začine đumbira i belog luka i tako spremati još minut. Nakon toga, u tiganj ubaciti iseckanu šargarepu i grašak koji treba još 2 minuta da se spremanju. Posle je neophodno dodati vodu, so i pirinač. Jednom kada ispari voda, obrok je spreman. Ukrasiti lišćem korijandera gotovo jelo.

Braon pirinač je pun nutrijenata i dijetskog vlakna što sprečava apsorciju masti. Karanfilić je antimikroban i sprečava upalne procese, štiti od prehlada i bolesti. Ovako spremljena šargarepa je puna antioksidanasa, ali je ujedno i povrće koje će suzbiti apetiti i pospešiti gubljenje kilograma. Đumbir pomaže digestivnom traktu, a grašak je pun vitamina i minerala koji spečavaju pojavu lošeg holesterola. Kada se u ovako zdrav miks doda i cimet, osim dobrog ukusa i gubljenje kilograma je zagarantovano. Mnogo bitnije je da je ovo i zdrav obrok koji će zadovoljiti sve potrebe organizma, stoga je i mršavljenje uz pomoć ovakvih recepata zdravo.

Govedina sa cimetom

Ovo je izuzetan recept koji može da vam se nađe na meniju za ručak. Naročito je dobar ako trenirate jer je govedina puna proteina koji su vam neophodni nakon fizičke aktivnosti. Od dodatnih sastojaka ovaj recept sadrži jabukovo sirće i cimet, a ta kombinacija je dokazano dobra za ceo probavni sistem i topljenje masti.

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 6 karanfilića
  • 3 štapića cimeta
  • ½ kašičice bibera u zrnu
  • 2 lovorova lista
  • 1 zvezdani komorač
  • 450 ml jabukovog sirćeta
  • 900 g govedine (plećke)
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • so
  • 50 g suvog grožđa

Treba prvo iseckati povrće na sitne kockikce. Zakuvajte povrće u jabukovom sirćetu zajedno sa karanfilićem, štapićima cimeta, zrnom bibera, lovorom i komoračem. Ostavite da se smesa ohladi. Sa druge strane operite i prosušite meso. Zatim pomešajte sa marinadom, stavite u kesu za zamrzivač i dobro zatvorite. Neophodno je ovako mariniranu govedino ostavite dva dana u zamrzivaču. Nakon dva dana ostavite meso da se odledi. Kada se meso potpuno osuši treba mu dodati so i cimet u prahu. Sasvim kratko ga treba propržiti na maslinovom ulju. Zatim ispasirajte marinadu (kakvu god ste navikli da pravite). Dodajte mesu iseckano povrće i 300 ml marinade i tako dinstajte 2 sata. Petnaestak minuta pre kraja kuvanja, dodajte suvo grožđe. Nakon toga izdvojiti meso i ostaviti po želji da se sos u kom ste pravili meso zgusne i dodajte začine po sopstvenim preferencijama.

Korisni saveti

Benefiti cimeta su brojni i nema nikakvog razloga da ne date šansu dijetama zasnovanim na ovom sastojku ili ga jednostavno uvesti u dnevnu rutinu radi poboljšanja kvaliteta života. Međutim, ne treba preterivati. Postoji i izvestan broj ljudi koji je alergičan na cimet i zato se za početak uverite da niste jedan od njih. Ako želite da izgubite kilograme uz pomoć cimeta, bitno je i izmeniti način ishrane, te je savet da jedete na svaka 2-3 sata u manjim količinama.

Obratite pažnju na količinu hrane koju unostite i njenu kalorijsku vrednost. Cimet može uzrokovati pad krvnog pritiska, što svi sa niskim pritiskom treba da imaju na umu. Takođe, ubrzava rad srca i povećava telesnu temperaturu, stoga se nemojte iznenaditi kada osetite takve senzacije. Ukoliko imate osećaj mučnine tokom cimet dijete, velika je verovatnoća da je cimet uzročnik tome.

Pratite reakcije svog tela i budite sigurni da mu prija svaki režim koji mu nametnete. Cimet je sjajan začin sa dokazanim dejstvom, ali ipak ima svoje loše strane i neće vas dovesti do rezultata preko noći. Budite strpljivi i uporni, ali na prvom mestu se uverite da vam dijeta prija.

2018-10-08T16:39:16+00:00 08/10/2018|0 Komentara

Dodavanje komentara na tekst