//Masna jetra – simpotimi, lečenje, ishrana i saveti za čišćenje jetre
Da li znate da postoji mnogo bolje rešenje za mršavljenje nego što je dijeta?

Otkrivamo vam tajnu kako efikasno smršati za manje od 28 dana!

Nekoliko hiljada naših čitalaca je probalo da drži razne dijete o kojima smo pisali na sajtu. Neki su bili uspešni u tome a neki nisu. Svi znamo da uopšte nije lako odreći se hrane. Zato smo, posle više od 19 godina iskustva u svetu mršavljenja odlučili da svima zauvek pomognemo u borbi protiv kilograma! Ponudili smo potpuno novo rešenje i ono što je najbitnije svi se slažu sa činjenicom da su imali čak 4 puta brže i bolje rezulate koristeći ga.
Kliknite ovde da saznate više o čemu se radi!
P.S. Procenat zadovoljnih korisnika je impresivnih 99.5%!

Masna jetra – simpotimi, lečenje, ishrana i saveti za čišćenje jetre

Masna jetra je jedna od najčešćih bolesti današnjice. Iako je ova bolest u potpunosti izlečiva, najčešće i bez terapije, već samo promenom životnih navika, bolesti jetre su ipak značajan uzročnik smrtnosti u celom svetu.

Ukoliko procenat masti u jetri pređe 5 odsto, to znači da se radi o masnoj jetri i da bi nešto trebalo preduzeti. Glavni uzroci masne jetre su alkoholizam, šećerna bolest i debljina, stoga je prvi korak u rešavanju ovog problema preparat za mršavljenje i zdravija ishrana.

U nastavku teksta pozabavićemo se svim pojedinostima o samom oboljenju i predočiti vam sve ono što bi trebalo da znate o njemu.

Šta je masna jetra?

Masna jetra ili steatoza jetre je posledica nakupljanja masti u jetri koja prelazi 5 odsto ukupne težine jetrenog tkiva. Masna jetra se dugo smatrala benignim stanjem, koje ne napreduje u bolest, međutim, vremenom se pokazalo da steatoza jetre može biti vrlo ozbiljna, te može dovesti do ciroze jetre.

Uzročnici nastajanja masne jetre uglavnom su:

 • prehrambreni uzroci – šećerna bolest, debljina, gladovanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, upalne bolesti creva
 • lekovi i toksini – alkohol, kontracepcija, kortikosteroidi
 • nasledne bolesti – galaktozemija, cistična fibroza, Wilsonova bolest
 • virusne bolesti – hepatitic C

Ciroza je hronična bolest jetre koju karakteriše oštećenje jetrenog tkiva, stvaranje fibroznih ožiljaka i progresivno propadanje jetrene funkcije, krvarenja, poremećaj određenih funkcija mozga, nakupljena tečnost u abdomenu i povišen pritisak u krvnim žilama.

Vrlo je važno da prepoznate poremećaj pre nego što prouzrokuje ozbiljnije oštećenje jednog od najvažnijih organa, jer je jetra centralna laboratorija organizma za preradu i prečišćavanje otrova.

Masna jetra simptomi koje treba znati

Masnu jetru obično nazivaju i tiha bolest, jer vrlo često nije praćena nikakvim simptomima, posebno kada je stanje u početnoj fazi. Ako bolest uznapreduje, za šta je potrebno i nekoliko godina ili decenija, mogu se pojaviti neki netipični znaci.

Simptomi bolesti jetre kao što su mučnina, opšta slabost, narušena moć rasuđivanja, gubitak težine i apetita, konfuznost ili problem s koncentracijom se uglavnom javljaju onda kada je oboljenje prešlo nekoliko faza i došlo do stadijuma da je poseta lekaru neophodna. Međutim, oboleli često ne shvate ove simptome kao nešto bitno, te bolest uzme maha.

Osim toga, simptomi masne jetre se mogu ogledati u vidu bola u centralnom ili gornjem delu stomaka, tamnih mrlja na koži vrata ili podlakta. Najveći pokazatelji su uvećana jetra i bol u jetri.

Masna jetra kod nealkoholičara se može izlečiti i povući, ali se može i pogoršati ukoliko se lečenju ne pristupi na vreme, dok je kod alkoholičara situacija nešto drugačija. Simptomi kod alkoholičara se vrlo često pogoršavaju nakon konzumiranja alkohola, što zapravo i dovodi do stvaranja masne jetre.

Simptomi oboljenja jetre koji su specifični su:

 • Žuta koža, odnosno žućkasta prebojenost kože;
 • Svrab;
 • Lako stvaranje modrica – usled smanjene produkcije faktora za zagrušavanje krvi.

Masna jetra uzrok nastanka

Uzroci nealkoholičarske masne jetre i dalje nisu poznati, ali određeni faktori mogu da povećaju rizik od ove bolesti. Postoje slučajevi kada potpuno izostanu bilo kakvi očigledni parametri koji dovode do masne jetre.

Međutim, kada je u pitanju steatoza jetre uzrok oboljenja može biti dvojak – uređen ili stečen, te je poznato da je uglavnom u pitanju nasleđena bolest, koja se vrlo često javlja kod gojaznih i sredovečnih ljudi.

To se najbolje vidi iz krvne slike i povišenog nivoa triglicerida ili holesterola u krvi. Takođe, na masnu jetru utiču i određeni medikamenti, ali se ne sme izostaviti i virusni hepatitis, kao i veliki gubitak težine ili neuhranjenost.

Studije pokazuju da preterano razmnožavanje bakterija u tankom crevu, može da doprinese pojavi nealkoholičarske masne jetre. Ali svakako se uz to ne smeju izostaviti ni drugi digestivni problemi, pa generalno, bilo šta što hronično opterećuje jetru može negativno da utiče na rad jetre.

 • Neumereno konzumiranje alkohola, kofeina i šećera;
 • Farmakološka sredstva i različiti toksini iz okruženja;
 • Velika zastupljenost pesticida i aditiva u namirnicama.

Glavna funkcija jetre je razgradnja svih materija koje dospeju u ljudski organizam, pa je potrebno brinuti o samom organu, i ne dozvoliti da loši lični izbori utiču na nastanak masne jetre i zdravlje uopšte.

Masna jetra dijagnoza

Kako su simptomi masne jetre vrlo slični simptomima brojnih drugih bolesti, nekada je teško uočiti da je zapravo reč o masnoj jetri. Međutim, ukoliko se pojave bolovi usled uvećane jetre, stanje jetre se utvđuje jednostavnim opipivanjem stomaka, koje prate specifične analize krvi.

Dva osnovna parametra rada jetre su ALT (alanin aminotransferaza) i AST (aspartat aminotransferaza). Ukoliko su vrednosti ovih enzima povišene, nema sumnje da postoji problem u funkcionisanju jetre.

Jedan od načina za utvrđivanje da li je sa jetrom sve u redu je ultrazvučni pregled, dok se najpreciznija dijagnoza dobija biopsijom, odnosno uzimanjem dela tkiva koje se dalje šalje na analizu. Međutim, ova metoda je poslednji korak onda kada se eliminišu svi ostali uzročnici bolesti poremećaja rada jetre.

Masna jetra lečenje i preventiva

Kako je jetra kod čoveka drugi po redu najveći organ u telu, samim tim je odgovoran za mnoge procese u organizmu. Jetra služi kao filter za sve štetne supstance u namirnicama koje se redovno unose, a ceo proces je moguće poremetiti ako se u jetri poveća koncentracija lipida.

Specifičan način za lečenje masne jetre određenim medikamentima trenutno ne postoji, pa lek za steatozu jetre nije moguće pronaći. Međutim, masna jetra se leči tako što se leče uzroci nastanka masne jetre, kao što je lečenje dijabetesa dijetom za dijabetičare na primer.

Ako je pak reč o alkoholičarskoj masnoj jetri, najvažnija stvar je momentalan prestanak unosa alkohola. Zapravo, ova mera je korisna i dobra i za one koji boluju od nealkoholičarske masne jetre.

Uz prepisanu terapiju, potrebno je u dogovoru sa stručnim licem, uvesti i neki prirodan način lečenje jetre, u kombinaciji sa promenama u ishrani i načinu života generalno.

Lečenje masne jetre prirodnim putem

Priroda krije mnoge blagodeti i neretko lek za mnoge bolesti dolazi upravo iz nje, te je slična situacija i kada je lek za jetru u pitanju. Prirodno lečenje jetre je vrlo često najefikasnije, a neretko i vrlo povoljno.

Mnogi stručnjaci navode da je lečenje jetre prirodnim putem jedan od najboljih načina da se dođe do izlečenja, a ponekad i jedini. Čišćenje jetre od masnoće iziskuje vreme, strpljenje i upornost, ali su rezultati zagarantovani. U daljem tekstu saznajte nekoliko prirodnih načina za čišćenje jetre prirodnim putem.

Jabukovo sirće za masnu jetru

Kada je u pitanju masnoća na jetri, jabukovo sirće se izdvaja kao odlično sredstvo za otklanjanje viška masti u sklopu jetre. Takođe, jabukovo sirće stimuliše i mršavljenje, poboljšava funkcije jetre i smanjuje upalu.

Za lečenje jetre prirodnim putem je najbolje koristiti organsko jabukovo sirće, jer je onda detoks organizma efektivan i zagarantovan. Ukoliko niste ljubitelj jabukovog sirćeta, kao alternativa može da posluži i sok od divljih jabuka.

Najbolji način za unos jabukovog sirćeta u organizam je u kombinaciji sa medom. Naime, dve kašike jabukovog sirćeta u toploj vodi sa medom je doza koju treba piti dva puta dnevno. Ovo bi trebalo ponavljati svaki dan, nekoliko meseci. Ukoliko se jave neke neželjene reakcije, posavetujte se sa lekarom.

Artičkoka kao prirodni lek za masnu jetru

Artičoka je biljka koja je bogata vlaknima, pa se dobro vari i odlična je za čišćenje jetre. Cvetni pupoljak artičoke se koristi kao povrće, ali vrlo često i kao prirodan lek za masnu jetru.

Zbog svih svojih blagodeti, artičoka garantuje obnavljanje jetre. Najbolje je prilikom kupovine birati mlade i zatvorene cvetove. Artičoka se konzumira samo tog dana kada je napravljena, nikako sutradan.

Topli napitak od artičoke se lako sprema. Potrebno je jednu artičoku iseckati na male komade i preliti sa 750 ml vode. Dovoljno je samo pet do osam minuta da proključa, pa se ovaj čaj za čišćenje jetre može konzumirati tokom celog dana.

Čičak pročišćava jetru

Lekovita svojstva čička su vrlo dobro poznata u narodnoj medicini, jer čičak odlično deluje na mnoge bolesti. Kada je reč o masnoj jetri, čičak deluje na regenerisanje ćelija jetre i štiti je od ponovnog oštećenja.

Čičak povećava enzime glutationa koji je odgovoran za pročišćavanje masne jetre od različitih toksina. Takođe, ova biljka je bogata antioksidansima, koji su čak deset puta jači od vitamina E.

Čaj za jetru od korena čička je vrlo delotvoran napitak za lečenje masne jetre. Naime, kašiku korena je potrebno preliti sa 2,5 dl ključale vode. Nakon što odstoji dva sata, procediti i piti u gutljajima ujutru i uveče, naredne dve nedelje.

Limun – lek za masnu jetru

Opšte je poznato da je limun voćka koja je veoma bogata vitaminom C, te da u sebi ima idealnu količinu antioksidanata koji podržavaju produkciju korisnih enzima koji imaju važnu ulogu u otklanjanju neželjenih elemenata u jetri, pa vrše detoksikaciju organizma.

Dijeta sa limunom podrazumeva konzumiranje soka od pola limuna u određenoj količini vode, dva to tri puta dnevno nekoliko nedelja. Odličan je način za čišćenje jetre, a savetuje se svima kao odlična preventiva od mnogih oboljenja. Listić nane i led u ovom napitku, odlična su kombinacija tokom toplih letnjih dana.

Kurkuma – delotvoran prah

Kurkuma je pogodna za brojne zdravstvene probleme. Nedavno su istraživanja pokazala da je kurkuma vrlo efikasna kao prirodni lek za masnu jetru, koji ne samo da sprečava pojavu masne jetre, već i stimuliše telo da vari masti i izbacuje nepotrebnu masnoću.

Pola kašičice sa čašom tople vode je odlična kombinacija za lečenje steatoze jetre. Ovu mešavinu treba piti hladnu, tri puta dnevno. Zbog jakog ukusa, kurkuma se može mešati i sa mlekom umesto sa vodom.

Maslačak oslobađa jetru od masti

Kao veoma moćan prirodni lek koji čisti jetru od viška masti izdvaja se maslačak. Zahvaljujući diuretičkom efektu, funkcija jetre se poboljšava lakšim izbacivanjem tokom noći. Takođe, maslačak može i da smanji broj kancerogenih ćelija.

U slučajevima kada povećan nivo lipida nije izazvan prekomernim korišćenjem alkohola, upotrebljava se čaj od listova maslačka. Za pripremu je potrebno jednu kašika sušenog lišća preliti sa 2 dl vruće vode i ostaviti da odstoji oko 5 minuta. Proceđen čaj je moguće zasladiti medom po želji. Najbolje je piti ga tri puta dnevno.

Pelin – lek koji čisti masnu jetru

Pelin je biljka koja u velikoj meri pomaže jetri da se obnovi i oslobodi viška lipida. Takođe, ova biljka je sjajna i za borbu protiv stomačnih infekcija, uspešno podstiče apetit, sprečava i zaustavlja rast mikroorganizama, i reguliše probavu.

Kašičica pelina je dovoljna da se pomeša sa 2 dl vruće vode. Nakon desetak minuta, čaj je moguće piti, jednu šolju dnevno, dve do tri nedelje. Kako je pelin gorkog ukusa, može se dodati med po ukusu. Ovaj čaj se ne preporučuje trudnicama.

Masna jetra preventiva

Kako ne bi sami izazvali masnu jetru, neophodno je konzumirati zdraviju hrani i unositi veću količinu tečnosti. Takođe, uz fizičku aktivnost koja podrazumeva aktivno bavljenje nekim sportom 120-150 minuta nedeljno, smanjuje se šansa ne samo za pojavu masne jetre, već i za gomilanjem viška kilograma, koji su neretko glavni uzrok steatoze jetre.

Masna jetra ishrana – saveti za prehranu

Ishrana kod masne jetre je odlična preventiva, ali i način za lečenje steatoze jetre. Zdraviji režim ishrane je nužan u terapiji izlečenja masne jetre. Stručnjaci navode da je neophodno svakodnevni jelovnik obogatiti namirnicama koje u svom sastavu sadrže vitamine, stoga se savetuje veći unos povrća i voća.

Posebno se misli na namirnice koje su bogate vlaknima i koje mogu da vrše detoksikaciju za brže ozdravljenje. Ako pak preferirate termički obrađene namirnice, odaberite samo blago kuvanje radi omekšavanja, ali i čuvanja svih hranljivih sastojaka.

Ishrana kod bolesti jetre bi trebalo da podrazumeva ribu, orahe, lan – namirnice koje su bogate omega 3 kiselinama, jer su one vrlo zdrave i korisne za lečenje jetre. Neke svakodnevne namirnice je nužno zameniti zdravijim, pa se preporučuje da se belo brašno zameni integralnim brašnom od celog zrna.

Pržena i začinjena hrana, mnogo soli i belog šećera – trebalo bi izbegavati i ako je moguće potpuno eliminisati iz ishrane, jer oni nanose više štete i samo oštećuju već bolesnu jetru, kojoj je potrebno više vitamina.

Masna jetra posledice

Kada masna jetra pređe početnu fazu i bolest počne da napreduje, vrlo lako i brzo može doći do ciroze jetre, te da jetra počne da funkcioniše nepravilno. Posledice toga mogu biti kobne, ukoliko se ne poseti lekar, ne promeni način života i ne počne da se živi zdravije.

Ozbiljnost prvih simptoma masne jetre bi trebalo uočiti na vreme, pa posetiti lekara, kako bi se ustanovio uzrok i kako bi se postavila terapija. Kada je u pitanju masna jetra simptomi ove bolesti se ne smeju ignorisati, jer vaš organizam mogu dovesti u ozbiljan problem.

Zdrav način života, fizička aktivnost, redovne kontrole krvne slike i posete lekara, kao i izbalansirana ishrana dovešće vas do izlečenja od masne jetre, a za zdrav i uravnotežen plan ishrane, bogat vitaminima – slobodno nas kontaktirajte!

Ljudi koji su koristili DietX preparat za mršavljenje

Napravljen je od posebnih biljaka koje podstiču mršavljenje: Hoodia, Garcinia, Guarana, Čia seme, Laneno seme, Kim, Zeolit i Eterično ulje.

Pomoći će vam da smanjite apetit, istopite masne naslage i uklonite celulit.

2021-04-29T02:07:59+01:00 25/08/2019|15 Komentara

15 komentara

 1. Marica maljkovic 15/10/2019 at 17:38 - Reply

  Marija Maljkovic

 2. Mima 26/10/2019 at 22:56 - Reply

  Vise od dvadeset godina imam steatoznu jetru. Masno ne jedem,uglavnom voce i povrce,samo sto ne pasem travu. Med,limun,jabukovo sirce,lan,sve to. Pesacim svakog dana u prirodi minimum 5 km. I nista. E moram priznati da jedem dosta sira i slatkisa

  • Anka 01/12/2019 at 15:12 - Reply

   Mima, pa u tome i jeste problem! Izbaci sir i slatkise, sigurno ce biti bolje. Preporucuje se mladi, posni sir, a prvenstveno surutka u jutarnjim satima.

  • Meri Niko 01/01/2021 at 23:22 - Reply

   Slatko i glikogene namirnice kao sto su hleb, zitarice i skrob (krompir, pirinac itd) stvaraju masnu jetru najvise. Znam po sebi jos od detinjstva…Samo ravna kk meda u mlakoj vodi i 1sk organskog jabukovog sirceta je dozvoljeno ujutru naste. Smanjite voce na 2 dnevno, jedite meso, jaja, povrce, salate, samo blendiran sok, kupovni nikad…samo jogurt 2, 3 puta nedeljno, kackavalj do 200gr nedeljno, sve druge ml.proizvode izbacila. Mora se tako kad nam je urodjeno i da se ne razvije ciroza. Povremeno uzmem po 1 kaps. aktivnog uglja i ove suplemente, cak i digestal jer nemam vise zucnu kesu

 3. Milos Kovijanic 24/02/2020 at 11:07 - Reply

  Ja sam problem masne jetre regulisao kapsulama hericiuma…to su pecurke koje definitivno resavaju ovaj problem, doduse treba vremena da se vide rezultati u analizama krvi ali sam uspeo, tako da vam savatujem da se opredelite za alternativne metode, jer ja hemiju ne volim

  • Mara 26/02/2020 at 14:27 - Reply

   Sta je hericium,prvi put cujem za tu pecurku? Da li to ima da se kupi kod nas?

   • Milos Kovijanic 27/03/2020 at 20:50 - Reply

    Ima naravno…internet vam daje mogucnosti da pro100 jednostavnopronadjete ovaj proizvod

    • Meri Niko 01/01/2021 at 23:47 - Reply

     A ti zvucis ko reklama! Sto usput ne kazes da za taj lek sto sve leci treba izdvojiti 7.200.din za mesec dana….sa neizvesnim uspehom i trajanjem, a ako dobijes alergiju tvoj problem

 4. hedonista u najavi 24/02/2020 at 14:14 - Reply

  redovan seks i smeh, zivot bez stresa ispunjen radoscu i zadovljstvom .. i onda nema slatkisa i gaziranih pica .. kada to uspete onda castite sebe (i lepsu ili manje lepsu polovinu) u nekom spaintimo sa djakuzijem i eto kako da smrsate i dovedete liniju u red ..

 5. DORA 03/03/2020 at 07:22 - Reply

  ŽELIM DA PITMA OVOG HEDIONISTU U NAJAVI JEL TI USPELO DA SMRŠAŠ NA TAJ NAČIN KOJI SI POMENULA ILI POMENUO

  • Meri Niko 01/01/2021 at 23:48 - Reply

   Sta trazi tako srecan covek na ovoj web stranici?

 6. […] čaj sprečava nagomilavanje suvišne masnoće u jetri, sprečavajući dolazak do sindroma “masne jetre”, a smatra se da redovna konzumacija napitka može sprečiti pojavu ciroze, pa čak i kanceroznih […]

 7. […] Zeleni čaj se zbog svojih izuzetno visokih antioksidativnih vrednosti često pojavljuje kao jedan od glavnih sastojaka detoks čajeva, smutija i obroka, pogotovo zbog činjenice da ima sposobnost brze i efikasne detoksifikacije masne jetre. […]

 8. […] organa. Smatra se da je upravo nedostatak holina (ili vitamina B4) “zaslužan” za nakupljanje masnoća u jetri i konačne […]

 9. Mita 17/03/2023 at 13:55 - Reply

  Preporučujem što veće količine alkohola!

Dodavanje komentara na tekst