//Losos za mršavljenje – hranljivi sastojci i uticaj lososa na zdravlje
Da li znate da postoji mnogo bolje rešenje za mršavljenje nego što je dijeta?

Otkrivamo vam tajnu kako efikasno smršati za manje od 28 dana!

Nekoliko hiljada naših čitalaca je probalo da drži razne dijete o kojima smo pisali na sajtu. Neki su bili uspešni u tome a neki nisu. Svi znamo da uopšte nije lako odreći se hrane. Zato smo, posle više od 19 godina iskustva u svetu mršavljenja odlučili da svima zauvek pomognemo u borbi protiv kilograma! Ponudili smo potpuno novo rešenje i ono što je najbitnije svi se slažu sa činjenicom da su imali čak 4 puta brže i bolje rezulate koristeći ga.
Kliknite ovde da saznate više o čemu se radi!
P.S. Procenat zadovoljnih korisnika je impresivnih 99.5%!

Losos za mršavljenje – hranljivi sastojci i uticaj lososa na zdravlje

Veliki broj nutricionista kaže da je dobar losos za mršavljenje. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti hranljive sastojke i kako ta riba utiče na zdravlje.

Ukusna riba losos za mršavljenje postala je redovan gost mnogih trpeza, a razloge za to ne bismo mogli nabrojati samo na prste jedne ruke. Losos riba je jedna od najukusnijih naminica koja, osim toga što je veoma nutritivno bogata, nudi i širok spektar benefita za zdravlje celokupnog organizma, učestvujući na taj način i u efikasnijem mršavljenju i postizanju željenog izgleda.

Glavna prednost lososa, i ono po čemu se ova vrsta ribe zaista izdvaja od ostalih ribljih specijaliteta i morskih plodova, jeste njegova nutritivna vrednost i dalekosežni uticaj na celokupni organizam.

Možda će pomoći i činjenica koja kaže da se losos lovio i jeo hiljadama godina unazad, da bolje razumemo istinski kvalitet ove hrane hrana, za čije se dobrobiti znalo i mnogo pre njegove savremene popularnosti.

O lososu –  poreklo i vrste lososa u ishrani

Riba losos za mršavljenje spada u vrstu crvene pastrmke koja uglavnom može naći u okeanima ili morima. Zahvaljujući svom poreklu, losos se odlično prilagođava svim drugim “uslovima”, odnosno vodama, stoga nastanjuje i vode izvan okeana, pre svega primorske, brze reke. Može narasti do oko 150 centimetara dužine, ali mu težina može dostići čak do 60 kilograma. 

Primarno stanište ribe losos je Severno ledeno more, ali ih ima i u Baltičkom moru, kao i u severnijim delovima Atlantika. Kada je sezona mrešćenja, losos je u stanju da pređe ogromne distance, od čak preko 1000 kilometara, samo zarad pronalaska idealnih, mirnih voda za svoje mlade, što obično znači pomenute brze reke i jezera.

Postoji nekoliko vrsta lososa, ali se prema najistaknutijim karakteristikama izdvajaju divlji i pravi, odnosno pitomi losos. Telo lososa je izduženo, blago spljopšteno sa strane, dok mu je glava mala sa izbačenim vilicama i ustima. 

Losos spada u jednu jedna od najzdravijih vrsta riba na svetu, sa velikim i širokospektivnim uticajem na ljudsko zdravlje. 

Losos za mršavljenje u ishrani ljudi obezbeđuje odlične izvore životinjskih proteina, obilje minerala i vitamina, među kojima je kombleks vitamina B i najbitniji, ali je losos najkorisniji kao najbolji izvor omega 3 masnih kiselina koje dokazano smanjuju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema. 

Priprema lososa se može obaviti na različite načine, pre svega jer se meso ove ribe odlično se slaže uz gotovo sve vrste povrća, priloga, ali i začinskih bilja i ulja.

Losos za mršavljenje – hranljivi sastojci i njihov uticaj na ishranu čoveka

Losos veoma hranljiva riba, koja je svoju popularnost stekla zahvaljujući punoći ukusa i sočnosti mesa. Takođe, losos za mršavljenje je jedno vreme bio toliko popularan, da je na nekim mestima zabranjeno njegovo pecanje, kako bi se obezbedila mogućnost njegovog obnavljanja u prirodi. Iz razloga prevelike eksploatacije, danas se može pronaći vrlo malo slobodnih divljih lososa

U prodavnicama, restoranima i ribarnicama se uglavnom može naći uzgojeni lososi, a iako ne postoji preterano velika razlika između uzgojenog i divljeg lososa, ovih vrsta ribe odlikuje se benefitima kakve je  teško naći u drugim namirnicama

Obiluje omega 3 masnim kiselinama i proteinima

Losos je jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina, poznatih po svojem protivupalnom delovanju i učinku na smanjenje krvnog pritiska. Samo 100 grama lososa sadrži oko 200 kalorija, najviše raspoređenih u proteinima i mastima. 

U tih 100 grama mesa obezbeđeno je čak od 22 do 25 grama proteina koji su vrlo lako svarljivi, što je naučno dokazano idealna količina proteina u toku dana.

Kada su u pitanju masti, naših 100 grama lososa sadrži oko 13 grama masti, odnosno esencijalnih, omega-3 masnih kiselina. Ukoliko bismo jeli lososa dva puta nedeljno, to znači da bismo mesečno uneli količnu omega-3 masnih kiselina, koja je čoveku preko potrebna da bi mu organizam funkcionisao kako treba i bio snažan.

Losos za mršavljenje je odličan izvor vitamina

Pored proteina i zdravih masti, losos riba je bogata selekcijom retkih vitamina, značajnih za ljudsko zdravlje. Posebno treba izdvojiti postojanje vitamina D, kojeg nema mnogo u drugim namirnicama. 

Zatim, tu su vitamini B kompleksa potrebni za stvaranje energije i zdravlje srca, dok su od minerala zastupljeni kalijum i selen. Interesantna je činjenica da 100 grama lososa ima više kalijuma nego jedna banana – tradicionalno poznata kao najveći izvor ovog minerala. Od ostalih vitamina vredi pomenuti postojanje vitamina A, E, K, kao i magnezijuma i fosfora.

Losos za mršavljenje sadrži antioksidans astaksantin

Losos je jedna od retkin namirnica u čijim se ćelijama čuva dragoceni antioksidans – aksantin. 100 grama ove ribe može sadržati i do 3,8 mg astaksantina, poznatog po svojem blagotvornom delovanju na zdravlje kože, očuvanja zdravlja srčanog mišica i živčanog sastava.

Kako losos za mršavljenje utiče na telo i zdravlje

Mnogi se odlučuju na porciju lososa upravo zbog njegovog specifičnog i neodoljivog ukusa, međutim, mnogi od njih nisu ni svesni koliko je losos, zapravo, zdrav

Redovno konzumiranje lososa smanjuje rizik od srčanih oboljenja, čuva karidovaskularno zdravlje, a obilje kalijuma utiče na održavanje normalnog nivoa krvnog pritiska.

Takođe, losos za mršavljenje je važna namirnica za funkcionisanje mozga, bolje razmišljanje, bistrije rasuđivanje i besprekorno pamćenje. Još jedna od prednosti konzumiranja lososa je ubrzavanje metabolizma i postizanje zadovoljavajuće kilaže. Losos nam daruje zdravije oči, zglobove i kosti, a takođe se povezuje i sa afrodizijačkim svojstvima. 

Losos podstiče mršavljenje

Losos za mršavljenje je odličan za izbor za obrok osoba koje žele da postignu i zadrže zdravu telesnu težinu i vitku figuru. Sa pravilno raspoređenim odnosom masti, proteina i minerala, jedna porcija lososa neće uzrokovati brzi povraćaj osećaja gladi i nagle promene u nivou šećera u krvi, koje obično mogu povećati rizik za  nastanak žudnje za grickalicama i neminovno prejedanje.

Štiti zdravlje kostiju i mišićnog sastava

Losos je odličan izbor za zdrave kosti i snažne mišiće, naročito ako treniramo. Njegovo meso je veoma dobar izvor kalcijuma i kalcitonina, neophodnih za održavanje optimalne gustine i čvrstoće kostiju. 

Skorašnja istraživanja su pokazala da losos može pomoći u prevenciji različitih bolesti koštanog sastava, uključujući i osteoartritis.

Losos smanjuje rizik od nastanka srčanog udara

Konzumiranjem ribe losos za mršavljenje poboljšavamo zdravlje kardiovaskularnog sistema. Visok sadržaj omega 3 masnih kiselina reguliše visinu krvnog pritiska i smanjuje rizik od nastanka hipertenzije, srčanog udara i ateroskleroze

Losos smanjuje i rizik od začepljenja arterija i učestvuje u prevenciji hroničnih upala u telu – glavnih krivaca za nastanak niza bolesti, uključujući i različite vrste raka, bolesti kardiovaskularnog sastava, dijabetes tipa 2 i moždani udar.

Losos poboljšava zdravlje i funkciju mozga

Naučnici su uspešno dokazali da konzumiranje ribe losos za mršavljenje popravlja raspoloženje! Kako je ova riba odličan izvor DHA masnih kiselina, za koje je dokazano da imaju pozitivan uticaj na kognitivne funkcije, losos dokazano poboljšava i aktivnost mozga, pamćenje i koncentraciju.

Redovno konzumiranje lososa pospešuje koncentraciju i pamćenje, smanjuje rizik od nastanka poremećaja pažnje i smanjuje simptome koji ukazuju na stanja poput depresije.

Losos poboljšava kvalitet sna

Ako patite od nesanice, savetuje se povećanje unosa lososovog mesa, jer osobe koje redovno uživaju u ovom obroku, kvalitetnije spavaju i ređe se bude tokom noći. Razlog za to leži u činjenici da je meso lososa bogato triptofanom koji dokazano ima blago sedativno svojstvo.

Utiče na pojačanu elastičnost kože

Obilje masnih kiselina iz grupe omega-3 zasićenih kiselina značajno utiču na poboljšanje stanja kože, kose i noktiju. Zbog toga su ove masne kiseline sve češći sastojak kozmetičkih preparata, krema seruma i dr.

Kako je losos jedna od najboljih namirnica za snabdevanje tela omega masnim kiselinama, postoje studije koje pokazuju da ukoliko konzumiramo 120 grama lososa, dva puta nedeljno, tokom perioda od tri nedelje, možemo poboljšati sveukupno stanje kože i kose.

Ovo su posebno korisne informacije ukoliko se borimo sa stanjima kao što su seboreja, dermatitis, atopična, pa čak i masna koža, kosa i nokti. Omega kiseline iz lososa će biti brzo svarene, a zatim preko krvi i transportovane u ćelije drugih organa kako bi ih one iskoristile ili dalje prosledile radi rešavanja problema.

Značaj lososa za raznovrsnu ishranu i uspeh dijete

Kada budemo odlučili da na naš tanjir stavimo ukusnu, sočnu i zdravu hranu, onda ćemo znati da činimo zaista dobru stvar za naše zdravlje, figuru, pomenute kozmetičke potrebe, ali na kraju i za nepca. 

Za sada je samo tu poražavajuća činjenica da konzumiramo vrlo malo namirnica koje su nutritivno kompletne, a pritom i prilično ukusne, poput lososa, koji je najbolji primer hrane koja zadovoljava sve kriterijume ukusa i zdravlja!

Možemo unedogled nabrajati blagotvorna svojstva koja losos za mršavljenje ima na ljudsko zdravlje, počevši od unutrašnjih sistema organa, pa sve do njegovog učinka na glatku kožu u kojoj se prirodno održava optimalna vlažnost i elastičnost

Kako nam je priroda darovala jednu ovako kvalitenu namirnicu, postavlja se pitanje zašto je ne bismo iskoristili i učiniti nešto dobro i dugoročno isplativo za sebe i svoj orgnizam? 

Izbalansirana ishrana je osnova svakog kvalitetnog života, zdravog stomaka i gubljenja kilograma i dugoročnog održavanja postignute, željene kilaže

Ukoliko niste sigurni ili ne znate kakva je ishrana najbolja za vas i rešavanje problema sa kojima se suočavate, makar se uopšte ne ticali gubljenja kilograma – DietX stručnjaci su ti da vam razjasne sve nedoumice, i po potrebi naprave personalizovani plan obroka.

Mi ćemo vas upoznati i sa svim prednostima prirodi okrenutog života, zdrave telesne težine, zadovoljstva sobom i upoznati vas sa najboljim preparatima za dugoročno gubljenje masnih naslaga! Napravite prvi korak ka odluci da živite zdravo i budete zaista zadovoljni svojim izgledom. Dopustite našem timu da vas vodi i bodri na putu da postanete najbolja verzija sebe!

Ljudi koji su koristili DietX preparat za mršavljenje

Napravljen je od posebnih biljaka koje podstiču mršavljenje: Hoodia, Garcinia, Guarana, Čia seme, Laneno seme, Kim, Zeolit i Eterično ulje.

Pomoći će vam da smanjite apetit, istopite masne naslage i uklonite celulit.

2021-04-29T01:58:58+01:00 27/11/2020|0 Komentara

Dodavanje komentara na tekst