Zeleni čaj čija je postojbina Daleki Istok se vekovima koristi, a njegova upotreba je blagotvorna i preporučuje se širom sveta. Pravi se od lišća drvenaste biljke čiji je naziv kamelija (Camellia), a čiji je prirodni areal istočna, južna i jugoistočna Azija. Tek od XIX veka je otpočeo uzgoj ove bijke i u ostalim tropskim i suptropskim predelima.
Zeleni čaj nastaje zato što se period oksidacije naglo prekida zagrevanjem, odmah nakon branja lišća, posle čega se oni hlade, uvijaju i razdvajaju. Ovaj postupak se ponavlja sve dok iz lista ne krene zeleni sok. Zbog minimalne oksidacije, ovaj čaj je pun antioksidanasa i polifenola koji pozitivno utiču na zdravlje srca, krvnih žila i koji jačaju imuni sistem.
Danas postoji veliki broj vrsta zelenog čaja, a njegova upotreba postaje sve rasprostranjenija, što ne čudi ako se uzme u obzir podatak da je nakon vode, čaj tečnost koja se na svetu pije u najvećoj meri. Osim što je delotvoran u borbi protiv različitih oboljenja, kao i njihovoj prevenciji, zeleni čaj za mršavljenje ima veliku primenu i kod nege kože i kose.
Sadržaj u tekstu
Zeleni čaj priprema
Kako biste na najbolji način iskoristili sva lekovita dejstva napitka, bitno je ispravno ga pripremiti. Postoji nekoliko varijacija zelenog čaja, a u zavisnosti od toga koju od njih spremate, razlikuje se i postupak.
Priprema zelenog čaja od listova
Ovaj oblik zelenog čaja uživa najveću primenu u svetu jer se veruje da je u obliku listova najdelotvorniji. Kod pripreme je specifično što voda kojom se listovi prelivaju ne sme imati temperaturu višu od 90 stepeni. Pošto mnogo ljudi nema kuhinjski termometar, samo obratite pažnju da prilikom zagrevanja vode ne dođe do ključanja. Ključala voda se izbegava da napitak ne bi imao jak i gorak ukus.
Za pripremu jedne šolje čaja (2 dl), potrebna je jedna kašičica listova čija je težina u proseku 5 grama. Neophodno je da se u šolju postavi cediljka koja mora da bude skroz gusta, a u nju se stave listovi čaja. Ovu dozu prelijte vodom koja nije proključala i ostavite da odstoji 2 do 3 minuta. Na svakih 30 do 45 sekundi možete promešati napitak i probati, uzimajući u obzir da ne voli svako jak ukus čaja. Blagotvornosti čaja neće smetati ukoliko dodate limun ili med, po sopstvenom ukusu. Limun neće uticati na kalorije, a i poželjan je pogotvo ako ste na citrus dijeti.
Ne počinjite sa dijetom dok ne pročitate ovaj tekst >>
Kliknite ovde i saznajte zbog čega više od 75% dijeta nije uspešno!Priprema napitka u prahu
Na tržištu može da se nađe gotov proizvod zelenog čaja u prahu, a njegova priprema je takođe jednostavna. Temperatura ne bi smela da pređe 90 stepeni, a ukoliko nemate kuhinjski termometar ili vam je naporno da gledate u posudu u kojoj se priprema voda i vodite računa o tome da ne provri, možete da je pustite da proključa i onda da je ostavite minut da se ohladi, posle čega ćete dobiti željenu temperaturu. Kada pripremate zeleni čaj u prahu, idealno je da u metalnu posudu (džezvu) dodate kašiku ili kašiku i po praha i da ostavite da odstoji 3 minuta. Nakon tri minuta, ili ranije ako volite blaži ukus, neophodno je procediti čaj, posle čega može da se pije.
Priprema zelenog čaja iz kesice
Važno je naglasiti da je zeleni čaj u listovima ili prahu značajno zdraviji u odnosu na filter kesice. Ipak, kako je najčešća primena čaja u kućnoj upotrebi u vidu kesica, predstavićemo uputstvo i za pripremu čaja na ovaj način.
U šolju staviti kesicu čaja i preliti je nekipućom vodom (80 – 90 stepeni). Ostaviti 3 minuta kesicu u šolji i nakon toga je obavezno izvaditi. Ovako napravljen čaj može da se pije odmah, ali može i hladan. Iako je dejstvo čaja ovako manje delotvorno, imajte na umu da može da oboji šolju zbog čega će biti teško ili nemoguće da se posle opere. Ovo posebno važi za listove i prah.
Koliko je važan zeleni čaj za mršavljenje
Sigurno da ste barem jednom naišli na podatke o tome koliku učinkovitost ima zeleni čaj za mršavljenje. Štaviše, nevezano od dijete za koju se ljudi odlučuju, obavezan deo rutine im je i zeleni čaj koji nalazi sve veću globalnu primenu. Dokazano je da povećava sagorevanje masti, ali i da podstiče ubrzavanje metabolizma. Ono što posebno raduje one koji kombinuju fizičku aktivnost sa dijetom je činjenica da ovaj napitak utiče na bolju spremnost i porast energije.
Zeleni čaj u sebi sadrži određenu količinu kofeina i vrstu flavonida pod imenom katehin, koji je antioksidans. Ovaj spoj je dokazano idealan za ubrzanje metabolizma. Katehin pomaže u razbijanju viška masnoća, a katehin i kofein zajedno povećavaju količinu energije koju telo koristi.
Istina koju vam niko neće reći o mršavljenju!
Kompanije troše milione evra da bi vam prodali svoje proizvode prepune hemije. Baš iz tog razloga nikada vam ovo neće spomenuti! Kliknite ovde da saznate višeKako bi se masti sagorevale, neohodno je da se razgrade na prostije elemente kako bi se resorbovale i našle u krvotoku. Jedno od osnovnih jedinjenja u zelenom čaju može pomoći u ovom procesu, podstičući efekat sagorevanja. Osnovni antioksidans u čaju EGCG može pomoći u inhibiciji enzima koji spuštaju nivo hormona noradrenalina. Kada je enzim inhibiran, nivo noradrenalina je u porastu. Ovaj hormon služi da prenese informaciju nervnom sistemu da treba da razbije ćelije masti, stoga viši nivo noradrenalina pojačava signal koji je poslat i zbog toga se ćelije masti brže razgrađuju.
Zeleni čaj za mršavljenje stomaka
Zeleni čaj dokazano najbolje deluje na regiju stomaka koja je ujedno regija sa kojom najveći broj ljudi ima problema. U studiji objavljenoj u Americi, naučnici su došli do zaključka da su ljudi koji su tokom 12 nedelja svakodnevno pili čaj izgubili 450 procenata više stomačnog sala od ljudi koji su pili napitak sa placebo efektom. Osim površinskog sala, zeleni čaj pomaže i kod dubljih slojeva koji oblažu organe ispod mišića. Masne naslage koje su prisutne u ovoj regiji je teško sagoreti jer oslobađaju sastojke koji ne dozvoljavaju da ih organizam pretvori u energiju. Katehini pomažu da se hrana pretvori u gorivo, stoga i od stomačnog sala prave novi izvor energije.
Dobra vest je i da zeleni čaj nije jedini jedini napitak koji vam može pomoći u borbi sa kilogramima jer danas postoji potpuno zdrav i prirodan preparat za mršavljenje
Dijeta sa zelenim čajem
U regulaciji telesne težine pomažu dijete sa zelenim čajem. Jedan od najpopularnijih vidova dijeta je kada se jednom do dva puta mesečno konzumira čaj sa mlekom bez dodataka šećera, a u količini do 5 šolja dnevno. Ova dijeta je prvenstveno namenjena za one koji bi da zadrže trenutnu kilažu i ostanu fit. U ovu svrhu, najbolje je piti zeleni čaj u prahu jer listići osušene biljke daju najznačajnije efekte. Zeleni čaj u kombinaciji sa mlekom izuzetno deluje na ceo organizam. Zbog mleka ćete postići osećaj sitosti, a u isto vreme je odličan diuretik.
Ono što je sigurno dobra vest je saznanje da dijete koje uključuju konzumiranje zelenog čaja nemaju nikakve nuspojave. Ipak osobe koje su osetljive ili alergične na kofein ne smeju da se služe ovom dijetom, kao ni osobe koje su osetljive na laktozu zbog dodatka mleka. Treba istaći da je zeleni čaj daleko od čudotvornog, da bi zaista smršali neophodno je potpuno promeniti režim ishrane i poželjno je uključiti fizičku aktivnost.
Nažalost, ne slažu se svi nutricionisti da je dejstvo zelenog čaja u toj meri delotvorno u kojoj se ovo popularno mišljenje zastupa. Oni smatraju da je nedovoljan rezultat koji je dobijen direktno od primene zelenog čaja i da je mnogo spoljnih faktora uticalo na redukciju kilaže ispitanika. Treba i napomenuti da se uz svaku dijetu zelenim čajem preporučuje i minimum 2 l vode dnevno.
Zeleni čaj – upotreba u medicini
Kako smo naveli ranije u tekstu, zeleni čaj vam može dati odgovor na pitanje kako smršati. Međutim kada je u pitanju zeleni čaj upotreba istog ima veliki značaj i u prevenciji bolesti. U nastavku ćete moći da se uverite u dejstvo zelenog čaja i da saznate sve o sprovedenim studijama koje su pokazale kakav efekat ovaj napitak ima.
Zeleni čaj u prevenciji raka
Prema studijama sprovedenim u Sjedinjenim Američkim Državama vođenim od strane Nacionalnog instituta za oboljenje raka, polifenoli u čaju su se pokazali kao faktor koji utiče na usporavanje rasta tumora. Takođe, zapaženo je da mogu da utiču na redukovanje štete nastale od ultraljubičastog zračenja.
U zemljama u kojima je konzumacija zelenog čaja na visokom nivou, stopa kancera je znatno niža. Ipak ne može se tvrditi da je zeleni čaj direktno odgovoran za taj procenat. Studija koja idu u korist napitka je pokazala da zeleni čaj ima pozitivan uticaj na različite tipove ove bolesti: raka dojke, bešike, debelog creva, jajnika, pluća, prostate i kože. Naučnici veruju da su uzrok tome polifenoli koji pomažu u suzbijanju kancerogenih ćelija i koji onemogućavaju rast istih. Međutim, činjenica je da je i dalje malo poznato i argumentovano kako se ovo tačno događa.
Uticaj zelenog čaja na srce
U istraživanju iz 2006. godine koje je objavljeno u žurnalu Američkog udruženja medicinskih radnika, konzumacija zelenog čaja je u relaciji sa smanjenom stopom smrtnosti u vezi sa bolestima različitih uzročnika, uključujući i kardiovaskularna oboljenja.
U studiji je učestvovalo 40 hiljada ispitanika doba između 40 i 79 godina počevši od 1994. godine. Ispostavilo se da učesnici istraživanja koji su pili 5 šolja zelenog čaja dnevno imaju značajno niži rizik od umiranja, naročito kad su u pitanju bolesti srca, u odnosu na ispitanike koji su pili manje od jedne šolje dnevno. Mišljenje je da ovo blagotvorno dejstvo proizilazi iz sastojaka čaja – katehina i polifenola.
Zeleni čaj i dijabetes
Medicinski koledž u Džordžiji je vršio testiranje dejstva antioksidanasa iz zelenog čaja poznatog pod skraćenicom EGCG na laboratorijskim miševima. Miševi su imali predispoziciju da obole od dijabetesa tipa 1 i Sjogrenovog sindroma, kojeg karakterišu suve oči i usta zbog oštećenja žlezda koje ih luče.
Kod miševa kojima je davana voda obogaćena dvoprocentnim EGCG, posle 16 nedelja pomenuti oblik šećerne bolesti se javio samo u 25 posto slučajeva. Kod miševa koji su pili vodu sa antioksidansom EGCG takođe je konstantovano značajno ublažavanje i odlaganje Sjogrenovog sindroma. Navedena stanja se smatraju autoimunim bolestima koje najčešće napadaju ćelije pljuvačnih žlezda zbog kojih se umnožavaju, a antioksidans EGCG usporava pomenuti proces i time ublažava simptome.
Zeleni čaj i moć pamćenja
Istraživanje koje je išlo na ruku ovog napitka je pokazalo da je zeleni čaj odličan saveznik u borbi protiv demencije. Zeleni čaj blagotvorno deluje na kognitivne sposobnosti čoveka što je posebno zapaženo kada se govori o moći pamćenja. Na osnovu dobijenih rezultata istraživanja, došlo je do zaključka da je konzumacija povezana sa sprečavanjem neuropsihijatrijskih oboljenja poput dementnosti.
Izvestan broj naučnika smatra da zeleni čaj može da smanji mogućnost oboljevanja od Alchajmerove bolesti. Međutim, istraživači su se u studijama služili daleko višim dozama zelenog čaja od onih koje bi uobičajeno mogle da se nađe u ljudskom sistemu. Ono što je ostalo pod znakom pitanja je da li bi čaj imao efekta kad bi se konzumirao u manjim dozama. Takođe, sam mehanizam delovanja još uvek nije do kraja poznat.
Kroz dugogodišnje studije u različim medicinskim oblastima, došlo se do zaključka da čaj može imati uticaj na prevenciju karijesa, da redukuje stres, hronični umor kao i da smanjujući upalni proces, a pomaže i kod artritisa.
Koliko zelenog čaja dnevno je dovoljno?
Kada je u pitanju zeleni čaj, koliko piti dnevno, pitanje je koje se veoma često postavlja. Kako biste blagotvorni uticaj osetili na svom primeru bilo da ga koristite za mršavljenje ili prevenciju od bolesti, bitno je znati kolike količine smete da unesete na dnevnom nivou.
Idealna je konzumacija jedne do dve šolje napitka dnevno kako biste izvukli korist od ove biljke. Kako se naučnici i lekari slažu oko njegovih dobrih strana, mišljenje je da čaj svi treba da uvrste u režim ishrane. Ukoliko pijete čaj zbog problema sa želucem, možete uzeti i 5 šolja dnevno kako biste regulisali rad organa. Ukoliko imate želju za gubitkom kilograma, dozvoljeno je i 7 šolja zelenog čaja dnevno. Ono što je bitno u slučaju da brinete o kilaži je i svest o mogućim razlozima zašto ne dođe uvek do mršavljenja.
Kad se pije zeleni čaj pre ili posle jela
Ukoliko konzumirate čaj radi mršavljenja, izvestan broj nutricionista se slaže da je najbolje piti ga nakon obroka jer olakšava varenje i održava telesnu masu na optimalnom nivou. Međutim postoje studije i koje govore u prilog konzumaciji čaja pre obroka i ispijanju na prazan želudac. Uzimajući u obzir da radi ubrzanja metabolizma i sagorevanja masti treba piti i do 7 šolja čaja dnevno, nećete pogrešiti bilo da ga pijete pre ili posle obroka.
Idealno je zameniti jutarnju kafu zelenim čajem, naročito ako ste navikli da pijete kafu pre doručka što loše utiče na vaš želudac. Ukoliko imate problema sa zadahom, šoljom čaja ćete nakon obimnog obroka ukloniti sve bakterije iz usne duplje. Za sve ostale razloge zbog kojih ispijate ovaj napitak, možete se odlučiti za bilo koje doba dana nevezano od unosa jela. Samo imajte na umu da zeleni čaj sadrži kofein, pa oni koji imaju problema sa snom, treba da izbegavaju konzumaciju u vreme kada žele da odmore.
Kako koristiti zeleni čaj za lice
Problem sa aknama je estetski problem sa kojima se suočavaju mladi širom sveta. Problem nije nimalo naivan ukoliko se uzme u obzir da može da izazove ozbiljne probleme sa samopouzdanjem. Mladi, ali i stariji su u stalnoj potrazi za negom lica koja će im odgovarati, što nije jednostavan ni kratkoročan proces. Čak i kada pronađete odgovarajuću negu, neretko je ona puna hemikalija koje isušuju kožu. Zbog toga, ono što nikada ne izlazi iz mode su prirodne metode čišćenja lica. Za metodu o kojoj ćemo pisati je neophodan samo zeleni čaj i med.
Prva opcija za borbu protiv akni je ispijanje zelenog čaja sa kašičicom meda svakog jutra. Zbog ove kombinacije će ceo organizam biti pročišćen, a već je napomenuto da pozitivno utiče na skupljanje masnoća, stoga je jedan od rezulata upravo smirivanje upaljenog lica.
Pored ove metode, popularno je i korišćenje filter kesica čaja u izradi prirodne maske za lice. Masku ćete napraviti tako što ćete iscediti sok iz kesice i pomešati sa malo meda. Tu masku je neophodno stavljati svako veče i ispirati je mlakom vodom. Rezultat je koža koja izgleda preporođeno. Poznato je i da kesice čaja mogu da se stavljaju direktno na podočnjake par minuta, nakon čega će lice dobiti punoću.
Zeleni čaj kao odličan izvor antioksidanasa pomaže ulepšavanju lica, dok je poznat efekat meda koji suzbija crvenilo i ubija bakterije zbog kojih akne i nastaju. Bitno je da imate na umu da je ovo prirodan preparat, stoga su rezultati nešto sporiji, ali svakako delotvorniji.
Kako koristiti zeleni čaj za negu kose
Kada smo rekli da je primena zelenog čaja sve rasprostranjenija, zaista smo to i mislili. Esencijalne komponente od kojih se zeleni čaj sastoji su naišli na raznoliku primenu, pa su tako došli i do oblasti nege kose. Opet, zbog bogatstva antioksidanasa, zeleni čaj je dobar u nezi kose zbog činjenice da se oni dobro bore protiv slobodnih radikala i da zaustavljaju razmožavanje bakterija. Ujedno, čaj je izvor pantenola koji je poznat po svom dejstvu koje ima na brži rast kose.
Zeleni čaj kao balzam za kosu
Ono što najlakše i nejefikasnije daje rezultate u ulozi nege kose kada je u pitanju korišćenje zelenog čaja je balzam pravljen u kućnoj radinosti. Sve što je potrebno je da nakon regularnog šamponiranja kose, nanesete zeleni čaj koji možete i ne morate da isperete. Idealna razmera je pola litra kipuće vode i 3 filter kesice čaja. Ovaj postupak možete da ponavljate nakon svakog pranja kako biste primetili što veći efekat.
Zeleni čaj u borbi protiv peruti
Za ovaj recept je neophodno da u proključalu vodu ubacite 2 kesice čaja, 4 velike kašike kokosovog ulja i sok jednog isceđenog limuna. Nakon što se ova smesa ohladi, treba je naneti na kosu, da biste zatim nežnim potezima prstiju masirali kožu glave. Kada ovaj preparat odstoji sat vremena, potrebno je temeljno isprati kosu. Ovaj metod je blagotvoran kada je u pitanju hidratacija skalpa i umirivanje kože. Možete se služiti ovim postupkom jednom nedeljno za najbolje rezultate.
Vrste zelenog čaja
Iako je na našim prostorima, a i u većini zapadnih zemalja i dalje najpopularniji vid zelenog čaja onaj u filter kesicama u koje se dodatno stavljaju različite arome, u Aziji se još uvek poštuje tradicionalno ispijanje čaja. Ključ je između ostalog u načinu proizvodnje koji se tamo nije menjao vekovima. Velika je razlika između čaja u listovima, prahu i u filter kesicama. To možete zaključiti i iz cene koja značajno varira. Ukoliko uzimate čaj na meru u prodavnicama zdrave hrane ili specijalizovim radnjama za čajeve, obratite pažnju na to da li trgovci čuvaju čaj u zatamnjenim posudama koje imaju poklopac. Takođe, kontakt sa plastikom i filter kesicama može ugroziti kvalitet čaja.
Jedna od najpopularnijih vrsta zelenog čaja je matcha o kojoj će biti više reči. Postoji i Sencha kao vrsta koja dolazi iz Japana i visoko se kotira na rangu kvalteta i kome ukus varira u odnosu na godišnje doba, te ako ga pijete na početku godine ukus će biti blag i sladak dok će na kraju godine postati jak i opor. Genmaicha je vrsta koja nastaje kada se zelenom čaju doda prženi pirinač, a koji se pravi prema legendi još iz XV veka. Genmaicha ima miris koji podseća na kokice, a dodatak pržene riže mu pruža posebnu aromu.
Chun mee je čaj koji je značajno slađi od ostalih vrsta zelenog čaja, a može se osetiti i nota mirisa dima, što ga čini specifičnim. Još jedan na listi čajeva koje treba da probate ako se nađete u prilici je Hojicha čaj koji izgledom i ukusom podseća na zeleni čaj. Ova vrsta je najbolja za probavu i preporučuje se njegova konzumacija nakon obroka.
Matcha čaj
Matcha čaj (mača) je danas ubedljivo najtraženiji zeleni čaj na svetu. Ova vrsta se proizvodi u japanskim pokrajinama Nishio i Uji i jednako je cenjen tamo kao i u svim ostalim delovima sveta gde je dobio pažnju. Mača čaj je ručno biran i fino smrvljeni zeleni prah koji se dobija iz listova zelenog čaja. Zanimljivo je da je ovo vrsta zelenog čaja koji se isključivo pravi u prahu. Bogat je vitaminima A, B, C i E kao i magnezijumom, kalijumom i cinkom. Odličan je za detoksikaciju organizma jer sadrži hlorofil koji utiče na proces čišćenja tela.
Jedna šolja ovog napitka je i do 10 puta delotvornija od običnog zelenog čaja. Važi mišljenje da nakon konzumacije ovog napitka čovek dobija na snazi, koncentraciji i bolje se bori sa virusima i bakterijama. Mača je postala hit u svetu i kada su žene saznale za dejstvo koje ima na kožu. Naime, ispijanje čaja usporava starenje i isušivanje kože lica, a prah može i da se koristi kao maska za jači efekat.
Zeleni čaj kao prirodna formula za mršavljenje, prevenciju različitih bolesti i detoksikaciju organizma naišla je na odobravanje od strane brojnih lekara i nutricionista. Ipak, on nije magični napitak, te ne očekujte rezultate u vidu gubljenja kilograma ako popijete samo jednu šolju čaja dnevno. Njegova blagotvornost je u tome što deluje povoljno na ceo organizam, stoga konzumaciju zelenog čaja prvenstveno shvatite kao jednu dobru stvar koju ćete učiniti za sebe svakog dana. Živite zdravo punim plućima!
Koja je cena caja?
[…] alge, artičoka i zeleni čaj koriste se radi regulacije telesne težine i ubrzavanja metabolizma masti i izbacivanja štetnih […]
[…] Zeleni čaj se hiljadama godina unazad koristi za stimulisanje nervnog sistema, za opuštanje ali i kao moćni diuretik. Njegovo pozitivno dejstvo na rad srca i stabilizaciju krvnog pritiska je naučno dokazano, ali je nezamenjivi lek iz prirode kada imamo potrebu za regulaciju nivoa šećera u krvi. […]
[…] da se izbegavaju one vrste čaja koje imaju stimulativno dejstvo, kao što su naprimer zeleni čaj, crni ili beli […]
[…] svet, a ljudi ga koriste u kombinaciji sa posebno uređenim režimima ishrane koji pospešuju dejstvo zelenog čaja čineći ga vidljivijim. Čak i oni koji nisu ljubitelji čajeva rado konzumiraju ovaj napitak, ili […]
[…] kao i dve čaše vode nakon svakog jela. Tokom dijete možete piti i druga pića, kao što su kafa, zeleni čaj koji je odličan za mršavljenje ili neki drugi biljni čaj, a slobodno možete unositi i prirodne sokove. Ostale napitke koji […]
[…] Pored ove, možete probati i kombinaciju od zelenog povrća i bilja, koja se pravi od nezaslađenog zelenog čaja, zelene salate, kelja, peršuna, krastavca, celera i malo limunovog […]
[…] je svakog dana isti i sastoji se od jedne šolje čaja ili kafe bez šećera, jednog dvopeka i jedne pomorandže, ostali obroci tokom dijete izgledaju […]
[…] pet dana za doručak se jede kriška lubenica i jutarnji napitak po želji, na primer kafa ili zeleni čaj. Kriška lubenica treba da bude teška od 300 do 350 […]
[…] plod jabuke, zeleni čaj, ekstrakti java čaja, zrna zelene kafe, seme grožđa, list belog duda i artičoka su samo neki od […]
[…] Zeleni čaj […]
[…] zeleni čaj […]